Интервю с Vorph (SAMAEL) ...

Интервю с Vorph (SAMAEL)

Ведяхме SAMAEL за втори път в компанията на MELECHESH, KEEP OF KALESSIN и още няколко банди в софийския клуб "Рок-Театър" на 10.09.2011 година отново по покана на „Most of Evil Music”. Докато KEEP OF KALESSIN метяха сцената, с платиненорусия лидер на швейцарците Vorph си поговорихме в тур-буса на групите.

Интервюто с Vorph (SAMAEL) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 19.09.2011 година.


От другата страна - Добре дошли! Какво се случи със SAMAEL след последния Ви концер в България?

Vorph - Доста неща. Издадохме "Above" след което издадохме и "Lux Mundi".

От другата страна – Чувам, че в турбуса звучи MEGADETH. Ти коя банда предпочиташ METALLICA или MEGADETH?

Vorph - METALLICA! Никога не съм бил голям фен на MEGADETH. Говорел съм с барабаниста им и съм му споделял, че харесвам отделни техни парчета като "Peace Sells" и "Symphony of Destruction", но като цяло не харесвам вокалите и солата. Старият ни басист обаче беше голям MEGADETH фен.

От другата страна - Кой ти е любимия албум на METALLICA?

Vorph - "Master of Puppets". Когато този албум излезе, вече слушах по екстремни неща като BATHORY. Този албум обаче привлече много хора, слушащи различни неща като хардкор или пък AC/DC. Това е велик албум, защото успя да обедини много различни хора.

От другата страна – Има ли за теб албум, който можеш да определиш като крайъгълен камък за екстремната метъл сцена?

Vorph – Да! "Ire Works" на THE DILLINGER ESCAPE PLAN разби границата между електроника, грайндкор и дет метъл.

От другата страна - Последния албум, който слуша?

Vorph - Когато съм на турне слушам основно класическа музика. Преди малко слушах Шопен. Харесвам и руски композитори като Стравински и Чайковски.

От другата страна - Какво според теб прави един албум велик?

Vorph – Нещата не опират само до музиката, а по скоро е до комбинацията от стилове. Един от най-любимите ми албуми е "Back In Black" на AC/DC. Техните корени са в блуса и хард рока и никога не са били метъл, но когато Brian Johnson идва в бандата, те създават албум, който се харесва и на метъл феновете.

От другата страна – Новият Ви албум „Lux Mundi” звучи като филмова музика...

Vorph - Xytras е голям фен на филмовата музика. Той вкарва оркестрации каквито имахме преди в "Passage" и донякъде в "Ceremony of Opposites", а в "Eternal" експериментирахме с електронни и индъстриъл звуци. Xytras искаше отново мощни хорове за новия ни албум.
От другата страна - Къде поставяте този албум в дискографията си?

Vorph - Мисля, че този албум е като дебюта ни. Вече сме експериментирали с почти всичко и решихме да се върнем към началото. Със сигурност това е най-фокусираният ни албум.

От другата страна - Когато започвахте името „Samael” отговаряше на музиката на групата. Как е сега?

Vorph - „Samael” е ангел или демон, зависи от гледната точка. Но това създание съществува чрез нас. Когато четиримата сме заедно, ние сме едно също като това същество.

От другата страна - Естествено ли е за SAMAEL да развиват музиката си по подобен начин?

Vorph - Никога не знаем в каква посока ще се развием. В някой парчета от новия албум имаме много здрави китари, докато в други клавирите са водещия инструмент.

От другата страна - Кое е първото нещо, което правиш сутрин в буса?

Vorph - Слушам музика докато автобусът спре. Обикновено чета преди лягане, а сутринта след като спрем се обличам, бръсна и ям - същото, което бих направил всяка друга нормална сутрин.

От другата страна - Имаш ли време да разгледаш местата, през които минавате?

Vorph - Понякога да, но не и на това турне. В Париж обаче има изложба, която много бих искал да посетя, но не знам дали ще намеря времето за това.

От другата страна - А когато си в някой град имаш ли време за разходка?

Vorph - Обикновено не, тъй като трябва да сме на мястото за саундчека .Ако имаме свободен ден обикаляме повече.

От другата страна - В България имате фен клуб.

Vorph - Страхотно е. Аз самия съм бил във фен клубове като по-млад. Не знам дали е важно, но със сигурност е много приятно. Можеш да срещнеш хора, които харесват твоята музика.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов