Интервю с Vincent Cavanagh (ANATHEMA) ...

Интервю с Vincent Cavanagh (ANATHEMA)

Заслугата за това интервю е изцяло на Албена Цолова – Бета от магазин „Яко”, София. ANATHEMA дойдоха за първи път у нас по покана на „Тангра Мега Рок” на 20.11.2010 година. Групата свири в зала „България”. Това се случваше за първи път в историята на рок музиката у нас – екстмемисти да пристъпят прага на меката на класическата музика. Бета разговаря с Vincent Cavanagh след концерта на британците.

Интервюто с Vincent Cavanagh (ANATHEMA) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 20.12.2010 година.


От другата страна - Значи казваш, че никога не си бил на толкова шумен концерт?

Vincent Cavanagh - Да, през целия си живот не съм бил на подобен концерт.

От другата страна - Дори и в дет метъл времената ви ?

Vincent Cavanagh - Мисля, че имаш малко погрешна представа за това, каква група бяхме тогава.

От другата страна - Разкажи ни за концерта... Но всъщност представи се първо.

Vincent Cavanagh - Вие чувате гласа на Vincent... Неговият единствен глас.

От другата страна - Какво беше толкова специално на концерта? Феновете, настроението или всичко заедно?

Vincent Cavanagh - Определено феновете. Все още имам звън в ушите. Надявам се, че утре ще отмине. Беше изумително да свирим на това място. Всеки в залата беше много дружелюбен. Това място наистина е красиво. Зад сцената свирихме на такива инструменти като арфа. Аз самият свирих на пиано музика от френския композитор Erik Satie, когото много харесвам и смятам, че произведенията му са невероятни. Надявам се, че и други рок групи биха могли да свирят тук.

От другата страна - Искаш и други рок групи да свирят тук... Но вие не сте традиционна рок група.

Vincent Cavanagh - Да, тъй като сменихме няколко възможности за места, където да се проведе концерът, организаторът трябваше да убеди собственика на това място, че сме новите PINK FLOYD.

От другата страна - А вие ли сте новите PINK FLOYD?

Vincent Cavanagh - Не бих ни определил така. Сравнявам нашата група с RADIOHEAD като банда, която развива звука си във всяка песен и не се страхува да експериментира .Не става въпрос за всеобщото мнение. Днес трябва да се стремиш да правиш интересна музика. Трябва да гледаме в бъдещето.

От другата страна - Предполагам, че сте имали трудни моменти в живота, които обаче са ви дали някаква посока. Кои са те? Дори и преди да създадете групата, може би когато си започнал да свириш на китара?

Vincent Cavanagh - Тогава бях на 3 години. Баба ми имаше голям стерео грамофон, на който пускаше THE BEATLES. "I Wanna Hold Your Hand" ми е любимата тяхна песен. THE BEATLES са оказали огромно влияние върху мен и подобно на тях, ние се развиваме музикално, независимо от очакванията на публиката или лейбъла ни.

От другата страна - Помниш ли какво почувства първия път, когато хвана китарата и първия път когато целуна момиче? Би ли сравнил тези две чувства ?

Vincent Cavanagh - Нека кажем, че едното беше успех, а другото не. Започнах да свиря на китара заради едно парче на FLEETWOOD MAC - "Alcatrazz". Много красиво парче, което свирих и на погребението на майка ми, защото музиката беше всичко за нея. Тя почина твърде рано за съжаление.

От другата страна - Кое е най-голямото предизвикателство в музикалния бизнес? Да задоволиш интереса на хората или...?

Vincent Cavanagh - Мисля, че не ме разбра. Не се стремим да задоволяваме ничии интереси. Аз съм абсолютен егоист. Сега съм щастлив, защото имаме добър нов албум, който наистина харесвам, както харесвам и албумите на PINK FLOYD, RADIOHEAD и THE BEATLES. Имам много крайни възгледи относно това, което правим и смятам, че можем да заемем гордо място до групите, които изброих по-горе, защото всички те се развиват непрекъснато. Ние сме много егоистични по отношение на това, което правим. Когато един албум бъде издаден, той става забавление, а преди това е изкуство. Нашето изкуство.

От другата страна - Да, мисля че те разбрах...

Vincent Cavanagh - Помисли си - имаш много възможности особено що се отнася до домашното записване на музика. Всяко хлапе може да реши, че иска да записва класическа музика на китара например. Всеки е свободен да запише всичко и аз подкрепям всеки, който се възползва от тези възможности.

От другата страна - Има ли много музиканти, които ви дават демо записи по турнетата?

Vincent Cavanagh - Не, не бих казал. Но на всички слушатели бих препоръчал групата GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов