Интервю със Simon Wright и Craig Goldy (DIO ...

Интервю със Simon Wright и Craig Goldy (DIO DISCIPLES)

След като великанът Ronnie James Dio ни напусна, музикантите от групата му качиха на борда Toby Jepson и Tim "Ripper" Owens, смениха името на DIO DISCIPLES и продължиха, за да запазят наследството на Гения живо. Първия ден на „Kavarna Rock 2012“ е посветен магичния Ronnie James Dio, DIO DISCIPLES са хедлайнери.

Интервюто със Simon Wright и Craig Goldy (DIO DISCIPLES) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 9.07.2012 година.


От другата страна - Здравейте!

Simon Wright - Привет, как си?

От другата страна - Добре, вие как сте?

Simon Wright - Добре. Craig Goldy е тук с мен, ако искаш нещо да го питаш.

От другата страна - Супер. Първият ми въпрос е – какво ще видят феновете в Каварна от DIO DISCIPLES?

Simon Wright - Все още не е много ясно, защото работим по сет листа все още. Но ще направим добра подборка от песни. Със сигурност ще присъстват яки парчета като „Heaven and Hell“, „Rainbow in the Dark“, „Holy Diver“. Ще се получи яко. В момента все още уточняваме останалите детайли. Не бих искал да спомена нещо, което после няма да се окаже вярно.

От другата страна - Ще изпълнявате песни на BLACK SABBATH, DIO и RAINBOW, нали?

Simon Wright - Точно – велик песни от тези велики банди.

От другата страна - Как точно решавате, коя песен да изпълните?

Simon Wright - Понякога е доста трудно. Понякога се връщаме на едно или друго парче. За различните концерти подготвяме различни сетове. Всеки от нас си има различни любими парчета. Също така има песни, които отдавна не са правени или никога не са изпълнявани на живо, освен разбира се, когато сме ги записвали в студиото. Срещаме доста трудности. Постоянно изслушваме всякакви пердложения, които всеки един от нас дава. И след много обсъждания накрая излизаме с окончателен ред на песните. Това отнема време, но накрая всички сме доволни от убийствените сетове, които се получават.

От другата страна - Прослушвате ли старите неща, за да ги научите за изпълненията на живо?

Craig Goldy - Разбира се, за да си освежим паметта.

Simon Wright - Има песни, които сме свирили с Ronnie от дълго верме и доста пъти – като „Heaven and Hell“, „Rainbow in the Dark“, „Holy Diver“. Обикновено включваме и нови песни. Такива, които не са изпълнявани отдавна или никога не са изпълнявани. Доста си е забавно да се разровим из каталога. Попадаме на доста съкровища, за които си казваме, че са брилянтни. Винаги се опитваме да запазим интереса към творчеството на Dio.

От другата страна - Когато сте на сцената, как виждате публиката – какво предпочита – старите неща на Dio или по-новите?

Simon Wright - Нещо като микс от всичко.

Craig Goldy - Комбинация е. Изненадани сме от широкия възрастов диапазон на хората, които идват на нашите концерти. Има фенове, които са израснали с тази музика и след това водят и синовете си, и дъщерите си със себе си. Всеки иска да чуе различни неща, за това и сетовете ни са комбинация от цялото творчество.

От другата страна - На кого беше идеята за създаването на DIO DISCIPLES?

Simon Wright - Мисля, че беше идея на всички нас. Просто не можехме да седнме и да не правим нищо. Наистина искахме да почетем паметта на Ronnie и да напарвим нещо за него и феновете му. Били сме в тази група толкова дълго – осбено Аз, Craig, Scott и Rudy. Не можехме да стоим със скръстени ръце. Говорили сме си, че това ще е добра идея. Срещахме се няколко пъти. След това говорихме и с Wendy, не можехме да направим групата без нейното съгласие и зад гърба й. Тя беше доволна от нашето предложение и каза, че идеята е страхотна – да почитаме Ronnie и неговата музика, и тя да бъде жива за феновете. Оказа се добра и успешна идея. Феновете наистина се забавляват и я пиремат добре.

Craig Goldy - Всичко е комбинация от много неща. В началото имахме един период, в който се възстановявахме от загубата на Ronnie. Не можехме да се хвърлим с главата напред. Бяхме опустошени. Dio беше като семейство за нас. И както съм казвал и преди, когато най-важният член на семейството си замине, всяка година се прави нещо, за да не се забрави, да се помни. Ronnie имаше огромно влияние. Нямаше как просто да го оставим да бъде забравен и да не правим нищо. Бяхме длъжни да запазим духа му и наследството му живи. Ако не бяхме направили нищо, изглежда, че никой нямаше да направи. Трябваше да действаме. Времето беше настанало.

Simon Wright - Правим това с голямо уважение към Ronnie. Изглежда, че решението ни е правилно.

От другата страна - Как виждате света на музиката две години по-късно – след смъртта на Roinnie?

Simon Wright - Музиката загуби огромно, огромно влиание. Огромен човек. Просто е изимутелно колко много различни по стил банди знаят за него, уважават го. Музиката изгуби една икона и страхотен човек.

От другата страна - Какво го прави толкова специален, откогото и да било друг?

Craig Goldy - Всичко, сърцето му душата му. Начинът, по който беше човек, музикант, лидер. Ментор, приятел, член на семейството. Всичко около него – той беше и все още е единствен по рода си. Няма втори като него и никога няма да има. Ако трябва да се върна на предишния ти въпрос, музикалната индустрия никога няма да бъде същата. Защото той е едниствен. Той създаде свой собствен свят. Ние се опитваме да продължим неговото дело. Има вероятност това да стане с оригинален материал. Ще се опитаме да направим така нещата, че Ronnie да е горд с нас, защото той е голямо влияние за нас. Всичко от него – чувството му за хумор, начина по който се отнасяше към хората, към нас, начина по който създаваше музика, текстовете, мелодичните линии, всичко.

Simon Wright - Той беше много силен лидер. Много стриктен. Но групата се нуждаеше от своя капитан, така като кораба се нуждае то силна ръка. Той беше истински водач. Това не можем да го отречем. Беше страхотна личност.

От другата страна - Какво според вас би казал Ronnie, ако имаше възможност да види това, което правите?

Craig Goldy - Постави се в тази ситуация. Ако си отидеш и духът ти имаше възможност да види паметника и да чуе всички хора, които говорят само добри неща по твой адрес, и колко много липсваш – тогава сигурно ще се почувстваш горд. Опитваме се да направим всеки един концерт специален, както за публиката и за феновете, така и за групата. Да бъдем обединени и да бъде трибют към невероятното наследство, и невероятния човек. Ако е някъде наоколо, той със сигурност щеше да се почувства приятно от факта, колко много хора го обичат.

От другата страна - Имате ли някакви специални ритуали, когато излизате на сцената?

Craig Goldy - Не, просто си казваме да направим страхотно шоу. Излизаме и разбиваме всичко наоколо, правейки го за Ronnie.

Simon Wright - Никога не ни е трябвало подобно нещо. Никога Ronnie не е имал необходимост да подгрява нещата. При него беше нещо обикновено – „Добре, време е да започваме“. Толкова.

От другата страна - Кой ще бъде вокалист на DIO DISCIPLES в Каварна?

Simon Wright - Toby Jepson и Tim "Ripper" Owens.

От другата страна - Очаквате ли от тях да пеят като Dio, когато сте на сцената?

Simon Wright - Не, никой не може да замени Ronnie. Когато реализирахме идеята за групата, взехме двамата вокалисти – познавахме ги от преди, искахме от тях да бъдат себе си. Не пожелахме от тях да бъдат клонинги на Ronnie. Опитът щеше да е печален и щяхме да загубим уважението си. Когато качихме на борда Toby и Tim – те не вкарват нищо ново в песните на Ronnie, но имат свой собствен вокален стил. Което и ние искахме – не да докараме начина на пеене на Ronnie. Това щеше да е абсолютна грешка.

Craig Goldy - Двамата се превъплащават в песните, но по свой начин. Wendy беше мениджър на Tim, Ronnie харесваше гласа му. И му помагаше в кариерата. Това също беше причина Tim да влезе в групата. "Ripper" има изумителен глас, а Ronnie стоеше зад него и се опитваше да му помогне.

Simon Wright - Toby пък беше истински приятел. Не искахме да правим конкурси за певци, защото ни беше много трудно. За тях също щеше да е трудно. Това което намерихме са двама страхотни вокалисти.

От другата страна - Искам да ви върна назад във времето – Simon, за първи път работиш с Dio по албума „Lock Up the Wolves“ (1990). Разкажи ни за първия си досег с музиката на Ronnie.

Simon Wright - Познавах музиката на Ronnie от преди. Още през 1985, когато бях в AC/DC. Засякохме се на фестивала „Monsters of Rock“. За първи път той правеше концерт в Англия. Преди това се бяхме засичали в Италия и Франция. Dio беше страхотен човек, много интелигентен и умен. Бях запознат с музиката му – по това време слушах всякакви стилове. Бях слушал „Holy Diver“ (1983) „The Last in Line“ (1984). Това са феноменални и велики албуми. Познавах музиката му. Застанах зад барабаните на „Lock Up the Wolves“ със съдействието на приятел. Бях размазан – получих страхотен шанс да работя с Dio. Бях истински щастлив от развитието на ситуацията. Нещата се получиха старохтно - станахме големи приятели, направихме страхотно турне, можеше да бъде малко по-дълго. Спомням си само хубави неща. Точно бях напуснал една огромна група, но преживяванията с Ronnie и останалите бяха страхотни.

От другата страна - Craig Goldy се сбълсква за първи път с Dio в албума „Dream Evil“ (1987)?

Craig Goldy - Точно така. Срещнах Ronnie през 1983. Бях в групата ROUGH CUTT. Той ни беше мениджър и продуцент. Станахме приятели, установихме, че работим много добре заедно в студиото, той беше продуцент на демотата ни. Един ден ми каза, че ако нещата с Vivian Campbell не потръгнат, аз ще бъда първия му избор. В един момент нещата с Viv не се получиха. Той беше вън, а аз вътре. Нямаше никакви съмнения, защото Dio държеше на думата си. Също така беше любимият ми вокалист и присъединяването ми към групата му, беше като сбъдната мечта. Преди това живеех на улицата, бездомен, в една кола, а пет години по-късо участвах в хедлайнерско шоу в „Madison Square Garden“, на което свирихме парчета, които бяхме създали заедно! Това винаги си остава срахотен опит и преживяване за мен. За много хора мечтите никога не се осъществяват, но при мен се получи точно обратното.

От другата страна - Имате ли идеи за нов материал като DIO DISCIPLES?

Simon Wright - Мислим и по този въпрос. Ще видим какво ще излезе.

От другата страна - DIO DISCIPLES пълнокръвна група ли е за вас или кавър банда?

Craig Goldy - Никога не сме били група, която изпълнява музиката на някоя друга. Ние сме групата на Ronnie, изпълняваме неговата музика, като част от материала сме го създали заедно. Така че това е групата на Dio, която изпълнява музика от която ние сме част. Като пазим наследството живо.

Simon Wright - Разликата е огромна.

От другата страна - Последен въпрос – любимата ви песен?

Simon Wright - Ако става дума за мен – харесвам много "Stargazer", "Gates of Babylon", „We Rock“!

От другата страна - А ти Craig?

Craig Goldy - Трудно е да избера, но "Stargazer" има голяма влияние върху мен. А "Don't Talk to Strangers" е страхотна за изпълнение на живо, защото в нея има от всичко по малко.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов