Интервю с Mikko von Hertzen (VON HERTZEN BRO ...

Интервю с Mikko von Hertzen (VON HERTZEN BROTHERS)

VON HERTZEN BROTHERS бяха съпорт на шведите PAIN OF SALVATION при първия им, засега, концерт в България. Със съвместяващият китарите вокалист Mikko von Hertzen разговарях след шоуто на финландците. Това ми е любимата ситуация, но много малко артисти се решават на подобна стъпка – защото са уморени, искат почивка, след като са слязли от сцената и т.н. За Mikko von Hertzen това не беше проблем. В основата на VON HERTZEN BROTHERS са трима братя – Kie, Mikko и Jonne. И тримата свирят на китари. В София, на концерта организиран от „ABV Pro” (сега „Force Of Rock”) на 8.10.2011 година в зала „Юбилейна”, София, групата представи актуалния си албум „Stars Aligned”.

Интервюто с Mikko von Hertzen (VON HERTZEN BROTHERS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 24.10.2011 година и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Финландският език е доста интересен.

Mikko von Hertzen - Така е, но интересното е, че е много близък до унгарския.

От другата страна - На какъв език си говорите с PAIN OF SALVATION?

Mikko von Hertzen - На английски и понякога на шведдски, защото поназнайваме малко от него. Заради което те не казват никога нищо лошо за нас, защото знаят, че можем да ги разберем.

От другата страна - Как видя концерта от сцената?

Mikko von Hertzen - Бих казал, че беше много добър, защото сме за първи път тук. Но не трябва да забравяме, че повечето от хората бяха дошли, за да гледат PAIN OF SALVATION, а не нас. Щом виждате усмихнатите ни физиономии, значи се оказа добре ,че дойдохме. Видях, че хората пеят с нас, което означава, че имаше и фенове, които са дошли заради нас. Това е страхотно. Но при всички случаи българските фенове са с отворени съзнания и са отворени към нови неща. Разбира се, ние определено не сме PAIN OF SALVATION. Свирим малко по-различна музика. Но в същото време си приличаме по много неща. Особено по последните няколко албума. Мисля, че концертите с тях се получават много добре. Те са ни фенове, ние сме техни, което е доста добра комбинация.

От другата страна - Трудно ли е за вас да свирите пред публиката на друга група?

Mikko von Hertzen - За мен е все едно, защото вярвам в музиката, която създаваме. Това е и причината да продължаваме по пътя, който сме поели. Всъщност това няма значение. Песните са най-важни. Ако музикантите са едно с музиката си, то няма значение, кой стои отпред. Защото всеки път се опитваме да почувстваме песните дълбоко, да се вживеем в тях. Да вложим цялото си сърце в изпълнението. Тогава няма значение дали публиката е нова. Единствените моменти, в които разбираш, че пред теб стоят хора, е в паузите. Тогава осъзнаваш дали хората ти ръкопляскат или просто четеш по лицата им – „какво по дяволите е това?” Иначе съм много доволен, че PAIN OF SALVATION ни взеха с тях. Защото не е лесно нова група да попадне на добри концерти като този. Не мога да преценя колко хора имаше, заради светлините, които ми пречеха. Във Финландия свирим в малки клубове, но също така и на главните сцени на големи фестивали пред десетки хиляди. Понякога обаче концертите на малки сцени са по-добри. Не мога да кажа, че харесвам единия вариант повече от другия. Когато химията между групата и феновете се получи, няма значение дали си на стадион или в малък клуб като този. Тази вечер нещата се получиха много добре. За да съм честен, съм много приятно изненадан. Ние сме в София. Това е въобще първия ден, в който стъпваме тук. Преди не съм идвал. Винаги е яко, когато представяш музиката си за първи път някъде.

От другата страна - Трябва да се върнете!

Mikko von Hertzen – Точно! Трябва да се върнем за самостоятелен концерт.

От другата страна - Имало ли е отрицателни реакции от феновете, към вас по време на концерт?

Mikko von Hertzen - Не мога да отговоря. Може би хората, които са ни чакали прекалено дълго време, са натрупали енергия, която избухва прекалено негативно. Наистина не мога да го почувствам това от сцената, защото чувам единствено мониторите. Но все пак моята работа е да давам най-доброто от себе си. Музиката е господар и ние сме там, за да я представяме, не за да сме някои други.

От другата страна - Финландския посланик в България беше на вашия концерт. Това за първи път ли ви се случва?

Mikko von Hertzen - Не. Това се случи и в Англия. Харесва ми чувството, че финландската култура ни обединява. Не вярвам, че посланикът на страната ни тук, ни е фен. Но от добро възпитание тя дойде. Просто, за да покаже, че стои зад нас и подкрепя това, което правим.

От другата страна - Това изненадва ли те?

Mikko von Hertzen - Определено не, защото във Финландия сме доста добре познати. На всеки, на когото се каже VON HERTZEN BROTHERS, той се сеща за кого става дума. Така че ни познават добре. От тази гледна точка не ме изненадва, че посланикът беше дошъл на концерта. А и мениджърът ни прави всичко възможно, за да запознае всички с факта, че ние правим турне в тези страни. И ако посланиците искат да гледат концерта, са добре дошли.

От другата страна - Какво си казахте с посланика?

Mikko von Hertzen - Тя дойде и ни поздрави. Каза, че е харесала концерта. Каза ни някои неща за себе си. От кога е в България, какви са плановете. Това е нещо случайно, не е официално. Доведе дъщеря си, която беше с двама нейни приятели. Те наистина са се забавлявали, което е супер.

От другата страна - Ви сте печелили финландскикя еквивалент на наградите „Грами”. Това помогна ли ви за вашата популярност извън Финландия?

Mikko von Hertzen - В известна степен във Финландия. През 2006, когато издадохме втория си албум „Approach”, той се прие много добре от публиката и медиите у нас. Но не беше издаден извън страната. Това се случи едва с последния ни диск „Stars Aligned”, който се появи по-рано през тази година. Преди 5 години радиата пускаха много прогресив музика и това насочи вниманието на феновете към VON HERTZEN BROTHERS. Самата награда е просто нещо, за което можеш да разкажеш на хората зад граница – „ето, ние сме групата, която спечели „Грами” за „Рок албум на годината”. Но когато пиша музика, въобще не мисля за подобни награди.

От другата страна - Да но това е признание за вашата работа!

Mikko von Hertzen - Така е. Всичко това е страхотно. Както и златните албум, които сме спечелили. Това ни кара да мислим, че сме на правилния път. Това означава, че има хора, които ни харесват. Не само публиката, но и хората, които решават, кой да спечели наградата. Винаги е хубаво, когато те номинират. Както сега, когато сме номинирани за наградите на голямо европейско списание в категорията „Най-добра нова група” с още две банди от Америка и две от Обединеното кралство. Хубаво е да получиш признание от някого. Но ако се питате, какво ми носи по-голямо удоволствие – това е свиренето – да виждаш ефектът, който твоята музика, оказва на хората. Когато хората идват и ми казват „тази песен страшно ми харесва” – това ме кара да продължавам напред. Не толкова наградите, колкото реакцията на хората. Това има значение!

От другата страна - Разкажи ни за новия ви албум „Stars Aligned”.

Mikko von Hertzen - Смешното е, че в Швеция две компании се бориха за това, кой да го издаде. По едно време имаше развитие, но битката май продължава. За този албум, първото, което направихме, е да намерим продуцент, който да вникне в музиката ни. Да има специално отношение към звука. Начина на изграждане на песните. Искахме нещо различно, защото предишния ни диск беше прекалено директно направен – влязохме в студиото, записахме го и готово. Сега се опитахме да освежим усещанията си. Защото това не е просто четвъртия ми диск с братята ми. Направил съм и още четири с други групи. Големият ми брат има 11. Така че достигнаме до точката, от която имахме нужда да направим нещо различно. Да открием нов път на вътрешно вдъхновение за музиката. Защото по стария начин съм го правил толкова много пъти. Исках да намеря още нещо. Приобщаването на този продуцент се оказа верния път, защото той видя музиката ни от много различен ъгъл. Оказа се нещо като саунд магьосник. Той виждаше нещата преди да се случат. Миксира ударните за една песен четири дни. Четири дни само за ударните, за да направи звука уникален. Наистина вложи много усилия в албума, за да проработят нещата по правилния начин. За самите нас беше доста интересно да го гледаме как работи. Преди винаги се опитвахме да държим процеса под контрол. Но този път наистина се опитахме да му предоставим пространство за неговите идеи. Няма правилно и грешно. Просто понякога, когато исакш да постгнеш нещо, трябва да потърсиш помощ или да попиташ някого, какво мисли по въпроса. Това е същественото, което направихме като група. Ревютата, които получихме, са много положителни. В почти всички списания получихме много добри оценки. Продажбите са добри, доколкото могат да бъдат добри днес. Алубмът достигна златен статут във Финландия, което е супер. Лично аз съм много доволен от диска. Защото всяка песен си намери мястото в него. Не става въпрос просто за една композиция, а за албума като цяло. Всяка песен е уникална и има своя идентичност.

От другата страна – „Von Hertzen” не е типично финландско име?

Mikko von Hertzen - Идва от немски и означава „От сърце”. За това и когато сме на сцена зад нас стои фамилния ни герб – три сърца и три звезди. Това е много интересно съвпадение. Защото в гурпата сме трима братя – три сърца и три звезди. Баща ни имаше пръстен с тази емблема. За това и я използваме, а и тя се връзва с музиката по удивителен начин. Баща ни е шведскоговорящ. Семейството ни идва някъде от Централна Европа. Не можем обаче да бъдем толкова сигурни, защото фамилната ни история е била описана в книга, която се е съхранявала в църква. Църквата обаче е изгоряла. Можем да проследим историята си само до 1718 – 1719 година, защото тогава родът ни е бил в Швеция. Имам подозрения, че идваме от Германия, от място наречено „Hertzen” – „Сърце” и оттам „Von Hertzen” – „От Сърце”.

От другата страна - Трудно ли е да работиш с братята си в една група?

Mikko von Hertzen - Предизвикателство си е. Винаги можеш да се концентрираш, както върху отрицателната, така и върху положителната страна на нещата. Позитивното е, че сме от една кръв. С един и същ темперамент сме. И когато се фокусираме върху нещо и тримата, го постигаме. Защото когато трима или както в нашия случай петима души, вървят в една посока, се получава силна сплав. Разбира се, когато създаваш нещо ново, винаги има разногласия.

От другата страна - Кой е шефът в гурпата?

Mikko von Hertzen - Зависи. Обикновено големият ми брат. Но понякога и аз. :laugh:

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов