Интервю с Isaac Delahaye (EPICA) ...

Интервю с Isaac Delahaye (EPICA)

След като бяха част от „Каварна Рок Фест 2010”, ето че през тази година и по-точно на 26.03.2011 холандската сензация EPICA дойде у нас и за самостоятелен концерт по покана на „ABV Pro”. Съпорт бяха PROJECT ARCADIA, а зала "Юбилейна" в София се напълни до краен предел. С китариста на EPICA Isaac Delahaye разговаря Албена Цолова – Бета от магазин „Яко”, София.

Интервюто с Isaac Delahaye (EPICA) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 03.04.2011 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР на 29.05.2011 година.


От другата страна - Би ли се представил ?

Isaac Delahaye - Аз съм Isaac,от Белгия,на 29 години и свиря на китара в EPICA.

От другата страна - Пиеш ли кафе преди концерт?

Isaac Delahaye - Рядко, по-скоро сутринта, но сега ми е трудно да се събудя, може би защото вчера беше свободен ден, а аз не харесвам свободните дни, защото така излизам от ритъм.

От другата страна - Опита ли вече шопска салата с ракия?

Isaac Delahaye - Все още не, но и не бива преди концерта. Може би след това.

От другата страна - Може би си научил нещо повече за този алкохол?

Isaac Delahaye – Ами, тъй като посещаваме много държави, няма как да запомня всичко за всяка една страна.

От другата страна - Има ли нещо което си запомнил от първото ви идване и искаш да усетиш и сега?

Isaac Delahaye - Когато сме на турне виждаме основно магистрали и зали за свирене. Не е като да си на почивка през ваканцията. Виждаме доста малко от всяка една страна, която посещаваме. Брат ми, който е архитект, ми завижда за този начин на живот, но аз всъщност не правя кой знае какво, когато пристигна на мястото на концерта. Във всяка страна има какво да се види, но рядко имаме време да разглеждаме.

От другата страна - Успя ли вече да видиш какво става пред залата?

Isaac Delahaye – Да, има доста хора и мисля, че довечера ще е пълно. Тук на Балканите е по различно от Белгия, където например има всеки ден концерти на всякакви групи. Тук хората нямат чак толкова много концерти и затова посрещат групите по емоционално.

От другата страна - Сет листът ви ще бъде ли по-различен от този на първото ви шоу в Каварна?

Isaac Delahaye – Да! Сега ще свирим повече, ще свирим хитовете си, без които не може, но се стараем да променяме листа на песните, за да ни е интересно за нас, докато свирим.

От другата страна - Записахте едно парче, приходите от което отидоха за една фондация - кой взе решението за това?

Isaac Delahaye - Mark реши това. Това парче съществуваше от няколко години. Записахме акустичните китари в Германия за албума "Desing Your Universe". Използвах песента като разгрявка и Mark предложи да го запишем. Той имаше връзка с тази фондация и решихме да издадем парчето като сингъл, чийто приходи са за там. Композицията е за това, че съсипваме собствената си планета. Разбира се, докато обикаляме по турнета, ние също замърсяваме с нашия автобус, но поне се опитваме да обърнем внимание на хората върху тези неща.

От другата страна - Какви други каузи би подкрепил?

Isaac Delahaye - Бяхме в Чили, когато имаше земетресение. Всички пари, които спечелихме от продажбата на мърчъндайз, бяха дарени на фондация, която се грижеше за жертвите. Ние не сме вманиачени на тема спасението на света, но се опитваме да направим каквото ни е по силите.

От другата страна - Все още ли другите в групата те третират като новака?

Isaac Delahaye - Не точно. Всъщност през 2003 година имах един концерт с EPICA. Така че не съм им непознато лице. Знаем се от години и се разбираме. Записах албум с тях, направихме турне и вече бях част от състава.

От другата страна - Ти дойде в EPICA от GOD DETHRONED...

Isaac Delahaye - Всъщност напуснах GOD DETHRONED месец преди да получа предложение да се присъединя към EPICA. Тогава не се случваше нищо около GOD DETHRONED, защото бащата на вокалиста Henri беше на смъртно легло. Напуснах групата и си бях намерил работа, но исках да мога да свиря и да обикалям света, което и стана след като получих офертата от EPICA.

От другата страна - Групите с фронтдами са може би една степка напред в еволюцията пред стандартните изцяло мъжки метъл групи... Беше ли в GOD DETHRONED, докато на едната китара свиреше Susan?

Isaac Delahaye - Не, тя всъщност дойде на моето място, но чух, че нещата не са потръгнали. Миналия уикенд се видях с Henri, той е решил да разпусне групата, защото му е омръзнало от вечните проблеми със състава. Харесвам много последния им албум.

От другата страна - По вдъхновен ли се чувстваш, когато на сцената до теб има красива и талантлива млада жена?

Isaac Delahaye - По-различно е. Например не мога да пуша заради нея, защото тя трябва да пази гласа си и затова отказах цигарите. В GOD DETHRONED това не беше проблем, защото самият Henri пушеше.

От другата страна - Смяташ ли че тя е разглезена? За мъжете е доста по-лесно да са дълго време на турне без да си вземат душ например?

Isaac Delahaye – Не, не е разглезена, трябва да пази гласа си, защото това е нейния инструмент. Хората след концерт искат да я видят, но тогава тя е в хотел и почива.

От другата страна - Как се чувстваш да си част от група, в която акцентът пада върху фронтдамата - всеки я коментира, снима...

Isaac Delahaye - Аз не съм в групата заради лична слава, така че предполагам, че това е нормално.

От другата страна - Случвало ли е да си мислите какво би станало ако Simone напусне групата ви, както направи Tarja от NIGHTWISH или Anneke в THE GATHERING?

Isaac Delahaye - Simone всъщност има планове да запише солов албум. Ако реши да напусне, това ще е нейно решение и ние ще трябва да се съобразим.

От другата страна - Феновете в наши дни могат да се свържат с любимите си групи чрез социалните мрежи, което не беше възможно през 90-те... Можеш ли да се сетиш кое е най-странното послание, което сте получавали чрез Myspace/Facebook освен предложение за женитба към Simone?

Isaac Delahaye - Ами например имаше един тип, който искаше да и оближе подмишницата... Хората искат да им пратя някоя китара, защото явно си мислят, че имам хиляди. Вече е по лесно да се свържеш с някой член на групата и да попиташ нещо, но понякога е странно, когато ни молят да запишем видео за приятелката на някого, защото тя има рожден ден. Имаше един тип от Южна Америка, който по време на концерт, ми даде малко флагче, а след това непрекъснато ни пращаше съобщения да направим снимки или видео с това знаме. Но ние сме на турне и не можем да се занимаваме със странични неща, но някои фенове се обиждат, когато не изпълним веднага това което искат.

От другата страна - Ако нямаше Facebook - с какво щяхте да се забавлявате зад сцената?

Isaac Delahaye - В момента свиря с новата банда на Mark MAYAN. Чета книга за модерната британска история и гледам немски документални филми, за да развия немския си.

От другата страна – Ако трябва да избереш две книги, които да прочетеш сега, кои ще са те?

Isaac Delahaye - Има една книга - "Силата на подсъзнанието", която е за отношението ти към нещата, които те заобикалят. Ако аз обичам някого, а ти го мразиш, въпросът е - заради човека ли го правим това или заради себе си. Прочетох тази книга преди години и тя е много важна за мен. На тази тема е и "Design Your Universe" - че можеш да създадеш свой собствен свят. Друго, което бих прочел сега, е някое списание за музика.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов