Интервю със SECRET SPHERE ...

Интервю със SECRET SPHERE

Италианците SECRET SPHERE дойдоха за първи път у нас като съпорт на GAMMA RAY 21.02.2010 година. Групата изненада феновете с приятен и мелодичен симфо пауър метъл. Преди да се качи на сцената, групата отговори на няколко въпроса. Концертът на GAMMA RAY, SECRET SPHERE и третата група FREEDOM CALL беше организиран от „ABV Pro” във вече нефункциониращия клуб "Blue Box".

Интервю със SECRET SPHERE е излъчено в предаването „От другата страна” по радио Варна на 12.04.2010 година и в „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по „BNT World” на 14.04.2010 година.


От другата страна - Как се чувствате в България? Успяхте ли да видите нещо от страната или от София?

SECRET SPHERE - За първи път сме тук. Пристигнахме преди малко, слязохме от тур буса, закусихме и нямахме никакво време, за да разгледаме града. Но наистина искаме. Може би когато приключим с разполагането на техниката, ще се разходим по улиците, за да разгледаме. Много хора са ни казвали, че София е много красив град. Така че се надявам да се случи.

От другата страна - Какво знаете за България?

SECRET SPHERE - Определено не знаем много. Но имаме информация от много хора, които харесват музиката ни. Те оценяват това, което правим. Знаем, че хората идват на концертите и подкрепят бандите. Това всъщност знаем за страната ви.

От другата страна - Харесвате ли футбол?

SECRET SPHERE - Подкрепям „Рома”!

От другата страна - Ако не знам нищо за групата, кое е първото, което трябва да науча за нея?

SECRET SPHERE - Събрахме се през 1997 година. Aldo Lonobile е създателят, негова беше идеята за хората, които сме в състава. Първото, което трябва да е ясно за SECRET SPHERE, е, че това е група, в която сме се събрали приятели. Не професионалисти, които продължават нещо и имат някакъв опит. Ние сме приятели, които работят заедно. Смятам, че това е най-важното за групата. Защото професионалните музиканти са технически перфектни, а ние се опитваме да използваме повече емоции в музиката си, защото така се усещаме в бандата.

От другата страна - Каква беше идеята, когато създавахте групата?

SECRET SPHERE - Слушам тази музика от много малък. Родителите ми ме запознаха с творчеството на DEEP PURPLE и хард рок музиката. Започнах да свиря на китара и още от началото композирам. Така повиших уменията си и реших да създам симфонична метъл група. Това е историята. До момента сме записали пет албума, които се разпространяват по целия свят. Шестият ще излезе през април тази година. Има доста положителни отзиви за групата от целия свят и независимо, че сме в България за първи път, се надявам, че и тук ще ни приемат добре.

От другата страна - Как станахте част от турнето на GAMMA RAY?

SECRET SPHERE - Това се случи благодарение на лейбъла ни. Казаха ни, че имаме нужда от това - да ни познават на повече места. А турнето с GAMMA RAY е много важно, защото групата излиза пред много ховече хора. Досега всички концерти са изцяло или почти разпродадени. За нас тези участия са много важни, защото след концертите хората идват при нас и ни казват, че са ни чули за първи път и много са ни харесали. Купуват си дисковете и ни следят в интернет, намират информация за нас. Това е може би най-добрата промоция за групата досега. Това ни е четвъртото турне, но е най-важното за SECRET SPHERE. Преди това бяхме с ROYAL HUNT, с ASTRAL DOORS – шведска група. След това и с King Diamоnd, бившия лидер на MERSYFUL FATE. Но този път с GAMMA RAY е наистина много важен за нас. Надяваме се, че един ден ще направим турне като основна група с цели концерти за нашите фенове, защото понякога не разполагаме с достатъчно време да им дадем това, което искат.

От другата страна - Какво се крие зад името SECRET SPHERE?

SECRET SPHERE - Името на групата – SECRET SPHERE, дойде от един наш приятел. Търсехме нещо, което да не звучи много фентъзи или твърде буквално, а да обедини двете в едно. Самото значение на SECRET SPHERE е нещо, което всеки носи в себе си, нещо, което те кара да създаваш, да бъдеш писател, архитект или да твориш музика. Това е искрата във всеки един от нас, която ни кара да създаваме нещо лично. Това е SECRET SPHERE за нас.

От другата страна - Как това се отразява на музиката на групата?

SECRET SPHERE - Музиката ни е пълна с мелодия и носи позитивни послания. Смятам, че когато хората слушат SECRET SPHERE, могат да гледат положително на сблъсъка си с ежедневието. Не искаме да сме мрачни през цялото време. Защото ние сме щастливци и искаме да накараме и хората, които ни слушат, да се почувстват поне за малко щастливи, когато са с нас.

От другата страна - Няколко думи за новия ви проект?

SECRET SPHERE – Върху новия ни албум и върху предишния работихме по съвсем различен начин – това е основната разлика спрямо дисковете, които сме правили преди. Направихме песните много по-бързо и това ни даде повече пространство за импровизации. За мен това е предимство, защото е свежо и ти дава възможност да не се замисляш много-много какво точно да правиш, а тъкмо обратното – да освободиш всичко, което чувстваш вътре в себе си. Това най-добре отговаря на името на групата SECRET SPHERE.

От другата страна - В света има много симфонични метъл банди. Какво ви различава от тях?

SECRET SPHERE - Смятам, че основното нещо, което прави SECRET SPHERE различна група от всички останали симфонични метъл банди, определено е фактът, че ние сме една от малкото, които смесват не само симфонични елементи в музиката си, но и траш метъл, по-малко от класическите периоди. Нещо, което идва от историята на Италия. Само като пример - в миналото сме използвали и госпъл хорове. Обичаме много хард рока. Обикновено смесваме пауър частите с хард рок. Това не е често срещано. Когато чуеш за симфонична метъл група, си представяш бомбастични хорове, скоростни песни, двойни каси. Разбира се, в нашата музика има от всичко това, но тя притежава и много други елементи, като среднотемпови пасажи, хард рок и блус елементи. Много повече неща, които могат да се чуят.

От другата страна - Трудно ли е за вас да бъдете метъл банда в Италия?

SECRET SPHERE - Доста. Защото в Италия има много метъл банди, но те все още са в ъндърграунда. Положението не е като в Германия. Когато отидеш там, ти виждаш EDGUY, например, и много други. У нас не е така. Ние сме все още в ъндърграунда, независимо, че сцената е препълнена с банди и фенове, които ги подкрепят. Но всичко е в ъндърграунда. Ако искаме да направим концерт, когато се обадим на промоутърите и им кажем, че сме метъл група с пет албума, те ни отговарят, че трябва да помислят. Само като пример - когато се обадим в Германия и им кажем, че сме правили турнета с GAMMA RAY, с King Diamоnd, работим с този и този лейбъл, те веднага ни казват: „Добре, заповядайте на шоуто.” Това е основната разлика.

От другата страна - Италианските фенове лоялни ли са към групите?

SECRET SPHERE - SECRET SPHERE има доста добри фенове в Италия. Преди четири или пет дни направихме концерт в Милано, на който дойдоха много хора. Ние сме една от първите пауър метъл групи в Италия. Дебютът ни излезе една година след този на RHAPSODY. В историята на стила в нашата страна се нареждаме така - LABYRINTH, RHAPSODY, DOMINE, SECRET SPHERE и останалите. От 11 години издаваме албуми.

От другата страна - Това ли е основната ви работа или имате и друга?

SECRET SPHERE - Имаме основна работа. За съжаление.

От другата страна - Кога смятате, че ще започнете да живеете от музиката си?

SECRET SPHERE - Определено не знаем. Ние живеем от нашата музика, но тук не става въпрос за пари.

От другата страна - Сбъднаха ли ви се мечтите със SECRET SPHERE?

SECRET SPHERE - Работим по това и се надяваме, че ще се случи. Работим здраво мечтите ни наистина да станат реалност. Трудно е, защото продажбите на албумите са много ниски днес - заради кризата, заради нелегалното смъкване от интернет. Но ние не сме против даунлоудването на музика, защото това е много важно за нас. Благодарение на интернет много банди са били открити от феновете. Така че не казваме на хората да не свалят нашата музика от интернет, но им казваме - ако ви е харесала, тогава си купете диска.

От другата страна - Посланието ви към българските фенове.

SECRET SPHERE - На първо място сме горди, че сме тук. И наистина се надяваме да оставим нещо специално в сърцата на всички, които дойдат на концерта. За много кратко сме тук, защото след концерта си тръгваме много рано. Но се надяваме, че ще срещнем много хора и ще им оставим по някой хубав спомен. И ще получим нещо от тях, когато сме на сцената. Това е комуникация.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов