Интервю с Attila Csihar (MAYHEM) ...

Интервю с Attila Csihar (MAYHEM)

На 30.05.2010 година с помощта на „Most of Evil Music” Адът се отвори на Земята. В един ден, на една сцена, един след друг ордите видяха кръстниците VENOM и зверовете MAYHEM. Принцовете на мрака ни отвориха вратите на Пъклото и ни подкапаха към деветте кръга. Преди миризмата на сяра да ни задуши, успях да поговоря с вокалиста на MAYHEM Attila Csihar, който изграчи злокобния и легендарен албум „De Mysteriis Dom Sathanas”, най-тъмната част от историята на групата.

Цитат от репортажа на сайта Metal Katehizis (www.katehizis.com): “Започна се без приветствия и без емоции - ударно начало с "Pagan Fears" от тоталния култ, пропит с омраза "De Mysteriis Dom Sathanas". Това беше и албумът, около който се завъртя сетът на норвежците. Attila се появи на сцената облечен като епископ, размахващ едновременно кандило и въже с клуп като от бесилка. От очите му се лееха кървави сълзи, а Csihar проповядваше, проклинаше и кълнеше от сцената. Фалцетните писъци и ревовете се сливаха със стържещите рифове, а машината Hellhammer постилаше минни полета с ударните. Казват, че "пътят към Ада е постлан с добри намерения". На 30 май вечерта в зала "Христо Ботев" добри намерения нямаше. И да е имало, те бързо бяха смазани от лудницата и мизантропията, с които е пропита музиката на MAYHEM.”

Останалото е история!!!

Интервюто с Attila Csihar (MAYHEM) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 14.06.2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 14.07.2010 година.


От другата страна - Добре дошъл в България. Как върви турнето дотук и знаеш ли нещо за нашата страна?

Attila Csihar - Турнето върви добре, въпреки че имаме някои проблеми, както днес например, когато една от групите, с които сме не може да свири, а това е жалко. Винаги е интересно да свирим в страна, в която никога не сме били преди. Публиката на това турне е много ентусиазирана - миналата нощ например свирихме в Белград и беше страхотно.

От другата страна - Как би описал феновете на MAYHEM?

Attila Csihar - Трудно е, защото ни слушат много различни хора. По принцип, повечето ни фенове са между 14 и 24 години, но съм срещал и почитатели на по 40-50. Срещал съм много хора, за които не би предположил, че слушат MAYHEM. Например Owen Pallett от FINAL FANTASY, които са поп група, но той е наш фен. Както и пичовете от SONIC YOUTH - те са легендарна инди банда, свирихме заедно на фестивал в Осло и те дойдоха ден по-рано, за да гледат нашето шоу. Феновете ни не са само метъли с нашивки. Музиката е това, което ни събира заедно. Запознавам се с много интересни хора покрай концертите. Музиката стои и над политиката. Например свирили сме в Израел и в Ливан, което показва, че музиката може да обединява хора, които иначе минават за смъртни врагове. Връзката с хората е най-хубавия момент от създаването на музика.

От другата страна - Ти пееш в "De Misteris Dom Sathanas" и в "Ordo Ad Chao". Каква е разликата между MAYHEM през 1994 и през 2008 година ?

Attila Csihar - Групата е различна, защото в нея са различни хора, но основната идея е същата. MAYHEM са петима души, които представят групата. Но MAYHEM е и име, което стои над всички нас. Ние сме различни хора, но посланието не се е променило. Нашето изкуство показва тъмната страна на живота - болка, смърт, война, религия... Обхващаме много аспекти, всички тъмни и негативни страни на живота. Нашата музика дава сила и енергия за борба с тези неща. Срещал съм хора, които твърдят, че нашата музика ги е спасила. Но това не се отнася само за музиката. Повечето велики художници имат много мрачни и подтискащи картини. В литературата също се срещат много поеми за смъртта и страданието. Монетата винаги има две страни - нищо не е само добро или само лошо. Понякога имам чувството, че когато вложа усилията си в негативната енергия, печеля нещо позитивно. Повечето музиканти, свирещи екстремна музика, са много приятни хора. От друга страна поп звезди, които пеят за любов, в реалния си живот са напълно откачени, пребиват приятелките си или карат пияни и предизвикват катастрофи.

От другата страна - Къде според теб се крие успеха на MAYHEM? В трагичните инциденти от началото на 90-те или в музиката?

Attila Csihar - Мисля че и в двете. Групата започна през 1984 година, което постави началото на тази сцена. Някои хора смятат, че събитията от началото на 90-те имат голямо значение, но за мен не е така. Когато чух демо записите на MAYHEM бях поразен от тотално новия начин на свирене. MAYHEM дадоха началото на цялата сцена. Затова и всеки път, когато издадем нов албум, хората очакват от нас да направим нещо много добро. Ние сами сме избрали този начин на живот, защото той ни дава свобода. Но пък заради свободата си губим други неща като удобствата.

От другата страна - Как виждаш бъдещето на блек метъл? По-експериментално или по-традиционно ?

Attila Csihar - Стилът се развива в много посоки. Винаги ще има групи, които ще забиват олдскуул блек метъл и винаги ще има банди, които ще експериментират. Но се надявам, че стилът ще е все така интересен.

От другата страна - Какво мислиш за новия албум на BURZUM?

Attila Csihar - Чух че е издал албум. Радвам се, че отново свири същите неща. Не поддържаме контакт, но аз нямам проблем с него, защото това което се случи в MAYHEM беше конфликт между двама души. Смятам, че той е много интелигентен пич и много добър музикант. Не споделям неговите идеи, но го уважавам. Мисля, че вече е платил каквото трябва и има право да си живее живота.

От другата страна - Коя е песента, която най-добре описва MAYHEM?

Attila Csihar - Трудно е да се каже, защото албумите ни са много различни. Бих посочил "Deathcrush", която е песен, показваща нашето минало, но "De Misteris Dom Sathanas" също е много важна композиция. От "Grand Declaration Of War" са важни парчета като "Time To Die" и "View From Nihil". "My Death" от "Chimera" или "Ante" от "Ordo Ad Chao"... това са много силни песни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов