Интервю с Marcel "Schmier" Schirmer (DESTRUC ...

Интервю с Marcel "Schmier" Schirmer (DESTRUCTION)

С двуметровия вокалист и басист на DESTRUCTION Marcel "Schmier" Schirmer разговарях на петото издание на “Kavarna Rock Fest 2010”. Там на една сцена се събра за първи път у нас „Светата троица” на германския траш метъл - DESTRUCTION, SODOM и KREATOR. Преди концерта, със съдействието на “Loud Concerts”, имах възможността да разговарям за кратко с Schmier, който беше доста дружелюбен и отзивчив.

Интервюто с Marcel "Schmier" Schirmer (DESTRUCTION) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 06.09.2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 15.09.2010 година.


От другата страна – За пети път сте у нас.

Marcel "Schmier" Schirmer – Наистина е така. DESTRUCTION са за пети път в България. Два пъти в София и два пъти в Каварна. Спомените ни винаги са били страхотни. Спомням си когато бяхме за първи път в София, направихме страхотно шоу, публиката беше пощуряла. При първото ни идване в Каварна, бяхме впечатлени от природата и Черно море. Концертът беше страхотен. След това се върнахме отново тук с NAPALM DEATH. Изкарахме си страхотно, направихме си хубава ваканция. Пихме добра ракия. И миналата година отново бяхме в София. Добре си спомням всичките ни концерти тук, защото се получиха страхотно. Имате много здрава и отдадена траш публика. Винаги е приятно да се връщаме в България.

От другата страна – Важна ли е за вас подкрепата от траш феновете, за да се връщате и да свирите отново в някоя страна?

Marcel "Schmier" Schirmer – Това прави нещата лесни. В някои страни траш метълът не е никак популярен. Като Франция например. Там харесват повече някакъв гейски хеви метъл. Там е трудно да се свири. В други обаче траш метълът е огромен, както е в Бразилия. България има много добра сцена. Също и Гърция. Различно е. Феновете в някои страни си падат повече по траша. В други не е така. Но в общи линии траш сцена има навсякъде. Ъндърграундът съществува навсякъде по света. Дори в по-малки страни като Македония, Пуерто Рико, Коста Рика. Н е сме мислили, че там има траш фенове, но те съществуват. И това е страхотно да се види.

От другата страна - Преди този разговор гледах няколко клипа в мрежата и те видях рус?

Marcel "Schmier" Schirmer – Действително бях рус, но не знам как се случи. Излязох във ваканция и когато се върнах вече бях рус. Слънцето ми дойде прекалено много!

От другата страна - В края на 80-те DESTRUCTION бяхте четирима души. Защо решихте да продължите като трио?

Marcel "Schmier" Schirmer – Започнахме трима. След това за кратко станахме четирима. Получиха се някои проблеми. Разделихме се. И след това отново започнахме като трио. По-лесно е. Защото сме просто трима души. Понякога обаче си мисля, че с втора китара ще звучим още по-добре, но все още не сме намерили някого, който да свири нас. Не е лесно да си част от DESTRUCTION. Сериозно – един ден може би ще привлечем и втора китара отново, но когато сме трима, работим изключително добре. Като MOTORHEAD – традиционна стара група. Това ми харесва. Но понякога си мисл, че с втора китара ще е още по-добре. Сега обаче няма как да се случи.

От другата страна - Коя група от Германската света траш троица е най-добрата?

Marcel "Schmier" Schirmer – SODOM и KREATOR няма да свирят тази вечер. Вече не са в играта. Шегувам се! Има много страхотни германски траш групи. Страшно съм доволен, че SODOM, KREATOR и DESTRUCTION – трите големи траш банди, са все още действащи след почти 27, 28 години. Това е откачено. Винаги е хубаво, когато свирим заедно. Миналата вечер всички бяхме пияни. Tom Angelripper беше много смешен, когато обясняваше, че трябва да правим това по-често. Прав е. Но в момента просто не е възможно. Надявам се, че някой ден преди да сме остарели много, отново ще направим съвместно турне.

От другата страна - Защо „Cracked Brainе” е част от дискографията на DESTRUCTION, а „Destruction”, „Them Not Me” и „The Least Successful Human Cannonball” не са?

Marcel "Schmier" Schirmer – Защото те са от друг период. Когато си тръгнах и бях вън от групата, „Cracked Brainе” остана част от дискографията на DESTRUCTION, защото останалите момчета - Harry, Mike и Olli бях тук, но с нов вокалист. Когато Harry напусна дойде и нов вокалист, после нов басист. Бандата се промени много. За това и Mike нарича периода „Neo-Destruction”. Шегувам се. Това не е така. Някой нарече този етап „Neo-Destruction” и така и остана.

От другата страна - Не мислите ли да презапишете тези албуми с твоя глас?

Marcel "Schmier" Schirmer – Не мисля, че има значение. Би се получило само с „Cracked Brainе”, защото по онова време, преди да се разделим, все още работехме заедно по диска. Просто някой друг направи вокалите. Но един ден ще го презапишем с моя глас за феновете, защото много от тях искат да чуят, как ще звучи с мен зад микрофона. За останалите три албума, в които не участвам, едва ли би било възможно, защото това е друга група. И все пак много хора ме питат, защо не се върнем към тези албуми. Отговор на този въпрос може да даде само Майк.

От другата страна – Коя година приемате за рожденна за DESTRUCTION?

Marcel "Schmier" Schirmer – 2003 официално отбелязахме 20 години на сцена. Защото през 1983 издадохме първото си демо и официално се идентифицирахме като група. Въобще не си спомняме колко месеца преди това се събрахме, но през 1983 година издадохме първото си демо.

От другата страна – Довечера ще излезете с нов барабанист. Как го открихте?

Marcel "Schmier" Schirmer – От вестниците. Видяхме обява – поляк търси работа – „правя всичко, свиря на барабани, чистя”. Казахме си, че звучи добре. Всъщност той е познат на момчетата от VADER, те ни го препоръчаха и ни свързаха с него.

От другата страна – Какво предпочитат феновете да чуята на ваши концерти – новите или по-старите неща?

Marcel "Schmier" Schirmer – Старият материал е класика. Ако отида на концерт на DEEP PURPLE и те не изпълнят “Smoke On The Water” и “Child In Time”, ще им бъда сърдит. Разбира се, че хората очакват от нас да свирим класики. Понякога е трудно, когато концертът е по-кратък да изберем какво да сложим в сет-листа от старите и новите композиции. Решението винаги е трудно, но успяваме да направим балансиран концерт.

От другата страна – Публиката прие ли вече новия материал?

Marcel "Schmier" Schirmer – Разбира се! Някои от новите песни вече са класика като „Nailed to the Cross”, „Thrash Till Death”, „The Butcher Strikes Back”! Тези песни са вече доста популярни и непрекъснато присъстват в сет-листите. Също както и парчета от новия албум – „U.rge (the Greed of Gain)” и „D.evolution”. Хората ги откриха, но разбира се класиките са си класики. Може би ще дойде време, когато новите парчета ще бъдат също толкова важни, колкото старите. Но така или иначе те са класики от ново поколение. Без тях едва ли щяхме да сме тук. Имаме нужда феновете да приемат новия период, това се случва и сме доволни от този факт.

От другата страна – Какво мислите за KORPIKLAANI?

Marcel "Schmier" Schirmer – Забавни са. А когато са пияни, всички ще се забавляваме.

От другата страна – Опишете се с няколко думи.

Marcel "Schmier" Schirmer – Ние сме откачени момчета, които искат да свирят музика!

От другата страна – Коя е песента на DESTRUCTION, която представя бандата по най-добрия начин?

Marcel "Schmier" Schirmer – “Curse the Gods”!!!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов