Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CO ...

Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, екс-SEPULTURA)

Петия концерт на SOULFLY беше част от първия и засега единствен (за съжаление!) „Loud Festival 2012” (2-3.06.2012, Терминал 2, летище София). Тогава за втори път имах възможността да разговарям с един от съвременните изпълнители, които промениха изначално музиката и повлияха на цели стилове и милиони банди. Става дума, разбира се, за Max Cavalera – човекът, за когото метълът е нещо повече от религия.

Интервюто с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, екс-SEPULTURA) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 1.10.2012 година.


От другата страна - Когато се видяхме последния път, те попитах: възможен ли е риюниън със SEPULTURA? Тогава ти ми каза, че е възможен, но само ако подгрявате на Апокалипсиса. Е, той е предвиден за тази година...

Max Cavalera - Да се надяваме, че ще се случи. Ако всичко с Апокалипсиса е наред, може би ще се съберем следващата година!

От другата страна - Няколко думи за последния SOULFLY?

Max Cavalera - "Enslaved" е много различен албум. За него промених състава – басистът и барабанистът са нови. Привлякох Tony Campos и David Kinkade. Двамата вляха много свежа кръв в групата. Албумът е по-екстремен - много тежък и зареден с енергия. Върнах се към дет метъл корените си. Допада ми реакцията на феновете. Те харесват посоката, в която сме поели.

От другата страна - Как решаваш коя песен е за SOULFLY и коя за CAVALERA CONSPIRACY?

Max Cavalera - При CAVALERA CONSPIRACY песните са по-кратки, по около две минути, и в тях има повече пънк, защото двамата с Igor сме доста повлияни от пънка и хардкора. При SOULFLY е обратното – двойно по-дълги песни, по-завършени и с повече части. "Enslaved" е по-модерно ориентиран и повлиян от дет метъла. Това го прави и по-тежък от CAVALERA CONSPIRACY.

От другата страна - Спомена метъл корените си – усещанията сега същите ли са, както във времето, когато започваше със SEPULTURA?

Max Cavalera - Положението не се е променило. Тази музика е заредена с много енергия. Някои от елементите, като рифовете и двойните каси, са бързи и много увличащи. Когато ги изпълняваме на живо, това ми напомня за старите времена. Затова и създаването на албум като "Enslaved" беше много забавно.

От другата страна – Има ли нещо, което си очаквал да се случи в музиката, но то не се е случило?

Max Cavalera – Искаше ми се днес метълът да е по-голям, отколкото е. Стилът като цяло. Да бъде по-уважаван, защото, ако питаш обществото, в неговите очи това е музика за неинтелигентни хора. Но само като прочетеш текстовете на песните, веднага става ясно, че това мнение е погрешно. Например политически ориентираните текстове са страхотни. Има много такива в първите неща на METALLICA, SACRED REICH, SEPULTURA, SOULFLY... Бих искал тази музика да се уважава повече от обществото.

От другата страна - Защо за толкова години хора като теб и големите групи не успяха да го постигнат?

Max Cavalera - Трудно е да промениш мнението на хората. Това отнема много време, но усещам, че сме на прав път. SOULFLY стават все по-големи с всяка година. И то в различни части на света. Получаваме мейли от Иран и Ирак. Страхотно е, че на такива места хората слушат SOULFLY. Това е добър знак.

От другата страна - Какво трябва да си представи човек, когато за първи път чуе името SOULFLY?

Max Cavalera - Метълът като свобода. Метъл без ограничения. Свободно мислене. Много възможности.

От другата страна - Кое от тези неща си постигнал с групата? Как се чувстваш?

Max Cavalera – Чувствам се като на девет. Нещата вървят добре и посланията ни достигат до повече хора.

От другата страна - Има ли още хора, които те вдъхновяват?

Max Cavalera – Да, разбира се. Има много музиканти, които уважавам адски много, като Ozzy, Lemmy… BLACK SABBATH например, първият им албум излиза в годината, в която съм се родил – 1969-а. Това е знак и означава много за мен – да съм тук и да продължавам да правя всичко това. Страхотно е, че те също не се отказват.

От другата страна - Доста значки с MISFITS си сложил на якето си.

Max Cavalera – Да, днес MISFITS са на промоция.:smile: Много харесвам групата и техния опростен пънк рок.

От другата страна - Кои MISFITS – началото или сега?

Max Cavalera - Първите им години, но и днес все още ги харесвам. Направихме няколко фестивални участия с тях. Беше готино. Все още създават хубави песни, но предпочитам класическия състав с Glenn Danzig.

От другата страна - Когато започна със SOULFLY, в музиката ви имаше много ню метъл и трайбъл елементи. Днес това не е така. Естествено ли се получи?

Max Cavalera - Да. В миналото наистина използвахме доста трайбъл в музиката си. Но след като веднъж сме го направили, трябваше да продължим и да се захванем с нещо друго. Иначе имаше огромна вероятност да започнем да се повтаряме. Исках да избегна това. Горд съм с албумите на SOULFLY. Добре е, че има такива трайбъл елементи в "Primitive", но се радвам, че имаме и албум като "Enslaved". Това прави картината завършена. Защото сме покрили всичко в музиката.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов