Интервю с Morgan Hakansson (MARDUK) ...

Интервю с Morgan Hakansson (MARDUK)

С лидерът и единствен оригинален член на MARDUK Morgan Hakansson разговарях на 6 септември 2012, когато предвожданата от него шведска блек шайка разора софийския клуб "R.B.F." по покана на „Mediaplan Group”. Заедно с MARDUK у нас за първи път дойдоха америкнаските дет машини IMMOLATION.

Интервюто с Morgan Hakansson (MARDUK) и излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 12.11.2012 година. Части от него са публикувани в брой 95 на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Добре дошли в България. Тук сте за трети път. Какво си спомняш от първите ви две посещения?

Morgan Hakansson - Бяха страхотни концерти, едни от най-силните на турнетата тогава. Мисля, че беше 2008 и 2010 година, ако не греша. Надявам се и тази вечер да се получи страхотно шоу. Щастлив съм, че отново сме тук и отново обикаляме Европа и разпространяваме посланието на "Serpent Sermon".

От другата страна - Защо правите турне с дет метъл банда?

Morgan Hakansson - Защо не? Опитваме се на нашите турнета да има за всекиго по нещо. Били сме с много дет метъл и блек метъл групи. За мен IMMOLATION са една от последните истински дет метъл банди, които продължават да заливат света с истински дет метъл. Фен съм им още от времената, когато се казваха RIGOR MORTIS, а освен това ги познавам от 1996 година. И за мен е удоволствие да свирим отново с тях. Важното е да има и разнообразие в звученето на групите.

От другата страна - Как беше приет от фенове и от критика новият ви албум?

Morgan Hakansson - Като цяло ревютата бяха много позитивни. Но какво означават те? За мен обаче е по-важно да разпространяваме посланието си на живо, да имаме концерти. Да сме пред феновете. Ревютата в списанията не значат много за мен. Но пък с новия албум пред нас се откриха нови територии, горди сме с него и вярвам, че никой не е по-силен от последния си диск, така че за мен е чудесно, че се завръщаме при вас с нова продукция.

От другата страна - Каква е идеята зад новия ви албум?

Morgan Hakansson - Мисля, че заглавието говори достатъчно. Всеки знае кой е Змията и какво означава словото й. В албума има една нишка, която преминава през песните, но той не е концептуален. Самото име "Serpent Sermon" носи достатъчно енергията.

От другата страна - Мислиш ли, че MARDUK са една от малкото банди, които не експериментират особено с музиката си?

Morgan Hakansson - Не стоя да си мисля, какво правят хората, какво биха искали от нас и кой е правилният път за групата. Предпочитам да бъда верен на себе си и да правя това, в което вярвам. Експериментирам по нашия си начин, ако наистина чувствам, че има смисъл, но не го правим целенасочено. Не си поставям за цел групата да бъде по-различна. Предпочитам традиционния начин – нещо като MOTORHEAD в блек метъл сцената, да сме верни на звука си и да дадем тази енергия, която е в нас. Да бъдем лоялни към себе си. Да разпространяваме идетие си, вместо да се опитваме да сме различни.

От другата страна - Правиш ли сравнения между MARDUK и други блек метъл банди?

Morgan Hakansson - Не ми пука особено за другите банди. Не ми пука за теченията в музиката. Сравнявам се с MOTORHEAD, защото правят нещата по своя си начин. Не им пука какво става около тях. Същото е и с мен. Предпочитам да правя всичко по мой собствен начин.

От другата страна - Как виждаш ситуацията, в която живеем, например военните конфликти в Близкия Изток?

Morgan Hakansson - MARDUK са моят живот! За мен група и реалност са едно и също. Колкото до съвременната ситуация - това е проблем от вестниците. Всеки знае кой всъщност управлява света и защо се случват такива неща. Нищо ново под слънцето.

От другата страна - Каква е разликата между "Serpent Sermon" и другите ви албуми?

Morgan Hakansson - Не знам, за мен всеки албум е една нова глава. Не сравнявам албумите ни. Всеки един от тях е ново начало, без да обръщам поглед назад. И в новия запис, както и в предишните има енергия, силни текстове и силна музика, в която вярвам и се опитвам да ги обединя в едно неразделно общо цяло.

От другата страна - Кое излиза първо - музиката или текста?

Morgan Hakansson - Зависи от всяка песен поотделно. Понякога композирам китарен риф и около него се създава цялата песен, а друг път се пише първо текст и се опитвам да открия подходящата песен за него. Но двете части трябва да се допълват.

От другата страна - "Serpent Sermon" е първият ви албум за „Century Media Records“. Как се чувствате при тях?

Morgan Hakansson - Първото, което искам да кажа е, че ние все още сме в нашата собствена фирма „Blooddawn Productions“. Лицензираме албумите през „Century Media Records“ понеже те са голяма фирма с много възможности, а и не се бъркат в нашата музика, което е най-важното. Лейбълът е голям, с него работят много и различни групи. Но за тях не ми пука. Вярвам в техния дългогодишен опит и дистрибуция. Това ме интересува. Тях не ги интересува какво правим, защото знаят, че от самото начало ние вървим по нашия път и не приемаме някой да се меси в музиката ни. Ние им предоставяме това, което можем - да правим – музика. А те ни предоставят света – така работим заедно.

От другата страна - Не приемаш съвети от лейбъла така ли?

Morgan Hakansson - Аз не им давам съвети за дистрибуцията, те също не ми дават съвети как да си върша работата. Всеки си знае ролята.

От другата страна - Струва ли си в днешно време групите да издават албуми?

Morgan Hakansson - Да, ако искаш някой да чуе музиката ти и идеите ти да стигнат до някого.

От другата страна - Но винаги можеш да качиш песните си в интернет...

Morgan Hakansson - Да така е, но кой би платил за записите? Хората смъкват музика от интернет, а това постепенно убива самата музика. Аз съм от поколението, което купуваше своята музика и чакаше да излезе албума. Сега албумите изтичат месеци преди официалната дата на издаване. Аз не слушам музика на компютър, а на своята стерео уредба. Искам да подкрепям бандите, които харесвам.

От другата страна - Кой е албумът, който си купи последно?

Morgan Hakansson - Новия THE CULT. Много солидна банда. Не се ограничавам по отношение на музиката. Мога да слушам блек/дет и рок – класически от 60-те и 70-те, както и съвременен.

От другата страна - Какво мислиш за участието на Ian Astbury в THE DOORS?

Morgan Hakansson - Не съм фанатик на тема THE DOORS, но разбирам защо го направиха. Все пак това е някакъв шанс да се види и чуе групата, независимо от негативните реакции и от мненията, че това не са THE DOORS. Естествено те са с различен певец, няма как да бъде съвсем като оригинала.

От другата страна - Ако ти би могъл да избереш вокалист, кой би избрал?

Morgan Hakansson - Не знам. Някой хора трудно могат да бъдат заменени. Смятам, че Ian е идеалния вариант за тях.

От другата страна - Тогава важен ли е вокалистът в MARDUK или ти си основния двигател?

Morgan Hakansson - Ние работим като екип от четирима души. Това е хубавото на сегашния състав и се отразява добре на музиката. Направихме много промени през годините, но днес ние четиримата сме движещата сила зад групата. Това се отразява и на музиката и на текстовете, работим заедно по тях. Понякога някой идва със завършена песен, но всеки дава мнение по нея. Всеки има част от процеса на създаването на музика. Това се усеща и в духа на музиката, която правим. Сигурно много хора си мислят, че аз пиша всичко – да, повечето идеи идват от мен, но работим по тях четиримата заедно.

От другата страна - Кое е най-голямото предизвикателство за MARDUK?

Morgan Hakansson - Вярваме в това, което правим, продължаваме да маршируваме напред, вярваме в силата на музиката. За мен е голямо постижение да я представим по целия свят и на места от Венецуела, през България, до Китай.

От другата страна - Изпълни ли мечтите си с MARDUK?

Morgan Hakansson - Аз не мечтая, а си поставям цели, които се стремя да постигна. Може би не съм постигнал всички, но се опитвам.

От другата страна - А какво искаш да постигнеш с MARDUK?

Morgan Hakansson - Ще видите. Мисля, че съм постигнал много - имаме лоялни фенове навсякъде по света, което ни дава възможност да представяме това, което правим.

От другата страна - Кой е най-добрият ви албум? Последният?

Morgan Hakansson - Това всъщност се случва, защото при работата върху нова продукция всичко е доста свежо в съзнанието ти. Въпреки, че има някои дребни неща, които бих променил, нашите албуми са колоните ,върху които се крепим. Също така те представят това, което сме били в съответните периоди. Горд съм с всички тях и вярвам, че всеки един от тях е достатъчно важен за нас. Феновете ни по света харесват различни албуми - някои са фенове на "Panzer Division Marduk", други на "Wormwood". Аз харесвам всички. Не винаги слушам нашата музика, но когато трябва да репетираме за турне преслушвам старите неща. Понякога текстовете ми говорят по различен начин след толкова години. Чак се учудвам от себе си, какво съм представлявал тогава.

От другата страна - Когато записвате слушаш ли старите ви албуми?

Morgan Hakansson - Не, имаме вдъхновение и без да се налага да слушаме старите неща. Винаги започваме записите с тонове идеи.

От другата страна - Колко често слушаш новия албум след като е записан?

Morgan Hakansson - Преслушваме албума, за да чуем дали всичко е станало така, както сме го искали. Разбира се, има я умората от записите, но няма как.

От другата страна - Има ли парчета от които се срамуваш?

Morgan Hakansson - Не, всички парчета показват етапа на който сме били в даден период.

От другата страна - Къде предочиташ да свириш - големи фестивали или малки клубове?

Morgan Hakansson - За мен няма значение, мога да свиря и пред 20 000, и пред 100 души. Важна е атмосферата, която от 100 души може да е по-емоционална, отколкото на голям фестивал.

От другата страна - Свирили ли сте някога на частни партита? Концерт пред 20-30 души например?

Morgan Hakansson - Не, никога. Но ако зад това стои някоя интересна идея или специално място, бих свирил.

От другата страна - Защо няма акустични блек метъл концерти?

Morgan Hakansson - Много групи го правят.

От другата страна - Но не и в блек метъла?

Не мисля, че има нужда от това. MARDUK може да имат парчета за добра акустична преработка, но никога не съм се захващал да се занимавам с нещо подобно.

От другата страна - Имате ли активни странични проекти?

Morgan Hakansson - Работя в момента върху DEATH WOLF. Това е хорър метъл пънк банда. Работим върху нов албум, който трябва да се появи през следващата година от „Century Media Records“. Микс между MOTORHEAD, DANZIG и CELTIC FROST. Също е тъмен, но по-различен.

От другата страна - Какво мислиш за разцеплението в лагера на CELTIC FROST?

Morgan Hakansson - Tom Warrior искаше да започне нещо съвсем различно. TRIPTYKON е страхотна банда.

От другата страна - CELTIC FROST основно вдъхновение ли са за вас?

Morgan Hakansson - Да, за нас това е една от основните банди, които ни е повлияла много. Аз и басиста ни сме маняци на тема CELTIC FROST. Положението не е се е порменило през годините. За мен това една от най-влиятелните банди в музиката. Уникални са.

От другата страна - Липсва ли ти нещо от 80-те?

Morgan Hakansson - Разбира се, че има неща, които ми липсват, но всичко се променя. Например - вече никой не може да запише албум като "To Mega Therion". Горд съм, че го притежавам. Почти не слушам нова музика, защото нищо не може да задмине класическите албуми. Слушам, разбира се, нови групи, но те не предлагат нищо оригинално. Те не могат да достигнат и на йота такъв велик албум като "To Mega Therion". Дори самите ние не сме постигнали такава висота с дисковете си. Това е уникален албум в историята на метъла.

От другата страна - Твоят съвет към младите банди?

Morgan Hakansson - Бъдете верни на себе си, вярвайте в това, което правите, не се влияйте от хорските приказки, бъдете лоялни и следвайте идеите си.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов