Интервю с Markus Grosskopf (HELLOWEEN) ...

Интервю с Markus Grosskopf (HELLOWEEN)

Няма значение колко пъти HELLOWEEN ще направят концерт в България. Важното е, че залата отново ще бъде пълна. На 15 март тиквите ще повторят подвига си с GAMMA RAY от 2007. Втората част на турнето, за щастие, отново ще ощастливи родните фенове. А това се оказа изключително добър повод за един разговор с басиста на HELLOWEEN Markus Grosskopf, станал възможен със съдействието на организаторите „Loud Concerts” и „Art BG”.

Интервюто с Markus Grosskopf (HELLOWEEN) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 4.03.2013 година.


От другата страна - Съвместното ви турне с GAMMA RAY преди няколко години беше прието много добре. Това ли е причината да го повторите?

Markus Grosskopf - Да, тогава много се забавлявахме. И си казахме, че ще е страхотно да го направим отново. Все пак донякъде ще е в традициите на HELLOWEEN, защото сме правили турнета „Keeper… part I” и „Keeper… part II”. Просто си зададохме въпроса „защо да не направим и втора част на „Hellish Rock”. Решихме, че ще е готино и хората може би отново ще го харесат.

От другата страна - Какво е усещането да излезеш на сцена със старите си дружки?

Markus Grosskopf - Усещането е страхотно, пакетът от групи е добър, хората със сигурност ще го харесат. Постоянно сме наоколо, което е страхотно. Между нас няма борби и караници. Всичко е наред.

От другата страна - Прочетох, че подготвяте изненади за турнето. Можеш ли да разкриеш нещо?

Markus Grosskopf - Ако ти кажа няма да е изненада!

От другата страна - Знам, но моля те, открехни малко вратата.

Markus Grosskopf - Разбира се, планираме да изпълним нещо заедно. Разбира се, може би можете да си го представите, но няма да споделя нищо повече. Ще направим нещо специално.

От другата страна - А може ли да е нещо с Michael Kiske?

Markus Grosskopf - Не знам, за момента няма нищо. Но ако решим да направим нещо с Michael, то едва ли ще се случи на това турне, защото той няма да пътува с нас.

От другата страна - Забавлявате ли се още, докато изпълнявате старите песни на HELLOWEEN?

Markus Grosskopf - Разбира се, страхотно е. Феновете ги познават отдавна. Това по никакъв начин не ме оттегчава. Обичам да свиря песни, които всички познават. А не такива, които групата харесва, а голяма част от публиката не иска да чуе. За мен е важно феновете да се забавляват, няма значение дали композициите са стари или нови. Изпълняването на „I Want Out” или „Dr. Stein” винаги е забавно. Изпълнявам всичко, защото миналото ми принадлежи.

От другата страна - Каква е идеята зад новия ви албум „Straight Out of Hell”?

Markus Grosskopf - Идеята беше да създадем страхотен албум, пълен със запазените марки на HELLOWEEN. Това всеки го забелязва и отбелзява, че отдавна групата не вадила подобна продукция. Защото навсякъде можеш да откриеш типичния HELLOWEEN.

От другата страна - Защо се решихте на тази стъпка?

Markus Grosskopf - Почувствахме, че е дошло времето на подобен албум, но в същото време не сме седяли да си правим планове, да правим едно или друго. Просто се получи. Имахме много песни, но картината беше изградени от тези, които са в диска.

От другата страна - Какъв сет лист сте приготвили за турнето?

Markus Grosskopf - Имаме както стари така и нови композиции. Сетът ще е добър, все пак имаме голям избор. Ще съберем мненията на всички и след това ще решим за най-оптималния вариант. Винаги можем да правим промени в движение. Ще видим кое ще е интересно.

От другата страна - Специалното издание на диска има хамънд версия на „Burning Sun”, посветена на Jon Lord, някога срещали ли сте го?

Markus Grosskopf - В началото на HELLOWEEN сме свирили няколко пъти на една сцена с DEEP PURPLE, но никога не сме имали шанса да си разменим няколко думи с тях. Те бяха друго ниво тогава. Държаха се дистанцирано, пристигаха за концерта направо от хотела и след това отново в колите. Но ние сме все още големи фенове на PURPLE. А хамънд органа винаги е присъствал в нашата музика, но след кончината на Jon Lord решихме да отдадем почит към него, като направим тази версия.

От другата страна - Песента „Wanna Be God” е посветена на Freddie Mercury, а с него срещали ли сте се?

Markus Grosskopf - Не, но сме се срещали преди много години с Brian May, който е страхотен човек.

От другата страна - Ако имаше шанса да разговаряш с Jon Lord и Freddie и имаше възможността да им зададеш по един въпрос, какъв щеше да бъде той?

Markus Grosskopf - Щях да ги попитам какво искат да пият, защото хубавото питие предразполага за разговор.

От другата страна - Встрани от работата ти с HELLOWEEN, работиш ли по нов материал на BASSINVADERS?

Markus Grosskopf - Не, не работя по никакъв материал. Защото съм зает изцяло с новата продукция на HELLOWEEN. Просто в момента нямам никакво време.

От другата страна - Слушаш ли албумите на групата у вас?

Markus Grosskopf - От време на време ми се случва, когато решим, че за концертите ще свирим нещо от старите албуми. Най-малкото, за да си припомня как звучат композициите.

От другата страна - Кое е това нещо, което продължава да те кара да правите качествен метъл, за разлика от много други групи, които просто сменят музикалния стил?

Markus Grosskopf - Просто издаваме албуми, с които се стремим да се предизвикаме, да достигнем нови нива на креативност. Новата музика да звучи различно от предишните албуми и в същото време да носи духа на HELLOWEEN. Типичните елементи за групата са винаги налице. Тежките китари, мелодиите винаги присъстват, което прави песните, колкото и различни да са, песни на HELLOWEEN.

От другата страна - Някога появявали ли са се намерения да напуснеш групата?

Markus Grosskopf - Не, за нас предидизвикателството е да продължаваме напред и това правим. Не сме от хората, които бягат от проблемите. Когато се появят, сядаме, говорим много и ги решаваме. Решенията, които вземаме, винаги са били в посока групата HELLOWEEN да продължава напред. Когато се сблъскаме с някакъв проблем и в края на деня го решим, след това излизаме по-силни.

От другата страна - Догодина ще отбележите 30-годишнината на групата – какво те изненада за тези години и какво не очакваше да се случи в музикалния бизнес?

Markus Grosskopf - Това че сме заедно 30 години. Въобще и не съм си помислял, че ще се случи. Това което се промени са медиите. Когато започвахме трябваше да записваме по 8-9 парчета на винил, защото имаше няколко списания. Сега за всеки един пазар, задължително подготвяме бонуси. Записваме много повече песни. Не вилзаме в студиото преди да имаме завършени 16-17 композиции. Работим много повече, за много по-малко. Другото са даунлоудът и интернетът. Процесът на записи е много променен, от това което си спомням от миналото. Това, което никога няма да се промени обаче, е да излизаме всяка вечер на сцената и да изпълняваме нашата музика.

От другата страна - На времето Kai Hansen беше казал, че се казвате HELLOWEEN, защото Денят на Вси светии е един път в годината, а при вас ще бъде всеки ден, това промени ли се?

Markus Grosskopf - Това е просто едно име, трябваше ни име на групата, когато направихме първия си запис. Искахме да се различаваме от пънк сцената.

От другата страна - Последен въпрос – искаш ли да си Бог?

Markus Grosskopf - Не искам да съм Бог. Това са прекалено много решения, които трябва да вземам, за да се движи света. Доста хора се опитват да го играят Господ , но просто са изпаднали в огромна заблуда.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов