Интервю с Ross Dolan и Robert Vigna (IMMOLAT ...

Интервю с Ross Dolan и Robert Vigna (IMMOLATION)

IMMOLATION най-после дойдоха у нас. Те бяха една от малкото американски класически дет метъл банди, които все още не бяха излизали пред българските си фенове. Благодарение на „Mediaplan Group” групата стъпи и на сцената на клуб "R.B.F." във София, като съпорт на турнето на MARDUK. Преди концерта Ross Dolan и Robert Vigna отговориха на няколко въпроса на „От другата страна” за миналото, настоящето и бъдещето на бандата. Друг е въпросът какво направиха IMMOLATION, когато удари техния час – истинска стена от звук и майсторство. Касапницата беше всепомитаща!

Интервюто с Ross Dolan и Robert Vigna (IMMOLATION) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 24.09.2012 година. Части от него са публикувани в 95 брой на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Добре дошли в България.

Ross Dolan - Благодаря!

От другата страна - Какво знаете за нашата страна?

Ross Dolan - За първи път сме тук човече, за първи. Радваме се, че смее тук. Това, което чух е, че довечера ще бъде як концерт. Поне така се надявам. Ще видим.

Robert Vigna - Навядаме се на най-доброто!

От другата страна - За първи път сте в България. Знаете ли нещо за страната ни и какво да очакваме от концерта ви тази вечер?

Ross Dolan – Ще се опитаме да изсвирим парчета от повечето ни албуми. Но за момента това е трудно. Все пак имаме доста дискове. Ще бъдем на сцената около 50 минути. Ще изпълним някъде около 11 песни. Ще чуете стари неща и нов материал, както и парчета от миниалбума ни. Феновете ще получат един добър концерт.

От другата страна - Разкажете ни за предстоящия си студиен албум. Кой ще го продуцира и кога трябва да излезе?

Ross Dolan – Той е вече готов. Записахме го преди няколко седмици. Отново е записан в „Millbrook Sound Studios” с Paul Orofino. Миксирането е поверено отново на Zack Ohren, който работи по „Majesty and Decay” и миниалбума „Providence”. Сега чакаме да получим миксирания материал. И се надяваме в началото на следващата година да е вече на пазара от „Nuclear Blast”.

От другата страна - И после отново на турне?

Ross Dolan – Надяваме се да се върнем в Европа в края на 2013. Планираме турне веднага след излизането на албума. Това е важно за нас, защото сме тук без нищо ново зад гърба си. Но новите издания винаги са важни, защото феновете получават нова музика.

Robert Vigna – В повечето случаи е така. Всъщност положението с концерта ни тук е различно. Защото сме за първи път и няма значение дали имаме или нямаме нов албум. Положението в Европа и САЩ е друго, защото промоутърите искат да нов материал, за да тръгнем на турне. За тях е по-важно да представяме нещо ново, когато отидем в техния град. За сиштуацията днес – тук сме след издаването на миниалбума ни „Providence”. За тук той е все още нов, защото беше пуснат за свободен даунлоуд, но не беше достъпен за Европа. Опитахме се да издадем новия албум за това турне, но просто не се получи. Трудно е да се получи, заради начина ни на живот - заради ежедневната ни работа, задълженията ни вкъщи. Просто не стана. Но това няма значение, защото никога не сме били тук.

Ross Dolan – Същото беше положението с Бразилия и Чили. Никога не бяхме свирили там. Направихме го тази година в края на юни. Когато отидохме там, наникого не му пукаше дали имаме нов албум. Феновете просто искаха да ни видят и да ни чуят. И то старите неща. За това и сетът ни беше съставен основно от старите албуми. Така че в някои случаи няма значение, че не сме издали нищо ново, но на повечето места, промоутърите първо питат за нов материал.

Robert Vigna – Те работят по следния начин: да, виждаме, че очаквате нов албум, ще бъде промотиран от „Nuclear Blast”, значи ще дойдете. Така работят нещата.

От другата страна - Разкрийте повече подробности за новия албум.

Robert Vigna – Ще бъде по-различен.

Ross Dolan – Но ще си е пълнокръвен IMMOLATION. Той ще е следващата стъпка в историята на групата. С всеки албум ставаме все по-добри и се стремим към развитие. Опитваме се песните да стават все по-мрачни и все по-тежки. Да са по-агресивни и ще откриете това, когато чуете новия ни албум. Барабанистът ни Steve Shalaty е развил умопомрачителна скорост и е изсвирил някои наистина откачени неща. Този албум всъщност е нещо повече от всички останали. Защото почти всяка песен съдържа в себе си всичко онова, за което говорихме. Всеки един елемент като скорост и тежест. Обнадеждени сме и чакаме албума.

От другата страна - Кой е най-важния албум в кариерата на IMMOLATION и защо?

Robert Vigna – Винаги е новият! Дори миниалбума „Providence” заемаше същото положение, защото подписахме с „Toyota” – автомобилната компания, за неговата промоция. Което е също ново за нас. Те достигат до много повече места, до които дори звукозаписните компании, нямат достъп. А „Nuclear Blast” работиха много добре с тях за промоцията на миниалбума. Той се оказа успешен за нас, не само заради легализацията, а и защото направихме два видеоклипа. Единият към „Majesty and Decay”, а другият - за „Providence”. Същото така ни подкрепиха за цялото турне. За това това EP беше много важно за нас. Много сме горди с него. Все пак „Providence” получи най-голямата промоция от всичките ни останали дискове. По този начин достигнахме до места, до които преди нямахме достъп.

От другата страна - Как се чувствате при „Nuclear Blast” и какви са положителните и отрицателните страни на сътрудничеството с тях?

Robert Vigna – До момента няма нищо отрицателно в съвместната ни работа. Хубаво е да си към голям лейбъл, но ако на тях им пука за групата. И преди сме били към големи звукозаписни компании, но те не се тревожеха особоне много за IMMOLATION. „Nuclear Blast” харесват групата и се опитват да правят всичко за нас. В много близки отношения сме с американския им клон. Чуваме се постоянно – през деня и през нощта. Постоянно им задаваме всякакви въпроси – и те са готови да ни помогнат с всичко. Това е страхотно. Момчетата, които работят в Европа са също страхотни. Те живеят с проблемите на групата. Харесват IMMOLATION. Това е един вид победа за нас. И това само след един албум. Помогнаха много за промоцията за „Providence”.

От другата страна - Как виждате дет метъл сцената днес и какви са разликите с времената, когато започвахте?

Ross Dolan – Днес сякаш всичко е по-впечатляващо. Разбира се винаги е имало върхове и спадове. Ние започнахме, когато сцената беше в подем. След това всичко се върна в сенките за няколко години. В средата на 90-те, 96-та и 97-ма, дет метълът отново беше популярен. В началото на новото хилядолетие позициите се стопиха. Сега е много близко до най-добрите си години и стойности. Днес дет метълът е много силен. Турнетата са страхотни и вълнуващи за феновете.

От другата страна - А вие как мислите, какво отличава IMMOLATION днес от останалите дет банди?

Ross Dolan – Имаме собствен стил. Собствен звук. Правим нещата по нашия си начин. Но това винаги е било така през годините. Не давам и пет пари за това, как другите се справят. Понякога съдбата върви срещу теб, друг път е на твоята страна. Това, което мисля е, че най-накрая феновете започнаха да ни уважават за начина, за пътя, по който сме тръгнали. Най-накрая и трудът ни започна да се отплаща. Всичко онова, което сме вложили в групата от самото начало. Но това винаги е било IMMOLATION и нищо по-различно. Не мисли да експериментираме и да правим неща, които ще се приемат като нещо гадно.

От другата страна - Най-голямата борба в кариерата ви за какво е била?

Robert Vigna – Да направим сетлистите за концертите – ха-ха-ха! В страни от шегата предизвикателството пред нас винаги е било по време на създаването на нов албум. Опитите да изведем креативността си на едно друго ниво и в същото време да запазим стария дух на IMMOLATION.

От другата страна - Бихте ли дали съвет на младите групи, които сега започват?

Robert Vigna – Просто да се забавляват с това, което правят. Да бъдат щастливи. Да не превръщат свиренето в работа. Да го правят заради страстта. Това наистина има значение. Не го правете по други причини, а само за да изпитвате удоволствие.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов