Интервю със Steve "Zetro" Souza (HATRIOT, DU ...

Интервю със Steve "Zetro" Souza (HATRIOT, DUBLIN DEATH PATROL, TENET, екс-EXODUS)

Когато чуя името Steve Souza, подкрепено с прякора "Zetro", първата асоциация, която правя е EXODUS. Причината е повече от тривиална - "Zetro" Souza беше част от може би най-успешния период на петорката в момента, в който трашът беше на върха, а всичко онова, което излизаше от меката Bay Area, веднага получаваше щампата „шедьовър”. 1992 година EXODUS не издържаха и се разделиха. Последва събиране, но 2004 Steve "Zetro" Souza не издържа и си тръгна. За да увековечи след това с гласа си албуми на DUBLIN DEATH PATROL и TENET, както беше направил в миналото с демозаписите на TESTAMENT и LEGACY. Причината, за да четете това интервю са HATRIOT – най-новата банда във визитката на вокалиста. Която с „блудния син” зад микрофона ще издаде дебюта си през януари 2013. Подготовката за неговото представяне е вече в ход!

Интервюто със Steve "Zetro" Souza (HATRIOT, DUBLIN DEATH PATROL, TENET, екс-EXODUS) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 29.10.2012 година. Част от него е публикувана в 95 брой на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Поздравления за групата ти HATRIOT. В нея гласът ти звучи много по-здраво, отколкото в Exodus.

Steve "Zetro" Souza - И аз мисля така и смятам, че си прав. Смятам, че пея много по-добре, отколкото в EXODUS. Не знам как точно се получи. Но явно за това помогнаха проектите, в които съм през последните години TENET и DUBLIN DEATH PATROL. Самият аз във вокално отношение се чувствам много по-силен. Определено, както и ти отбеляза, сега съм в страхотна форма и се справям много по-добре, отколкото преди.

От другата страна - Разкажи ни повече за проекта си HATRIOT.

Steve "Zetro" Souza - Взех името то песента на EXODUS “Scar Spangled Banner”, в която се пее “I’m no patriot, just a hate-triot”. В групата има много младежи. Двама от синовете ми свирят в нея – барабанистът Alex Bent и басистът Cody Souza. Китарист е Kosta Varvatakis. Сигурно ще ме попиташ и за причината, заради която започвам наново. Идеята за подобна група датира от няколко години. Свирех в друга банда преди няколко години. Тя отново беше траш, хората в нея живееха в миналото, но с много нови елементи – бласт бийтове, дет метъл. Голям фен съм на тези неща от времената, когато бях на 20-сет години. Преди две години и половина започнах да пиша музика за тази банда. Песните, които тогава записах бяха с дръм машина, но исках да чуя мнението на хората за този порект. Получих много мнения, които твърдяха, че това е нов EXODUS или нов LEGACY, защото имаше много от това, което и TESTAMENT, и LEGACY бяха правили в миналото. Тогава реших, че това е нещото, с което ще вървя напред. Бавно и полека започнах да събирам музиканти. За няколко години дойдоха и си тръгнаха няколко души. Преди дни завършихме записите на дебюта, който ще излезе през януари от “Massacre Records”. Звучи убийствено. Всеки от групата свърши страхотна работа. Много съм горд с него. И ако го сравнявам с останалите неща, които съм направил в миналото, бих казал, че той е продължение на “Tempo of the Damned”.

От другата страна - Името на албума?

Steve "Zetro" Souza - "Heroes Of Origin"!

От другата страна - Това концептуален албум ли е? Има ли нишка, която свързва песните в него?

Steve "Zetro" Souza - Не. В него има малко политика, фентъзи, забавни ситуации. Текстовете можеш да ги сравниш с онова, което съм написал за LEGACY и EXODUS. Те са лични и мрачни. Не знам до колко си запознат с телевизионния сериал “Dexter”. Има песен посветена на филма, друга е за вампири, политически – свързани с това, че децата ходят с оръжие на училище. Засегнал съм тероризма, атентаторите, които се самовзривяват. Използвал съм широка гама от теми в лириките.

От другата страна - Какво всъщност означава “Hatriot”?

Steve "Zetro" Souza - Всъщност това е нещо като патриот (patriot), но не съвсем. „Hatriot” е човек, който обича страната си, но не е съгласен с вътрешната и външната политика, която тя води. Човек, който ще напарви всичко за страната си, но не е против правителството, не е съгласен с типа демокрация и нещата, които се случват. Ако си забелязал флагът на тези хора е всъщност американското знаме, но обърнато наобратно и с пентаграма на мястото на звездите.

От другата страна - Останалите от HATRIOT също ли са олдскуул метъл фенове като теб?

Steve "Zetro" Souza - Разбира се, синовете ми са такива, защото са израснали с тази музика. По-големият ми син Cody е голям фен на BLACK DAHLIA MURDER и FACELESS. Барабанистът ми обича олдскуула, но слуша и доста съвременни неща като SLIPKNOT, HATEBREED, CHILDREN OF BODOM. Китаристът ни Kosta – тотален фен на старата школа. Обожава SEPULTURA. Слуша всякакви траш групи. Познава сцената в Русия и в България. Никога не съм чувал за някоя група от тези страни, но Kosta познава доста групи от там. За това мисля, че и синовете ми и той са много навътре в екстремната музика, заедно работят много добре и са много добри ученици на тема хеви метъл.

От другата страна - По какъв начин постигаш баланса между олдскуула и съвременните форми на метъла?

Steve "Zetro" Souza - Начинът да постигна е да оправдая собствените си очаквания. Все пак правя музика от 30 години. Никой и не е искал от мен да звуча по друг начин. Всеки знае, че Zetro е бил вокалист на TESTAMENT и LEGACY или EXODUS. Това е вида музика, която правя. Никога не съм излизал с пауър банди. Дори и DUBLIN DEATH PATROL положението е същото. Винаги съм оставал верен на любимата си музика. Чуй например ACCEPT – те не могат да избягат от стила си с Udo Dirkschneider. Или King Diamond – музиката му е продължение на MERCYFUL FATE. Двете групи почти не се различават. Песните разказват истории, вокални са идентични. Има много рифове. Аз правя същото с моята група. Феновете също очакват да не правя в соловата си кариера нещо по-различно от EXODUS. С китариста ни работим много добре, защото той е фен на това, което съм правил в миналото. Нещата се получават много лесно, защото към моите текстове, той добавя подходящите рифове.

От другата страна - Някои фенове определят Hatriot като “EXODUS Mark 3”!

Steve "Zetro" Souza - Може би, защото усещат някаква прилика с EXODUS. Но това, което правя с HATRIOT, никога не съм правил в бившата си група. Ако чуеш демо записите ни и гледаш клипа към “Blood Stained Wings” или чуеш албума, когато излезе, ще усетиш, че музиката ни звучи повече като SLAYER, а не като EXODUS. Смятам, че показваме влиянията си твърде добре. Да, може би не трябва да е така. Но от друга страна – това обичам. Обожавам траш звука на Bay Area. Това сме ние. Така звучим и това правим. Всички в групата се справят много добре с инструментите, познават сцената и какво е дала през последните 25 години. Знаят кой съм, къде съм бил, какво съм постигнал и се опитват да ме догонят.

От другата страна - Какво се случва с TENET и да ни кажеш няколко думи за новия албум на DUBLIN DEATH PATROL?

Steve "Zetro" Souza - С TENET не се случва нищо особено. Това е супер група, в която музикантите са твърде ангажирани с другите си проекти. Ако си мислиш, че можеш да хванеш Gene Hoglan да си поговорите за пет минути, жестоко се лъжеш. В момента е в TESTAMENT. Свири в един куп проекти. Byron Stroud е зает с FEAR FACTORY, Jed Simon се занимава с неговите неща. Въобще за турне на TENET и дума не може да става. С момчетата от DUBLIN DEATH PATROL сме приятели. Новият албум беше записан преди година. Аз и Chuck Billy едва намерихме време да запишем вокалите. Нямаме никакво време за концерти с бандата независимо, че бяхме направил няколко през 2011. Но “Death Sentence” е много добър албум, нещо което не съм правил преди и се гордея с песните.

От другата страна - Има ли нещо, което феновете не знаят за напускането ти на EXODUS?

Steve "Zetro" Souza - Напускането на EXODUS е моя грешка. Ако феновете наистина искат да знаят какво точно се случи – психически не бях на себе си по онова време. Бях изгубил баланса между семейството, кариерата с групата и някои други неща, с които се занимавах. Не очаквах да се върна в музикалния бизнес след смъртта на Paul Baloff. Но това изглеждаше естествения ми път. Обаче въобще не се чуствах щастлив. Момчетата от EXODUS не са направили нищо лошо. Проблемът беше изцяло мой. Съжалявам за това, което се случи. Чрез медиите се извиних за поведението си. Никой от тях не е виновен. Пожелавам им много успехи. Имат добър фронтмен. Сега той е вокалистът на EXODUS. В момента има две групи, а и едва ли щях да създам HATRIOT. Това е пълнокръвна група, а не проект като TENET и DUBLIN DEATH PATROL. След като албума излезе, тръгваме на световно турне и след края му започваме работа по втория албум на групата. Ще свири по фестивали. Ще дойдем и в България. Това е животът ми.

От другата страна - Можем ли да разглеждаме HATRIOT като отговор на EXODUS?

Steve "Zetro" Souza - HATRIOT е по-скоро следващата стъпка в живота ми. Това не е отговор на нищо. Просто следващия етап за мен. Изморих се от сравнения. Винаги ще си остана вокалист на EXODUS. Когато чуеш името Steve "Zetro" Souza, първата асоциация винаги е EXODUS. Напълно разбирам една такава посока на мислене. Хората така ме познават. HATRIOT е следващата глава от книга на всички книги в живота ми. Никога не съм се чувствал в сянката на Paul Baloff. Направил съм толкова много неща с други музиканти и успях да изградя свой стил и поведение.

От другата страна - Нека да те върна в миналото – можеш ли да си спомниш какво ти оказа влияние, когато създаваше текстовете на “Alone in the Dark” и “Raging Waters” от първия албум на TESTAMENT?

Steve "Zetro" Souza - “Alone in the Dark” се появи след един кошмар, който сънувах в един мотел. Беше нещо като сън в съня – беше кошмар след кошмар - сънувах, че първо падам от стол, после от една сграда, след това на земята ме ухапва змия по лицето, обръщам се и съм обгърнат от пламъци. Всичко това премина през главата ми, докато спях. Определено си бях сам в мрака. Когато създадох “Raging Waters”, карах за Лос Анджелис. Когато погледнах през прозореца видях един воден парк в Калифорния със същото име. Повтарях си “raging waters, raging waters, raging waters...”, това е страхотно име за песен. Много добре си спомням всичко което съм създал – местата, от какво съм бил вдъхновен, защо съм го написал.

От другата страна - Направил си много концерти, кой от тях смяташ за най-добрия в кариерата си?

Steve "Zetro" Souza - Това да можеш да свириш с героите си е най-доброто, което може да ти се случи. Бил съм на една сцена с IRON MAIDEN, BLACK SABBATH. Ако трябва да съм конкретен – през 1992 бяхме на турне с BLACK SABBATH в подкрепа на “Dehumanizer”. Точно бяхме издали “Force of Habit”. За шест седмици опознах много добре Ronnie James Dio, Vinny Appice, Geezer Butler и Tony Iommi. За мен това беше – вече мога да умря спокойно. Разбираш ли какво ти казвам. Бяхме на турне с BLACK SABBATH! С Ronnie James Dio станахме много добри приятели, за съжаление смъртта му сложи край на всичко. Това беше най-тъжния ден в живота ми. Страшно много ми липсва. Всичко онова, което той направи и завеща – трябва да го пазим. Той ни даде знакът на метъла. Той беше много голям! Правили сме много хедлайнерски концерти, но това турне като съпорт на SABBATH е върхът в кариерата ми.

От другата страна - Има ли песен в кариерата ти или албум, с които си особено горд?

Steve "Zetro" Souza - Ако погледнеш на успеха само с една песен, няма как да пропуснеш “The Toxic Waltz”. Това е песен – пародия, беше написана за забавление, за това, което правят феновете по концертите на EXODUS. Преди албума “Fabulous Disaster”, след него, завръщането ни с “Tempo of the Damned” - всеки иска да чуе “The Toxic Waltz”. Горд съм с всички песни, които съм създал, но “The Toxic Waltz” стои на върха. Ако трябва да говоря за любими песни, това е “Fabulous Disaster”. Когато правим концерти с Hatriot изпълняваме “The Last Act of Defiance”, а ако публиката е на ниво, свирим и “Raging Waters”.

От другата страна - Планирате ли турне из Европа?

Steve "Zetro" Souza - Ако трябва да съм честен, първо ще дойдем в Европа, когато издадем албума. Защото в Европа хеви метълът е по-силен отвсякога. И така е било винаги. Ще бъдете изумени от албума. В него има много влияние. Той събира в себе си всичко онова, което съм направил през цялата си кариера. Определено ще се влюбите в албума.

От другата страна - Свириш ли още с AC/DZ?

Steve "Zetro" Souza - Да! Правим клубни концерти с тази трибют банда. Имам човек, който играе ролята на Angus. Добър е почти колкото него. Казва се Dave Chapman. Will Carroll от DEATH ANGEL ни е барабанист. Басистката ни е Elena Luciano Repetto, която можете да видите как свири с METALLICA във филма „Some Kind of Monster”. Свирим с други трибют проекти по различни клубове. След 20 минути имам среща с момчетата. Правим 15 парчета само от ерата на Bon Scott. Защото не мога наистина да бъда част от AC/DC, си направих собствена група.

От другата страна - Последен въпрос – ако си представим, че Kirk Hammett е все още в групата, EXODUS щяха ли да бъдат още по-големи?

Steve "Zetro" Souza - Не! Защото Gary Holt е причината EXODUS да са това, което са. Рифовете, класическия ритъм е създаден от Gary Holt, не от Kirk Hammett.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов