Интервю с Christofer Johnsson (THERION) ...

Интервю с Christofer Johnsson (THERION)

THERION!!! Най-после и българският фен видя тази интересна група на живо. На 18.11.2010 година „Most of Evil Music” сбъднаха много мечти. А новата концертна зала "Юбилейна" се оказа тясна, зада събере всички фенове на групата. Съпорт на Christofer Johnsson и компания бяха LOCH VOSTOK и LEPROUS, които също задържаха погледите. А самите хедлайнери THERION изкараха чудесен звук и направиха концерт пълен с любими парчета. С Christofer Johnsson имах честта да разговарям малко преди концерта. Това интервю можеше да продължи вечно. На по-сладкодумен събеседник, който в същото време и е сериозен в отговорите си, не бях попадал отдавна.

Интервюто с Christofer Johnsson (THERION) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 13.12.2010 година и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Части от него са монтирани в мартенския брой на „Гласовете на рока” по “BNT World”.


От другата страна – Как би сравнил новият Ви албум "Sitra Ahra" със старите? Какво е новото и различното в сравнение с предишните албуми?

Christofer Johnsson - Всички наши албуми са различни един от друг. Това което много харесвам в новия ни албум е изключителният звук. Не искахме да звучим модерно-дигитално и всяка песен да бъде компресирана, след което нивото на звука да бъде усилено до степен, в която всичко звучи абсолютно еднакво. Искахме да звучим както през 70-те и 80-те години. Звукът ни е богат и динамичен.Освен това използвахме и нови инструменти - аз самия свиря на tibetian singing ball, има акордеон, има хармоника... Като звук новият ни албум напомня на 70-тарските прогресив и симфоник рок групи, които много харесваме.

От другата страна - Каква е основната Ви цел когато влизате в студио?

Christofer Johnsson - Да запишем добър албум, който самите ние бихме си купили. Разбира се искаме да го харесат и всички останали хора, но това е на второ място. Важното е ние да харесваме това, което сме направили. Пишем музиката съвсем спонтанно без да се тревожим как ще я приеме публиката. Имаме 14 албума и все още звучим свежо, а не всяка банда може да се похвали с това. Много от големите групи на 70-те и 80-те сега свирят в малки клубове и разчитат на стара слава. Когато ние свирим, феновете ни искат да чуят нашите нови песни, а не тези които сме направили преди 20 години. Ние никога не се интересуваме какво е популярно към момента. Правим това, което ни харесва и знам, че ще се намерят и други хора, които да го оценят.

От другата страна - Кой е най-важният албум на THERION за теб и за групата?

Christofer Johnsson - "Theli" от 1996 година беше нашият пробив. Този албум промени всичко. Дотогава имахме проблеми с всичко - с турнетата, с парите, но след него всичко се промени изведнъж и проблемите се решиха. Като цяло обаче "Vovin" е най-важният ни албум с това, че е най-добре продаваният ни албум, заради което и нашият лейбъл ни отпусна много голям бюджет и ни даде много голяма творческа свобода. За записите на последния ни албум бяхме в студио за година и четири месеца, а това не всеки лейбъл би го позволил. Само че благодарение на "Vovin" ние можем. Този албум е и моя солова работа, защото тогава нямах група. Хората ме напуснаха - някои заради алкохолни проблеми, други защото не харесваха новото звучене на THERION. С "Vovin" поех риска да направя отново това, което харесвам и наградата ми беше двойно повече продажби. След това събрах и групата отново.

От другата страна - Кое е нещото което ви пази свежи във всеки един албум ?

Christofer Johnsson - Това че можем да свирим всичко каквото си поискаме. Ако бяхме като AC/DC щяхме да сме се разпаднали след 3 албума. Колко разнообразен можеш да бъдеш като използваш само 3 рок акорда? Всъщност, уважавам много групи като MOTORHEAD, защото те са адски добри в това което правят, но аз не бих могъл да се справя, ако бях на тяхно място. Ние обикаляме целия свят и можем да правим от арабска до скандинавска фолклорна музика, да пеем на различни езици, да смесим хеви метъла на 80-те със 70-тарски симфо-рок, опера, класическа музика и брутален метъл. Смесваме много различни неща, стига на финала всичко да звучи като THERION. За нас е много важно да не се ограничаваме с един определен звук, защото така ще изгубим качеството на продукцията си. Нашите фенове знаят, че всеки наш албум ще бъде различен.

От другата страна - Вие започнахте като дет метъл банда, но после променихте стила си драстично...

Christofer Johnsson – Всъщност, още първият ни албум беше доста странен, а вторият вече включваше клавири. Тогава нямаше такива групи....

От другата страна - Тогава обаче имаше изчанчени джаз/дет метъл банди като ATHEIST или групи като CYNIC…

Christofer Johnsson - Да, не казвам, че сме били единствени и уникални, но тогава използвахме дори арабски фолк мотиви. Трябва да оценяваме всичко от гледната точка на времето, когато се е случило. Jimi Hendrix е бил уникален за времето си например. С третия ни албум "Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas" изненадахме много хора, защото бяхме първата дет метъл банда, използваща елементи от 80-тарския хеви метъл. Тогава всеки говореше, че този стил няма никакво бъдеще, а само след няколко години IN FLAMES имаха голям успех именно с такъв стил. Имахме много клавири, странен ритъм, ако вокалите не бяха ревове, никой не би нарекъл стила ни дет метъл. Четвъртият ни албум "Lepaca Kliffoth" беше още по странен, вокалите вече бяха крещящи, имаше дет метъл рифове, но албумът е много повече от просто един дет метъл албум. Днес хората са по либерални, но тогава феновете много трудно възприемаха всяко нововъведение. Тогава, ако направиш нещо различно, никой не ти купуваше албума.

От другата страна - Какво ви даде сили да продължите ?

Christofer Johnsson - Защото харесвахме това, което правим и имахме добри ревюта. Но всичко е въпрос на време. Например HAMMERFALL - ако бяха издали дебюта си три години по-рано, всеки щеше да им се смее. Но тогава всички бяха уморени от еднообразието в дет и блек метъла и на всеки му беше писнало от грънджа. Всеки се връщаше към звука на 80-те години, на старите плочи, на MAIDEN. И тогава HAMMERFALL издадоха дебюта си. Ако "Theli" беше излязъл пет години по-рано, метъл с оперни вокали, всеки щеше да ни се изсмее. Но с малко късмет успяхме да издадем правилния албум в правилното време. Мислехме, че "Theli" ще е последният ни албум, след което ще се разпаднем, защото музиката ни беше още по-странна. Не планирахме концерти, нищо. В момента, например, не свирим старите си дет метъл парчета, защото имаме съвсем нова фенска маса и малко от феновете ни се интересуват от ранното ни творчество. В студиото сме свободни да правим, каквото си искаме, но на концерт правим парчета, каквито феновете ни искат да чуят, както и такива, каквито ние самите искаме да свирим.
От другата страна – Тогава каква е житейската ти философия?

Christofer Johnsson - Нямам такава, каквато бих могъл да обясня с две изречения. По отношение на религия най ми пасва може би будизмът, защото там има вътрешно духовно развитие, всеки е отговорен за живота си, има карма. Ако правиш зло, ще получиш зло и никой няма да ти го опрости, както е в християнството например. Но всеки решава сам за себе си - ако се определяш като християнин, за мен няма никакъв проблем, стига да не се опитваш да налагаш насила своята вяра на другите.

От другата страна - Какво да очакваме от THERION в близко бъдеще?

Christofer Johnsson - Не знам, ние сме спонтанна група и не планираме нищо. Бих ти дал един милион евро, ако можеш да напишеш хубава балада за филма, който правя в момента, защото аз не мога да се накарам насила да седна и да напиша нещо - просто ще се получи пълен боклук. По принцип работим на три-годишни цикли - една година за запис, една година за турне и една година почивка. Другата година би трябвало да почиваме, но все пак мисля, че ще свирим на няколко фестивали.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов