Интервю с Reinhard Kruse (S.D.I.) ...

Интервю с Reinhard Kruse (S.D.I.)

На 15 декември култовият ъндърграунд фестивал „Thrashing Mania” ще отбележи 2 годинки. И не с концерт, както повелява традицията”, а с парти. Специален гост ще бъде вокалистът и басист на още по-култовата немска спийд/траш шайка S.D.I. - Reinhard Kruse. Та, за това с помощта на Атанас Димитров (главният виновник „Thrashing Mania” да я има) се свързахме с мистър Kruse по телефон, за да си поговорим за онези златни времена.

Интервюто с Reinhard Kruse (S.D.I.) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 10.12.2012 година.


От другата страна - Как се реши да дойдеш у нас на 15 декември?

Reinhard Kruse - Бях поканен от Атанас. Той ме откри във Facebook. Беше готино и смятам, че е добра идея да посетя страната ви. Никога не съм бил при вас. И съм доста развълнуван.

От другата страна - Какво знаеш за България?

Reinhard Kruse - Не много. Знам само, че сте далече на изток. Имате някои сериозни проблеми с икономиката. Знам още, че сте част от ЕС. Това май е всичко. Наистина не знам кой знае какво.

От другата страна - Нещо за траш маниаците тук?

Reinhard Kruse - Не! Както ти казах, бях поканен от Атанас. Идеята е добра. Ще дойда. Но нищо не знам.

От другата страна - Вярвал ли си някога, че ще дойдеш в България, сам, без група?

Reinhard Kruse - Само аз ще бъда. S.D.I. съществуваха през 80-те и в началото на 90-те. От тогава съм се отдръпнал от хеви метъла, защото правя различна музика.

От другата страна - Каква музика?

Reinhard Kruse - Основах рок банда. Не правехме толкова твърда музика, защото се занимавахме с групата в свободното си време. Имахме сериозна работа. Реших да напусна метъл сцената, защото по това време от нея нямаше почти никаква печалба. В началото на 90-те, особено в Германия, времената за хеви метъл не бяха доста добри. Разочарованието беше, че 80-те си бяха отишли. Просто помислихме за бъдещето си и си намерихме сериозни и нормални работи.

От другата страна - Какво очакваш от посещението си в България?

Reinhard Kruse - Нищо, но да се забавлявам.

От другата страна - Знаеш ли, че S.D.I. бяха много известни в България в края на 80-те и началото на 90-те?

Reinhard Kruse - Това ме учудва много, защото никога по това време не бях чувал за страна като България. Били сме няколко пъти на изток – в Чехословакия, Унгария и Полша, но никога не бях чувал за български фенове. Никога не съм получавал писма от там. И не съм продал един запис при вас. Нито диск, нито касета, нищо. Така че бях като гръмнат, когато чух в средата на 90-те, че S.D.I. са били известни в България. Изненадата ми идва от там, че може би не сме продали нищо във вашата страна и все пак сме били популярни. Сигурно някой е спечелил пари от цялата работа, но не съм бил аз.

От другата страна - Тогава бяхме част от Източния блок.

Reinhard Kruse – Да, но това беше до 1989. След това някой трябва да ни е направил известни.

От другата страна - Аз например познавам групата преди 1989 година. Когато говориш за S.D.I. как се чувстваш?

Reinhard Kruse - Времената бях страхотни. Забавлявахме се много. Работихме здраво. Имахме идея какво да правим. По онова време винаги са ме питали какво мисля за последните албуми на SODOM или SLAYER. Хвърлях им по едно ухо и определено това не е музиката, която харесвах. Тогава исках да правя твърда и бърза музика, но в същото време да има мелодия и песните да са структурирани. Исках да свиря възможно най-бързо. Тогава реших да говоря с Ralf, който по това време беше част от GRAVE DIGGER. Казах му да свири толкова бързо, колкото може. А аз ще се опитам да направя нещо отгоре. Записахме демо – „Bloodsucker”. Изпратих го на няколко звукозаписни компании. И получихме договор само с едно щракване на пръстите. Шест седмици по-късно вече бяхме в студиото за записи на дебюта ни. Беше си доста експедитивно. Ако слушаш първия ни албум „Satans Defloration Incorporated”, ще чуеш, че той беше направен на крак. Но пък беше адски забавно. Получихме добри отзиви от феновете. Така решихме да продължим до началото на 90-те, когато почуствах, че трябва да се захвана с нещо различно.

От другата страна - На корицатана втория ви албум „Sign of the Wicked” си ти, нали?

Reinhard Kruse - Щом казваш. Не харесвам много тази обложка, защото въобще не е добра. Семпла с едно бръснарско ножче. Нищо особено. По това време нямахме никава идея за корица. Така че се наложи сами да се оправяме с обложките на втория и третия албум. Така че – да, на втората обложка виждаш мен, а на третата модел.

От другата страна - Разрезите истински ли са?

Reinhard Kruse - Мислиш, че са истински? Повечето фенове смятат, че са истински. За това не смятам да развалям легендата.

От другата страна - Защо се нарекохте „Satan's Defloration Incorporated”?

Reinhard Kruse - Не, името на групата е S.D.I. „Satans Defloration Incorporated” е иметона първия ни албум. Тогава бяхме доста млади. По онова време бях на 22. Исках нещо брутално като заглавие. И какво по-гадно от това да се появи Сатаната и да направи дефлорация. Беше просто за забавление.

От другата страна - Да си спомняш други интерпретации на името S.D.I.?

Reinhard Kruse - Имаше няколко, но сега не мога да си ги спомня. Всичко се случи преди повече от 20 години. Доста време мина оттогава. Истината е, че нямам почти нищо общо с тази сцена.

От другата страна - Когато се разхождаш, хората познават ли те като част от S.D.I.?

Reinhard Kruse - Това стана в Германия след S.D.I.

От другата страна - Какво точно се случи с четвъртия, неиздаден албум на групата?

Reinhard Kruse - Може би знаеш, че S.D.I. направи няколко турнета през 90 и 91-а. След това си взехме почивка и когато се срещнахме през 92-а китаристът ни реши, че не му се занимава повече. Взехме друг барабанист, с когото направихме турнето в Чехословакия. Качихме на борда много добър китарист, който в момента е музикален професор в Амстердам. Записахме демо с няколко песни, които бяха добри. Направихме албум, но както ти споменах и по-рано, времената не бях добри за хеви метъла. Музиката се промени. И беше невъзможно да пордадем каквото и да било от четвъртия албум на някоя звукозаписна компания. Така той не беше издаден. Когато първите ни три албума бяха преиздадени през 2007, решихме песните от четвъртия албум да бъдат добавени като бонуси. Получи се доста добре.

От другата страна – Какво мислиш за реюниъните и можем ли да очакваме реюниън на S.D.I.?

Reinhard Kruse - Не! S.D.I. с Ralf и Franck би бил единствения възможен състав на групата за реюниън. Но и тримата имаме много добри и ангажиращи работи. Аз работя като графичен дизайнер. Franck работи в една британска фирма за осветителни тела. Ralf е сериозен бизнесмен в хрантелната индустрия. Така че нямаме никакво време за нещо подбно. Пък и музиката ни беше много бърза. Ще ни трябват много репетиции, за да достигнем необходимото ниво. А и не искаме да го правим. За реюниъните на останалите групи - може би някои от бандите не са били толкова успешни през годините и сега трябва да го направят. Не знам.

От другата страна - Ако имаш шанса да промениш нещо в миналото, какво щеше да е то?

Reinhard Kruse - Ако имах този шанс, щях да работя по-здраво по първия ни албум. Щях да му отделя повече време. Щях да поработя и по обложката, на която съм автор. Първият ни албум беше записан много набързо – за около седмица. Ако разполагах с повече време, много от проблемите щяха да бъдат отсранени. В него има хубави песни, но албумът не беше записан по най-добрия начин. Това щеше да бъде главната промяна, ако имах шанса да я направя. Всичко, което се случи по-късно, раздялата през 90-те – с това нямам проблем. След S.D.I. времената за мен и семейството ни бяха добри.

От другата страна - Странно ли ти е, че хора като мен те питат за група, която не съществува вече 20 години?

Reinhard Kruse - Понякога, защото всичко е вече много далечно за мен. Не знам какво си правил преди 20 години. Когато някой ме пита за онези времена се чувствам добре, готино е. Но те вече не са толкова близко до мен.

От другата страна - Ако трябва да представиш S.D.I. само с една песен, коя би избрал?

Reinhard Kruse - Това ше е първата песен от „Sign of the Wicked” – „Comin' Again”! Защото в нея има от всичко. Политическо и музикално послание. И това е една добра песен.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове.

Reinhard Kruse - Много съм развълнуван, заради гостуването ми. Искам да посетя страната ви и да науча повече за нея. И се надявам да с изкараме страхотно.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов