Интервю с Timo Tolkki (REVOLUTION RENAISSANC ...

Интервю с Timo Tolkki (REVOLUTION RENAISSANCE, ex-STRATOVARIUS)

Интервюто с Timo Tolkki направих при първото и единствено засега гостуване на китариста у нас. Предвидения разговор от предварителните 10 минути, продължи поне 30. Timo Tolkki отговори на всички въпроси изчерпателно, без да отбива номера. У нас финландецът изнесе музикален семинар – нещо, което се прави за първи път. Timo Tolkki гостува по покана на „R.B.F.” Семинарът продължи три часа, като в края заедно с родната група VELVET PROJECT, Tolkki изсвири най-известните песни на групите, в които свири и е свирил. Концертът-семинар беше на 02.04.2010 година в столичния клуб "R.B.F."

Интервюто с Timo Tolkki (REVOLUTION RENAISSANCE, ex-STRATOVARIUS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 19.04.2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по “BNT World” на 12.06.2010 година.


От другата страна - Здравей! Добре дошъл в България!

Timo - Благодаря!

От другата страна - Първите ти впечатления, тук си от вчера?

Timo - Всъщност, дойдох във вторник. Впечатленията ми от България са, че е изключително очарователна страна с много древна култура. Не мисля, че напълно осъзнавам това, защото аз винаги откривам неща за страната, в която съм дошъл. Излязохме на разходка и отидохме до някакъв манастир и там имаше разни неща на по хиляда години и аз казах: „Уау!”. После опитахме вашата национална кухня в един наистина хубав ресторант и съм истински щастлив. Това е първото ми идване тук, пристигнах от Испания и цялото това преживяване е настина яко. Щастлив съм, че съм тук.

От другата страна - Преди да дойдеш тук какво знаеше за България?

Timo - Кисело мляко!

От другата страна - Само това?

Timo - Знам, че е клише, но, примерно, във Финландия има финландско кисело мляко, което се казва „Българско кисело мляко”, така че вие си имате нещо, което почти всички в света познават. Мисля, че в тази страна имате и много повече от киселото мляко.

От другата страна - И ти го откриваш сега?

Timo - Да, откривам много неща и съм истински изненадан.

От другата страна - Добре, кажи ни нещо повече за този семинар довечера, който водиш.

Timo - Това е музикален семинар, където навлизаме в дълбините на музиката. Нали знаете, аз съм бил в музикалния бизнес 25 години.

От другата страна - Ти продължаваш да си в музикалния бизнес.

Timo - Да, така е. Онзи ден, понеже беше деня на шегата, се пошегувах във Фейсбук, че започвам да свиря на цигулка и в действителност някои хора повярваха на това.

От другата страна - Можеш ли да свириш на цигулка?

Timo - Не, не мога. Но семинарът е доста продължителен, понякога дори по три часа. Има различни раздели и наистина се получава взаимодействие. Насочен е основно към музиканти или хора, които биха искали да бъдат музиканти, но също така е и за всеки, който просто има желание да дойде. А в края на семинара свирим по един час мои песни, това е нещо като предаване на знания, но също така е забавно и занимателно – има хумор.

От другата страна - Много хумор.

Timo - Има хумор, понякога наистина много, но трябва да съобразиш семинара със средата, в която си. Има някои трудности, защото има преводач, който превежда моите думи на местния език, освен това самият семинар трябва да е в съответствие с местната култура. така че нагаждам и приспособявам различни неща.

От другата страна - Защо провеждаш този семинар?

Timo - Считам, че имам задължението да дам обратно нещо от това, което самият аз съм получил през дългата си кариера, да предам някои знания. Има толкова много знания, хората могат да ми задават каквито въпроси искат, аз съм там заради тях – един вид обслужвам и задоволявам нуждите на хората, които са дошли и се забавлявам, също така.

От другата страна - Това не е първия ти семинар.

Timo – Не.

От другата страна - Как хората приемат твоите знания, тези семинари изобщо.

Timo - Основно хората са много изненадани, защото най-вероятно очакват типично обучение за китара, но нищо подобно не се случва. Първо имаме безгранична и необятна музика. Това ни най-малко не е типичният „аз идвам и показвам колко бързо мога да свиря” семинар. Не е това. Разбира се, че свиря, но обяснявам и много други неща, свързани с моята кариера, музикалната индустрия, давам много съвети на групите и музикантите и много други неща. Също така много импровизирам, нещата не са строго определени – имам концепция, разбира се, но всичко е много свободно.

От другата страна - Дали семинарът се базира на последната група, в която участва – STRATOVARIUS?

Timo - Семинарът е основан на цялата ми кариера като музикант от, Боже мой, започнах когато бях на 7 – тогава започнах да свиря на китара

От другата страна - А имаш ли музикално образование?

Timo - Да, имам музикално образование, учил съм теория на музиката. Имам собствени възгледи за това, но те са много странни според някои хора, защото считам, че ученето на музика може да навреди на музикантите.

От другата страна - Това ли е мнението ти за музикалното обучение?

Timo - Да.

От другата страна - Добре, тогава ти защо учи?

Timo - Аз защо учих? Защото тогава бях на 14 и не знаех нищо от нещата, които знам сега. Когато кажа, че това вреди и пречи – това е малко рязко, но ползата от музикалното образование е съвсем малка, навлизаш дълбоко в теорията и направо се срастваш с нея и просто не можеш да се измъкнеш. Това се случва с всички, имам предвид – случило се е с Бетовен и тогава той е разчупил системата и всички правила в класическата музика. И на мен ми харесва да разчупвам правилата

От другата страна - По какъв начин?

Timo - По всеки възможен начин. Харесва ми да нарушавам правилата, не по насилствен начин, защото съм много миролюбив тип, но ако някъде има някакво табу аз съм много заинтригуван защо го има това табу и какво в действителност прикрива то.

От другата страна - Твоите идоли в музиката са класическите композитори, като Бетовен, например?

Timo - Да, Бетовен е най-великия от класиците.

От другата страна - Твоят опит идва изцяло от този период?

Timo - Не, не, има много метъл.

От другата страна – Тоест, има два периода – метъл и класическа музика?

Timo – Да.

От другата страна - Blackmore е неокласически композитор, Yngwie Malmsteen също?

Timo – Правилно.

От другата страна - Yngwie Malmsteen е повлиян от Ritchie Blackmore. Защо избра точно тези двете – метъл и класика?

Timo - Ами, когато си дете, трябва да имаш идоли, това е основната причина да започнеш всъщност. Тогава имаш идоли, но е изключително важно да превъзмогнеш този период, защото ако не се откачиш от идолите си, просто ще свършиш като тяхно копие, а целта и смисъла на музиката всъщност е да изразиш себе си. Но не можеш да изразиш себе си, ако изразяваш Blackmore. За да си способен да изразиш себе си, трябва да научиш кой си, а това е вече друга история.

От другата страна - Кой си ти?

Timo - Аз съм си аз. Какво имам предвид – получаваш точно това, което виждаш.

От другата страна - Добре, изрази себе си. Примерно, срещам някого на улицата и той ми казва: „видях Timo Tolkki, той е изключителен китарист”. Добре, обаче аз не съм го чувал...

Timo - Искаш от мен да се самоопределя?

От другата страна – Да.

Timo - Невъзможно е. Преди всичко, защото ние сме извънредно сложни създания и бих могъл да говоря за това с часове, но аз не съм този, за когото ме мислят повечето хора, защото имам репутация на труден човек, а всъщност изобщо не съм такъв. Аз съм невероятно дружелюбен и учтив, изключително миролюбив и добродушен съм, никога няма да ме видиш да викам на някого. Смешно е, защото репутацията ми е коренно противоположна.

От другата страна - Защо?

Timo - Не знам. Когато хората ме видят при истинска среща казват: „ти не си същият човек”. Не знам, аз просто си свиря моята музика, композирам си моите песни, пътувам по света и си свиря песните, но хората правят много проекции върху теб, когато свириш в група, особено в метъл група. Когато си лидер на метъл група, винаги получаваш най-голямата доза глупости. Може би оттам идва всичко – когато си водещ в някоя група, хората го асоциират с това да си авторитарен, какъвто аз никога не съм бил. Със STRATOVARIUS никога не съм бил авторитарен лидер, винаги съм бил демократичен и всичко е било съгласувано, така че наистина не знам… Това, което знам е, че трябва да следвам собственото си виждане за живота и музиката и тогава нещата стават естествено. Но човек трябва да се бори срещу толкова много глупости, които го сполитат, когато следва пътя, който аз съм си избрал - това е пътят на вежливостта, по който привличаш различни неща, които ти се случват.

От другата страна - Има ли проблем да говориш за STRATOVARIUS?

Timo - Не, изобщо. Можем да си говорим за всичко.

От другата страна - Защо спря да пееш? Ти беше водещ вокалист в първите три албума.

Timo - Да така е. Спрях да пея, защото исках групата да стане по-голяма и исках да има истински фронтмен за певец, а когато свириш на китара при типа музика, който ние правим, в действителност не се получава. Не звучим като METALLICA, това не е проблем за Hetfield – да пее и да свири на китара, но при групи, които свирят пауър метъл, не се получава. Трябва да си там, при публиката, затова когато Timo Kotipelto се присъедини към групата беше съвършено ясно, че това е правилното решение. А после, когато Jens Johansson и Jorg Michael се присъединиха към STRATOVARIUS в далечната 1995 година, тогава групата наистина тръгна и се устреми нагоре. Имам много силна интуиция за тези неща и непрекъснато я следвам, в повечето случаи е съвсем правилна. Това беше едно от тия решения – да вземем вокалист, нов барабанист и клавир, защото знаех вътре в себе си, че това е музиката, която искам да направя и знаех, че се нуждая от определен тип музиканти, за да постигна това.

От другата страна - Ако трябва да напишеш саундтрак, какъв тип филм би бил идеален за това?

Timo - Всъщност, в първия си солов албум имам песен, която се казва „Властелинът на пръстените”, но това беше преди да излязат отделните части на филма. Не харесвам „Властелинът на пръстените”.

От другата страна - Книгата или филма?

Timo - И двете. Когато бях на 14, се опитах да прочета книгата. Прочетох сигурно 50 страници и заспах. След това гледах филма. Каква е историята, която имаме тук – един пръстен и 20 битки след това – но това съм си аз. Филмите са много добре направени. Иначе, „Последният самурай” може би.

От другата страна – „Последният самурай”? Но в този филм има много битки, а ти си миролюбив човек.

Timo - Да, миролюбив съм, но също така се боря – просто имам своите си начини да се боря. Не се бия с насилие и жестокост. Разбира се, ще се защитя, ако някой ме напада. Но „Последният самурай” може да бъде приеман и метафорично – филмът е велик, даже следвам някои от принципите, които са във филма – принципите на самураите, Бушидо – това е пътят на боеца и е неписаният кодекс на поведение на самураите. Имат седем различни принципа, като някои от тях са прекалено брутални за мен, тези момчета са били доста жестоки, но аз съм си извлякъл някои неща и открих наистина ценен материал във всичко това.

От другата страна - Ти си завършен самурай.

Timo - Не съм завършен. Не се считам за такъв. Корените ми са във Финландия, но аз съм гражданин на света. Пътувам и съм бил в 62 страни през живота си, но не се чувствам финландец. Изобщо не харесвам национализма, защото според мен той е в основата на много конфликти, просто защото съществува. Това е причината винаги да казвам, че не съм финландец, защото ако нямаш националност, ако няма граници, няма конфликти. В смисъл, преди Първата световна война никой не е имал паспорт, така че има за какво да се замислиш.

От другата страна - Да се върнем на STRATOVARIUS. Моето лично мнение е, че „Visions” и „Episode” са най-добрите албуми на STRATOVARIUS. Какво се случи след тях?

Timo - Трябва да разберете, че когато говорим за музика, това в изключително висока степен е субективно – свириш една песен на десет човека и всеки един от тях я описва по различен начин. Виждам целия напредък и развитие на STRATOVARIUS като нещо цялостно и естествено. Наистина мисля, че всеки албум е бил по-добър от този преди него. Разбира се, хората си имат своите предпочитания, но за мен като изпълнител и композитор върхът на STRATOVARIUS е в „Elements part 1”. Няма конкретна причина, защото композирането няма нищо общо с мисленето – докато съм писал песните, не съм мислил, просто съм изразявал себе си и би могло да се получи всичко – каквото дойде. Можеш да си направиш план, че ще напишеш седем вида песни примерно, но не мисля, че това в действителност върши работа. При метъла не сработва, защото в метъла има една определена честност и прямота и там не би се получило. При Britney става.

От другата страна - STRATOVARIUS същата група ли е и без Timo Tolkki?

Timo - Не би могла да бъде, защото аз не съм там, няма как да е същата, това е нова група. Но това изключително зависи от конкретния човек и всеки може да има собствено мнение. По начина, по който аз гледам на нещата, аз напуснах групата. Реших да си тръгна, защото чувствах, че групата не се развива повече, достигнахме върха и повече нямаше какво да кажем, затова аз не исках да продължавам с това - все едно повтарям нещата. Така че продължих с правенето на нещо съвършено различно, което изобщо не се продава, но това само доказва, че моят мотив за правенето на музика е изключително честен. Не казвам, че момчетата от групата са пресметливи – те също са част от тази група от дълго време, работихме здраво за успеха, свирили сме на около 2 000 концерта в този състав. Според мен, да представиш нещо за творчество на STRATOVARIUS, когато аз съм написал 95 процента от материала, е меко казано странно. Не бих искал да съм в това положение - в група, която има каталог с песни, написани от човек, който не е в групата. Но мисля, че записа, който направиха – Polaris, е добър албум и мисля, че има много талант в групата. Мисля че след около 3 години и 7 месеца те ще ми се обадят

От другата страна - Нямате връзка по между си сега?

Timo - Не, не, сега сме в приятелски отношения. В началото беше грозно, защото те не го очакваха. А аз им казах причините, заради които напускам и беше направо като при развод – спориш, чувстваш се бесен, чувстваш се тъжен, чувстваш това или онова... И после минаха две години и половина откакто напуснах – време, през което аз направих три албума. Сега сме ok, поддържаме връзка, аз знам и всички знаят, че един ден те ще ми се обадят.

От другата страна - Тогава ще има реюниън?

Timo - Всеки знае, че те ще ми се обадят. Ако все пак се случи, не знам, нямам нищо против тях, но ще бъде само за един албум и едно турне след това. Няма да продължавам с това, защото не вярвам, че можеш да промениш нещо и да продължиш. Нещо се случи и аз напуснах и въпреки че сбогуванията за нас наистина са клише, но съм сигурен, че те ще ме потърсят.

От другата страна - А какви бяха тези скандали?

Timo - Знаеш ли цялата история?

От другата страна - Може би само отчасти, много хора казват, че е било някаква реклама.

Timo - Да, реклама беше, нарекоха го публичност, но това което се случи всъщност разруши групата.

От другата страна - Това разруши групата?

Timo - Да, но работата е там, че подписахме много голям договор с британския лейбъл Sanctuary и ставаше въпрос за много пари, а винаги когато има много пари, има и много хора, които идват при теб и започват да ти говорят. Така се роди идеята за тази постановка, когато групата се разруши всъщност, веднага след подписването на този голям договор. Аз откачих и направих сцена, а после Timo и Jorg напуснаха групата, след това в продължение на девет месеца имахме вокалистка – невероятни глупости, които повечето хора дори не биха повярвали, че ще бъдат направени, но те ги направиха. Това беше грешка спрямо феновете, като се връщам назад изпитвам срам и съжалявам и всъщност аз публично се извиних на феновете. Това е факт, който не крия, защото всички знаят, че такива неща могат да се случат просто така. Аз поех своята отговорност за това, другите не са, но то си стои. Това се случи преди около шест години и вече е време да продължим напред, да правим нова музика и да оставим всички тези глупости зад гърба си. Бяха наистина тежки времена, които продължиха три години.

От другата страна – REVOLUTION RENAISSANCE? Какво се случва с този проект, това ли е главната група на Timo Tolkki сега и кога ще чуем втората част на вашата опера?

Timo - REVOLUTION RENAISSANCE са живи и са добре. Сега сме в студио.

От другата страна - За трети албум?

Timo - Да, имаме договор за запис със „JVC” в Япония и с „Napalm Records” в Австрия за разпространение в целия свят. Новият албум ще излезе през август.

От другата страна - Тази година?

Timo - Да, барабаните вече са записани – заради това бях в Сао Пауло. Барабаните, вокалите и китарите са направени и когато се върна във Финландия, мога да продължа с моите сола, баса, микса и всичко останало. По-различен е от предишния албум, по-директен е някак, по-метълски. Всъщност е един супер як албум. Гордея се с него.

От другата страна - Втората част на рок операта „Saana - Warrior of Light”?

Timo – „Saana” ще почака малко, защото трябва помисля какво ще й се случи на Саана, на героинята. Саана е всъщност Дженифър от Щатите – тя е оперна певица и в действителност е преживяла много от нещата, които се случват в първата част и беше малко откачено, защото аз не знаех за това. Написах тази история през 2005 година, разхождах се една сутрин по брега на морето и ме осени тази идея за „Saana”. Саана е планина в Лапландия, отидох там и написах историята на един дъх, също така и края, аз знаех как ще свърши всичко, но Дженифър изглежда толкова свързана с цялата история, че трябва да проверя дали животът й продължава според моята история. Доста е необикновено, самата тя се държа чудато и казва: това е моят живот.

От другата страна - Доста странно.

Timo - Да, странно е.

От другата страна - Но ти не си познавал тази жена преди да напишеш историята

Timo - Не, първо написах историята и след това започнах да правя прослушвания на певци. Необяснимо е.

От другата страна - Последен въпрос – как виждаш музикалната сцена сега? Ти си започнал в края на 80-те.

Timo - В действителност съм започнал много преди това, но…

От другата страна - Да, но първия албум на STRATOVARIUS е от 1989 година.

Timo - Да.

От другата страна - Та как виждаш ти нещата - вашият връх, вашите най-добри албуми излязоха, когато метъла беше разсипан. Как се случи това, как виждаш сцената сега, сравнявайки я с времето, когато вие започвахте?

Timo - Очевидно е, че сега е много по-трудно.

От другата страна - Защо? Сега има интернет, много хора могат да чуят вашата музика.

Timo - Преди всичко считам, че много хора са отегчени от доста неща в музиката, защото има страшно много групи. Другото нещо е, че трябва да предложиш наистина качествен продукт на публиката и казвам качествен във всеки възможен смисъл – като запис, песните трябва да са наистина добри... Хората просто очакват все повече. Много музика е написана след 89-та година, изминали са много години и хората искат повече, също като при филмите – непрекъснато се правят все по-ефектни и грандиозни неща. По някакъв начин и хората са разглезени вече може би, но смятам, че ако имаш група с хубави песни и имаш добри връзки и договор със звукозаписна компания, можеш да бъдеш супер. Но за новите групи е доста трудно

От другата страна - В REVOLUTION RENAISSANCE започнахте от кота нула.

Timo - Да, съвсем отначало.

От другата страна - Без имената ви, защото сте известни като Ritchie Blackmore например?

Timo - Да, например когато Blackmore напусна PURPLE, той използва името си с RAINBOW – беше Ritchie Blackmore`s RAINBOW. Аз не исках да използвам името си. Просто исках да имам нова група със свежи хора и да правим нова музика. Албумът „Age of Aquarius” е напълно различен от това, което са очаквали от мен. „Saana” също е различен албум – в него няма китари и много хора наистина се разгневиха заради него, но за мен той е един от най-важните албуми. Наистина е важен за мен. Мога да правя само това, което считам за най-доброто за себе си, не съм тук за да угодя на хората, освен когато свиря на живо. Винаги съм казвал, че не композирам заради хората, композирам за себе си, но когато свиря на живо свиря това, което хората искат да чуят. Това е моята философия.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов