Интервю с Victor Smolski (RAGE) ...

Интервю с Victor Smolski (RAGE)

На 23 януари Victor Smolski ще дойде за трети път в България по покана на „MusicWorld” за китарен уъркшоп. Преди това китаристът на немските пауър герои RAGE посещава два пъти страната ни – с групата на 17 октомври 2009 и много години по-рано като част от Беларуската филхармония. По повод предстоящото му гостуване успях да разговарям с мистър Smolski две седмици преди отново да стъпи на българска земя. И тъй като интервюто беше на руски (все пак сме били братски народи), за правилното владеене на езика помогна другарката Светлана Ганчева от БНТ.

Интервюто с Victor Smolski (RAGE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 21.01.2013г.


От другата страна - Къде си в момента, над какво работиш?

Victor Smolski - В студиото съм. В момента работя над композициите от новия албум на LINGUA MORTIS ORCHESTRA. Планираме през март или април да започнем и записите на албума, за да го пуснем през август и да го представим на "Wacken Open Air". Така че аз подготвям оркестровите партии, нотите за оркестъра, защото това ще е албум с оркестър, при това в разширен състав.

От другата страна - След две седмици имаш китарен мастърклас в България, какво да очакваме?

Victor Smolski - Разнообразна и дълга програма, не съм решил как да я подредя. Това е уъркшоп, ще има композиции от мои солови проекти, медли от RAGE... Разбира се, зависи от публиката, от въпросите, които ще задават, ще споделям и концертен, и студиен опит – това, което е интересно на хората. Ако има въпроси за техниката, мога да разкажа, да покажа някои неща, ще говоря за хармонията, за аранжиментите, как се пишат песни, как се аранжират за група. Зависи, за колкото стигне времето.

От другата страна - Сам ли ще бъдеш?

Victor Smolski - Да, без група ще бъда.

От другата страна - Ти си представител на „Yamaha“, с какво те привлякоха тези китари?

Victor Smolski - Дълги години работя не само с китарите „Yamaha“. Преди десетина години започнах да си сътруднича с тях – акустични китари, клавири, студийна апаратура, пултове. „Yamaha“ са мои приятели, работил съм с най-разнообразна тяхна техника. Дори когато бях в завода им в Япония, си избрах няколко китари, защото при серийното производство се получават, или по-добри, или по-лоши инструменти и когато можеш да избереш на място, е най-добре. Освен това споделям опита си с тях и те правят за мен прототипи, да ги наречем експериментални китари, на които изпробвам нова електроника, нови датчици, давам мнение, съвети. Споделям и опита си от турнетата, за да могат те да го използват в моделите си. Възможно е да пуснат такава „кастъм” китара, ще видим. Още не сме го обсъждали, защото работя и с друга фирма – „Siggi Guitars“, които още преди 15 години пуснаха мой модел. Сътрудничеството с с „Yamaha“ е чисто приятелско, което ми е интересно, както и с „Angel Music Guitars“, и с други фирми. Интересно ми е да измислям различни неща, да си сътруднича с инженерите, с хората, които правят инструментите. Така научавам кое дърво е подходящо, трупам опит. А защо съм се спрял на „Yamaha“, а не на „Ibanez“ или на някоя друга... Когато започвах имах една стар модел китара „RGX” и тя беше много агресивна в средните честоти, а именно това е необходимо за метъла.

От другата страна - Каква е техниката ти на свирене, колко време се разсвирваш преди концерт?

Victor Smolski - Опитвам се да търся и да подчертавам всички тези новости, техничните разработки, все още се занимавам с много от тях. А когато започвах просто по цели дни работех, цялото си свободно време прекарвах с китарата. Сега може би съм намалил времето, което отделям за техниката си, повече се занимавам с писане на песни, аранжименти, композииции. Това вече ми е по-интересно. Разгрявам доста преди концерт, зависи, разбира се, от времето, от настроението, но се старая преди концерт да съм разгрял поне час, защото това е доста тежка работа. Особено с RAGE, това което правим на сцената, е два часа концерт с една китара – цялата музика я изпълнявам аз, при това с доста сложни аранжименти, трудни рифове и сола. Затова трябва да съм във форма, при това още от първата песен. Така че около час разсвирване е добре.

От другата страна - Останаха ли тайни в свиренето на китара, които още не си открил?

Victor Smolski - Тайни, разбира се, има, защото докато си млад, се занимаваш повече с техника и пръстите ти подсказват идеи или по-скоро съчиняваш песни в зависимост от това, което можеш да изсвириш, пръстите ти подават рифове и сола, докато усвояваш нова техника. А после, когато овладееш пръстите, започва друг процес. Вече съчиняваш музиката първо в главата си, натрупват се идеи и пръстите вече просто изсвирват тези мисли. Така че техниката трябва да е толкова добра, че да ти позволява свободно и леко да изразяваш идеите, които са в ума ти. Разбира се, когато съчиняваш музика, понякога ти идват такива идеи, които не е толкова лесно да изсвириш и тогава се налага да търсиш, да измислиш нещо ново. Аз се опитвам да намирам нови неща постоянно и във всеки албум на RAGE има някакви новости.

От другата страна - Споменаваш RAGE, последният ви албум излезе преди година. Има ли вече идеи за нови песни, за нов албум?

Victor Smolski - Приключихме световно турне с RAGE. Тази година смятаме да я посветим на LINGUA MORTIS ORCHESTRA. Това ще е оркестров албум. Преди две години решихме да разделим RAGE и оркестъра и последния албум го направихме без оркестър, без клавири, чист метъл албум с твърди песни, а всичко, което е с оркестър, ще включим в този албум. Това е, което ще правим тази година, а през следващата, разбира се, отново ще има RAGE и това ще е нещо специално, защото догодина ще отбележим 30-годишнината на групата.

От другата страна - Преди няколко години пусна албум заедно с Валерий Кипелов. Възможно ли е отново да работите заедно?

Victor Smolski - Не, не мисля. Просто няма време за това. Беше доста напрегнато тогава, през 2005-та и 2006-та, работихме заедно около година и половина, тоест – аз бях просто поканен като гост, не бях в групата, той ме помоли да запишем албум, после имаше турне, което се проточи, почти цяла година пътувахме из цяла Русия. Но сега просто нямам време, а и той има нов китарист, така че нямаме никакви общи планове за работа. А и да работя толкова дълго в Русия не ми е интересно, харесва ми да правя неща, които могат да се представят навсякъде, а да пътуваш толкова време само в една страна...

От другата страна - От Беларус си, живееш в Германия, има ли според теб разлика между метъл сцените на Източна и Западна Европа?

Victor Smolski - Разбира се, има голяма разлика. На цялата територия на бившия Съветски съюз, и Беларус, слабо се развиват музикалният бизнес, организирането на концерти, звукозаписът, издаването на албуми – всичко е слабо и, разбира се, е доста трудно. Разбира се, има много групи и много добри музиканти, тоест в качеството на музикантите разлика няма. И в Беларус, и в Русия нивото на музикантите е като в Европа, с нищо не са по-лоши. Но тъй като няма организация, няма концертна култура и феновете нямат опит, затова е трудно. Ние с RAGE бяхме в Русия миналата година, две седмици пътувахме от Москва до Далечния Изток и Сибир. Беше много интересно, но и се видя, че организацията е слаба. Най-много съжалявам за феновете, които не могат да гледат професионално организирани концерти с добър звук. А това пречи и на младите музиканти там. Аз, например, свирих преди Нова година в Минск, в Беларус, на един китарен фестивал. Бяхме с приятели, направихме концерт, посрещнаха ни наистина много добре и всичко беше прекрасно, беше ми приятно след 20 години отново да имам самостоятелна изява в Минск, но е много трудно да организираш концерт там. Говорих с местни музиканти, с групи. На тях им е трудно, защото публиката няма навика да ходи на концерти, а и се рекламира основно цялата тази поп музика по телевизията. Тоест няма я тази правилно отгледана култура на рок музиката – метъл, рок, няма значение. И това не става бързо, трябва публиката да я отгледаш, да има движение на групи, западни групи да свирят в Беларус, а и белоруски групи да видят как се свири на Запад, да се учат. Засега е трудно, за 20 – 25 години, откакто съм излязъл от Беларус, няма особени промени, за съжаление.

От другата страна - А кое ти доставя повече удоволствие – китарата или настъпването на газта?

Victor Smolski - Разбира се, китарата, но и автомобилния спорт вече така ми е влязъл в кръвта, че вече просто ми е необходим. Трябва ми, за да мога понякога да се откъсвам от музиката. Просто понякога имам нужда от почивка, защото нотите в главата ми стават прекалено много и трябва бутон за рестартиране. Защото не е само RAGE, имам и самостоятелни концерти, уъркшопове, и музикалната ми школа, и продуцентството, тоест музиката понякога става прекалено много и трябва да се изключа. И автомобилният спорт много ми помага в това, а и ми доставя огромно удоволствие.

От другата страна - След толкова много албуми лесно ли намираш още оригинални идеи и как се предпазваш от повторения?

Victor Smolski - Просто се опитвам да не мисля специално за това. Съчиняването на музика става спонтанно, трудно е го планираш, да го прогнозираш, трябва да си откровен и да работиш с музиката, която се ражда. Не трябва да си казваш: о, последният албум беше успешен, дайте да направим и следващия такъв, защото ще се продава добре. Такива компромиси в бизнеса пречат на работата. Аз, и въобще в RAGE, се опитваме съчиняваме свободно, да работим над това, което ни е хрумнало, а когато вече има някакви записани теми, тогава вече се стараем да няма някакви повторения по случайност, защото понякога се раждат мелодии, които приличат на други. Естествено, опитваме се да не се повтаряме. RAGE за почти 29 години и 21 албума – всичките толкова различни, са потвърждение, че работим свободно, правим, каквото искаме, без да планираме особено. И не се повтаряме, защото винаги най-искрено правим това, което ни харесва на нас. Мисля, че това е най-правилният начин да правиш музика и да свириш. Музикантите не са сервитьори, които да носят поръчаното, в ресторанта можеш да си поръчваш песни на музикантите. А рок групите не сме сервитьори, правим това, което ни е в главите, което на нас ни се иска. Естествено, надяваме се то да се хареса и на публиката, но не сме сервитьори.

От другата страна - Последен въпрос, при това за колите – каква е състезателната ти кола и в какви състезания участваш?

Victor Smolski - Участвам в различни състезания. Миналата година беше най-успешната ми, защото в три различни състезания спечелих четири първи места и това беше страхотно. Участвах в Дрифт чалъндж, в Porsche, в германския рали шампионат на BMW и спечелих в едното първо място в класа си в едното рали. Участвах в BMW и в три старта на дълги разстояния на Нюрнбургринг и два пъти спечелих първото място в класа си. Това беше огромен успех. Освен това в края на годината се включих и в едно ново за мен състезание – състезания с бъгита в Мексико. Много тежко състезание и едно от най-опасните изобщо – в Байа, мексиканска Калифорния. Беше много интересно като опит, макар и може би прекалено рисковано, така че не съм сигурен, че ще го повторя. Рискът беше прекален, а все пак ми се иска да участвам и в още рок концерти. А иначе миналата година се състезавах за BMW и мисля, че и през тази ще се състезавам за тях.

От другата страна - Няколко думи и към феновете ти.

Victor Smolski - Надявам се, че много от вас ще успеят да дойдат на моя уъркшоп, че ще успеем да поговорим. И разбира – благодаря ви за подкрепата, получаваме много мейли и е жалко, че толкова рядко успяваме да дойдем с RAGE. Но ако през тази година не стане, обещавам, че през следващата, за 30-годишнината ни, ще се опитаме да направим концерт в България. Виждам, че дискът ни се продава много успешно у вас, така че – огромно благодаря на всички фенове и до скоро.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов