Интервю с Deniss Melniks (TRENDKILL METHOD) ...

Интервю с Deniss Melniks (TRENDKILL METHOD)

TRENDKILL METHOD са една от най-старите латвийски групи. Започнали като GUST OF ANGER, през 1997 година, момчетата издават „Natural Hostility” за белгийския лейбъл „Mausoleum Records” през 2002. Две години по-късно променят името си на TRENDKILL METHOD, подписват със сингапурския издател „Sonic Blast Media” и на първи септември тази година издават втория си диск „Affective Arousal”, миксиран от гуруто Jacob Hansen. „Affective Arousal” беше и поводът да се свържа с основния двигател на бандата Deniss Melniks.

Интервюто с Deniss Melniks (TRENDKILL METHOD) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 26.09.2011 година.


От другата страна - Здравейте!

Deniss Melniks - Привет!

От другата страна - Как сте, как вървят нещата при вас?

Deniss Melniks - Добре. Но времето е лошо, вече вали дъжд и лятото свърши.

От другата страна - А във Варна лятото продължава.

Deniss Melniks - Да, предполагам. Преди две години почивах там.

От другата страна - Хареса ли ти в България?

Deniss Melniks - Да, хората бяха добродушни, добронамерени, цените не бяха високи, а храната – вкусна. Тоест – получих всичко, което трябваше.

От другата страна - Би ли разказал каква е идеята зад новия албум на TRENDKILL METHOD „Affective Arousal”?

Deniss Melniks - Много е проста всъщност. С този албум искахме да дадем на хората няколко хубави песни, не сме се опитвали да копираме стил или група. Не изключвам възможността някой да открие такива прилики. Но ние просто решихме да запишем 11 страхотни парчета, с качествени припеви, така че хората да ги харесат, да ги запомнят и когато са на концертите ни, да пеят с нас.

От другата страна - И доволни ли сте от резултата?

Deniss Melniks - Много.

От другата страна - Виждам, че Jacob Hansen е миксирал албума. Какво научихте от него?

Deniss Melniks - Предната ми група, GUST OF ANGER, записваше през 90-та година при Daniel Bergstrand, продуцента на STRAPPING YOUNG LAD и MESHUGA. Тогава имаше и друг вариант освен Bergstrand, и това беше Jacob Hansen, който тогава вече беше започнал кариерата си и записваше с групи като SACRIFICIAL и INVOCATOR. На мен много ми харесваше неговият звук. И когато записахме тази плоча в Рига, нямах никакви съмнения кой искам да бъде продуцент. Защото Jacob Hansen винаги е гаранция за качество и за бетонен звук. Просто това е правилният човек за нашата група. Освен това преди време съм пращал при него много руски банди – ICON IN ME, STARDOWN и други. Защото винаги съм смятал че Jacob Hansen е продуцент с главно „П”.

От другата страна - Били сте на една сцена с групи като THE BLACK DAHLIA MURDER, AGNOSTIC FRONT, SINISTER, CRADLE OF FILTH, какво научихте от тях?

Deniss Melniks - Най-важното, което разбрах, докато свирех с тези групи, е, че поне 80 процента от тях, на концерт звучат точно така, както и на запис. И освен това показват фантастично сценично майсторство при съчетаването на свирене и сценичен имидж. За нито една от тези групи не мога да кажа, че не са майстори, всички те бяха супер.

От другата страна - А вие постигате ли това?

Deniss Melniks - Не мога да кажа. Трудно ми е сам да преценя – аз съм на сцената, не в залата. Но се стараем и се надявам, че с всеки концерт ставаме все по-добри.

От другата страна - А какво искате да кажете с името на албума – „Affective Arousal”.

Deniss Melniks - Мисля, че ще ми е доста трудно да обясня. Това е медицински термин, който се превежда като реакция на мозъка на външен емоционален дразнител, не знам как по друг начин да го обясня без медицински термини. Да кажем, че това е реакцията на вашия мозък на нещо, което чувате изведнъж, рязко.

От другата страна - А каква е връзката между името на албума и 11-те песни в него?

Deniss Melniks - Всъщност това е сложен въпрос. Мисля, че във всяка наша песен, в една или друга степен, за всеки слушател има по нещо, което ще го накара да й обърне внимание. Затова избрахме и това име.

От другата страна - Но това не е концептуален албум.

Deniss Melniks - Не, не.

От другата страна - И все пак има обща атмосфера в песните?

Deniss Melniks - Общата атмосфера я има най-вече в музиката, безусловно, така че повече или по-малко в музикално отношение албумът е концептуален - свързан е с определен стил. Но в текстовете няма обща концепция. Всяка песен си е отделна история, не сме искали да правим концептуален албум по отношение на текстовете.

От другата страна - TRENDKILL METHOD е една от най-старите групи в Латвия, но защо имате само два албума за толкова много години, от 1997 дори като GUST OF ANGER?

Deniss Melniks - Всъщност не е точно така. През 2003 година сменихме името GUST OF ANGER на TRENDKILL METHOD. Имаме имаме албум и като GUST OF ANGER, който излезе през 2002 от белгийския „Mausoleum Records”. Имаме и два като TRENDKILL METHOD. Всъщност да, вероятно си прав - това е малко. Но честно и откровено ще кажа, че у нас е наистина голям проблем у нас – да намериш такива музиканти, с които можеш достатъчно бързо да направиш материал, да го запишеш и да намериш издател. Проблемът „добри музиканти” у нас го имаше, има го и ще го има. И според мен това е основната причина да имаме само два албума за цялото това време. Ние имаме огромен потенциал като песни. Сега пускаме албум със „Sonic Blast Media” на първи септември, но вече имаме и още 14 готови композиции за следващия албум. Мисля, че няма да го чакате дълго.

От другата страна - Кога все пак?

Deniss Melniks - За това ще трябва да говорите с шефа на компанията. Разбира се, зависи от продажбите на този албум, но по принцип ние сме готови още през следващата година да влезем в студиото и да запишем следващия.

От другата страна - А защо не направихте двоен албум?

Deniss Melniks - Не мисля, че в наши дни това е добра идея. Мисля, че феновете се уморяват от един и същ стил, дори когато това е най-добрата група. Мисля, че ако вземеш два албума на Pantera и се опиташ да изслушаш два албума едни след друг - 20 песни, още към 13-тата – 14-тата ще започнеш да се уморяваш. Съдя и по себе си – когато видя албум на SEPULTURA или SOULFLY с 14 песни, предварително знам, че повече от 9-10 няма да мога да изслушам. Така че 20 песни – това е прекалено.

От другата страна - Казваш, че най-важен за вас е азиатският пазар, непознат досега. Защо азиатският, а не американският или европейският?

Deniss Melniks - Когато разпращахме промодискове на различни компании, повечето отговаряха, материалът много ни хареса, бихме подписали договор с такава група, но пазарът в страната ни вече е така наситен, че просто не виждаме място за още една група, която дори не е от региона. В смисъл – да е американска, ако отговорът е от Америка, или германска – за Германия. А азиатският пазар е млад, сега се развива, феновете там са на този етап, на който ние бяхме преди 15 – 20 години. На тях всичко им е интересно, всичко е ново. Не искам да кажа, че те не слушат същите групи като американците и европейците, но за тях „Sonic Blast Media” просто е нова компания и нейните групи също са нещо ново. А в Америка да пуснеш наш албум при местен лейбъл ... как да кажа – интересът е нула процента.

От другата страна - Защо? Защото сте от Латвия?

Deniss Melniks - Защото пазарът им е препълнен. И е трудно да изненадаш някого. Американците, германците слушат предимно свои групи, защо са им групи от други страни, още повече - от Латвия, ако те дори не са много наясно къде е това.

От другата страна - Защото е екзотично!

Deniss Melniks - Времената на ПАРК ГОРЬКОГО отминаха. Макар че ние имахде доста напреднали преговори с различни американски компании, но всичко накрая казваха – няма да можем да заинтересуваме никого с вашата музика, защото за американската публика вие сте същите като всички останали. А и не сте американци. Тоест, ние още на старта сме загубили, а така не е интересно.

От другата страна - А какво мислиш за другите групи на „Sonic Blast Media” като RUDRA?

Deniss Melniks - RUDRA много ми харесват. Това не е точно стилът, с който съм пораснал и музиката която слушам, но те са безумно оригинални. Даже не намирам с кого да ги сравня, защото са много самобитна, интересна група. Мога да кажа, че това беше изненадваща музика за мен. Когато от лейбъла ми пратиха диска, изпаднах във възторг.

От другата страна - А ти какво искаш да постигнеш с TRENDKILL METHOD?

Deniss Melniks - Това е доста сложен въпрос. Моите музикални възгледи са такива – от една страна съм песимист, а от друга съм оптимист. Ако ползваме методите на песимиста, разбирам, че ние сме една добра група, може би дори отлична група, но за една банда от Латвия е трудно да постигне успехи в нашия стил, като DEVILDRIVER и CHIMAIRA. Но от друга страна смятам, че ако имаш какво да кажеш като артист, ти трябва да го кажеш. И ако го правиш с открито сърце, тогава ще те забележат. Това се опитваме да правим и ние.

От другата страна - Как изглежда метъл сцената в Латвия?

Deniss Melniks - Има 5 – 6 много добри групи, имаше една много добра група NEGLECTED FIELDS, свиреха прогресив техно дет, имаха записи в „Scarlet Records”, в британския „Neat Records”. Бяха много добри музиканти, много известни, в момента са „на изчакване”. Имаме SANCTIMONY, които свирят дет-енд-рол и PRETERNATURAL, които свирят симфо дет блек метъл в стила на CRADLE OF FILTH и DIMMU BORGIR. Така че у нас има пет – шест групи, които спокойно могат да отидат на всеки западен фестивал и да не разочароват феновете. Тоест, положението не съвсем зле.

От другата страна - Какво е посланието ти?

Deniss Melniks - Ако имате 45 свободни минути, стоите в магазина и се чудите дали да си купите нашия диск, уверявам ви, че няма да съжалявате, ако го направите. Може и да харесате нашия стил, може и да не го харесате много, но истината е, че в диска има прекрасни мелодии и той самият звучи прекрасно. Мисля, че сме записали наистина добър материал, от който да не се срамуваме. А ако имаме възможност да направим концерт в България, ще ви покажем как го правим и на живо.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов