Интервю с Danny Bowes (THUNDER) ...

Интервю с Danny Bowes (THUNDER)

Факт е, че всяко значимо нещо в рок музиката започва на Острова – примерите още са в устата и в сиди плейрите на меломаните – THE BEATLES , PINK FLOYD, SEX PISTOLS, Новата Вълна на Британския Хеви Метъл. Ако се пренесем в България, с годините на Каварна и на традиционният летен фестивал започна да се носи славата на място, където винаги можеш да видиш група, която никога преди това не е идвала в България и едва ли ще повтори. На поредния „Kavarna Rock” една от тези банди са английските рок легенди THUNDER. А самото интервю даде гласът на британците Danny Bowes.

Интервюто с Danny Bowes (THUNDER) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 20.05.2013 година. Части от него са включени в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР на 26.05.2013 година.


От другата страна - Завърнахте се от едно благотворително моторно пътешествие в САЩ.

Danny Bowes - Страшно съм изморен, защото се прибрах от Америка преди няколко часа. Самото пътешествие беше много, много добро. Времето беше страхотно, страхотни щати, страхотни пътища и разбира се страхотни мотоциклети.

От другата страна - В какво точно се изразяваше вашата работа там?

Danny Bowes - Правим го с цел благотворителност. Събираме пари за деца тук, в Обединеното кралство. Пътувахме 20 души на мотори. Преминахме през различни щати. Изминахме около 15 хиляди мили за пет – шест дни, което си е доста. Видяхме прекрасни места. Свирхме на живо на Гранд каньон, обиколихме Юта, Колорадо. Това през тази година. Миналата посетихме Уайоминг, Монтана, Айдахо – всъщност сме обиколили всички национални паркове на Америка.

От другата страна - В какво точно се изразява дейнотта ви по време на тези пътешествия?

Danny Bowes - През деня яздим моторите, вечер свирим на китари, за да се забавляваме, а също и да забавляваме останалите, които са с нас. Всяка нощ те стават част от много успокояващ акустичен гиг. Всеки беше добре дошъл да се присъедини и да попее с нас. Изкарахме си страхотно.

От другата страна - Това всяка година ли го правите?

Danny Bowes - Да, през последните три години.

От другата страна - За какъв вид благотворителност става дума?

Danny Bowes - За деца. Доброволци сме към „ChildLine” – много голяма организация тук във Великобритания, която защитава уязвими деца - преживели развод на родителите си, злоупотреба, тормоз и т.н.

От другата страна - Това голям проблем ли е във Великобритания?

Danny Bowes - Смятам, че това е голям проблем по целия свят. Децата имат нужда от защита навсякъде.

От другата страна - И как станахте част от тази организация?

Danny Bowes - Бяхме потърсени от човека, който организира тези походи. Той ни попита дали бихме искали да се присъединим. Така получихме чудесни преживявания и в същото време вършим добро.

От другата страна - Като вокалист на THUNDER, името ти работи ли за тази благотворителна кампания?

Danny Bowes - Помага, защото набираме средства. За да може организацията да става все по-силна и да помага на повече деца в нужда. С участието си правим добро, докато се забавляваме и посещаваме страхотни места. Това е нашата награда.

От другата страна - Каква е следващата стъпка пред Danny Bowes и THUNDER?

Danny Bowes - Започваме труне с JOURNEY и WHITESNAKE, тук във Великобритания. Ще направим около 9 дати до края на месеца.

От другата страна - Как вървят продажбите за тези концерти? Ще бъдат ли разпродадени датите?

Danny Bowes - Може би. Нямам информация как вървят продажбите на билети, но знам, че това ще са страхотни концерти. Смятам, че публиката, която дойде, ще се забавлява през цялото време.

От другата страна - Мнението ти за JOURNEY и WHITESNAKE?

Danny Bowes - Велики групи. Работят от много години. Издали са страхотни албуми. И знаят как да забавляват публиката. Смятам, че тя ще получи три много добри банди и ще си изкара страхотно.

От другата страна - След това турне, THUNDER пристигат в България. Какво очаквате от концерта си на фестивала „Kavarna Rock”?

Danny Bowes - Нямам никаква идея и това е причината да се вълнувам толкова много, че ще свирим в Каварна. Винаги обичаме да посещаваме нови места. Никога преди не сме идвали в България. За това и сега с огромно нетърпение чакаме посещението си при вас.

От другата страна - Не е ли по-лесно да свирите на места, където знаете как ще ви посрещнат?

Danny Bowes - Това е безопасния начин. Смятам, че е по-вълнуващо да се изправим пред нова публика, която не ни познава. И да намерим начин, да я привлечем на наша страна, да я предизвикаме да хареса музиката ни. А THUNDER сме много добри точно в това – винаги намираме пътя към публиката, можем да я накараме да пляска, да пее, да стане част от шоуто. Ако го иска, ние сме способни да я предизвикаме, да го направи. Разбира се може и да не иска да го направи.

От другата страна - Какъв ще бъде сет листът ви?

Danny Bowes - Ще подготви нещо като „Най-доброто” от THUNDER, с най-великите ни парчета.

От другата страна - И все пак THUNDER активна група ли са?

Danny Bowes - Не точно. Ние сме нещо като полу пенсионери. Групата почти се излезе в пенсия през 2009. От тогава не сме направили нищо. После се позавърнахме по повод няколко живи участия, където се почувствахме добре. След това свирихме на няколко фестивала и направихме няколко Коледни концерта. Но тази година решихме да конценртираме малко повече през лятото. Вероятно в крайна сметка ще направим повече концерти, отколкото бихме желали, но хората са развълнувани, а и получихме твърде много предложения. Примирихме се. Все пак искаме да свирим, така че решихме да увеличим бройката. Може би следващата година ще бъдат още повече. Защото всеки в групата е много зает със странични неща. Важното е, че когато сме заедно, се забавляваме.

От другата страна - Защо всъщност THUNDER не е активна група при положение, че имате огромен успех?

Danny Bowes - Всичко опира да нас самите. Ние сме хора, които постоянно се интересуваме от различни неща, което води до трудно стиковане на личните ни графиците, така че THUNDER да е приоритет и групата да работи добре, както всичко останало, с което се занимаваме. Щастливи сме от факта, че можем да се съберем и да свирим отново заедно. Проблемът е, че всеки е зает с нещо друго и нямаме никакво време да издадем албум и да преминем през целия процес на записи, промоция и т.н. За да съм честен, това сме го правили няколко пъти и положението в момента – само да изнасяме концерти, напълно ни удовлетворява.

От другата страна - В този случай как гледаш на наследството, което сте завещали?

Danny Bowes - Смятам, че сме издали страхотни албуми. Направили сме много хора щастливи. Винаги сме били много добра група на живо. Репутацията ни на концертна банда е супер. Което означава, че когато се захванем с нещо, това прави хората щастливи, а те от своя страна ни канят постоянно. Така сме си изградили добър имидж, който ни помага, когато искаме да правим концерти от време на време. Те са винаги много добре приети. Което означава, че не е необходимо да работим постоянно. Смятам, че този начин на работа съхранява енергията ни.

От другата страна - Има ли останали идеи, които един ден може би ще видят бял свят?

Danny Bowes - Не мисля. Смятам, че сме издали всичко, което някога сме записали. Всичко, което сме искали, сме го реализирали. В момента нямаме планове да издадем нов албум. Не мога да кажа, докога ще пордължи това, защото не мога да гадя какво ни е подготвило бъдещето.

От другата страна - Кои се днес THUNDER?

Danny Bowes - Все същите сме от 1997 – четиримата оригинални членове – китаристите Ben и Luke, Harry на ударните, аз като вокалист и басиста Chris, който е с нас от 1997.

От другата страна - От думите ти става ясно, че имате много живи участия, значи химията между вас работи.

Danny Bowes - Точно така. В огромна степен. Изпитваме огромно удоволствие от живите изпълнения. Като група от индивидуалности ние се виждаме, когато концертите наближат. Не репетираме много. Обичаме да си изграждаме, както да го нарека, моменти на несигурност, защото когато излезем на сцената, не знаем какво ще правим. Което означава, че всичко може да се случи. Понякога нещата не се получават, друг път са добри. Но винаги е впечатляващо. А щом за нас е така, смятам, че и за публиката е същото.

От другата страна - Ако те върна на страничните ви занимания – те по-успешни ли са от успеха на THUNDER?

Danny Bowes - Различно е. Всеки се е замесил в различни неща. Ben е инженерен техник, работи по записите на други музиканти. Luke продуцира други групи и е част от THE UNION. Chris също свири в нея, както и с други състави. Аз съм мениджър на няколко банди, както и на THUNDER. Всички сме заети.

От другата страна - Ти, по-конкретно, с какво се занимаваш?

Danny Bowes - Освен, че съм мениджър на няколко гурпи, също така работя съвместно с други хора от музикалния бизнес, което ме ангажира много. За да бъда с THUNDER, трябва да изчистя много ангажименти. В същото време с моят партньор се грижим за бизнес делата на групата, за да сме сигурни, че всичко около нея продължава да работи. Защото въпреки, че не записваме нови албуми, старите продължават да се продават. Всички сме страшно заети, но ни харесва.

От другата страна - Искам да те върна в миналото – звукът и песните, които създадохте – така искахте да звучите или се опитвахте да задоволите вкуса на хората?

Danny Bowes - За да съм честен, ние звучим така, както сме искали да звучим. Никога не сме се напрягали и не сме си поставяли за цел да постигнем определено звучене или стил. Звукът ни е резултат от влиянията ни и начина по-който обичаме да свирим. Никога не сме имали генерален план за това как трябва да се получават нещата при нас. Просто това сме ние и това правим.

От другата страна - Имаш ли любими коментари от за вашите албуми?

Danny Bowes - Невъзможно е да отговоря на този въпрос, защото са твърде много. Получили сме толкова много различни коментари за толкова много песни. Мисля, че най-важното е, че когато хората идват да ни видят на живо, те знаят, че ще си изкарат добре. Знаят, че ще ги накараме да станат част от шоуто ни и ще си тръгнат уморени, ще са изгубили гласа си, ръцете и краката ще ги болят. И това заради факта, че са били част от изпълнението ни. За това и хората идват да ни видят. Те ще си тръгнат уморени, заради страхотното преживяване.

От другата страна - Как се промени музикалния бизнес според теб?

Danny Bowes - Интернетът промени всичко. От една страна световната мрежа направи живота на бандите по-лесен, защото те взеха контрола в свои ръце. Звукозаписните компании вече не са толкова влиятелни, както в миналото. Тези, които оцеляха, промениха начина си на работа. Самата им роля се промени. Интернета направи така, че бандите и мениджърите да бъдат по-гъвкави. Времената са интересни, но и плашещи. Според мен днес за младите групи е много по-трудно. Но всичко се променя и продължава да се прменя. Дори и значението на успеха в музикалния бизнес се промени. Мисля, че музикантите и бандите трябва да намерят нови начини, нови инструменти, за да изпълнят думата „успех” със съдържание. От друга страна положението е впечатляващо и винаги е било. Времена на предизвикателства да достигнеш до публиката.

От другата страна - Кои моменти от кариерата на THUNDER би определили като върхови?

Danny Bowes - Веднага ми изкача като връх едно голямо шоу пред много публика. Това е ключов момент от нашата кариера в началото. Свирихме на „Monsters of Rock” в Донингтън – излязохме пред море от хора. Това ни извади на картата, както във Великобритания, така и ни отвори пътя към международното признание. Тогава предизвикахме вниманието на американски лейбъл. Подписахме, отидохме в САЩ. Постигнахме успех. Свирихме в Япония. И това след само едно голямо шоу. Друг връх е концертът ни с BON JOVI на Уембли 5-6 години по-късно. Появата ни в Южна Америка с IRON MAIDEN. Огромни стадиони и велика публика. Като THUNDER сме големи късметлии, защото като група сме преживели големи моменти, които са ни помогнали много.

От другата страна - Защо според теб, всеки важен момент в музиката, произхожда от Англия?

Danny Bowes - Това е трудно да се обясни. Смятам, че е резултат от факта, че сме островна страна. Великобритания е малка държава, в която живеят много хора, които през цялото време търсят новото. В по-големите страни като Америка подобни музикални стилове имат възможност да се разпрострат върху повече души, които да се занимават с тях и да ги изпълняват по-дълго време. В Англия ние винаги сме се нуждаели от нещо ново. Също така всичко зависи и от креативността. Не казвам, че винаги сме създавали велика музика, но през цялото време търсим новото.

От другата страна - И как според теб сцената във Великобритания би могла да се развие още повече?

Danny Bowes - Както казах и по-рано – ролята на лейбълите се промени. Днес групите трябва да контролират повече живота си. Те не могат да разчитат на звукозаписните компании за това. В миналото е работело, но не и днес. Бандите трябва да са по-умни и по-бизнес ориентирани. По-скоро трябва да изоставят принципа „оставете ме да си свиря музика” и трябва да започнат повече да се интересуват от кариерите си. Това първо. И второ – никога не е било по-важно, откогато и да било, доброто представяне на живо. Групите, които правят добро шоу, винаги ще имат шанса да пробият. Ако пред публика се представят на ниво, тя винаги ще идва на техните концерти. Днес бандите трябва да са много добри на живо. Това е по-важно от всичко останало.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов