Интервю с Mick Box (URIAH HEEP) и John Lawto ...

Интервю с Mick Box (URIAH HEEP) и John Lawton

Цитат от сайта на „Про-РОК”: „Каварна отново посрещна Новата година под тежките звуци на класическия рок. Младежите от ACCESS подгряха празнуващите с китка от кавъри на добре познати класики. СИГНАЛ сгряха студената нощ, давайки най-доброто от себе си, като не порпуснаха да почетат паметта на “Най-големия” Ronnie James Dio. Температурите рязко се покачиха, когато на сцената се появи John Lawton, следван от китарния герой на култовите URIAH HEEP Mick Box. И колкото, и да са древни композиции като „Free Me”, „Look At Yourself”, „Sympathy” или необятната „July Morning”, едва ли някой някога ще остане равнодушен, когато ги чуе на живо. Точно в 24 часа кметът на рок столицата на България Цонко Цонев и звездите на вечерта вдигнаха наздравица за новата 2011 година с меломаните на площада – пропътували десетки километри, за да бъдат в любимия град, пред любимата сцена, с любимата музика.”

Интервюто с Mick Box (URIAH HEEP) и John Lawton е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 17.01.2011 година. Част от него е публикувана в брой 77 на списание „Про-РОК”. Интервюто е излъчено и в предаването на „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Отговори на Mick Box (URIAH HEEP) и John Lawton са използвани в „Гласовете на рока” на „BNT World” за месец март.


От другата страна - Как се чувствахте на сцената тази вечер?

Mick Box – Как се чувствахме? Фантастично. Публиката беше невероятна и знаеше всяка песен наизуст. Такава реакция ни дава много енергия. Много добри рок фенове.

От другата страна - Кога ще видим URIAH HEEP отново в България?

Mick Box - Скоро, много скоро, надявам се.

От другата страна - Нека поговорим за новия ви проект. Кажи нещо повече за това?

Mick Box - В неделя летим за Лондон и във вторник влизаме в студио за около месец за записите на нов албум. Имаме доста нов материал.

От другата страна - Нуждаят ли се старите групи от нови албуми?

Mick Box - Да така смятам. Ако искаш да тъпчеш на едно място, то тогава можеш просто да свириш само старите си неща. Ние обаче искаме да се развиваме, искаме освен старите си хитове да предлагаме и нови песни, защото новите песни са много важни за израстването на една група.

От другата страна - Но вие сте 40 години вече на сцена - колко още искате да растете?

Mick Box - Никога не трябва да спираш да растеш.

John Lawton - В музикално отношение разбира се.

От другата страна – Разкрий някои детайли от новия албум - по какво се различава той от предишните?

Mick Box – Мисля, че новият ни албум ще е продължение на предния. Очертава се доста рокаджийски. Това са все URIAH HEEP песни.

От другата страна – Беше обявено, че Phil Lanzon ще бъде с вас в Каварна....

John Lawton – Да, много сме разочаравони. Преди да дойдем тук имахме престой на летището в Лондон, полетът беше много рано – в шест сутринта. Беше там с децата си, но за съжаление те се разболяха от грип, след което заразиха и него.Така че той така и не можа да отпътува с нас. Наистина се надявахме да дойде, но уви не се получи.

От другата страна - Какви бяха времената в средата на 70-те с John Lawton на борда?

Mick Box - John дойде в групата през 1976 и внесе свежа сила. Тогава някои от нещата, които композирахме бяха по скоро поп отколкото рок музика. Гласът на John според мен, направи от тях страхотни рок песни.

John Lawton – Спомените ми от този период са страхотни. Винаги, когато се съберем, дори и след 4-5 години, винаги имаме какво да си кажем и за какво да се сетим, за да се посмеем.

От другата страна - Разкажете някоя смешна случка оттогава?

John Lawton - Безброй са.

Mick Box - Повечето са пътни истории. Може да не сме се виждали от 5 години, но когато се срещнем, е все едно не сме се виждали само от 5 минути. Това е истинското приятелство.

От другата страна - На сцената се усещаше химията между вас...

John Lawton - Знаем се от 36 години. Когато свирим заедно, си припомняме много неща.

Mick Box - За мен John е една легенда.

От другата страна - Имате ли общ проект с John?

Mick Box – Планираме нещо.

John Lawton - Имаме много идеи, но URIAH са на първо място. Много бихме искали да направим нещо заедно.

Mick Box - Но трябва да намерим времето за това.

От другата страна – Участвате в българския филм "Love.net"?

Mick Box - Ами общо взето John се влюбва в една продуцентка от България по интернет. Аз пък съм в студиото с него, докато менажираме една млада група. Не мисля, че ще вземем „Оскар” за тези си роли.

От другата страна - Това ли са първите ви участия в киното?

John Lawton – Да, без да броим документалните филми, които правя. В този филм свирихме няколко акустични песни заедно. Освен това сме с различни имена във филма, не играем себе си. Забавлявахме се. Във филма аз съм Джон Джонсън, а Mick Box е Марти някой си.

От другата страна - Кое е на първо място - музиката или киното?

John Lawton - Музиката винаги е на първо място. Киното е само хоби и нещо, с което се забавлявам.

От другата страна - Преди една година ти ми каза, че имаш нов материал, който искаш да издадеш през 2010 година. Какво стана?

John Lawton - Имам материал, но трябва да намеря време, за да вляза в студио, а трябва да намеря и точните хора, с които да го запиша. Mick е много зает, обикаля по целия свят, записва с URIAH HEEP. Всички имаме много неща, с които да се занимаваме и ни е трудно да си напаснем графиците.

Mick Box – Един ден ще го направим.

От другата страна – URIAH HEEP същата банда ли са сега, както през 70-те и 80-те години?

Mick Box - Има промени, разбира се, защото хората в групата са се променили, но основата е същата. Това, което беше групата през 70-те си остава и сега. Хората се сменят, но това което е самата група си остава едно и също.

John Lawton – Като страничен човек, който е външен за групата, мисля, че духът в групата сега е много по-спокоен и професионален, отколкото някога е бил в миналото. През 70-те не бяхме толкова спокойни, колкото трябваше да бъдем. Днес групата е много по-отдадена на музиката. Поне така изглежда отстрани.

От другата страна - Защо има толкова голяма пауза между последните ви няколко албума?

Mick Box - Целият проблем произлезе не от нас, а от музикалната индустрия. Когато достъпът до интернет стана масов, компаниите се опитаха да атакуват пиратските сайтове като Напстър, но пиратството вече беше безконтролен процес. Много компании фалираха и ние не можехме да си намерим издател. Затова правехме турнета, записвахме лайв дискове и чакахме бизнеса да се стабилизира. Дори и днес нещата се променят всяка секунда. Музикалните компании трябва да се реорганизират, ако искат да оцелеят, както това направи кино индустрият,а която се ориентира към издаването на DVD-та например.

От другата страна - Последен въпрос. Има ли още място за старите кучета?

John Lawton - Разбира се. Огледай се. Ние сме тук

Mick Box - Надявам се.

John Lawton - Винаги ще има място за групи като нас и музика като нашата, за групи като Сигнал, които свириха тази вечер.
Mick Box - Много млади хора идват на нашите концерти, знаят текстовете и смятам, че това е фантастично. Добрата музика може да устои на времето.

От другата страна - Помните ли първото си турне в България?

Mick Box – Да, първия път май бяхме у вас през 70-те, а през 80-те направихме цяло турне и свирехме на футболни стадиони. Беше наистина невероятно изживяване.

От другата страна - Хареса ли ви версията на "Free Me" на СИГНАЛ?

John Lawton - Да определено. На мен ми допадна, че е на български. За това и я направихме заедно с тях.

От другата страна - Вашето послание към феновете ви в България?

Mick Box - Благодарим ви за всичко. И през 2011 година пак ще свирим и се надявам, че скоро пак ще бъдем тук. John всъщност живее тук, така че има и къде да отседнем. Има много общи неща между България и URIAH HEEP. И тъй като хората са тези, които правят една страна хубава, то смятам, че тук е фантастично. Може би ще се видим на “July Morning Fest”.

John Lawton – И трябва да отбележим, че тук хората са прекрасни. И не говоря глупости. Хората тук са невероятно гостоприемни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов