Интервю с Tony Lazaro (VITAL REMAINS) ...

Интервю с Tony Lazaro (VITAL REMAINS)

С лидера на VITAL REMAINS Tony Lazaro разговярах в бекстейджа на софийския клуб “R.B.F.”, минути след като групата слезе от сцената. Винаги емоциите след шоу са по-силни, а тогава и самите музиканти са по-благосклонни към интервюта. VITAL дойдоха за втори път в България. Този път с KRISIUN и MALEVOLENT CREATION на 2 март. Преди концерта мой събеседник беше вокалистът Scott Wily, но той си тръгна скоропостижно от групата. Не знам дали интервюто с него ще види бял свят, но ето го краткият разговор с Tony Lazaro.

Интервюто с Tony Lazaro (VITAL REMAINS) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 7.01.2013 година.


От другата страна - Добре дошъл!

Tony Lazaro - Благодаря! Радвам се, че отново съм тук.

От другата страна - Разкажи ни как видя концерта от сцената?

Tony Lazaro - Жесток концерт! Един от най-добрите. Енергията беше убийствена. Яко е да виждаш как всеки куфее и си изкарва страхотно в пита. Беше невероятно!

От другата страна - При предишнито ви гостуване в България спомена, че новият ви албум ще излезе през 2009 година. Защо още се бави, какво точно се случи?

Tony Lazaro - Случи се така, че в групата настъпиха някои промени. След онова турне отидохме на още едно. Тогавашните ни барабанист и китарист решиха, че не им се правят повече обиколки, не желаят да са част от групата и затова напуснаха. Озовахме се в трудна ситуация и ни отне доста време, докато намерим техни заместници. С новите момчета направихме доста турнета в САЩ, Южна Америка и Мексико. През последните две години бяхме доста заети – направихме купища концерти. Работихме здраво. Затова и албумът беше оставен настрана. Но сега мога да ти кажа, че през 2012-та ще го запишем. Имам материал за два албума – повече от 20 песни, като някои от тях са написани още през 2008-ма. Вече нямам търпение след това турне да поработим върху новия запис. Надявам се, ако всичко е наред, албумът да е факт през тази година и да го представим по време на следващата ни обиколка в Щатите с DESTRUCTION.

От другата страна - В "Icons of Evil" песните бяха доста дълги, сега ще има ли промяна?

Tony Lazaro - Ще ти разкрия малка тайна. В новия албум песните ще са по-къси. Това ми се случва за първи път от 1991 година. Ще са по около 4 минути. Най-дългата е около четири и половина. Но това не означава, че композициите са изгубили от скоростта, мелодията и бруталността. Има доста олдскул елементи, класически неща, много сола - т.е. албумът ще е всичко онова, което очаквате от VITAL REMAINS, но в съкратен вариант. Като удар в лицето, който те събаря.

От другата страна - След толкова години във VITAL REMAINS промени ли се нещо?

Tony Lazaro - Хората идват и си отиват. Това се случва при всички банди. На сцената сме повече от 20 години. При KRISIUN нещата са различни – те са трима братя. Те също водят спорове, но си остават семейство. Кръвта им е една и съща. Разбира се, че исках да запазя състава от самото начало. С онези момчета сме израснали заедно. Никога не съм искал да напускат, но хората остаряват, женят се, имат деца, семейство и повече не могат да се занимават с групата. Пък и кой съм аз, че да ги съдя и да им търся сметка за това, че ме напускат. Винаги е отвратително, когато някой си тръгне, но групата е моят живот и решенията ми са свързани с нейното съществуване. Тя е основен приоритет за мен и затова не съм се предал. Разбира се, че боли, когато хората те напускат – това са твои приятели, братя, но аз съм тук - човекът, който пише цялата музика, двигателят зад VITAL REMAINS е тук. Не съм егоист, но аз съм VITAL REMAINS. Просто искам да свиря брутален дет метъл. Понякога останалите губят посоката. Отдават се на наркотици или пък решават, че им се прави нещо друго. Губят фокуса и намират причина, заради която да напуснат. Това е техен избор. Аз никога не се предавам. Затова съм на линия вече 23 години. Трудно е, но продължавам да гледам напред. Винаги се опитвам да кача на борда добри музиканти. Със сегашния състав сме заедно вече 4 години и когато сме на сцената всички виждат на какво сме способни, не отбиваме номера. Феновете не са глупави, те са интелигентни и разбират, че ние сме там отпред, за да се борим и да дадем всичко от себе си. Като войници сме. Аз съм капитанът, а останалите са мои другари. Войната продължава и ние трябва да оцелеем. Това се опитвам да правя – да продължа онова, което обичам. Винаги. Няма значение кой е с мен и кой напуска. Никога няма да се предам!

От другата страна - Какво се случва с Glen Benton?

Tony Lazaro - Glen продължава да ми е приятел. Познаваме се от 1991 година, с него записахме "Dechristianize" и "Icons of Evil". В момента той работи по новия албум на DEICIDE. Обсъждали сме идеята да направим съвместно европейско турне, но двамата сме много заети и графиците ни се разминават. Вече сме били заедно на сцена и концертите с него бяха тотална лудница. Казвал ми е, че ако има възможност, ще дойде с мен в Европа - феновете тук не са имали шанса да ни видят на една сцена. Ще е яко това да се случи. В САЩ сме били заедно няколко пъти. Но в Европа – кой знае. Glen е доста зает и може би е време с него да си кажем сбогом. В момента работим здраво с настоящия състав и съм сигурен, че следващият албум ще бъде брутален. Новият ни барабанист е невероятен.

От другата страна – Интересна китара използваш...

Tony Lazaro - Китарата, с която свиря, е по мой дизайн. Създадох я преди няколко години. Просто си стоях в един ресторант и нарисувах формата на една салфетка. Идеята отлежаваше десет години. Исках нещо зло, с което да бъде олицетворявана групата. Не исках нещо, което прилича на всичко останало. Китарата трябваше да бъде уникална, да бъде само и единствено моя. Измислих концепцията, сложих три шестици и я кръстих "The Crucifier" – този, който разпъва на кръст. Един много талантлив приятел от Бостън ми я направи. Имам я вече от 7-8 години. И тъй като това турне е специално, реших да свиря с нея. В целия свят има две такива. Моята е оригиналът, а в едно студио за татуировки има подобна, но не съвсем същата. Всъщност вече имам още една – по-голяма, и следващата година, когато представяме новия албум, ще бъда с нея.

От другата страна - С кой лейбъл ще издадете новия си албум?

Tony Lazaro - Водил съм разговори с три–четири компании. Видях се с момчетата от лейбъла, който издаде последните ни два албума. Заинтересувани са да подпишем, но само за Европа. Имам контакти и с друга компания. В момента водим преговори и сме почти на финала. Адвокатите си свършиха добре работата. Все още не мога да кажа нищо повече, но нещата с тях изглежда ще се получат. Разговаряхме доста и те се оказаха готови да направят за нас това, което искаме. Не е много голям лейбъл, но към него има доста групи. Важното е, че за тях VITAL REMAINS ще бъдат приоритет. Това търсихме.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов