Интервю с Marc “Groo” Grewe (MORGOTH) ...

Интервю с Marc “Groo” Grewe (MORGOTH)

Ето нещо специално, което Албена Цолова – Бета (магазин „Яко”, София) успя да направи, когато беше на един концерт в Солун, на който свирха MORGOTH, EXODUS, OBITUARY и HEATHEN

MORGOTH се завърнаха през 2011 за няколко юбилейни концерта по повод 20-годишнината от издаването на албума „Odium” ‘91– класика в олд скуул дет метъла, която е важна част от историята на жанра. След разпадането им в средата на 90-те те са тук отново и този път ще останат! Към днешна дата вече си говорим за възраждане на бандата, че дори и за студиен албум, докато очакваме излизането на концертния „Cursed to Live” на 22-и юни от старите им партнъори „Century Media”!

Срещам се лично с Marc Grewe след концерта на бандата в Атина заедно с EXODUS, OBITUARY и HEATHEN във „Fuzz club”. Той е изключително мил и приятен индивид, с пламък в очите. Това е легендарния вокалист на MORGOTH, понястоящем част от all star проекта INSIDIOUS DISEASE (дет метъл с участието на Silenoz – DIMMU BORGIR, Shane Embury – NAPALM DEATH, Jardar- OLD MAN’S CHILD и Tony Laureano - DIMMU BORGIR, екс-NILE)…

Интервюто с Marc “Groo” Grewe (MORGOTH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 18.06.2012 година.


От другата страна - Представи се като за начало.

Marc “Groo” Grewe - Аз съм Marc от MORGOTH и съм вокалист на бандата. Приятно ми е да говоря по българското радио.

От другата страна - Трудно ми е да повярвам, че току що видях MORGOTH на живо! А миналата седмица и ASPHYX!

Marc “Groo” Grewe - Аха, а те къде свириха, в България ли?!

От другата страна - Да, на един голям фестивал у нас. Не вярвам някога ASPHYX да могат да направят самостоятелно шоу в Бълагрия, защото не биха събрали достатъчно хора и съответно организаторът не би могъл да покрие разходите по един такъв концерт... Но това не е нищо ново, така че предполагам, че бихме го направили така или иначе... Както и да е, те бяха отваряща банда на втория ден на „Loud Fest”. Мисля си, че спокойно можеше това да са MORGOTH – идеята би била същата...

Marc “Groo” Grewe - О, да, би било чудесно да свирим в България, защото никога не сме свирили у вас. Едно време, в началото 90-те, когато обикаляхме по турнета, точно падна желязната завеса и така успяхме да свирим, мисля че, само в Полша и Унгария от Източния блок, но не и в България, така че би било готино. Аз всъщност работех с много българи, докато се занимавах с кино и разни неща, свързани с филмите. Те се занимаваха с анимация и бяха много готини хора и все ми повтаряха – „трябва да свирите в България”, „има много дет фенове в България”. Но така и не успяхме да го направим досега, но ако стане в бъдеще ще е супер!

От другата страна - Е, да, само ще спомена, че първата банда някога свирила в България и то чак през 1998-а е ROTTING CHRIST.

Marc “Groo” Grewe - Имаш предвид 1989-а, защото 1998а- е доста късно...

От другата страна - Не, 98-а! От 2000-та насам има радвижване в концертия живот в страната ни. Както и да е, с това активиране на MORGOTH, както и да го наричаме – реюниън, завръщане и прочее, има ли шансове да направите концерт у нас?

Marc “Groo” Grewe - Аз бих го нарекъл завръщане, защото двама от сегашния състав не са оригинални членове на бандата. Би било реюниън, ако участват точно тези хора, които са били в групата от началото, но сега китаристът и барабанистът не са старите, така че имаме трима от общо петима.

От другата страна - И колко ще продължи?

Marc “Groo” Grewe - Хм, добър въпрос. Събрахме се миналата година, за да направим юбилейните концерти по повод албума „Cursed”.

От другата страна - Ексклузивни и единствени концерти, а?

Marc “Groo” Grewe - Не, не , не сме ги обявявали като единтсвени! Наистина чувството да сме отново на сцена е страхотно, духът го има и всичко е откровено и без преструвки. Ако не се чувстваш удобно на сцената, то тогава нещата не са истински, но ние се чувстваме супер и се забавляваме страшно много и затова решихме да направим още концерти, а също така и да помислим за нов материал!

От другата страна - Като фен, като някой, който гледа концерта отдолу мога да ти кажа, че се виждаше, че се чувствате на правилното място и в правилната компания, докато сте на сцената.

Marc “Groo” Grewe - Да, точно така! Благодаря ти за тези думи, но така трябва да е – автентично. Бил съм свидетел на много реюниъни и аз лично никога не съм бил фен на тези работи, защото все ми се е струвало, че не изглежда много честно. Но за себе си мога да гарантирам, че съм тотално искрен и ми е кеф да свиря старите неща. В този смисъл, нямахме никакви очаквания; просто си казахме - „хайде да направим някое и друго шоу и да видим какво ще се получи”. Даже бяхме изненадани, че хората още ни помнят!

От другата страна - Аз пък не смятам, че е изненадващо да ви помним – първо, заради уникалния начин, по който звучите и второ, защото се появихте в точния момент. Докато днес излизат по хиляди и „не-знам-си-колко” банди всеки ден, които нямат идентичност и не е никак лесно да ги запомниш!

Marc “Groo” Grewe - Мхм, вярно е така. Когато ние започнахме беше 85-а или нещо такова. От времето, по което се събрахме и създадохем материала, който свирим днес, са минали почти 25 години! Това са много стари парчета, но и днес ни е екеф да ги представяме на живо. На мен лично не ми се струват архивни, а все още свежи.

От другата страна - Те всъщност са класика!

Marc “Groo” Grewe - Аха, да, да, някои хора ги наричат „класики”. Никога преди не съм се замислял какво означава класически метъл или класически дет метъл, но след като са минали теста на времето и дори днес имат стойност, и за нас е удоволствие да ги свирим, а и виждаме как хората се кефят... Велико е!

От другата страна - Има ли банда, която не съществува вече, а ти би се радвал да се събере отново?

Marc “Groo” Grewe – CELTIC FROST в оригиналния състав би било супер, DEATH също, но това няма никога да се случи... MASSACRE също! Те сега се събират – точно говорих с Terry (Butler) за това и съм наистина благодарен, че ще се случи, защото ще е супер да чуем отново як олд скуул дет метъл! Ние свирихме с тях през 90-те и новината, че се завръщат, е върхът.

От другата страна - И така, имаме немски траш, шведски дет метъл и как се получи това с MORGOTH?

Marc “Groo” Grewe - Как така ние сме дет метъл, а не траш метъл банда от Германия ли? Не знам как, но естествено, че когато сформирахме бандата през 1985-а основното влиянияе тогава беше траша. Ние бяхме фенове на KREATOR, но по това време и дет метълът се развиваше и така първото ни демо беше по-трашарско, комбинация от дет и траш. С второто ни демо вече бяхме поели дет метъл посоката. Нямам представа защо Германия не се прочу с дет метъл сцена, но вероятно ние бяхме единствената банда, която представя този стил там. По по същото това време излязоха и много шведски и американски дет метъл банди. Германците обаче винаги са били повлияни от траша, защото ние имаме силна траш култура и всички тези големи траш банди като KREATOR, DESTRUCTION, SODOM и т.н. Сигурно затова много от младите банди в Германия гледаха от тях и се вдъхновяваха от траша. И предполагам, че причината да сме това, което сме, е защото винаги сме искали да бъдем по-екстремни.

От другата страна - Да, ако се замислиш, че видиш, че и Гърция си има собствена сцена...

Marc “Groo” Grewe - О, да, разбира се...

От другата страна - Кои банди знаеш от тук?

Marc “Groo” Grewe - Естествено, ROTTING CHRIST… SUICIDAL ANGELS – те са много популярни...

От другата страна - Да, ама са нова банда... Имат си SEPTICFLESH…

Marc “Groo” Grewe - Да, гледах ги на живо миналата година...

От другата страна - А и NIGHTFALL?

Marc “Groo” Grewe - Да, и NIGHTFALL.

От другата страна - И така всички те са някакъв странен дарк метъл и аз не знам как да ги определя...

Marc “Groo” Grewe - Да, вярно е, те си имат собствен стил тук, в Гърция! Да, готино е, че всяка страна си има сцена, която да е запомняща се. И по специално за Гърция, е много приятно да видиш, че нещата се развиват, защото в началото на 90-те нямаше нито една друга банда, за която аз бих се сетил, освен ROTTING CHRIST. Докато сега много страни, които не бяха популярни с метъл сцената си, днес имат много добри банди. Колкото по-разпространен е метълът в дадена страна, толкова по осезаеми са влиянията на историята и културата на тази страна и така бандите там звучат различно от американските траш метъл банди или шведските дет метъл банди. И това е готино, защото им придава уникалност. Колкото по-разнообразна е сцената, толкова по-добре.

От другата страна - Мислиш ли, че днес е възможно да различиш коя банда откъде идва? Всеки се опитва да звучи по един определен начин, да работи по звука и...

Marc “Groo” Grewe - Ами, ако си купиш метъл списание имаше да кажем 10 до 15 диска, които излизаха в месеца, а днес са 2500 или колкото и да са... Излизат много банди, но аз вече не мога да намеря в тях качества. Технически са върхът, но за мен лично те вече не мога да пишат песни. Да, те са по-агресивни, по-дълбоки и т.н., техническият прогрес се е намесил също, но когато става дума за композиране на песни, много банди звучат абсолютно еднакво.

От другата страна - За това говорех и аз.

Marc “Groo” Grewe - Ми, да, не знам защо е така, може би вече го няма това вдъхновение, а може би са просто твърде млади. Този дет метъл кор, на който са последователи, просто не е моят тип музика, нали разбираш...

От другата страна - Много си дърт, затова... хахаха...

Marc “Groo” Grewe - Хахаха, да и това е вярно, хахаха

От другата страна - Да не обвиняваме хлапетата, ние не сме в час...

Marc “Groo” Grewe - Не, разбира се, че не ги, но просто... Аз аз все още харесвам старите неща, зашото имат повече... Днес гледах EXODUS и това беше нещо много специално за мен, защото съм отраснал с албума „Bounded By Blood”, когато бях на 13-14 години... Беше велико!

От другата страна - Значи ти допада Rob Dukes?

Marc “Groo” Grewe - Е, да, но естествено, че... ами гледал съм EXODUS и с Paul Baloff едно време, но Rob е готин пич и абсолютно пасва на бандата и на песните.

От другата страна - А бе, пич, ама преди години е бил изритан, буквално, от един метъл бар тук в Атина... Та не знам колко е симпатичен, де, хахаха...

Marc “Groo” Grewe - Ахааа, да, мога да си го представя как създава проблеми, личи му че е такъв тип, хахаха...

От другата страна - Какво следва за MORGOTH сега?

Marc “Groo” Grewe - Ами, ще свирим на някои фестивала това лято, след това – догодина, ще се концентрираме над новия материал, ще го обмисляме. Последното щоу, на което ще свирим тази година, ще е през ноември, после спираме с концертите и започваме с новия материал.

От другата страна - Да, де, но нали ви предстои нещо доста голямо през декември?

Marc “Groo” Grewe - А, да точно така, всъшност това ще е последното ни шоу, ще свирим на този... на...

От другата страна – „Barge To Hell”! (Метъл круиз, който е 4 дена, 40 банди, маршрут Флорида - Бахамите и обратно!)

Marc “Groo” Grewe - Да, точно така!

От другата страна - Е, аз съм там също!

Marc “Groo” Grewe - Ах, така ли!? Това ще е голямо преживяване!

От другата страна - О, да определено не е за изпускане! А ти като част от нещото дали не знаеш някоя друга банда, извън тези обявени досега 26 от общо 40?

Marc “Groo” Grewe - Знам само тези, които са на уебсайта на круиза...

От другата страна - Значи не знаеш нищо повечко от кухнята?

Marc “Groo” Grewe - Не, не, всъщност не...

От другата страна - А как точно ви поканиха с MORGOTH?

Marc “Groo” Grewe - Не знам, нямам идея, хахаха...

От другата страна - А бе, какви глупави хора само, а? Да ви поканят...

Marc “Groo” Grewe - Ха ха, просто се свързаха с нас и ако ти се отдаде възможност да участваш на нещо подобно, просто няма как да кажеш „Не!” Щом ни поканиха, естествено, че приехме.

От другата страна - Вероятно още не сте мислили какво точно ще свирите там, но все пак имате ли планове за нещо специално?

Marc “Groo” Grewe - Уф, засега не знам... Дори нямаме идея колко време ще ни дадат. Доколкото знам са два концерта и бихме могли да свирим единия албум на път към Бахамите и втория албум на обратно по пътя (към Маями, Флорида)... Още не сме го измислили, но идеята да подготвим нещо специално е добра.

От другата страна - Всъщност сега разбрах, един от членовете на бандата е от Солун...

Marc “Groo” Grewe - Да, басиста ни е от там. Той е грък, така че за него беше супер да свири с бандата за първи път в родината си, беше му готино да си приказва с хората... Днес е изключително щастлив!

От другата страна – А, дали разбра, че имаше двама агента от Германия, които бяха дошли да ви гледат, но изпуснаха вашия сет? Може и да са ти приятели...

Marc “Groo” Grewe - Да, знам, знам... Те бяха тук като започвахме, пили бира на ъгъла, някой им казал, че шоуто започва в 20 часа и така ни изпуснали, понеже им била дадена грешна информация.

От другата страна - Е, това е шоу на Harry Katinakis и той обича концертите му да започват рано и навреме. Предполагам го познаваш...

Marc “Groo” Grewe - Ами, всъщност не, не съм си говорил много.

От другата страна - Е, тогава как стана така, че сте част от постера за този концерт с EXODUS?

Marc “Groo” Grewe - Не знам, нямам нищо общо с това, хахаха... Може би мениджмънтът е уредил нещо, наистина не мога да кажа...

От другата страна - Както и да е, вашето участие направи концерта и този специален пакет още по-специален! Смяташ ли, че има шанс изобщо някога да забиете и в България!?

Marc “Groo” Grewe - Аз ще свиря в България, каквото и да става! Няма две менния по въпроса, че ако ни поканят ще свирим в България! Но зависи от промоутърът да вземе дата за бандата, а не обратното – бандата да пише на промоутъра, че има интерес да свири... Ако хората ни искат трябва да се обърнат към промоутъра.

От другата страна - А защо да не разчупим клишето, защо да не стане обратно?

Marc “Groo” Grewe - Хахаха, не знам, хахаха, не знам...Обикновено е както казах, организаторът търси групата... И както споменах в началото, пичовете с анимацията все ми казваха, че имате сцена и че MORGOTH са известни в България, така че може би един ден ще свирим там. Да се надяваме!

От другата страна - В наши дни е доста лесно за феновете да се свържат слюбимите си банди чрез My Space, Facebook и прочее глупости. Пишат ли ви фенове от България?

Marc “Groo” Grewe - Да, естествено, постоянно има много българи, които ми пишат.

От другата страна - И какво разправят?

Marc “Groo” Grewe - Ами, все същите неща...

От другата страна - Т.е., you suck и подобни?

Marc “Groo” Grewe - Хах, не, казват: „Елате да свирите в България и такива...” Но не зависи от нас. Аз винаги мога да си посочвам и да си казвам: свири ми се в тази и онази страна, но трябва да има организатор и да бъде уредено щоу...

От другата страна - Имаш ли да добавиш нещо?

Marc “Groo” Grewe - Много хора от България се свързват с нас и излгежда, че те са стабилна фен база за бандата там и се надяваме догодина да свирим при вас, би било готино. Ако някой промоутър слуша сега, хей, ангажирайте ни дата за шоу в България!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов