Интервю с Dirk Schlächter (GAMMA RAY) ...

Интервю с Dirk Schlächter (GAMMA RAY)

Спомням си когато чух за първи път „Land of the Free”. Бях поразен от мелодиите, вокалите, хармониите... буквално от всичко, което този албум представляваше. Един от образците на пауър метъла въобще (добре де, на 90-те). Преди това бяха HELLOWEEN. След „Land of the Free” станаха GAMMA RAY. За това и най-емоционалните концерти, на които съм присъствал, са били на „лъчевите”. А те са и едни от най-позитивните музиканти, с които съм се срещал. За това и възможността, осигурена от „Loud Concerts” и „Art BG” за телефонен разговор с дългогодишния съратник на Kai Hansen - Dirk Schlächter, не беше за изпускане. Още повече, че GAMMA RAY отново ще зарадват българските си почитатели на 15 март.

Интервюто с Dirk Schlächter (GAMMA RAY) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 11.03.2013 година.


От другата страна - Здравей, Dirk, какво се случва в момента в Германия?

Dirk Schlächter - Всъщност не знам какво се случва в Германия, защото сега цялото ми време е насочено към подготовката на турнето. Единственото нещо, което осъзнавам е, че е твърде студено.

От другата страна - Разкажи ни за втората част на турнето с HELLOWEEN.

Dirk Schlächter - Идеята се появи преди време, когато се засякохме на турнето на HELLOWEEN със STRATOVARIUS. Тогава след шоуто им Хамбург седнахме да си поговорим. Тогава от HELLOWEEN отново ни предложиха. Казаха, че всичко с турнетата върви добре, но онова, което направихме заедно, е било страхотно и така се случиха нещата - те ни попитаха дали не искаме да го направим отново.

От другата страна - Коя група ще бъде хедлайнер?

Dirk Schlächter - Отново HELLOWEEN. Защото това е тяхното турне, те имат нов албум. Ние не успяхме да запишем нищо ново, но те поискаха да сме с тях. Тогава решихме да издадем миниалбума "Master Of Confusion", който ще се появи точно на датата, когато сме при вас. HELLOWEEN ще представят новия си албум. Ние се присъединяваме към тях, за това и те са хедлайнери.

От другата страна - GAMMA RAY ще останете на сцената около час?

Dirk Schlächter - Да, ще свирим 65 минути. Бяхме предвидили повече, но след това към нас се присъедини още една група, която ще отваря концертите. За това и се наложи да поорежем това-онова.

От другата страна - Ще излезете ли отново на сцената заедно, както предишния път?

Dirk Schlächter - Да, в края отново ще направим нещо заедно, няма да е както първия път, но ще е специално.

От другата страна - Защо решихте да се спрете на миниалбум, при положение, че последният ви диск излезе преди 3 години?

Dirk Schlächter - Закъсняхме много с новия албум на групата, защото Kai се присъедини към UNISONIC. Той беше много зает през 2011 да композира музиката за дебюта им, а следващата година с турнетата на групата. Така работата по новия GAMMA RAY постоянно беше отлагана и най-накрая, когато се появи идеята за турнето с HELLOWEEN, решихме, че все пак трябва да предложим нещо ново на него Единственият вариант беше миниалбума. Всъщност имаме записани и голяма част от удраните за следващия албум. Но до края успяхме да завършим само две песни и два кавъра, които ще станат част от "Master Of Confusion" и сме доволни, че най-накрая създадохме нещо ново.

От другата страна - Гледайки корицата на миниалбума продължавам да си мисля, че илюминатите са някъде наоколо?

Dirk Schlächter - Всъщност не знаем, всеки има право на мнение, когато види корицата. Но какво се крие зад това – може би те продължават да контролират света и то повече, отколкото си мислим. Или пък не? Не можем да знаем и едва ли ще узнаем.

От другата страна - Нещо за кавърите?

Dirk Schlächter - Първият е на SWEET – „Lost Angels”. Тази песен специално сме я записали още през 2007, когато създавахме „Land of the Free II”. Тогава не ни послужи, но сега ни свърши добра работа. Интересното за този кавър е, че когато започнахме работа по него и слушахме оригинала, осъзнахме колко много малки нещица са направили за песента SWEET в студиото – клавири, оувърдъби на китарите, акустични пасажи. Да не говорим за запазената им марка – многогласието в припевите. Трябваше да свършим доста работа. След това решихме да се насочим към някоя стара метъл композиция. Така се стигна до кавъра на HOLOCAUST „Death Or Glory”. Рифът ни се стори много семпъл на хващащ и когато я изпълнихме цялата група, се оказа, че се получава много добре.

От другата страна - Един личен въпрос – защо Dirk Schlächter никога не е бил част от друга група?

Dirk Schlächter - Не е точно така. Започнах да работя върху нов проект през последната година, защото имах много свободно време, заради ангажиментите на Kai с UNISONIC. Групата се казва MEOPERA. Като стил – в нея участват трима вокалисти. Двама класически певци – сопрано и баритон, и един метъл вокалист. Стилът е микс между класическа музика и пауър метъл, с много оркестрации и класически елементи. В него има много опера. Трудно ми е да обясня точно какво представлява, но дебютът ще излезе през юни. Вече започнахме промоцията и дискът ще излезе от същия лейбъл, към който е и GAMMA RAY.

От другата страна - Какво мислиш за проекта на Kai Hansen с Michael Kiske UNISONIC?

Dirk Schlächter - Двамата са решили да записват и да работят отново заедно на турнето на AVANTASIA. За нас не е проблем, но работата по дебюта на UNISONIC ни накара да отложим албума на GAMMA RAY. Но сега Kai е концентриран основно върху GAMMA RAY. За нас всичко е ок, но за него работата е доста. Албумът на UNISONIC ми харесва, но това не е моят тип метъл.

От другата страна - Какво ще представлява следващият албум на GAMMA RAY?

Dirk Schlächter - В новия албум на групата ще можете да чуете части от всеки стар албум на групата. Ако трябва да сме по-конкретни в него ще има елементи от самото начало - от „Heading for Tomorrow”. Същото така много от първата част на „Land of the Free”. Разбира се, постарали сме се да включим и някои изненади, които едва ли някой ще е очаквал от нас. Ако постоянно правим едно и също във всеки албум, ще е оттегчаващо. Винаги сме се опитвали да включим нови елементи във всеки проект. Не мога да ти кажа твърде много, разбира се, не бихме желали да разочароваме старите фенове на групата, но те сигурно ще бъдат изненадани.

От другата страна - Един директен въпрос - защо Dan Zimmermann напусна групата?

Dirk Schlächter - За това имаше много причини. На първо място той живее много далеч от Хамбург – в Нюрнберг. Искаше да прекарва повече време със семейството си. Което изключваше възможността да можем, да се виждаме често и продължително. Пътуването между двата града също му отнемаше много време. Също така се беше поуморил от всички турнета. Не харесваше да пътува с кораби, страхуваше се да свири на места, където е имало ядрен инциденти. Също така стана част от една банда JUSTICE, която прави и кавъри. Реши да остане с тях. Между нас и него не е имало караници. Също така не беше щастлив с музиката на GAMMA RAY.

От другата страна - Защо според теб музикант като Dan Zimmermann, ще предпочете кавър банда?

Dirk Schlächter - JUSTICE не правят само кавъри. Те издават и албуми. Но са най-голямата кавър група на Германия. Стилът им клони повече към дет метъла. Доста са оригинални. Правят много концерти, от които вадят пари. Готини момчета са. Не са ъндърграунд и много хора ги знаят. За барабанист като Dan, това е най-подходящата група, защото стилът е тежък. И той изпитва истинско удоволствие да свири с тях. Всеки месец има възможност да получава пари с тях, докато при GAMMA RAY това се случва само шест месеца в годината. А и, и той поостаря, и цялото това обикаляне вече не го блазнеше.

От другата страна - GAMMA RAY са били в България няколко пъти, кой концерт се откроява най-много за теб?

Dirk Schlächter - Много добре си спомням един в едно малко граче – Каварна, на градския площад. Шоуто беше наистина страохтно. Него си спомням най-добре.

От другата страна - С GAMMA RAY си вече 23 години. Кои са най-големите промени, на които си станал свидетел в музикалния бизнес през този период?

Dirk Schlächter - Никога не съм очаквал ефектът, който mp3-ките оказаха на музикалния бизнес. Мислил съм много за това. Не ги мразя, но не ги харесвам много. Когато излязоха дисковете, беше същото. Качеството на звука е никакво, но си е вярно, че можеш да събереш много повече информация, отколкото на винила. На който продължавам да съм огромен фен. Но не съм очаквал тази експанзия на mp3-ките.

От другата страна - Музикален колекционер ли си?

Dirk Schlächter - По-точно не. Не мога да се нарека колекционер. Имам доста стари неща. Доста винили са ми останали от баща ми – музика от 60-те, но не съм колекционер.

От другата страна - Последен въпрос, ако имаше възможност да събереш супер група, кои музиканти щеше да поканиш в нея?

Dirk Schlächter - На ударните ще бъде Simon Phillips. Аз със сигурност ще свиря на баса. Има много китаристи, които бих искал да поканя, но един от тях ще бъде Michael Lerman. Кийбордист ще бъде Corvin Bahn, който свири с нас по живите участия. И Chick Corea – защо не.

От другата страна - И какъв ще бъде стилът на тази група?

Dirk Schlächter - Не знам. Първо ще видя, дали ще мога да събера хората. Може би ще се забавляваме и от музиката ще струи много енергия. Но със сигурност няма да свирим, колкото се може повече ноти в минута. Може би ще бъде инструментална група.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов