Интервю с Eric Martin (MR. BIG) ...

Интервю с Eric Martin (MR. BIG)

След по-малко от 24 часа Eric Martin, емблематичния вокалист на супергрупата MR. BIG, ще направи първия си акустичен концерт в България. Добър повод за телефонно интервю, което стана факт благодарение на Бойко Гюров от „BGTSC”, по чиято покана Eric Martin ще направи специално шоу софийския бар „Rock It” на 6 ноември.

Интервюто с Eric Martin (MR. BIG) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 4.11.2013 година.


От другата страна - Какво да очакваме от акустичния концерт на Eric Martin в България?

Eric Martin - Това, което ще видите, е мое солово изпълнение, като сет листът ще бъде съставен в голямата си част от песни на MR. BIG. Композиции, които съм създал за групата през годините. Също така публиката ще чуе и няколко песни от соловата ми кариера. Ще бъде нещо като – минало, настояще и бъдеще, но без много песни от личните ми проекти, което е по-добрият вариант.

От другата страна - Предпочиташ ли за тези концерти по-интимните места за свирене?

Eric Martin - Точно това правя за това турне. Тези акустични концерти ги представих на друга обиколка през феврурари. Тогава открих, че интимната обстановка - малките клубове, публиката от няколко стотин души, дори кафенета или малки нощни клубове, джаз клубовете, са по-добри. Рок клубовете стават, но в тях не можеш да въвлечеш всички в това, което правиш. Защото шоуто, което представям, няма пиротехника и огньове, които можеш да видиш на концерт на някоя рок банда, няма сола. Акустичните концерти са по-семпли. Просто аз и китарата - прилича на създаването на една песен. Предпочитам по-интимната обстановка, но и рок клубовете не са ми непознати за този тип концерти.

От другата страна - Има ли изненади в сета или те се случват, когато си на сцената?

Eric Martin - Имам подготвени 30-40 песни. Винаги си събирам сетлистите от концертите, които съм направил от феврурари досега и не се опитвам да се повтарям. Със сигурност ще има 5-6 композиции, които хората искат да чуят като "To Be with You" и "Wild World", "Shine" - повечето от хитове на MR. BIG. Последното ми шоу с непроменен сет беше преди две седмици. След това се насилих да включа в сета си 3-4 песни на MR. BIG, които никога преди това не бях правил. Някои редки неща, от последния албум на групата и материал от миналото. Знам, че няма да е изненада, ако ти кажа, но една от песните е "If That's What It Takes". Още повече, че с MR. BIG сме я изпълнявали само веднъж на живо. Но аз ще я направя. По принцип акустичните солови изпълнения са много различни от концертите на групата, защото MR. BIG са познати със страхотната си инструментална работа на ударните и китарите, както и с хармониите. На моите участия винаги призовавам публиката да участва в шоуто. Няма значение дали е съставена от музиканти или не. Опитвам се да постигна пеенето, което се получава в църквите. Изненади със сигурност ще има. Винаги се случва по нещо. Последния път, когато бях в България, също имаше забавни моменти. Всъщност това и правя през цялото време – попадам в различни ситуации, докато свиря. Шегувам се с публиката. Не приемам нещата прекалено сериозно. Има няколко балади, при които съм сериозен, но в повечето случаи пея, свиря, шегувам се и се опитвам да накарам всеки, дошъл на концерта, да се чувства добре.

От другата страна – Акустичните концерти предизвикателство ли са за теб, особено при изпълнението на песните на MR. BIG?

Eric Martin - Има много неща, които не мога да направя, особено като се има предвид свиренето на Paul Gilbert, който си е висока класа откъдето и да го погледнеш. Аз се опитвам да опростя нещата, да ги направя по меки. Да загладя детайлите, защото не мога да свиря като него. Опитвам се да наподобя звученето на клавира, не на китарата. Свиря само няколко акорда. За мен е важно пеенето. Предизвикателството идва то там да се моля, да не скъсам струна, защото трябва да прекъсна концерта, докато оправя нещата. Наясно съм за какво говориш, но никой не идва да ме види, заради китарните ми умения. Повярвай ми. Хората идват, за да ме чуят, как пея старите песни, да усетят посланията на текстовете. Идват заради емоцията.

От другата страна - Тези акустични концерти, които правиш, имат ли нещо общо с японските сесии на MR. BIG „Live From The Living Room”?

Eric Martin - Някои от песните като "To Be with You", "Wild World", "Stranger in My Life" съм ги включил и в моя сет. Получава се нещо подобно, но в случая съм само аз.

От другата страна - През годините си работил с много талантливи артисти. Имаш ли свои фаворити?

Eric Martin - Който ми е под ръка в момента. Нямам фаворити. Любимият ми китарист безпорно е Paul Gilbert. Но за мен е удоволствие да работя с всеки.

От другата страна - Как избираш с кого да работиш?

Eric Martin - В този бизнес съм от много време. Винаги мога да отговоря на някое предложение с да или не. Познавам хора тук и там. Питам си. Когато искам да работя със Steve Lukather, просто му се обаждам. Всичко, което може да направи, е да ме отреже. Няма значение. Обичам да разнообразявам музиката си. Може да е забавно. Когато отивам в някой клуб по-рано, за да направя саундчек, срещам няккави музиканти, които се въртят наоколо и които ще отворят концерта. Понякога го обръщаме на джем сешън. Тогава ги каня да посвирят с мен. Обичам да работя с всеки. Няма значение откъде е. От много време имам собствена група в Америка, с която постоянно свиря. Но за много от концертите се свързвам с местните организатори, които познават сцената и музикантите и те ги наемат да работят с мен. Тогава правим две седмици репетиции преди турнето. Както беше в Австралия, както се случи с групата ми в Южна Америка. В Италия. Пристигам, репетираме и след това правим концерта. Този начин на работа ми допада. Отворен съм за всичко.

От другата страна - Какво планираш - да записваш солови албуми или да участваш в различни проекти с други музиканти?

Eric Martin - Последния месец участвах в един класически проект нарече „Гласовете на рока”. Бяхме аз, Graham Bonnet от ALCATRAZZ, Bobby Kimball от TOTO, Joe Lynn Turner. И още няколко музиканти като Bill Champlin от CHICAGO, Jimi Jamison от SURVIVOR. Изпълнявахме хитовете си. Миналата седмица свирих в Швеция и Англия. Соловите ми концерти подължават през януари в САЩ. Но големият ми приоритет точно сега е работата по новия албум на MR. BIG.

От другата страна - Можеш ли да разкриеш детайли?

Eric Martin - Всичко, което мога да кажа за него е, че ще бъде наелектризиращ, електрически рок енд рол албум до дупка, който ще създадем аз, Pat Torpey, Billy Sheehan и Paul Gilbert. Работата по него вече започна. Цяла година нахвърлям идеи и песни, но с останалите ще се съберем през декември и ще направим това, което винаги правим. Ще порепетираме новите неща в студиото и после ще ги запишем за около седмица. Това винаги ни е отнемало малко време. Ще се опитаме да го направим много добър и ще се появи в средата на следващата година. След това се връщаме на пътя. Billy Sheehan има банда с бившия китарист на MR. BIG Richie Kotzen, която се казва THE WINERY DOGS – фантастична група. Там всичко се развива страхотно, те са в класациите, но през декември ще си вземе почивка, за да направим новия MR. BIG.

От другата страна - След като виждаш къде си днес, мислиш ли, че мечтите ти от самото начало на твоята кариера са се сбъднали?

Eric Martin - Знам какво правя. Като днес - летях от Сан Франциско до Вашингтон, после до Копенхагени и от там за Рим, където съм в момента. Пристигнах преди шест часа. Леко съм изморен. Но само след като хванах китарата за саундчека и то едва пред няколко души, буквално полетях. Обичам това, което правя. Обичам да пея пред публика. Направих няколко хита с MR. BIG, като "To Be with You" - това не е просто композиция, това е дар, който продължава да се отплаща. Повярвай ми! С нейна помощ станах известен по целия свят. Ако мога да използвам едно клише – дъното на гърнето със злато не се вижда. Някои концерти се получават, други - не, но обичам всичко което правя. И съм много щастлив, че имам тази възможност.

От другата страна - Как запазваш добрата си форма далеч от семейството си?

Eric Martin – Със семейството си поддържав връзка по скайпа. Иначе дълголетието на певеца е сънят. Ако имам възможност да поспя 5,6,7 часа в денонощието, нищо не може да ме спре. И не забравяй бирата „Гинес”!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов