Интервю с Gus G. (FIREWIND, Ozzy Osbourne) ...

Интервю с Gus G. (FIREWIND, Ozzy Osbourne)

Разговорът с Gus G. всеки път е удоволствие. Утре водените от него FIREWIND отново ще стъпят на българска сцена. По телефона китарният герой звучеше леко уморено и оттегчено, но както споделя и в интервюто - сцената е неговото призвание. В това ще се убедят всички, които на 10 декември са в софийския клуб “R.B.F.”, където по покана на “Live&Loud” FIREWIND отново ще зарадват феновете у нас.

Интервюто с Gus G. (FIREWIND, Ozzy Osbourne) е излъчено в “От Другата Страна” по Радио Варна на 2.12.2013, както и в предаването “Евробокс” на програма “Хоризонт” на БНР на 8.12.2013 година.


От другата страна - На 10 декември ще свирите с FIREWIND в България. Концертът е част от вашето гръцко турне.

Gus G. - Току що завършихме един цикъл за предствянето на “Few Against Many” и издадохме лайв албум през лятото на тази година. В общи линии завършваме турнето и последните ни два концерта са в България и Кипър.

От другата страна - Какво да очакват феновете от концерта ви?

Gus G. - Ще бъде тежък и шумен концерт, каквито винаги правим.

От другата страна - Сетът ви само от последните албуми ли ще бъде?

Gus G. - Ще покрием цялата история на групата. Сетът ще донесе удоволствие на най-запалените ни почитатели.

От другата страна - Къде предпочиташ да свириш – на големи арени или в клубове, където си по-близо до феновете?

Gus G. - Знаеш ли – обичам да свиря, за това и няма значение дали съм на голяма сцена или в клуб. Винаги е удоволствие да излезем пред голяма публика, но зависи и от публиката. Обичам да свиря за нея.

От другата страна - Какъв е статута на FIREWIND днес?

Gus G. - Групата продължава да съществува. Откакто съм при Ozzy, издадохме два студийни албума и един концертен. Направихме и две световни турнета. Нищо особено не с се случва. Всичко си е както преди.

От другата страна - Кой обаче е вокалист на FIREWIND?

Gus G. - Засега е Kelly Sundown Carpenter – американец, който живее в Белгия. Присъедини се към групата тази година за американското ни турне. Нещата се получават страхотно.

От другата страна - Но той не е постоянен член на групата, или?

Gus G. - Засега е с нас само за турнетата, но се надяваме да остане с нас. Не сме го обявили официално, защото следващата година групата ще си вземе малко почивка.

От другата страна - Т.е. и дума не може да става за нов албум?

Gus G. - Да така е. Следващата година подготвям солов албум, FIREWIND ще излязат в малка почивка. Нов албум ще издадем, може би, през 2015.

От другата страна - Какво ще представиш в първия си солов албум?

Gus G. - Ще бъде комбинация от песни с много различни гости, много вокалисти, басисти и барабанисти. Някои от композициите ще бъдат инструментални, но повечето са с вокали. Албумът ще бъде различен, няма да е хеви метъл, а по-скоро праволинеен рок енд рол.

От другата страна - Защо се реши на тази стъпка – имаш група, свириш с Ozzy?

Gus G. - Защото тези композиции са готови отдавна, но не пасват на групата. Никога не сме ги записвали с FIREWIND. Тогава си помислих, че мога да ги включа в солов албум, а и много хора постоянно ме питаха защо не съм издавал сам досега. Преди не знаех какъв ще се получи, защото не искам да правя китарноориентиран диск, не исках албум с десет инструментала. Така или иначе имах тези десет композиции и сметнах, че ще е добре да ги събера и да поканя различни вокалисти да пеят в тях.

От другата страна - Нещо като първия албум на Slash?

Gus G. - Точно като него, но малко по-тежък, с моя звук.

От другата страна - Как намираш време, за да разпределиш отговорностите си към всяка група?

Gus G. - За соловата ми група – въобще не знам дали ще има концерти, бих искал, но ще видим какво ще се получи. Там няма определин срокове за нищо. Обикновено работата с Ozzy е доста голям ангажимент, но когато съм с него, не правя друго. Когато не съм, съм с FIREWIND. Така правя нещата.

От другата страна - Излизаш ли някога във ваканция?

Gus G. - Определено не. Може би два дни в годината.

От другата страна - Не си представяш себе си в почивка?

Gus G. - Харесвам това, което правя. Наслаждавам се на работата си. Забавлявам се. Разбира се понякога си вземам почивки, но те са кратки.

От другата страна - Мислиш ли, че финансовата ситуация в Гърция се отразява на отдадеността на феновете към групата?

Gus G. - По-скоро не, защото билетите за концертите вървяха много добре през последната година. За няколко шоута сме продали повече от 4500 билета. Това е доста за група като нашата. Обикновено цените трябва да са по-ниски, което и направихме. Просто тези дни не можеш да излезеш с висока цена. Смятам, че хората посещават и концерти, заради удоволствието, което те носят, за да избягат от депресията, която днес е неизменна част от живота. За това излизат и по-често. Хората се интересуват от забави все повече, което означава, че шоубизнесът е послединят, който ще пострада от кризата.

От другата страна - Ти си китарист на Ozzy, но сега BLACK SABBATH са активни и доста свирят на живо. Каква е ситуацията с групата на Ozzy. Нов албум ще има ли?

Gus G. - Смятам, че ще направим нещо, но сега Ozzy е със SABBATH, а те са по средата на световното им турне.

От другата страна - И нямаш никаква представа?

Gus G. - Не знам, не сме говорили за това. Аз съм последният, който научава какво ще се прави. Те ми се обаждат месец преди да се случи нещо. Наистина не знам какво става.

От другата страна - Как се чувстваш след като стана част от групата на Ozzy няколко години по-късно?

Gus G. - Все още мисля, че това, което се случи си е налудничаво. Още не съм го проумял напълно. Промени живота ми към по-добро и ми донесе много хубави неща.

От другата страна - Промени ли това гледната ти точка?

Gus G. - Определено ме накара да оценявам повече това, което имам. Не че преди не съм го правил, но все пак това е голяма промяна в живота ми, разбрах, че нищо не е даденост и за това трябва да се наслаждавам на момента и да давам най-доброто от себе си.

От другата страна - Присъединяването ти към Ozzy увеличил популярността на FIREWIND?

Gus G. - Надявам се. От тогава свирим много повече на живо. От нас се интересуват повече промоутъри. По концертите виждаме все повече хора с фланелки на Ozzy. Да, така смятам.

От другата страна - А какво е мнението на Ozzy за FIREWIND?

Gus G. - Не знам, никога не съм го питал.

От другата страна - Но защо?

Gus G. - Не знам, никога не се е случвало. Не говорим за други групи. Фокусирани сме върху това, което правим. Същото е както при FIREWIND. Не говорим за други групи – концентрирани сме само върху FIREWIND.

От другата страна - FIREWIND ли ти е все още приоритет?

Gus G. - Да. Когато приключим с Ozzy, наред за работа са FIREWIND.

От другата страна - Да те върна на концерта. Какво очакваш от шоуто в България?

Gus G. - Както всяко шоу, което сме направили при вас – да е много добро. Феновете са положително настроени и ни приветстват много добре. Очаквам същото и сега.

От другата страна - Мислиш ли, че метъл феновете са по-отдадени на групите и стила за разлика от другите?

Gus G. - Да , съласен съм. Всичко е свързано с музиката. Метълът и рокът не са нещо като мода, не са нещо, което ще чуеш по радиото. Те са по-скоро стилове, които трябва да откриеш по пътя на израстването си. Те те привличат все повече, когато навлизаш в тях или просто те отвращават и повече не посягаш към тях. Ако те завладеят се превръщат в начин на живот. Познавам много фенове, които обичат групите, подкрепят ги, лоялни са, променят се с тях. Връзката между феновете и музиката е страхотна.

От другата страна - И накрая - покани феновете на шоуто на FIREWIND в България?

Gus G. - Надявам се че всички ще дойдат на концерта ни. Три години изминаха от последното ни шоу в София. Нямаме търпение да се върнем след толкова време отново в България.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов