Интервю с Rick Parfitt (STATUS QUO) ...

Интервю с Rick Parfitt (STATUS QUO)

С Rick Parfitt, единственият оригинален член на STATUS QUO заедно с Francis Rossi, се чух само няколко дни преди първия концерт на британците у нас 18.10.2012 година. Някои от нещата в интервюто, за които говори Rick Parfitt, вече са факт, но ако ги бях отстранил, това щеше да се отрази на целостта на разговора. За който пък помогна много Жени Монева - автор и водещ на предаването на програма „Хоризонт” на БНР „Евробокс”.

Интервюто с Rick Parfitt (STATUS QUO) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 22.10.2012 година. Части от него са използвани в предавания на програма „Хоризонт” по БНР.


От другата страна - Само след няколко дни STATUS QUO ще направят първия си концерт у нас. Какво да очакват феновете от вас?

Rick Parfitt - Феновете определено могат да очакват добро, яко, шумно и изпълнено с хитове рокендрол шоу. Защото това правим и го правим от много години. Ще останем на сцената може би около час и 40 минути. За това време ще се опитаме да изпълним колкото се може повече от хитовете на групата. Не можем да направим всички, защото в такъв случай трябва да останем на сцената пет часа. А това си е малко множко за годините, на които сме. Така че ще направим всичко онова, което е във възможностите ни, за да могат хората да се насладят на едно истинско шоу.

От другата страна - Знаеш ли нещо за България?

Rick Parfitt - Почти нищо. В училище не бях много добър по история и не наблягах толкова много над чуждите държави. Истината е, че съм бил в България като много малък, само това си спомням. Но се надявам, че когато дойдем у вас за краткото време, за което ще останем, да се запозная с културата ви.

От другата страна - Феновете ви подмладяват ли се през годините?

Rick Parfitt - В Англия и в Европа – Германия, Швеция, Франция, Белгия публиката става все по-млада и в същото време по-възрастна. На концертите ни идват всякакви хора – от 8 годишни хлапета до 80 годишни фенове. Понякога е фантастично, когато видя най-отпред деца на по 12-13 години, които наистина се забваляват от това, което правим. Понякога си задавам въпроса, защо тези млади хора са дошли да видят точно нас? Човек би си помислил, че пред тях стои бой група. За нас е голямо признание, че нашето шоу им харесва. И те са там отпред заедно с фенове, които ни следват от самото начало на по 60-70 години. Това винаги ме кара да чувствам, че правим нещо страхотно.

От другата страна - Според теб, кое прави едно шоу страхотно?

Rick Parfitt - Всяко място, където правим концерт, има различна акустика и предлага различен звук. Понякога, особено от сцената, звукът е добър, друг път не е. Но това си е наш проблем. Пред сцената, за публиката, звукът винаги трябва да е добър. Защото днес технологиите го позволяват. Не е както през 70-те. На сцената използваме система от монитори и понякога е трудно да чуем как звучим в залата. За мен доброто шоу е тогава, когато звукът е на топ ниво.

От другата страна - Прочетох, че STATUS QUO са направили над 6000 концерта. Какво правите, за да не ги превръщате в рутинни?

Rick Parfitt - Единствения отговор на този въпрос е, че това,което правим, е едно и също всяка вечер. Както това правят THE ROLLING STONES. Но всяка вечер излизаме пред различна публика. Така че си казваме – нека дадем на тези хора, това което искат. Да си изкарат страхотно. Разбира се, че песните са едни и същи, но публиката е различна. За това и концертите са различни.

От другата страна - След 29 албума и толкова много хит сингли трудно ли е да подберете песните за един концерт?

Rick Parfitt - Да, много ни е трудно. Трудно е, защото трябва да изберем тези песни, които хората обичат, защото в различните страни, публиката е различна. Постоянно сме изправени пред дилемата, къде какво да изсвирим. Ако искаме да направим сета с всичко онова, което феновете желаят, ще се получи списък от 30-35 песни, което означава, че концертите трябва да продължат по три часа. В момента съм в средата на 60-те. Не мога да остана на сцената толкова време, твърде много е за мен. За това правим медли от песни, за да включим колкото се може повече от композиции.

От другата страна - Как се промениха през годините турнетата?

Rick Parfitt - В началото потувахме с микробуси. През 70-те, ако си супер успешен, използваш хубави коли. Но сега използваме тур бусове, където всеки си има лично пространство. Имаш телевизия, коктейл бар, чай, кафе, всичко което си пожелаеш. Точно както вкъщи, с тази разлика, че този дом се движи. Също така залите, в които свирим, са много по-гостоприемни, отколкото в миналото. Звукът, който публиката чува, днес е много по-добър. На сцената всеки използва едва няколко монитора, за да не се заглушаваме и за да знаем какво се чува в залата. През годините технологиите дръпнаха напред. Днес много по-лесно можем да пресъздадем качеството на студийния запис, когато сме на сцена. Преди време беше изключително трудно песните от албума да се изсвирят едно към едно от сцената. Днес това е постижимо, защото технологията буквално обича записа. Това автоматично изключва синбека. Вбесявам се, когато музикантите използват записани подложки от сцената. Феновете, които посещават този концерт трябва да са предупредени, че не всичко е на живо. Защото те винаги могат да си пуснат албума вкъщи. STATUS QUO винаги свирят 100 процента на живо, а звукът, заради технологиите, е много, много добър.

От другата страна - Разкажи ни за документалния филм „Hello Quo!”, който подготвяте.

Rick Parfitt - Следващата седмица ще направим премиера на това DVD в Лондон. То е за всички онези, които се интересуват от STATUS QUO, независимо от времето. Ние от групата много харесваме филма, защото в него сме включили много кадри, които никога не са виждали бял свят. Заради него се събрахме отново заедно в оригиналния състав с Alan Lancaster и John Coghlan. Събрахме се в една стая и посвирихме отново заедно след толкова много години. Във филма има много информация. Зрителите ще бъдат изненадани, защото това е най-определящият, най-достоверният, най-честният документален филм за групата, който някога сме правили. Всеки от бандата е намерил място в него. Не само аз или Francis Rossi, но и Rhino, Andy и барабанистът ни Matt. Също така Alan Lancaster и John Coghlan, както и много други хора, като Brian May и Joe Elliott от DEF LEPPARD, Cliff Richard и много, много други. Всеки е искрен и казва това, което чувства за кариерата ни, за грешките и правилните неща. Смятам, че DVD-то е много интересно за всеки, който е навътре с групата, както и за онези, които тепърва се докосват до нея. И в същото време много истинско, за това как работи една рокендрол група като STATUS QUO.

От другата страна - Как това DVD ще се отрази на кариерата ви?

Rick Parfitt - Това е просто един продукт. Хората ще бъдат заинтригувани от него, а ние все пак трябва да продължаваме напред. И преди сме снимали документални филми, но не и в такъв мащаб, както „Hello Quo!” Този обяснява много неща около групата. За нас DVD-то е стъпка в правилната посока. Смятам, че най-важното е, че хората ще прояват интерес към него. Направено е много добре и обяснява абсолютно всичко. Както казах и преди, в него има много неща, които никой преди не е виждал.

От другата страна – DVD-то ли е причината за реюниъна на класическия състав на STATUS QUO през 2013 година?

Rick Parfitt - Може би. Преди сме имали доста проблеми един с друг. Не сме си говорил от 20 години. В крайна сметка животът е твърде кратък. И е ужасно, когато виждаш как хората, с които си влязал в бизнеса, не са около теб. Така че решихме да бъдем отново приятели и да оставим в миналото неразбирателствата, да се съберем отново, да говорим, да се видим. Така че го направихме и за да бъда честен, не го направихме точно заради този филм. Говорили сме си за това събиране от време на време. Някой предложи да направим DVD-то. Относно реюниъна на оригиналния състав – говорили сме, но не всичко е ясно 100 процента. Със сигурност обаче ще направим няколко концерта заедно. От носталгия, за старите ни фенове, които са с нас от 60-те и 70-те. За тях със сигурност ще бъде голямо преживяване да видят отново оригиналната група на сцена още веднъж. Говорили сме за няколко концерта в Англия, може би. И ако тези шоута са успешни, ще дойдем и в Европа.

От другата страна - Прочетох в интернет, че оригиналният състав ще запише нов албум?

Rick Parfitt - Това не е вярно. Не сме говорили въобще по този въпрос. Проведохме разговори само за изпълнения на живо. Но пък никой не знае. Когато свирим на живо, можем и да запишем нещо.

От другата страна - STATUS QUO ще отбележат 50-годишнинанат си след няколко години. Подготвяте ли вече нещо специално?

Rick Parfitt - Най-вероятно хората в бизнеса – агентите и мениджърите, звукозаписната компания и онези, които са свързани с нас, искат да акцентират върху това, че сме заедно като група от толкова много време. Francis и аз не сме говорили по този въпрос – да отбележим годишнината по някакъв специален начин. Все пак нещо ще се случи със сигурност, но все още не знам какво. Дръжте си очите отворени.

От другата страна - През 1985 записваш соло албум, но той никога не е издаден. Какво се случи с песните от него?

Rick Parfitt - По онова време наистина исках да запиша солов албум. Вложих много пари – около 100 хиляди паунда. Това са много пари. Получи се много добър запис. Все още си задавам въпроса, защо този диск не видя бял свят. И днес нямам обяснение. От създаването на тези хубави песни, мина много време и решихме те да влязат в албумите на STATUS QUO или като „B”-страни на сингли, или да ги добавим като бонус парчета за това или онова издание. Истината е, че албумът е все още при мен, в своята цялост. Той е готов за издаване. Така че един ден някой може да поряви интерес и да го издаде. Това ще ме направи истински щастлив. Ще видим каво ще стане.

От другата страна - Според теб кой е направил най-добрия кавър на STATUS QUO?

Rick Parfitt - Има толкова много групи, които правят кавъри на STATUS QUO. Имаме трибют банди от Австралия, Европа, Англия. И всички са много добри. Не мога да отлича само една. В Австралия групата се казва STATOZ QUO. Всъщност всички са добри, изглеждат като нас и свирят толкова добре, колкото нас. Приемаме го като огромен комплимент. Но не мога да отлича един кавър. Не бих могъл.

От другата страна - Кои песни на STATUS QUO предпочиташ – по-тежките или по-леките?

Rick Parfitt - Няма значение. Ако вземеш песни като „For You”, „Living On An Island” или „Marguerita Time” – те са страхотни. Или погледни „4500 Times”, „Rollover Lay Down”, „Down Down”. Просто е невъзможно да отговоря на този въпрос. Бих казал, че харесвам 99 процента от всичко онова, което сме записали през годините. По друг начин се получава със старите песни. Има някои, които не харесвам, които Francis е написал, но ги изпълнявам, защото това са негови песни. Същото е и с мен. Написал съм доста неща, които той не харсева, но песните са мои и той ги свири. Понякога си пускам албумите от 70-те, които сме направили – композициите звучат просто страхотно. Това ме кара да се замисля, дали е възможно някои от тези песни да се озоват в сет листите ни, но просто няма място. Записали сме толкова много яки парчета, но не за всички има място.

От другата страна - Имате записани нови песни за вашия филм „Bula Quo!” Ще ги изпълнявате ли на това турне?

Rick Parfitt - Няма да изпълняваме нищо от саундрака на този филм. Готови са общо десет песни. Но ще видят бял свят, когато се появи и филмът – през април 2013-та. Саундракът ще бъде издаден заедно с него. Когато хората се запознаят с тях, тогава ще ги включим в сета за концертите.

От другата страна - Какво представлява филмът „Bula Quo!”?

Rick Parfitt - „Bula Quo!” е екшън трилър. В него се разкзва за руска рулетка. Актьорите играят руска рулетка, а когато умрат, органите им се продават на черния пазар. Това е сериозната част от филма. Има и весела част, защото Francis и аз правим филма смешен. Jon Lovitz, който е много извесетн комедиен актьор в Америка, също вкарва доста хумор. Т.е филмът е за сериозни неща, но в същото време е и много забавен.

От другата страна - Ти и Francis Rossi сте отличени с ордена на британската империя. Какво си спомянето от нощта на награждаването?

Rick Parfitt - Беше невероятно. Изживяването да влезем в двореца си беше един път. Разбира се бил съм там и преди с приятели, защото сме участвали в рокендрол парти по покана на принц Charles. Когато получих писмото, че ще бъда награден, не повярвах. През годините сме направили толкова много за благотворителността без да очакваме нищо. Просто го правим. Никой не очакваше да му окажата такава чест. Беше си изживяване – да се срещнем с кралицата. Голяма чест е да си рицар на Британската империя. Невероятно е. В живота не носи никаква облага, но пък е супер да стои до името ти.

От другата страна - Ти си везни, това прави ли те балансирана личност?

Rick Parfitt - Всъщност не, доста съм далече от равновесието. При мен дните въобще не си приличат един с друг. Направо се чувствам понякога като седалка на тоалетна чиния – нагоре и надолу. Все едно съм на парти на момчета и след това на момичета. Не съм много балансиран. Имам хубави дни, други не са такива. Но приемам живота такъв, какъвто е!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов