Интервю с Leif Jensen (DEW-SCENTED) ...

Интервю с Leif Jensen (DEW-SCENTED)

Разговорът с вокалиста на немските трашари DEW-SCENTED Leif Jensen направи отново "Whiplash" Донев от "Metal Katehizis" специално за „От другата страна”. DEW-SCENTED гостуваха за първи път у нас по покана на „Most of Evil Music” на 24.01.2011 година, заедно с MELECHESH, NILE, ZONARIA и DARKRISE.

Интервюто с Leif Jensen (DEW-SCENTED) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 07.02.2011 година.

От другата страна - Виждам, че атмосферата по време на турнето е доста готина.

Leif Jensen - Така е. Това е добра комбинация от групи. Имам предвид, че сме били с NILE на турне през 2003 година. Сега отново сме заедно. Всичко е ок. Всички групи са страхотни на живо. Всяка група звучи по различен начин в сравнение с останалите. Това помага за разнообразието по време на концертите. Нещата вървят добре. Това е първата седмица от турнето.

От другата страна - Това е чудесно. Името на групата DEW-SCENTED, звучи интересно и сякаш има някаква история зад него. Как го избрахте?

Leif Jensen - Това е прсто парче поезия. Избрахме го, когато бях тийнейджър и твърде малък. И търсих нещо, което да звучи интересно и енигматично. Тогава реших, че ще е добре да имаме оригинално име за групата, а не традиционно хеви метъл заглавие. В интернет и Уикипедия можеш да откриеш, че името на групата е повлияно от Едгар Алан По. Не мисля така. Мисля, че името дойде от някаква поема, където тази дума беше използвана. Радвам се, че го избрахме и съм щастлив да мисля, че е много оригинално. Така стоят нещата. Вярно е, че не кореспондира много добре с музиката, но такъв ни беше подходът – един ден името да работи за това, хората да знаят, че това е метъл банда. Когато чуят DEW-SCENTED да са наясно, че това е траш метъл група от Германия, която звучи добре. Искахме да имаме име, което да има смисъл и това проработи.

От другата страна - Как премина процеса на създаване на новия ви диск – „Invocation”? Лесните и трудните страни?

Leif Jensen - Нещата стояха по различен начин, защото имахме много промени в състава между този диск и предишния. Групата беше в тежко положение. Разделихме се с основния ни китарист и композитор. Трябваше да започнем от нулата, от самото начало. Опитахме се да преоткрием стила си с новите момчета. Да преосмислим начина ни на писане и репетиции. И когато те се интегрираха достатъчно в групата, започнахме да създаваме музика – заедно, всички в репетиционната, много истинско. Решихме да не правим продължение на последния ни албум. Но се опитахме да запишем най-добрия траш албум, на който сме способни с новите попълнения. Всеки беше много мотивиран. Това беше голяма възможност за тях, защото ние сме концертираща банда с доста албуми. Те бяха много надъхани. И това можеш да го чуеш в „Invocation”. В песните има много бушуващ огън. Това е.

От другата страна - Били сте мотивирани да се докажете с новия състав.

Leif Jensen - Точно така. Имаше много хора, които бяха скептични за това, как щеше да звучи групата с новите момчета – нов барабанист, нови китаристи. И искахме да им докажем, да им покажем, че знаем какво правим. И когато бяхме готови да влезем в студиото, бяхме щастливи, че песните се получиха по правилния начин.

От другата страна - Как избрахте „Invocation”, за име на албума?

Leif Jensen - Изборът е на китариста ни. Имахме кратък списък с пет-шест думи, които винаги сме харесвали по различни причини. Имаме и песен, която се казва „Invocation”. При преупродукцията на диска направихме демо. И в него имаше такава песен. Когато започнахме да търсим име на албума и нахвърляхме този лист с пет-шест думи, китаристът ни предложи, дикът да се казва „Invocation”, защото звучи здраво. Смислово е свързана, както със съдържанието на албума, така и с обложката. Съгласихме се и така се получи.

От другата страна - Главното ви вдъхновение, когато пишете нови песни?

Leif Jensen - Мисля ,че това историята на групата. Новите момчета се поинтересуваха от нея. Научиха стила ни, който е запазена марка. Смятам, че старите ни записи служат за вдъхновение. Това, което чуваш в албума, е сбор от всичко онова, което харесваме и с което се забавляваме. Искаме да се развиваме и да бъдем толкова добра траш група, колкото можем.

От другата страна - Можеш ли да разкриеш концепцията на текстовете в албума?

Leif Jensen - Отварящата „Arise From Decay”, към която направихме и клип, е типична песен – „стани и се бори”. Борбата за групата продължава – това се има предвид с песента. A „Critical Mass” е за политическата лъжа, в която живеем и е много социална и критична. В някои от песните има лични преживявания. Надявам се хората да се чувстват добре, когато четат текстовете и още по-добре да почустват музиката.

От другата страна - Кой е най-трудния урок, който сте научили в студиото и на сцената през кариерата си?

Leif Jensen - На знам. Кавото и да правиш, кодето и да ходиш, всеки запис и всяко турне те научава на нещо. Това е добрата страна. Никога не можеш да научиш достатъчно. Никога не можеш да спреш да го правиш, защото това е прогрес, което е добре за артиста. Научих, че не е достатъчно да си доволен от нещо. Това отношение към нещата е ужасно. Правенето на записи е завинаги. Албумите, които си записал, ще останат завинаги в живота ни. Смятам, че е важно да бъдеш съвършен в това, което правиш, защото имаш стандарти, които трябва да постигаш.

От другата страна - Така е, но когато записваш албуми, винаги има нещо, което трябва да промениш и в един момент е хубаво да спреш?

Leif Jensen - Така е . Трябвада поставиш някаква граница. Решението е да правиш най-добрия възможен албум към съответния момент за съответното време. Познавам групи, които работят върху един албум по година и половина. За нас това е абсурд. Просто трябва да кажеш, това е и да продължиш към следващата песен и следващия албум. Основната цел е да направиш нещо добро в точното време. Да бъдеш щастлив със себе си, когато трябва да е така. Истината е, че когато си щастлив, ще имаш тръпката да запишеш и следващ албум, надявайки се, че ще направиш нещата по-добре и няма да допускаш старите грешки. Но това опира до лично мнение. Хората могат да харесват най-много песните, които аз не понасям. Те могат да харесват албуми, които със сигурност на мен не ми допадат, но това е добре за музиката.

От другата страна - Има ли въпрос в интервютата, които си направил, който мразиш да ти задават?

Leif Jensen - Генерално не обичам да обяснявам и да отговарям на въпроси, в които ни питат какво правим. За да бъда честен. Нямам проблем да промотирам групата си. Но очевидно това, което правим го правим от любов към музикат и защото се наслаждаваме на това, което правим. Някои журналисти в интервютата си се опитват да бъдат тактични с въпроси за това, че е много важно и би трябвало да обяснявам защо съм по-добър от някой друг. Не одобравям подобно отношение. Не искам да сме най-добрата банда в света. Не стоя и не мисля, че сме по-добри от другите. Защото за мен това е голяма сцена. Аз съм фен на музиката, която свиря. Не харесвам сравненията и опитите да се опитваме да бъдем нещо повече от останалите.

От другата страна - Последни думи!

Leif Jensen - Благодаря за интервюто. За първи път сме в България и сме много развълнувани, че имаме шанса, да представим музиката си тук. Правили сме турнета по целия свят, но никога не сме били у вас. Беше време да поправим тази грешка. Имахме впечатляващо шоу в Румъния миналата вечер. Утре сме в Гърция. Впечатляващо е.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов