Интервю с Chrigel Glanzmann (ELUVEITIE) ...

Интервю с Chrigel Glanzmann (ELUVEITIE)

Само след ден, родните фенове отново ще посрещнат фолк дет групата от Швейцария ELUVEITIE. Този път те ще бъдат съпорт на шведските метъл машини SABATON. Двете групи, заедно с WISDOM, идват в България по покана на „BGTSC”. Лидерът на ELUVEITIE Chrigel Glanzmann винаги е бил интересен събеседник, за това и не пропуснахме възможността да си поговорим отново с него.

Интервюто с Chrigel Glanzmann (ELUVEITIE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 11.03.2013 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР на 17.03.2013 година.


От другата страна - Какво си спомняш от поседното гостуване на ELUVEITIE у нас?

Chrigel Glanzmann - Спомням си, че доста се забавлявахме, независимо че пристигнахме много късно – едва час и половина преди концерта. Преди това свирихме в Унгария и ни се наложи да караме почти 16 часа, преминаването на границите също се оказа предизвикателство. Пристигнахме късно и бяхме под огромно напрежение. Не успяхме да направим саундчек и въобще си нямахме идея как ще се случат нещата. Но всичко се получи добре и хората също се забавляваха.

От другата страна - Последния път бяхте с проекта GODNR.UNIVERSE, създаден от дамите в ELUVEITIE?

Chrigel Glanzmann - Да, на онова турне го чух за първи път и това, което си казах е, че имаме страхотен барабанист и много добри вокалистки. Това е проект на Anna Murphy и Meri Tadic, които в ELUVEITIE свирят на хърди-гърди и цигулка. Започнаха го през 2009 година за удоволствие. Оригиналната идея, доколкото съм запознат, е смесването на фолклорни инструменти с дръм енд бейс. И това и се получава. Това знам основно за техния проект. По време на онова турне с KORPIKLAANI към GODNR.UNIVERSE се присъединиха и още двама души от ELUVEITIE, за да им помагат.

От другата страна - Можем ли да се надяваме, че ще чуем дръм енд бейс и в музиката на ELUVEITIE?

Chrigel Glanzmann - Може би, някой ден. Но не заради GODNR.UNIVERSE, а защото всички от групата харесват подобни ритми.

От другата страна - Какви са положителните и отрицателните страни на това да бъдеш на турне?

Chrigel Glanzmann - Добрата страна е, че можеш да свириш всеки ден. Ние сме си музикални наркомани. Това обичаме да правим. Това сме ние и сме щастливи да правим концерти всеки ден. Страхотно е да посещаваме различни страни и да се изправяме пред различни фенове. Всяка година изнасяме по 150 концерта, което средно е по едно шоу на два дни и половина. Определено си е много. Може би това е и отрицателната страна. Турнетата могат да бъдат адски изтощителни. Живееш в буса с още 12-13 души и личното ти пространство е много стеснено. Всъщност личното ни пространство се свежда до леглата, в които спим. Трудно е, особено когато си на турне 2-3 месеца без почивка. Но както казах и в началото – това обичаме да правим.

От другата страна - Когато сте на път, има ли място, което можете да наречете свой дом?

Chrigel Glanzmann - Да, тур бусът. Всъщност има много такива места. Като например София – много ми харесва да свиря тук. Винаги е приятно да видиш познати лица. Яко е, когато се върнем и се поздравим с приятели. Но домът ни, буквално, е тур бусът, защото сме постоянно на турне.

От другата страна - След турнето вземате ли си почивка един от друг?

Chrigel Glanzmann - Да за 4 дни. Защото след това започва следващото турне.

От другата страна - Къде според теб вашата музика се приема по-добре?

Chrigel Glanzmann - Не знам. Не съм убеден дали келтската музика е по-популярна в Шотландия или в Чехия например. Не виждам разлики. Дори и на различните континенти като цяло. Защото, ако сравняваш продажбите на дискове, няма голяма разлика между САЩ, Южна Америка и Европа.

От другата страна - Успешна група ли е ELUVEITIE?

Chrigel Glanzmann - Какво означава успешна група? Нямаме странични работи, но това не се дължи на продажбата на дискове. Музикалният бизнес се промени много през последните 20-30 години. Днес вече не можем да печелим от продажба на албуми. Днес живеем в ерата на mp3-ките и iPod-ите и даунлоудинга, което не ти позволява да печелиш достатъчно. Печалбата от продажбата на дискове, влагаме директно в продуцирането на музиката ни, наемаме студио за следващия албум. В личен план не печелим нищо от продажбата на нашите албуми. Днес групите печелят от концерти. За да отговаря на въпроса ти – групата е нашата професия. Не работим нищо извън нея. А и едва ли е възможно, след като правим концерт на всеки два дни и половина. Относно въпроса дали сме успешни – не знам. Какво всъщност означава това? Някои от албумите ни влязоха в официалната класация на Швейцария в топ 10. Което си е много добре за метъл група, като се има предвид, че там обикновено стоят Rihanna, Lady Gaga и Eminem – такива неща. По този признак можеш да наречеш ELUVEITIE успешна група, но ако обърнеш внимание на личния ни живот – никой от нас и не се доближава до определението „богат”. Всеки месец се чудим как да си платим наема. Така че - какво означава успеха – не знам.

От другата страна - Сбъднаха ли се мечтите си с ELUVEITIE?

Chrigel Glanzmann - Да, какво да добавя повече. Когато основах групата исках да създавам точно този тип музика. Да смеся двата стила, които обичам – дет метъл с традиционна келтска музика. Това правим в момента. Така че мечта номер едно се сбъдна. Също така исках групата да се занимава само с музика, а не да си губим времето в работене на нещо друго. Така че и втората ми мечта се сбъдна. Все още израстваме и работим много здраво всеки ден, за да вървим напред и нагоре. Днес всички живеем от музиката и ако трябва да обобщя – мечтите ми се сбъдват.

От другата страна - Когато композирате – кое се появява първо – дет метъла или фолклорните елементи?

Chrigel Glanzmann - За всяка песен е различно. В повечето случаи се получава едновременно.

От другата страна - По себе си имаш доста татуировки на келтски символи!

Chrigel Glanzmann - Това са само орнаменти. Без особено значение. Просто изкуство. Не са символи, в които съм вложил някакво специално значение.

От другата страна - Ако трябва да разкажеш историята на ELUVEITIE като приказка, как би звучала тя?

Chrigel Glanzmann - Бих я разказал така - имало едно време няколко идиота, които мечтали да станат музиканти. Те работели много, което водело до много грешки. Нещата пордължават и до днес така, но грешките са вече по-малко, отколкото в началото. Край на историята.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов