Интервю с Fantasma (BRUJERIA) ...

Интервю с Fantasma (BRUJERIA)

BRUJERIA най-после стигнаха и до София на 21 декември 2012. Концертът им щеше да се окаже един добър свършек на Света, но уви – за добро или лошо, Светът не свърши. Но пък феновете, благодарение на „MediaPlan Group” (Ицо, поздрави!), успяха да се сблъскат и да се срещнат с „латиносите”. Когато стана ясно, че ще можем да попитаме групата това-онова, веднага се подготвихме за разговор, изпълнен с тревни истини. Другарят Цветан Рачев (www.brutalism.com) подготви въпросите, а другарката Илияна Райкова се престраши да пристъпи прага на Света на BRUJERIA... За кратко, разбира се... Е, искаше ни се да поговорим и с El Cynico (по-известен като Jeff Walker), и с Hongo (по-известен като Shane Embury), но това ще се случи някой друг път...

Интевюто с Fantasma (BRUJERIA) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 28.01.2013 година.


От другата страна - Добре дошли. Как е престоят ви в нашата страна досега?

Fantasma - За първи път сме в България, но пристигнахме тук в 7 вечерта, а утре трябва да пътуваме за Гърция. Така че не успяхме да видим много от България, но такъв е живота по турнетата. Ако имахме повече време, бих разгледал София с удоволствие.

От другата страна - Спомена нещо за нов албум. Дай ни малко повече подробности?

Fantasma - Новият ни албум трябва да излезе към средата на 2013 година. Това ще бъде първият ни диск след цели 12 години. Много сме развълнувани от факта, че ще имаме нов запис. Най-вероятно ще го издадем сами. Много групи правят това в момента. Смятам, че това ще е един много добър албум.

От другата страна - Защо използвате имиджа на търговци на наркотици?

Fantasma - Това е просто един образ. Чрез нашето изкуство ние отразяваме реалността около нас. Нарко войните, корумпираните правителства, емиграционната политика...

От другата страна - Има ли истина в слуховете, че сте били обект на разследване от ФБР?

Fantasma - Има много слухове за нас, някои са верни, други са пълна измислица. И да са ни разследвали от ФБР, аз не знам нищо за това. Имали сме сблъсъци с властите по отношение на нашия имидж, но никога не сме имали сериозни проблеми.

От другата страна - Къде по света са най-откачените фенове на BRUJERIA?

Fantasma - В Мексико и навсякъде из Южна Америка - Чили, Аржентина, Бразилия, Перу... Много сме популярни в Испания. Интересното за нас е, че имаме много фенове в Източна Европа. В Прага, например, концертът ни преди няколко дни беше лудница.

От другата страна - Според мен феновете в тази част на света са толкова отдадени на тази музика заради бившия комунистически режим, който я забраняваше...

Fantasma - Предполагам, че е така. Когато дойдеш на наш концерт, ставаш свидетел на едно добро метъл шоу, без реки от кръв и човешки жертвоприношения. Иначе дотук на това турне сме направили 10 концерта за 11 дни - бяхме в Берлин, Лайпциг, Айндховен, Прага, Острава, бяхме в Словакия, а после в Букурещ. Сега сме в София и утре в Атина. Нямаме много време за нищо, но се справяме.

От другата страна - Трябва ли марихуаната да бъде легализирана?

Fantasma - Да, в марихуаната няма нищо лошо. Със сигурност алкохолът е много по-опасен. Аз съм за легализацията по начина, по който е в Амстердам или в щати като Вашингтон и Колорадо, където можеш да купиш марихуана с лечебни цели, ако страдаш от глаукома например. Ако не харесваш да пушиш, можеш да приемаш активното вещество под формата на хапчета. Марихуаната няма разрушителното въздействие на алкохола и неговите тежки социални последици. Така че - Вива Марихуана!

От другата страна - А как избрахте името на групата - BRUJERIA?

Fantasma - Ровихме се в стари книги за окултизъм и така се роди идеята за името.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов