Интервю с Efthimis Karadimas (NIGHTFALL) ...

Интервю с Efthimis Karadimas (NIGHTFALL)

След шест (!!!) години затишие основоположниците на гръцкия ъндърграунд NIGHTFALL издадоха един от най-добрите си албуми „Astron Black and the Thirty Tyrants”. Което се оказа добър повод да поговорим с идеолога на бандата Efthimis Karadimas. За връзка с мозъка на NIGHTFALL помогна Албена Цолова – Бета от магазин „Яко”, София, която се оказва, познава цялата гръцка сцена...лично!!!

Интервюто с Efthimis Karadimas (NIGHTFALL) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 03.01.2011 година.


От другата страна - Здравей! Какво се случи около NIGHTFALL през тези 6 години мълчание?

Efthimis Karadimas - Всеки ми задава този въпрос. Нямахме нищо ново, което да предложим, липсваше ни желание да издаваме нова музика. Просто това е, нищо повече ,нищо по-малко. Знам, че е нормално за група да издава албуми през година, година и половина, но това никога не се е отнасяло за NIGHTFALL. Ние издаваме музика, когато чувстваме, че е настъпил правилният момент. Изразяваме себе си, когато сметнем, че е правилно.

От другата страна - Какво е състоянието на групата в момента ?

Efthimis Karadimas - В момента си почиваме след една тежка година, в която записвахме в студио, правихме аранжименти, заснехме видеото към парчето "Ambassador of Mass" от новия албум "Astron Black and the Thirty Tyrants". Правим интервюта за албума и скоро може би ще имаме няколко концерта или малки турнета. Ние не сме от групите, които харесват големите турнета. Така че, в момента промотираме диска.

От другата страна - А пишете ли нови песни ?

Efthimis Karadimas - Не, не, "Astron Black and the Thirty Tyrants"о тне много от нашата енергия и вдъхновение, за да стане и сега сме напълно лишени от сили, но пък сме удовлетворени от крайния резултат. Скоро не се очертава да записваме нови неща.

От другата страна - Новият ви албум е страхотен - разкрий идеята, която стои зад "Astron Black..." ?

Efthimis Karadimas - Главната идея е древния страх на хората от съществуването и стремежа ни да се разпростираме към все по-нови и нови земи и места. Това символизира и обложката, която е картина от един много талантлив художник - Travis Smith (NEVERMORE, OPETH, KATATONIA, DEATH). Триремата е символ на пътуването, на стремежа ни да търсим нови места, за да продължим расата си. Това е концептуален албум, но не от типа, както KING DIAMOND или QUEENSRYCHE. Основната идея на този албум е борбата на човешката раса за оцеляване.

От другата страна - Смятам, че това е най-гръцко звучащият албум на NIGHTFALL, особено с женския хор ,който пее в някои от парчетата....

Efthimis Karadimas - Не съм 100% съгласен. През 1995 година издадохме "Athenian Echoes", който беше най-гръцкият ни албум текстово и музикално .Новият ни албум също е повлиян до известна степен от балканската музикална традиция ,но не смятам, че това е основният елемент в него.

От другата страна - Как намираш новият ви албум, сравнен с по-старите ви издания ?

Efthimis Karadimas - Този албум е още една стъпка напред за нас. Ние никога не ограничаваме музиката си в някакви стилови рамки, а просто оставяме вдъхновението да ни поведе. Новият албум се получи много хеви метъл - много повече хеви, отколкото дет, готик или блек метъл. В него ще откриете много елементи от класическия, 80-тарски звук. Бих казал, че това е най-хеви метъл албума на NIGHTFALL.

От другата страна - Смяташ ли, че това е бъдещето на екстремната музика - смесването на различни стилове ?

Efthimis Karadimas - Това е нещо, което ти като журналист трябва да кажеш, а също и хората, които се занимават с историята на тази музика. Ние сме просто музиканти, които изразяват чувствата си чрез музика. Нямам никаква идея какво е нейното бъдеще. Знам много млади метъл фенове, които боготворят музиката на 80-те години, но дали биха свирили подобен стил или биха започнали да експериментират с нови звуци, за да звучат като американските банди, не знам. Не харесвам тези американски групи, но в момента са много популярни.

От другата страна - Как би обяснил успеха на гръцки групи като NIGHTFALL, ROTTIG CHRIST, SEPTICFLES и по-младите SUICIDAL ANGELS и INACTIVE MESSIAH?

Efthimis Karadimas - Спомням си първите години NIGHTFALL, ROTTIG CHRIST, SEPTICFLES, бяхме близки приятели и свирихме нашата си музика в края на 80-те години. Тогава беше много трудно, защото нямаше добри студия в Гърция, оборудването беше адски скъпо и ние се специализирахме в намирането на евтини начини да промотираме музиката си. Ние все още се чувстваме като едно цяло и всеки знае, че тези три групи създадоха метъл сцената на Гърция. Сега нещата са много по-различни. Тогава имаше силен ъндърграунд дух, трябваше да живееш за музиката си. Днес метъл музиката е по-популярна, трябва да направиш няколко определени стъпки и хората ще научат за теб и ще започнат да идват по концертите ти. Сега ситуацията е много по-различна от преди за гръцката, а предполагам и за цялата балканска сцена.

От другата страна - Смяташ ли, че NIGHTFALL получават подкрепата, която заслужават от феновете си ?

Efthimis Karadimas – Да, абсолютно. Особено като се има предвид, че не свирим често на живо. Смятам, че най-важното е създаването на музиката и нейното записване, след това идва времето на промоцията. Ние не държим да сме свръх популярна група, искаме да правим своето изкуство и съм щастлив, че по света има умни хора, които да ни оценят.

От другата страна - Последен въпрос - вие никога не сте се бояли от експерименти, но колко силен трябва да бъде човек, за да прави това, което желае без да се влияе от другите около него ?

Efthimis Karadimas - За мен именно това е смисълът на думата „Изкуство”, иначе просто си някой, който предлага някакъв продукт наречен музика. Това са две напълно различни неща. Ако искаш да се продаваш, трябва да взимаш бизнес решения и съвети от много хора, а това не е изкуство. Изкуството е като глас вътре в теб, който те е избрал за божествен канал на нещо извън този свят, което вдъхновява теб и други хора. Няма нужда да си някакъв особено силен характер, защото този глас те обзема и ти ставаш негов инструмент. Това е духовно изживяване.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов