Интервю с Ralf Scheepers (PRIMAL FEAR) ...

Интервю с Ralf Scheepers (PRIMAL FEAR)

Като предисловие за това интервю, ще използвам част от репортажа, който сътворих за първия брой на списание „Про-Рок” за 2013 или с други думи – брой 99.

„Старата година отново беше изпратена по традиция на централния площад в Каварна, където АНАЛГИН подгряха фактът, че 2012 си отива, а PRIMAL FEAR изпратиха по живо, по здраво последните минути... За феновете на екстремните стилове всичко си беше, както трябва – АНАЛГИН и PRIMAL FEAR. Концертът, за който се говореше още от средата на лятото, се оказа повече от добър, ако се изключат някои дребни технически проблеми. Но при минус шест градуса, едва ли има нещо, което да работи добре, освен наливането с алкохолни субстанции за сгряване. От тях разбира се ефектът беше налице, защото малко след 22 часа в публиката имаше фенове по къс ръкав. При минус шест градуса?!!.. А за да отбележат поредната Нова година със здрав рок, бяха дошли маниаци от Варна, Плевен, Русе, Червен бряг, Сливен и откъде ли още не. Някои бяха тук за първи път, други не пропускаха на 31 декември да заредят батериите с високоволтов рок... Интрото от „Unbreakable” изтръгна възторжени възгласи, а „Strike” разбуни духовете. Хората започнаха лека-полека да изпълват площада, а Primal Fear ковяха хитовете си в оставащия последен час от 2012 година. След „Bad Guys Wear Black”, обичаната от всички „Nuclear Fire” нажежи обстановката, а температирети видимо се покачиха със „Seven Seals” и „Chainbreaker”. Ralf Scheepers си призна, че за първи път пее, а групата свири при минус шест градуса.”

За всичко останало – отговорите на вокалиста Ralf Scheepers.

Интервюто с Ralf Scheepers (PRIMAL FEAR) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 11 февруари 2013 година.


От другата страна - Свирили ли сте някога при минус шест градуса?

Ralf Scheepers - Доколкото си спомням, никога не сме свирили при толкова ниски температури. Значи ще опитаме нещо ново. По времето на саундчека се чувствахме ужасно, но по време на концерта смятам, че всичко ще е наред.

От другата страна - Какво оборудване ползваш, когато тренираш?

Ralf Scheepers - Оборудването ми, когато тренирам, не е нищо повече от фитнес клубовете, които посещавам. Днес всеки втори маниак, ходи залите за вдигане. Винаги съм се опитвал да поддържам форма, за да бъда здрав, колкото се може повече. Разбира се винаги я има и другата страна, на купоните. Но смятам, че ще си по-способен, ако поддържаш форма, водиш нормален живот, и да се опитваш да се разграничиш от купоните.

От другата страна - Някакви специални програми за вдигане, които изпълняваш?

Ralf Scheepers - Започнах с вдигането преди двайсет години. В началото го правех по собствни схеми. За себе си. Разбира се винаги съм приемал съвети на хората от фитнес залите. Говорили сме си много за това, какво трябва да правя. Но основно то е едно и също. Най-важното в случая е, че започнах да правя упражнения и вкъщи. Нещата не опират само до вдигането на тежести и натрупването на маса. Става въпрос и за издръжливост, защото съм вокалист и като всеки нормален човек искам да съм във форма. Това е и причината - защо не вдигам колосални килограми, за това и правя всичко останало, за да съм по-издръжлив.

От другата страна - Това отразява ли ти се и на гласа?

Ralf Scheepers - Гласът ми е естествен. Щастливец съм заради това. Разбира се, когато преподавам на учениците ми, винаги има казвам да загряват правилно, както всъщност и аз правя. Когато бях на 20-сет не загравях толкова много, просто излизах на сцената и изкарвах концерта. Но сега ми се налага да достигам нива, заради които преди концерт покрещявам доста. И след това го показвам на сцената.

От другата страна - Как се поддържаш във форма за всеки концерт?

Ralf Scheepers - Когато си на турне, най-лошото нещо за един вокалист и недостатъчния сън. За това се опитвам да бъда в леглото, колкото се може повече. Всеки певец ще ти го каже. Сънят е баланс. Който се отнася и за пеенето – за почивката и за възстановяването на силата на гласа. Пиенето на много вода също е важно. Трябва да се избягва алкохола, но това не винаги сработва. Научих се през годините да го карам по-спокойно. Запазването на гласа ми да не се превръща въвв фикс идея. Ако прекалено много мислиш за това, ако постоянно вземаш лекарства и си мислиш, че си болен, в един момент наистина ще се разболееш. Може би подобно поведение е също от значение. Ключ към балнаса са и купоните отвреме на време. Но без прекаляване.

От другата страна - Какво те накара да издадеш солов албум?

Ralf Scheepers - През годините бях натрупал сериозен материал, който записвам вкъщи, в домашното си студио на акустична китара. Запазил съм доста добри неща. Идеята да издсам солов албум отлежава доста дълго. И преди четири години реших да запиша солов албум, с композиции, които не пасват толкова много на праймъл фиър. Заради това и го направих и то към същата компания към която е и групата. Сключих договор за един диск. Останалите от бандата ми помогнаха много. Разликата с PRIMAL FEAR е, че някои от песните са близки по звучене, но от другата страна, са доста разнообразни и не пасват на стила на групата. За това и всъщност ги записах за солов албум. В него има много балади, което не кореспондира с музиката на основната ми група. Тук и там в PRIMAL FEAR се срещат бавни песни, но в SCHEEPERS има много повече акустични моменти, които се появиха от мои идеи.

От другата страна - Какво мислят останалите от групата за този солов албум?

Ralf Scheepers - Никой нищо! Mat ми е приятел, а също така партньор в работата – та той ми помогна много проектът да стане факт. От друга страна той е постоянно зает с останалите си групи, постоянно мисли за тях, промотира ги, помага им. Има страхотен талант да пише песни и винаги помага на всички. Помогна ми много.

От другата страна - Трудно ли е след толкова много години да излизате с нови идеи при положение, че сте създали толкова много албуми?

Ralf Scheepers - Научих, че ми идват много идеи, когато останалите от групата ми изпращат разни неща записани на плейбек. Понякога песенста се появява много бързо, за десет минути съм готов с цяла композиция – мелодията и текстовете. С годините това става все по-трудно, но за това сме толкова успешни музиканти, защото идеите преливат от нас. Това се случва и сега, защото в момента събираме идеи за следващия албум на PRIMAL FEAR, който трябва да е готов през лятото на 2013. И всеки работи здраво.

От другата страна - Какво всъщност ще представлява този албум?

Ralf Scheepers - Раничко е още.

От другата страна - Тогава защо толкова често издавате?

Ralf Scheepers - Издаваме албум всяка година ,защото сме креативни, а и пазарът го изисква – трябва винаги да си наоколо, постоянно да си пред очитге на хората. Различно е с живите участия, но издаването на албум и представянето му на живо, това винаги помага и хората те запомнят. Все още нищо от предстоящия албум не е готово. Но това, което ще направим през март е проектът на Mat „Rock Meets Classic”. В него аз ще съм вокалист, Alex ще е на китарата. Mat ще свири бас, а и е шефът на всичко това. Така че в края на април и началото на март ще се концентрираме върху създаването на нов PRIMAL FEAR. Повече за това през юни. Но със сигурност ще бъде солиден хеви метъл албум.

От другата страна - Важно ли е вашите албуми и композиции да влизат в класациите?

Ralf Scheepers - Влизането в класациите е добър знак, че хората слушат твоята музика, знак е, че си купуват дискове. Това е добра обратна връзка за нас, индикация за това докъде сме стигнали. В персонано отношение, чувството е, че си постигнал успех. Награда за работата ни, защото това което правим ни отнема много време. Влагаме много усилия и правим страшно много саможертви с личния си живот, откакто се занимаваме с музика. Това е от огромно значение за нас. Ако хората искат да чуят нашата музика, ако тя е успешна навсякъде по света ние сме щастливи. Това е балансът, който трябва да постигнем – за усилията, които правим в личен план и като музиканти.

От другата страна - Каква беше 2012 за PRIMAL FEAR?

Ralf Scheepers - Беше изпълнена с концерти в началото и с доста фестивални участия след това. Достигането на високите позиции в класациите на „Unbreakable” е огромен успех за нас. Искаме да запазим нивото и за това толкова скоро започваме работа по новия ни албум. Ако той е готов през лятото или есента, ще го издадем в началото на 2014, което няма да е толкова скоро след „Unbreakable”. Когато пишем музика, трябва самите ние да се удовлетворени от резултата. Разбира се има хора, които никога и по никакъв начин няма да са доволни. Ако се опитваме да се харесаме на всички, никога няма да успеем – защото просто не можеш да допаднеш на всички с всичко. За това първо се опитваме да постигнем собствените си стандарти за качество, това което ни е харесваме и едва след това издаваме направеното. Винаги ще се намерят хора, които да плюят по нас, разбира се, че ни интересува мнението на феновете, но на онези фенове, които наистина са ни твърди почитатели – важно е какво мислят за нас. И когато достигнем високи позиции в класациите, означава, че сме на правилния път.

От другата страна - Много фенове си искат втори „Nuclear Fire”...

Ralf Scheepers - Не можем да се повтаряме постоянно, но в основата си сме запазали здравия хеви метъл. Защото това дишаме. Всички сме започнали през 80-те. Фенове сме на NWOBHM. Пордължаваме да го правим, заради собственото си удовлетворение. Групата винаги опитва нови неща, защото не сме коне с капаци. Щом сме на сцената и свирим метъл, значи ние живеем с него, той е в нас и ние сме в него. Но ако слушаш постоянно какво ти говорят, едва ли ще създадеш нещо, което си струва. Човек трябва да опитва нови неща и тези, които са интересни за групата, да ги прилага, като инструменти, струни, кое как ще проработи при нас и ако е добре – го използваме. Примерът е песента „Fighting the Darkness”, която е все още страхотна за живи изпълнения. Търсенето на развитие е също добро решение.

От другата страна - Във вашия бизнес успявате ли да запазите приятелството си?

Ralf Scheepers - Получава се. Основно се срещаме по фестивалите. Както се получава с GAMMA RAY – Kai продължава да ми е голям приятел. Това нищо не може да го промени. Но къде е границата да бъдеш с някого приятел или просто близък? За мен истинският приятел те изслушва, когато имаш проблеми, аз го изслушвам, когато им нужда. Това е истинското приятелство. Запознанството с някого е тотално различно. Това да харесваш някого – също. Границата между приятелството и познанството е доста размита в нашия бизнес.

От другата страна - Как гледаш в момента на предишната си кариера с GAMMA RAY и TYRAN' PACE?

Ralf Scheepers - Не ми липсват! Те са част от моя живот и моето развитие. Тогава бяхме много млади. Е, разбира се, аз все още съм! Това бяха детските ми стъпки в бизнеса. Всяка гадост, която тогава се е случила е била заради някаква причина. Но не искам да се сещам за негативните изживявания. Гледам на миналото си само позитивно.

От другата страна – GAMMA RAY днес?

Ralf Scheepers - Все така много добра група. Бяха времена, в които техниката не беше развита, както днес. Сега оборудването ти позволява да правиш доста неща. Да, не харесвам гласа си и как звуча тук и там, но все още смятам, че за онова време всичко си беше добре.

От другата страна - Ако те върна към JUDAS PRIEST – сега какво мислиш за онзи опит?

Ralf Scheepers - С Ripper албумите се получиха различни. Не желая да слагам пръст в раната. Те са все още тук и правят техните неща. Не съм от хората, които постоянно мислят „какво би станало ако...” Аз съм човек, който живее тук и сега, който върви към бъдещето. Хубаво от време на време да си припомняме миналото, но само положителните страни. Гледам напред, живея днес и в бъдещето, не в миналото. Това се отнася и за ситуацията с PRIEST – радвам се, че намериха добър вокалист, Ripper е страхотен, както в личен план, така и в професионален. Беше перфектният избор за групата. Няма смисъл да недоволствам от този факт.

От другата страна - PRIMAL FEAR е много успешна група в Германия. Виждаш ли нови банди, млади музиканти, на които сте повлияли?

Ralf Scheepers - На този въпрос не мога да отговоря. Сигурно ги има. Със сигурност GAMMA RAY и HELLOWEEN са повлияли на много групи. Може би и PRIMAL FEAR са вдъхновили много музиканти. Когато слушам други банди, чувам много от нас в тях, може би те са вдъхновени от нас.

От другата страна - Как си обясняваш успеха на PRIMAL FEAR?

Ralf Scheepers - Обяснявам си го с честността в музиката. Хората наистина разбират, че ние обичаме това, което правим, когато слушат песните. Като група, ако лейбъла ни налага своите решение, няма да се получи. Това при нас не работи. За това и звукозаписните компании никога не са се намесвали в решенията ни и никога не са ни налагали нещо, което ние не искаме да направим. Винаги са ни вярвали, защото сме честни. Това е ключът за успеха на PRIMAL FEAR – феновете мога да чуят и да почувстват, че ние живеем с тази музика.

От другата страна - Странно е да сте част от „Frontiers Records”?

Ralf Scheepers - Всичко е бизнес. Те харесват това, което правим. Но издават различна музика. Не ми харесва, когато един лейбъл е строго специализиран. Самият аз не мога да си заровя главата в пясъка, когато става въпрос за музиката. Днес има огромно разнообразие. Слушам Phil Collins, слушам поп музика, защото там има страхотни мелодии. Да не ти пука, за това, което се случва около теб – защо? Същото е и с „Frontiers Records” – те харесват Primal Fear заради музиката.

От другата страна - На финала – нещо да добавиш?

Ralf Scheepers - Разбира се за новия ни албум – ще го запишем през лятото, ще го издадем в началото на 2014. Отново ще тръгнем на път и ще се върнем в България. Бъдете позитивни, защото има толкова много хора, които плюят по всичко. Мислете положително и животът ще бъде страхотен.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов