Интервю с Nils Laureys (AGATHOCLES) ...

Интервю с Nils Laureys (AGATHOCLES)

Най-накрая култовата грайнд банда AGATHOCLES ще стъпи и на българска сцена. Шайката, водена от Jan Frederickx, ще свири в последния ден на първото издание на „Wild Child Festival 2013”, организиран от „Bar Grind” и мото клуб „Wild Children”. Скорошният дебют на белгийците се оказа добър повод за един кратък разговор с барабаниста на групата Nils Laureys, който вече е бил във Варна с чешките грайндъри ONANIZER. Любопитен е фактът, че в огромната си дискография AGATHOCLES имат и българско издание - "Mincemania in Bulgaria" („Ozz Music”). С въпросите и превода помогна другарят Цветан Рачев a.k.a "Jonnie Rotten".

Интервюто с Nils Laureys (AGATHOCLES) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 15.07.2013 година.


От другата страна - В неделя ще свирите в България. Защо чак сега?

Nils Laureys - По принцип се опитваме да свирим навсякъде, но тъй като всички работим е трудно да съчетаваме нещата.

От другата страна - Ти свири в България с ONANIZER. Какво си спомняш оттогава?

Nils Laureys - Срещнах много яки хора, с които все още поддържам връзка и които ще видя другата неделя. Атмосферата беше страхотна, бяхме в хубав хостел и изкарахме чудесна нощ.

От другата страна - Какво се случва около AGATHOCLES? Колко издания записахте през 2013 година и колко ще имате до края?

Nils Laureys - Мисля, че като за AGATHOCLES нямаме чак толкова много издания през 2013 година. Записахме някои неща, сега ще преиздаваме "Razor Sharp Daggers" с бонус първото ни демо. Готвим и сплит със SAUERKRAUT от България, който трябва да излезе скоро. Имаме обща плоча с KURWS от Полша, както и сплит с една олдскуул траш банда от Бразилия - APOKALYPTIC RAIDS, те свирят като HELLHAMMER. Имаме и запис с бандата VATICAN CITY SYNDROME. Когато дойдем в България, ще донесем много неща.

От другата страна - Знаеш ли всяко издание на AGATHOCLES?

Nils Laureys – Да, понеже се опитвам да събера всичко.

От другата страна - Колко точно издания имате и знаеш ли група, която да има повече от вас?

Nils Laureys - Не знам точната бройка – мисля, че имаме около 30-40 издания на дискове/плочи/касети

От другата страна - Имате и индонезийско издание на касета...

Nils Laureys – Да, нащ приятел искаше да издаде нещо наше там. Имаме и сплит с една индонезийска банда, който беше записан докато бяхме на турне в страната.

От другата страна - Защо издавате предимно сплит албуми?

Nils Laureys - Защото така можем да подкрепим бандите, с които издаваме, а и музиката се разпространява по-лесно.

От другата страна - Любимият ти запис на AGATHOCLES?

Nils Laureys - Преди да започна да свиря в тази група, харесвах много неща. Всяко издание за мен е уникално, защото носи духа на мястото, където е записвано и всички спомени свързани със записите.

От другата страна - Какво е „mincecore” и знаеш ли други банди, които свирят този стил?

Nils Laureys - Jan измисли името. Много банди започваха да свирят гор или вкарваха хомофобия в стила грайндкор. Jan искаше да им покаже, че това което те правят, не е грайндкор. В грайндкора има послание, в гор-а не. Искахме да се разграничим от тази сцена.

От другата страна - Знаеш ли диска "Mincemania in Bulgaria"?

Nils Laureys - Да, спомням си обложката.

От другата страна - Този диск обаче не го откривам в официалната ви дискография...

Nils Laureys - Наистина? Някакъв пропуск предполагам...

От другата страна - Agathocles е бил тиранин на Сиракуза. Защо групата е кръстена на него?

Nils Laureys - Най-добре да питаш Jan за това. Доколкото знам, трябвало е да пише нещо в училище по древна история и Agathocles му се е сторило добро име за група.

От другата страна - Какво те вдъхнови да започнеш да свириш грайнд?

Nils Laureys - За първи път грайндкор чух именно от AGATHOCLES. После чух бразилците ROT. Иначе започнах да свиря в пънк/кръст групи, които звучаха като TERVEET KADET, WARSORE... Олдскуул неща.

От другата страна - Колко дълго продължава сета Ви, когато сте на сцена?

Nils Laureys – Ами, нормално свирим около 50 минути. Можем и по час/час и половина.

От другата страна - Как виждаш грайнд сцената в момента в сравнение с времената, когато си започвал да свириш?

Nils Laureys - Аз започнах да свиря през 90-те, така че нямам спомени от края на 80-те години. Обикалях много за да гледам банди като GOINCHURN, ABSTAIN... Групи, които вече ги няма. Те свиреха в изоставени сгради, където ставаше много бясно шоу и се чувстваше връзка с музикантите на сцената.

От другата страна - Какво мислиш за стилове като гор/грайнд, сайбър/грайнд...

Nils Laureys - Има някои добри гор банди, но като цяло нито аз, нито Jan ги харесваме особено. За мен в музиката трябва да има послание. Не съм фен също на индъстриъл метъл от рода на PITCHSHIFTER или на тези хумпа истории.

От другата страна - Какво е основното послание на AGATHOCLES?

Nils Laureys - Че можеш да постигнеш всичко чрез своята сила и мрежата си от приятели. Трябва да бъдеш себе си и да правиш това, което харесваш. Нямаш нужда да подписваш с голям лейбъл, всичко можеш да направиш с обединените усилия на теб и приятелите ти. В текстовете си ние влагаме политически послания, пишем за правата на животните и т.н.

От другата страна - Най-странната банда, с която сте свирили ?

Nils Laureys - Това трябва да са BLACK SEPTEMBER от Швейцария. Страхотна музика. Имаме сплит плоча с тях и са невероятна банда.

От другата страна - Любимата ти белгийска бира?

Nils Laureys – Чакай да помисля... Твръде са много. Може би „Delirium”, както и „Brugge Tripel”.

От другата страна - Опита ли вече новата бира на MAIDEN?

Nils Laureys – Не, все още не съм.

От другата страна - Какво си спомняш от българския алкохол?

Nils Laureys – Мастика! Преди две седмици свирихме на „Obscene Extreme” и пред сцената имаше бутилка мастика от България специално за Jan. Пил съм и българска бира, но не се сещам конкретни имена.

От другата страна - Имаш силна връзка с хората в България...

Nils Laureys - Когато свирихме в Румъния последно, имаше много хора от България. Jan е бил в България и преди това. Аз съм свирил с ONANIZER и беше супер. Затова и се връщаме пак!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов