Интервю с Niklas "Nicky" Karvonen (MACHINAE ...

Интервю с Niklas "Nicky" Karvonen (MACHINAE SUPREMACY)

Съвместният концерт на CHILDREN OF BODOM, ENSIFERUM и MACHINAE SUPREMACY, организиран от „Balkan Entertainment Company”, беше добър повод да се чуя с барабаниста на последната група Niklas "Nicky" Karvonen. CHILDREN OF BODOM и ENSIFERUM са доста добре познати у нас, но това не важи за шведите MACHINAE SUPREMACY. Така един следобед с помощта на „Virginia Records” осъществихме контакт с най-младия от групата. Все пак Niklas става част от MACHINAE SUPREMACY едва през 2009 година – 9 години след създаването на бандата. Концертът на CHILDREN OF BODOM, ENSIFERUM и MACHINAE SUPREMACY е на 19.04.2011 година в софийската зала "Универсиада".

Интервюто с Niklas "Nicky" Karvonen (MACHINAE SUPREMACY) е излъчено в предаването „От другата страна” по радио Варна на 14.03.2011 година и в „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна – Привет! От къде се обаждаш?

Niklas "Nicky" Karvonen - Намирам се в офиса си в Luleе, Швеция.

От другата страна – Имахте един хедлайнерски концерт преди няколко дни...

Niklas "Nicky" Karvonen - Така е, направихме хедлайнерски концерт в родния ни град, преди няколко седмици.

От другата страна – Как мина концертът?

Niklas "Nicky" Karvonen - Беше страхотно. Винаги е забавно, когато има концерти!

От другата страна – Как станахте част от турнето на CHILDREN OF BODOM и ENSIFERUM?

Niklas "Nicky" Karvonen - Не съм много сигурен, но от лейбъла ни се обадиха и ни попитаха дали се интересуваме от европейско турне. Разбира се това не е нещо, което да отхвърлиш с лека ръка, особено когато ще свириш с групи като CHILDREN OF BODOM и ENSIFERUM. Удивително е да участваш в нещо такова.

От другата страна – Вашият стил доста се различава от стила на останалите групи.

Niklas "Nicky" Karvonen - Със сигурност е така. Мисля, че това е тактически ход на звукозаписната ни компания. Не съм много сигурен, как точно ще си паснем с останалите групи, но сме щастливи, че имаме възможност да го направим.

От другата страна – Нещо нормално ли е за вас да правите турнета и концерти с групи от други стилове?

Niklas "Nicky" Karvonen - Има нещо такова. Когато правихме финландското ни турне с група, която се казваше KILL THE ROMANCE – ако ги чуете, те са много по-яростни от нас. Стилът им е по-тежък. Но това няма значение, обичаме да свирим по-специално с групи от Финландия. Те са страхотни музиканти и едни от най-яките хора в Европа.

От другата страна – Къде се чувствате по-добре – когато сте пред собствената си публика или пред фенове на други групи?

Niklas "Nicky" Karvonen - Нещата в двата случая са различни. Това да свириш пред хора, които преди никога не са те чували, е страхотно предизвикателство, защото не знаем какво да очакваме. Страхотно е и когато свирим пред собствената си публика, защото няколко стотин души знаят песните. Това повишава и егото ни - когато хората пред сцената са дошли специално за нас. Разбира се, сега когато ще свирим с CHILDREN OF BODOM и ENSIFERUM повечето хора ще бъдат на концертите заради хедлайнерите. Ще е вълнуващо да видим реакцията на феновете.

От другата страна – Това че свирите пред чужда публика помага ли ви по някакъв начин?

Niklas "Nicky" Karvonen - Разбира се, получаваме повече внимание, CHILDREN OF BODOM са голяма банда в Европа. Когато нашето име стои до тяхоното, това се отразява на нашата реклама и така влизаме в полезрението на повече хора. Другото предимство е, че по този начин ще натрупаме опит, защото преди не сме правили подобно турне. Това за нас е нещо голямо. Така че ще видим как работят тези неща с големите трунета. CHILDREN OF BODOM и ENSIFERUM са правили подобни обиколки и преди, а ние все още се учим. Тези момчета ще ни бъдат ментори.

От другата страна – Какво трябва да очакват феновете в България от вас?

Niklas "Nicky" Karvonen - Ще направим това, което винаги правим – излизаме и се забавляваме, колкото се може повече. Просто се наслаждаваме на момента. Феновете ще видят щастливи хора, които се раздават като за последно.

От другата страна – Разкажи ни са последния ви албум „A View from the End of the World”.

Niklas "Nicky" Karvonen - Това е първият албум, по който работих с момчетата. Все още съм нов в бандата. Много сме доволни от резултата. Това е като момента, когато правиш нещо ново – началото е свежо. Имаше много здрава работа, но и истинско забавление, когато създавахме албума.

От другата страна – Как феновете и критиката приемат албума?

Niklas "Nicky" Karvonen - И феновете и критиката го приемат добре. В него има по нещо за всеки. Някои хора искат повече SID, други по-малко. Албумът е много добре балансиран. И старите, и новите фенове са доволни от това, което представлява диска.

От другата страна – Имаш ли любима песен от този албум?

Niklas "Nicky" Karvonen - Със сигурност. Забавно е, че всички от групата имат различни любими песни. За мен това са „Persona” и „Action Girl”. Обичам тези парчета. Ако попитате обаче другите момчета, те ще ви дадат съвсем различни отговори. Това е и причината да направим добър албум, защото не всички харесват едни и същи песни. Защото петима души имат различни мнения при създаването на музиката. Всички в групата харесват целия албум, но любимите ни песни за различни.

От другата страна – Какви са ти влиянията от метъл музиката?

Niklas "Nicky" Karvonen – Израснах, слушайки IRON MAIDEN, Ronnie James Dio, BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN. Но винаги откривам и нова музика. Слушам всичко от джаз и фюжън, до блек метъл. Най-много слушам хеви метълът на 80-те години. От това съм повлиян. Но не знам как стоят нещата с останалите от групата. Слушаме много различни артисти.

От другата страна – Във вашата музика смесвате метъл и звуци от електронни игри. Имаш ли любима видеоигра и как ти изглеждаше този стил, преди да станеш част от групата?

Niklas "Nicky" Karvonen - Израснах с Commodore 64. Този вид игри направо ме издухаха, когато ги видях. Музиката в тях и досега ми е под кожата. Когато се преместих в Luleе срещнах Robert, това се случи през 2003 година. Срещнах го на едно парти. Тогава той изсвири няколко от песните на групата за мен, които много ми харесаха. Но отговорът на твоя въпрос е, че в момента не играя много на видео игри. Но любимата ми игра за всички времена е „Metroid” на „Nintendo”.

От другата страна – Аз харесвам шутър игрите, като „Wolfenstein”!

Niklas "Nicky" Karvonen - Играл съм някои. Със Gibli, китариста ни, играем „Black Hawk”, когато имаме възможност. Иначе играя на „Quake”, „Wolfenstein” и всички онези класически шутъри.

От другата страна – Как се чувстваш в група, която е създала нов стил в екстремната музика като SID Метъла?

Niklas "Nicky" Karvonen - Чувството е страхотно. Това води до факта, че не могат да ни сравняват с другите групи толкова много. От друга страна, винаги ще се намерят хора, които се опитват да ни сравняват с други банди, като постоянно ни казват, че сме приличали на тези или онези, или сме комбинация от други. Но за щастие, повечето разбират, че имаме собствен уникален стил, заради който не можеш да ни сравняваш толкова много с останалите.

От другата страна – Когато създавате музиката, как намирате баландса между рифовете и звуците от видеоигрите?

Niklas "Nicky" Karvonen - Зависи. Понякога китаристите предлагат рифове, които са много яки и при препордукцията добавяме SID. Понякога имаш звуци, които са много сладки и добавяме китари. Това е комбинация от двата случая, като накрая резултатът трябва да звучи добре.

От другата страна – В началото момчетата от групата застават зад екипа на тракера
„Piratе Bay”. Вашата музика се разпространяваше по интернет. Каква е ситуацията сега, след подписването със „Spinefarm Records”?

Niklas "Nicky" Karvonen - Разбира се, сле като подпикахме със „Spinefarm Records”, вече не предоставяме музиката си за безплатно сваляне, както правехме в началото. Пиратството или както го нарече предоставянето на музика безплатно, пордължава. Дори и да продаваме вече албумите си, хората се чувстват свободни да свалят музиката безплатно. Това се случва с всички артисти. Можеш да си свалиш всичко на всички. При нас нещата не стоят по по-различен начин. Разбира се създадохме си фенове като предоставяхме музиката си безплатно в интернет.

От другата страна – Как гледаш сега на безпратното разпространие на музика?

Niklas "Nicky" Karvonen - Ако не беше интернет, едва ли щяхме да съществуваме днес. Може би щеше да ни има, но едва ли щяхме да поемем на европейско турне с група като CHILDREN OF BODOM. Това, което се случваше в миналато с нас, да се сваля музиката ни от интернет и сега продължава. Което наистина увеличава популярността ни. Днес музикалната индустрия се порменя, защото пиратството не може да бъде спряно. Не виждам как тови би могло да стане. Не знам как е в България, но тук си имаме специална служба, която следи за свалянето на музика дигитално и всеки месец на групите се плаща някаква печалба. Свалянето на музика от интернет няма да спре. Смятам, че това което ще се пормени са звукозаписните компании, които ще променят начина на продажба на музика и това ще става по електронен път.

От другата страна – Последен въпрос - какво очакваш от туренто с CHILDREN OF BODOM и ENSIFERUM?

Niklas "Nicky" Karvonen - Очакваме два месеца на истинска и невероятна забава. И разбира се да понаучим това-онова. Има много фенове в Европа, които ни питат, защо не посещаваме тяхната страна. Ето, сега това ще се случи. Ще се срещнем с почитателите ни на Стария континент. И разбира се ще правим това, което най-много обичаме - да свирим на живо и то за цели два месеца.

От другата страна – Посланието ти към българските фенове.

Niklas "Nicky" Karvonen – Let’s Rock!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов