Интервю с Tom Angelripper и Bernemann (SODOM ...

Интервю с Tom Angelripper и Bernemann (SODOM)

“Kavarna Rock Fest 2010” се оказа мястото, където пред погледите на българските фенове се случи едно историческо събитие – на една сцена, един след друг излязоха DESTRUCTION, SODOM, KREATOR – най-големите немски траш банди - „Светата троица” на германския траш метъл. Преди концерта, със съдействието на “Loud Concerts”, имах възможността да разговарям за кратко с двигателя на SODOM Tom Angelripper и китариста Bernemann. По-долу можете да прочетете какво споделиха те за феновете, за DESTRUCTION и KREATOR и за предстоящия нов албум.

Интервюто с Tom Angelripper и Bernemann (SODOM) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 23.08.2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 15.09.2010 година.


От другата страна - Разкажете ми за спомените си от предишните си три гостувания у нас и как станахте част от този фестивал?

Tom Angelripper - Винаги искаме да се връщаме и да свирим у вас. За първи път бяхме тук през 1991 година. Сега сме за четвърти път. Винаги е много яко да дойдем отново. За нас тук е страхотно място за концерти. И че ще свирим с DESTRUCTION и KREATOR на една сцена – това е исторически момент за нас.

От другата страна - Това е историческо събитие не само за вас, но и за българските фенове.

Bernemann - Не знаехме, че ще свирим с KREATOR и DESTRUCTION. Разбрах за това преди няколко дни - че ще излезем заедно на една сцена. Това ме кара да се чувствам щастлив. И е добра възможност да се представим на българските фенове. Знаем, че те са много диви. Чакат ни от доста време.

От другата страна - Коя група от Немската траш троица е най-добрата – SODOM, KREATOR или DESTRUCTION?

Tom Angelripper - SODOM разбира се!!! И трите групи са траш, но стиловете са различни, както на KREATOR, така и на DESTRUCTION и на SODOM. И трите групи сме създали собствена идентичност. Слагат ни под общ знаменател – траш метъл, но например SODOM и KREATOR имат различни стилове. KREATOR са по-мелодични. Това няма значение. Започнахме през 80-те. SODOM са първи – групата е основана през 81-ва. DESTRUCTION идват по-късно. Но уважам и DESTRUCTION, и KREATOR. Уважавам това, което са направили. А те уважават това, което ние сме създали. Това е много важно.

От другата страна - Защо други германски траш банди като TANKARD и HOLY MOSES не станаха толкова големи, колкото вас?

Tom Angelripper - Не знам! TANKARD са също траш метъл банда, но те са по-скоро проект за забавление. Харесвам групата. HOLY MOSES никога не са правили нещата професионално, както нас. Ние правим турнета, издаваме албуми. Но за HOLY MOSES – не знам защо не са толкова големи в бизнеса. Те са живи, правят концерт, но каква е причината да са във втория ешалон – не знам. Може би причината е в Sabina Classen и женските вокали.

От другата страна - Най-успешният албум на SODOM е „Agent Orange”.

Tom Angelripper - Това не е най-добрият албум на SODOM, но е най-продаваният. И той може би е най-добрият за онова време.

От другата страна - Защо останалите албуми на групата не повториха успеха на „Agent Orange”?

Tom Angelripper - Музикалният бизнес се промени. През ‘91 нямаше интернет, нямаше чатове, хората трябваше да си купят нещо, за да го чуят. Проблем е, че сега музиката се смъква от мрежата безплатно. През 1989 SODOM бяха големи. Но и днес сме все още живи и значими. SODOM е единствената банда, която не спря да издава албуми. През 90-те имахме върхове и спадове. Много групи спряха да създават, защото нямаха успех. Но ние никога не спряхме. „Agent Orange” е просто един албум от всички. И не е най-добрият. Дори не е любмият ми.

От другата страна - Кой е любимият ти?

Tom Angelripper - Харесвам много „Code Red”. От времената с настоящия състав, с Bobby и Bernemann, харесвам много “Get What You Deserve” и „Masquerade in Blood” – по хеви ориентираните албуми.

От другата страна - Следващ проект на SODOM?

Bernemann - Започнахме препродукцията на новия албум. Започваме записите седмица след фестивала. Надявам се да излезе през тази година. Ще го издадат „SPV/Steamhammer” преди Коледа. Но определено ще е тази година.

От другата страна - Ще има ли изненади?

Bernemann - Разбира се, че няма да е по-различен от останалите. Винаги се опитваме да създадем добри песни. И разбира се, стилът ни никога не се променя. Там където свършва старият диск, започва новият. Няма изненади. Но винаги се опитваме да дадем най-доброто, на което сме способни и да напишем яки парчета.

От другата страна - Защо феновете са толкова важни за вас?

Tom Angelripper - Ние не сме рок звезди. Ние сме метъл фенове, правещи музика. Винаги се оптиваме да сме в контакт с феновете, да правим сесии за автографи, да се срещаме с тях. Да пием по бира след концертите. Контактът е много важен. Виждам другите банди – след шоуто се прибират в хотела или в автобуса и въобще не се срещат с почитателите си. Ние винаги оставаме след концертите и винаги се опитваме да се срещнем с тях. Защото това не са просто нашите почитатели, това са нашите приятели. Част от хеви метъл общоността. Ние свирим музика за около час и след това се връщаме при тях. Трябва да имаш контакт с феновете. Те купуват албумите. Те си харчат парите. И това е важно да се запази.

От другата страна - Съветът ти към младите музиканти?

Tom Angelripper - Всеки месец се появяват много млади групи. Ако си купиш специализирано списание, ще видиш, че на месец ислизат стотици нови банди. Музикалната сцена стана много голяма. Но когато създаваш нова група, опитайте се да създадете нещо ново. Не се опитвайте да копирате някого. Ние икога не сме копирали – в началото бяхме повлияни от VENOM и MOTORHEAD, но се опитвахме да създадем нещо специално, нещо лично. И когато искате да създадете нова група, опитайте се да изградите свой собствен стил. В момента в музикалния бизнес е много трудно да се сключи звукозаписен договор, да се правят турнета, да се свири на фестивали. Но когато формирате нова група, се опитайте да направите нещо ново.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов