Интервю с Léo Margarit (PAIN OF SALVATI ...

Интервю с Léo Margarit (PAIN OF SALVATION)

Една от най-интересните и самобитни групи на нашето време PAIN OF SALVATION най-накрая ще дойде и в София. И то дни след като най-новият албум на групата „Road Salt Two” излезе на пазара. Шведите ще бъдат придружавани от финландските авангардисти VON HERTZEN BROTHERS, които също ще представят актуалния си диск. Първият концертът на PAIN OF SALVATION в България на 8 октомври се оказа добър повод да си поговорим с барабаниста на групата Léo Margarit, със съдействието на организаторите „Force Of Rock”. С въпроси към барабаниста на бандата помогнаха Андон "Whiplash" Донев от „Metal Katehizis” и Росица Николова. Шоуто на PAIN OF SALVATION и VON HERTZEN BROTHERS ще бъде в зала „Юбилейна”.

Интервюто с Léo Margarit (PAIN OF SALVATION) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна в две части на 26.09 и на 03.10.2011 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР на 02.10.2011 година.


От другата страна - Привет, Léo. Имате нов албум – „Road Salt Two”. В интервюта Daniel Gildenlöw твърди, че това е най-мрачният Ви албум. Какво още можеш да ни кажеш за него?

Léo Margarit - Ако го сравнявам с предишния албум, той наистина е по-мрачен. Също така е и по-директен в сравнение с „Road Salt One”. В първата част песните бяха доста различни, насочени в много различни посоки. Този е по-ударен. Песните са повече метъл, ако мога да се изразя така за някои от тях. Композициите звучат повече като истински песни. По-традиционни. Определено албумът е по-мрачен.

От другата страна - Това е вторият ти албум с PAIN OF SALVATION. Участва ли активно в процеса на композирането?

Léo Margarit – Начинът, по който го правим е, че повечето песни се родиха по време на джем сешъни. Daniel идва с няколко китарни рифа и ние започваме да свирим по тях. В края се получават песни, както в „Road Salt Two”. Основните идеи са на Daniel, но аранжиментите са на всички. Така че мога да кажа, че песните са резултат от труда на четиримата.

От другата страна - Защо решихте да създадете двоен албум? „Road Salt One” не се ли оказа достатъчен, за да събере идеите Ви?

Léo Margarit - Основната идея беше да запишем двоен албум. Имахме достатъчно песни за това. Повечете композиции се появиха заедно, вървяха една след друга. Но нямаше как да ги издадем наведнъж, защото имахме твърде много материал. Твърде трудно се оказа да премахнем интерлюдиите на парчетата, ако мога така да се изразя. Кратките песни натоварват, но се опитахме да ги запазим. Ако всичко това беше натикано в един албум, всеки щеше да си каже – „какво по дяволите е това?” За това и се спряхме на двойния албум. После обаче се оказа, че не можем да издадем двете части наведнъж и така издадохме два отделни диска. Това беше причината – много материал, композиран по едно и също време. Песните много си приличаха и нямаше как с тях да запишем два различни албума.

От другата страна - Колко често правите тези джем сешъни?

Léo Margarit - За албумите „Road Salt”се събирахме минимум два пъти през седмицата. Това се случваше няколко месеца и когато бяхме готови с песните, започнахме записите.

От другата страна - Имате ли материал за трета част?

Léo Margarit – Не! Всичко вече е направено за тези два поекта и следващият албум ще бъде различен.


От другата страна - Имаш ли идея, по какъв път ще тръгнат PAIN OF SALVATION за следващия си албум?

Léo Margarit - Бих казал, че това е повече от мистерия. Надявам се, че ще стане ясно на следващия джем сешън. Ще видим какво ще ни донесе той. Със сигурност ще запазим - не точно този звук – а това че музиката ни да остане човешка, да бъде изсвирена на инструменти, а не от машини. Но и за нас ще бъде изненада, накъде ще поемем със следващия си албум.

От другата страна - Двете части на „Road Salt” звучат като пътешествие през 60-те и 70-те. Защо решихте да се върнете към тези музикални периоди?

Léo Margarit – Основно, защото през онези години музиката беше по-истинска. Музиката се изпълняваше от музиканти. Звукът тогава е по-реален. Днес, когато влезеш в студиото, си нямаш и идея какво ще се получи, когато го напуснеш. Всичко е снаждане, рязане, ефекти – все едно машина го е изсвирила. Отнася се за всички инструменти. Все едно си композирал с компютърни програми. Без участието на човека. Ако се върнем през 60-те и 70-те, музиката тогава е била истинска. Ако погледнем днес, независимо че музиката е модерна, все още има и модерна музика, но създадена от човека, както се е случвало през 60-те и 70-те.

От другата страна - Това ли е причината старите банди да продължават да са популярни?

Léo Margarit – Мисля, че е така. Тогава музиката е нямала възраст. Ако днес си пуснеш нещо от 80-те, като например диско, то не звучи ужасно, но звучи старо. Същото се отнася и за музиката от 90-те. Но музиката от 60-те и 70-те няма възраст. Все едно е издадена преди няколко години. Разбира се качеството на звука е по-ниско, но тя няма възраст, тя не звучи напудрено, ако се сещате какво имам предвид. LED ZEPPELIN винаги ще сти останат LED ZEPPELIN. Музиката им вечно ще е актуална. Разбира се не като да е издадена преди година, но и не звучи архаично.

От другата страна - Какво мислиш за реюниъните на старите групи като QUEEN например?

Léo Margarit - Мисля, че това е страхотно. Разбира се QUEEN с Paul Rodgers не е точно QUEEN. Но в същото време останалите все още имат желание да свирят. Разбира се, че губят харизматичния си вокалист Freddie Mercury – но Brian May и Roger Taylor все още искат да са на сцена. Разбираемо е, че имат нов саунд и певец, но е и разбираемо, че те все още искат да свирят пред пълни стадиони. Те са все още музиканти, независимо, че Freddie го няма. Наясно съм и с твоята гледна точка, че QUEEN без Mercury, не е точно QUEEN. Но ако бяха си сменили името на „KING” – кавър банда на QUEEN, щеше да е гадно.

От другата страна - Нека да те върна към „Road Salt”. Песента „Of Dust” звучи много подобно на традиционната фолклорна песен „The Wayfaring Stranger”. Това умишлено ли беше търсено?

Léo Margarit - Не мога да отговоря на този въпрос, защото не съм участвал в тази песен. Знам, че е само с вокали. Мисля, че идеята на Daniel беше да използва някакви религиозни хорове, църковни хорове. Само това мога да отговоря, защото нямам нищо общо с процеса на създаването й.

От другата страна - Видеото към песента "Where It Hurts" е доста брутално и кърваво. Защо решихте да използвате този подход?

Léo Margarit - Може би е кърваво, но видеото към „Ashes” е също много мрачно и обезпокоително. Песента е за наранените чувства при приятелствата. Това е просто представата ни за това – сцени, които олицетворяват думите. Daniel и режисьорът на видиетото обсъждаха този подход. Двамата подхвърлиха доста идеи, които приеха и разработиха, и накрая се получи тази разтройваща картина. И все пак смятам, че не е по ужасна от „Ashes”. Има доста кръв, но не гор клип.

От другата страна - Доста хора харесаха виедото. Мислите ли да използвате подобни извратени картини и за други песни?

Léo Margarit - Не знам. Същото е, както с музиката – нямам си и идея какво ще се случи в бъдеще. Но смятам, че всичко ще бъде обвързано с живота – животът е извратен и всеки от нас носи тези лоши впечатление в себе си. Подобно нещо в малка или по-голяма степен се случва, но не знам дали ще го използваме отново.

От другата страна - Имаш ли любим музикален видео клип?

Léo Margarit - Труден въпрос, защото не гледам телевизия. Дори не проверявам какво се прави. Преди време гледах един клип – беше само вокалистът сред природата, някъде в Скандинавия може би.

От другата страна - Какво предпочиташ когато гледаш един видеоклип – само групата или клипът да разказва някаква история?

Léo Margarit - Зависи. Ако е видео и ако е представена историята ще е интересно. Можеш да видиш и групата, но нея можеш да я видиш и на концерт. Това обаче зависи и от бюджета, който имаш, за да направиш това видео. Скоро си говорихме за клиповете на GUNS N' ROSES през 90-те – 11 минутни филмчета, Slash излиза от водата, свирейки на китара. Сега това изглежда доста смешно, но пък е било твърде яко да се направи. Нещата опират не до съдържанието, а до това как ще бъде представено.

От другата страна - Турнето ви започва в началото на октомври. Съпорт ще ви бъдат VON HERTZEN BROTHERS. Защо ги избрахте?

Léo Margarit - За предишния си албум те направиха видеоклип. Режисьорът на този видеоклип след това работи за нас. Той разбира се ни показа, какво е направил за VON HERTZEN BROTHERS. Всички се влюбихме в музиката. Опитахме се да ги привлечем за предишното ни турне миналата година. Но те бяха заети. Опитахме и за тази. Оказаха се свободни, още повече, че и те издадоха нов албум преди месец. Поканихме ги с нас, защото много харесваме музиката им. По отношение на подгряващите банди, винаги избираме тези, които уважаваме. VON HERTZEN BROTHERS са страхотна финландска група. Ако са ви непознати, просто си ги пуснете. Ще Ви харесат.

От другата страна - Имаш лилюбими песни от „Road Salt Two”?

Léo Margarit - Харесва всички. Харесвам „Eleven”, „The Physics Of Gridlock”, „Conditioned” е много добра. Харесвам още „Softly She Cries”, „The Deeper Cut”. Това са много добри песни за изпълняване, мого силни. Трябва да ги изпълнявам с много емоция и чувство. Готино е.

От другата страна - Кои песни от новия албум ще представите на турнето?

Léo Margarit - Все още не сме го дискутирали, така че не мога да отговоря на този въпрос. Може би ще включим 3-4 песни от „Road Salt Two”. Но точно сега ми е напълно невъзможно да посоча, кои от композициите ще влязат в плейлиста. Със сигурност мнението и на четиримата ни за песните, които ще изпълняваме на турнето ще се различава. Ще се правят компромиси, докато намерим точните парчета за живо изпълнение. Ще го решим седмица преди турнето.

От другата страна - Обичате ли да импровизирате по време наконцертите?

Léo Margarit - Определено го правим. Особено при солата. Винаги опитваме по нещо ново, когато сме на сцената. Особено, когато излизаме на бис, винаги правим нещо различно, незавсимио примерно, че не сме го репетирали предварително. Това се е случвало няколко пъти, когато например аз изпълнявам вокалите, а Daniel стои зад ударните. Това си е страхотно предизвикателство.

От другата страна - Ще бъдете в България на 8 октомври. Предвиждате ли нещо специално или ще се придържате към първоначалните планове?

Léo Margarit - Зависи. Спомням си, че когато бяхме в Русия за първи път, опитахме някои забавни неща – като свирене на балалайка, включихме руски изпълнител, който пя на руски. Опитваме се да разчупваме концертите. Това не е много лесно, когато си на турне, особено когато се движиш по график. Има закъснявания и много други неща, но ще е интересно да направим нещо по-специално, защото ще бъдем за първи път в България и феновете трябва да запомнят този първи път.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов