Интервю с Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN) ...

Интервю с Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN)

Трето интревю с барда Hansi Kürsch и винаги има за какво да си поговориш с него. Срещата стана преди третия концерт на BLIND GUARDIAN в България и втория в София – отново по покана на „Most Of Evil Music” (30.04.2011г.) Hansi, както винаги, спокоен, търпелив и изчерпателен. Самият концерт – приказка. Най-добрият за 2011 (за мен :smile:). Повече въвеждащи слова са излишни...

Интервюто с Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 16.05.2011 година. Част от него е монтирана в „Гласовете на рока” по BNT World на 9.06.2011 година и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Добре дошли в България! Как изглеждаха предишните Ви два концерта в София и Каварна през вашите очи?

Hansi Kürsch - Българската публика е много емоционална. Концертът ни в София беше един от най-добрите ни за последните 4 години, затова и очакванията ни за довечера са много високи. Навсякъде по света имаме верни фенове, но връзката ни с България е особено силна, може би и заради буквите (BG).

От другата страна - Къде се корени успеха на BLIND GUARDIAN? Вашата група е или харесвана или мразена, средно положение няма...

Hansi Kürsch - Харесва ми, че има хора, които ни мразят и такива които ни обичат. Хората, които са по средата, нямат значение, защото дори омразата означава някакво внимание. Винаги е трудно да разбереш хората по средата. Феновете ни могат да се отъждествят с нашата музика и текстове, с фентъзи тематиката. Тези които не ни харесват, не могат да се открият в нашия образ. Но това е съдбата на артиста. Ние се фокусираме върху хората, които ни харесват, но се стараем да бъдем себе си. Мисля, че честността на групата е ключът към нашия успех.

От другата страна - Какъв тип хора посещават концертите на BLIND GUARDIAN?

Hansi Kürsch - Можеш да видиш всякакви фенове. По мои наблюдения тези, които чакат след концерта за автографи или снимки, са много учтиви, добре образовани хора, които са стъпили здраво на земята, борят се с проблемите си и се радват на живота. Като цяло нашите фенове са много позитивни хора. Нашата музика има много позитивен заряд дори и понякога да пеем за тъжни неща. Основното ни послание е да се радвате на живота.

От другата страна - Когато в началото на 90-те гледах видеото ви към "Welcome To Dying", вие бяхте четири момчета с много страст за музика в себе си. Какво се промени за 20 години и кои свои мечти реализирахте?

Hansi Kürsch - Искахме да ставаме все по-добри като музиканти и да създадем своя шедьовър. Оркестралният ни проект може би ще бъде този шедьовър. Целта ни сега е да сме щастливи, а ако станем още по успешна група - добре. Колкото до промяната... Страстта все още е същата, но вече сме с 25 години по-стари. Живеем по-здравословно, грижим се повече за шоуто си на сцената. Преди не ни пукаше дали ще сгрешим на концерт, но сега искаме да сме перфектни. "Battalions Of Fear" и "Follow The Blind" са най-добрите албуми, които можехме да издадем за времето си, но тогава имахме много пънкарско отношение към нещата. Днес искаме да сме толкова добри, колкото е възможно.

От другата страна - Ако имаше машина на времето и можеше да се върнеш назад - какво би променил?

Hansi Kürsch - Аз съм много позитивен човек и вярвам, че всеки прави грешки. По отношение на музиката не бих променил нищо - ние оцеляхме в продължение на 25 години и постигнахме определен успех. Основното ядро на бандата - Marcus, André и аз сме тук. Само Thomen напусна групата по собствено желание. Дори и да можех не бих го спрял, защото тези неща са естествен процес. Бих искал обаче да ида в бъдещето, за да видя докъде всъщност сме стигнали... :smile:

От другата страна - В началото музиката за вас е била само хоби...

Hansi Kürsch – Да, но още тогава с André си говорихме за възможностите да свирим професионално. Искахме да създадем група, която да е успешна и в същото време да свирим музиката, която искаме.

От другата страна - Има ли момент, когато музиката престава да е само хоби и се превръща в работа?

Hansi Kürsch - Не, не мисля... Всъщност винаги, когато правя музика, подхождам професионално. Дори вкъщи, когато жена ми или синът ми свирят на пиано, веднага превключвам и започвам да се ослушвам за грешки или пък за идеи, които стават за BLIND GUARDIAN или DEMONS & WIZARDS. Това е основната промяна от времето, когато музиката ни беше хоби. Преди правех музика за удоволствие, а сега освен за удоволствие, свиря и за развитие - моето и на групата.

От другата страна - Много от текстовете на вашите песни са вдъхновени от книги.. Каква е връзката между книгите и вашата музика, ако изключим текстовете?

Hansi Kürsch - Понякога чувствам, че нещо от митологията или от фентъзи литературата пасва на нашата музика. Стана ясно например, че "Властелинът на пръстените" пасва идеално на нашата музика. "Колелото на времето" с цялата си сложност и с многото си елементи не успя да пасне на оркестралния ни проект например. Смятам, че музиката говори сама за себе си.

От другата страна - Какво се случва с инструменталния проект?

Hansi Kürsch - Записахме някой неща, когато започнахме работа по "On The Edge Of Time". Пътувахме няколко пъти до Прага и през тези сесии направихме първите записи. Има шест записани парчета, остават още четири и след това аз ще запиша вокалите, защото това няма да е изцяло инструментален проект. Не знам кога ще успеем да го издадем. Плановете за издаването му са от 2003 година, но винаги нещо изникваше. Имам чувството, че ще сме готови до края на 2012/началото на 2013/, но сега имаме много концерти и се съмнявам, че ще успеем да го реализираме до края на тази година. Имаме много различни идеи за него - например да комбинираме музика с четене на книга и т.н. Но засега е много трудно да работим по този проект. Старият ни лейбъл EMI иска да издадем „Best Of” албум и това допълнително ни отнема от времето. Но може би към края на 2012, началото на 2013 ще успеем да го издадем.

От другата страна - Какво е мнението ти за „Best Of” албумите?

Hansi Kürsch - За нашия „Best Of” албум идеята беше добра, защото отдавна искахме да ремиксираме записите, които сме правили за Virgin Records и EMI, всичко до "Night At The Opera". Освен това искаме да презапишем парчета като "And Then There Was Silence", "Valhalla", "The Hobbit"... Но засега не всичко е ясно, така че може и да не стане с този албум и да се концентрираме само върху оркестралния проект. Все пак смятам, че „Best Of” албумът ще е интересен на феновете, заради ремиксираните и презаписани парчета.

От другата страна - Хората, които не познават творчеството на BLIND GUARDIAN ще се фокусират само върху тези 15 парчета от „Best Of” албума... А останалите песни от дискографията ви?

Hansi Kürsch - Старите ни албуми също ще бъдат преиздадени. Има хора, които биха научили за нас чрез „Best Of” албума. Така те получават една добра колекция от наши песни и могат да разберат за какво става въпрос в групата. Аз като фен обаче ценя обикновените студийни албуми.

От другата страна - Да и аз смятам, че един ваш „Best Of” трябва да бъде като "Forgotten Tales" - песни с нови аранжименти и т.н.

Hansi Kürsch - Ще има нови аранжименти, но в "Forgotten Tales" ние преработихме определени парчета, докато в този „Best Of” ще представим най-добрите според нас песни, но отново със старото послание.

От другата страна - Кой е най-важният албум на BLIND GUARDIAN за теб и за групата?

Hansi Kürsch - Моят любим е "Nightfall In Middle Earth", а за другите от групата изборът е между "Tales From The Twilight World" и "Nightfall In Middle Earth", защото първият ни извади от ъндърграунда, а вторият ни беше с голям международен успех. Това са най-силните ни албуми като продажби.

От другата страна - Кога ще имате пак гост музиканти като Kai Hansen, който участваше в "Somewhere Far Beyond"?

Hansi Kürsch - Ronnie Atkins направи бекинг вокали в "Imaginations...", но няма много смисъл да каним гости, защото ние влагаме много внимание към всеки детайл на песните и искаме на финала да представим първоначалната идея, а това е възможно само с музикантите в групата.

От другата страна - Какво мислиш за филмите, които са по фентъзи истории, като "Властелинът"?

Hansi Kürsch - Това е различен начин да привлечеш вниманието на хората. Peter Jackson привлече към книгата много хора с филма си. Филмите са направени добре, ако ги гледаш повече от веднъж. Филма се придържа към оригиналната история на Tolkien, което на мен ми допада. Но аз предпочитам да чета книгата, защото тя дава свобода на въображението.

От другата страна - Трудно ли е да събереш една книга в 5-минутна песен?

Hansi Kürsch - Да трудно е, но аз избирам най-добрия аспект от книгата, който ще пасне на нашата музика. Ако искаш просто да преразкажеш книгата и да напълниш песента с информация, тогава е безсмислено. В началото правехме така но в "Nightfall..." и в "On The Edge..." е по скоро вдъхновението ми от тези книги и моята гледна точка за тях.

От другата страна - Последен въпрос - какво става с DEMONS & WIZARDS?

Hansi Kürsch - С Jon много искаме да направим нещо, но програмата ни е много заета. ICED EARTH записват нов албум, имат много участия по фестивали и планирано европейско турне. През 2012 може би ще издадем третия си албум, но кога ще започнем работа по него, не знам.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов