Интервю с Anneke van Giersbergen (AGUA DE AN ...

Интервю с Anneke van Giersbergen (AGUA DE ANNIQUE, екс-THE GATHERING)

Концертът на Anneke van Giersbergen и Danny Cavanagh в София се оказа коледния и новогодишния подарък на Емо Сепаревски и “Gorgon” за меломаните. Основателят, идеологът и китаристът на британците ANATHEMA и бивша вокалистка на THE GATHERING сътвориха истинско тричасово вълшебство. Заради интереса дни преди събитието беше сменена залата. Мястото - София, зала "Средец". Датата - 29.12.2009г. С една дума – това беше напълно разпродаден уникален концерт за ценители. И докато за Danny това беше второто посещение у нас (той дойде в София още през март), то Anneke идваше за първи път, но както обеща - не и за последен. С чаровната холандка разговарях минути преди акустичната магия на Anneke van Giersbergen и Danny Cavanagh да се излее от сцената.

Интервюто с Anneke van Giersbergen е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 18.01.2010 и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Части от него са монтирани и излъчени в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 09.02.2010.


От другата страна - Здравей! Добре дошла в България!
Anneke van Giersbergen - Благодаря!
От другата страна - Харесва ли ти тук?

Anneke van Giersbergen - Хубаво е! От съвсем скоро сме тук, защото летяхме със самолет от Унгария, но вече видяхме хотела и тъй като това е първото ми идване в България, съм много развълнувана. Хората са много приятни, така че мисля, че ще се получи много хубав концерт довечера.

От другата страна - Какво знаеш за този европейски регион?

Anneke van Giersbergen - Ами това, че храната е предимно месна, но хората са много любезни. Във всички страни от Балканите хората са много гостоприемни и радушни към нас, това е.

От другата страна - Какво сте приготвили за тази вечер?

Anneke van Giersbergen - Днес ще направим три сета всъщност – първият час ще бъде за Danny, един ще има за моето соло изпълнение и след това ще направим един заедно, така че вечерта ще бъде дълга, но хората са седнали, така че предполагам ще бъде доста отпускащо.

От другата страна - Кажи ни нещо за този проект с Danny Cavanagh.

Anneke van Giersbergen - Ами, мислехме си днес в таксито, че преди две години, почти точно преди две години с разлика от няколко дни, започнахме да правим музика заедно, но се познаваме от много дълго време – може би 10 години, нещо такова или дори от повече. И винаги сме си казвали: „Нека да направим нещо заедно”, но знаете ли, това никога не се случи. И само преди няколко години се срещнахме и пак си казахме: „Сега вече трябва да направим нещо заедно”, така че се сработихме и направихме първото си шоу в Холандия преди две години и оттогава правим малки турнета от време на време, така че е велико.

От другата страна - Какво ви мотивира да направите запис и изобщо да имате представления с Danny Cavanagh?

Anneke van Giersbergen - Концертите ни се получават много хубави и хората реагират много добре, пеят заедно с нас, така че просто решихме да направим албум с концертни изпълнения. Това беше много лесна идея, почерпена от публиката. В действителност, те казаха: „Трябва да го направите!” и ние го направихме.

От другата страна - С какво този проект се различава от другите ви проекти, от соловата ви кариера?

Anneke van Giersbergen - Това е много лесно и естествено, защото сме само двама души и малко инструменти. Правим няколко кавъра и няколко авторски песни, така че е хубаво и отпускащо да свирим по този начин, плюс това Danny и аз наистина си пасваме музикално много добре и някак наистина гладко. Никога нямаме време за репетиции, защото той живее в Англия, а - в Холандия... Никога не репетираме и когато се срещнем, за да направим някое малко турне, репетираме по малко същия следобед и се получава гладко. Затова е толкова забавно и весело, докато, нали знаеш, при големите групи, особено група като ANATHEMA и сега AGUA DE ANNIQUE – когато е цяла група е много по-сложно. Хубаво е, но е много различно от този вид проекти, така че на мен наистина ми харесва да правя и тези неща.

От другата страна - Слушаш ли ANATHEMA?

Anneke van Giersbergen - Абсолютно, да, абсолютно. Мисля, че ANATHEMA също, те тръгнаха от doom музиката, разбира се, но много се развиха, примерно като PINK FLOYD и други такива. Става въпрос за мелодията - чу се звук, и за чувството, за емоцията. Обичам музиката, обичам я от много дълго време, разбира се, сега съм много по-навътре в нещата и знам, че следващият им албум ще бъде наистина добър.

От другата страна - Албумът на ANATHEMA?

Anneke van Giersbergen - Да, на ANATHEMA, да. Те тъкмо завършиха един албум, така че ще е хубав.

От другата страна - Разкажи ми за твоя нов проект.

Anneke van Giersbergen - Албумът на AGUA DE ANNIQUE ли имаш предвид? Той всъщност излезе преди няколко месеца и върви наистина добре. Малко по-различен е от по-старите ми албуми, някак си по-лек е, с по-лека енергия, по-къси песни. Но докато пишех песните - а аз написах много песни, около 25-30, и всички те са късички, много откровени и много ясни, защото самата аз се чувствах така - не исках глупости. В Холандия си казахме: „Спираме с глупостите” и всъщност албумът се отнася именно за това, но той е много искрен и дълбок, извира от сърцето. Написах го вкъщи, в моето, в нашето ново студио и е много личен, сато ограничено пространство. Нарича се „In your room” – „В твоята стая”, така че е изключително интимен и един вид поп-рок албум.

От другата страна - Ти беше част от група THE GATHERING, от рок сцената. Как хората приемат тази, един вид, промяна?

Anneke van Giersbergen - Промяна... Ами, всъщност реагираха много добре. Понякога дори си мисля, че не е до музиката, хората са любопитни какво правя и затова проверяват и им харесва може би енергията, мелодиите. Това което ще бъде винаги същото, е моят глас, ако хората го харесват. Обикновено се интересуват от това, което правя, а това което правя, идва от сърцето ми. Това е искрена, чиста музика и хората я приемат като такава. Разбира се, има хора, които наистина харесват тъмните, мрачни неща и всички издания и песни на THE GATHERING. Те може и да си мислят, че звуча леко, но знаете ли, хората се променят и ние винаги сме ту горе, ту долу, вървим по различни пътища, така че хората винаги се интересуват от това, което правя и знаете ли, заради това аз съм благословена, защото те ме следват и е велико.

От другата страна - Какво загуби и какво спечели след раздялата с THE GATHERING?

Anneke van Giersbergen - Какво спечелих след това? Ами, най-голямото ми желание беше да направя собствени песни и да ги издам и просто да правя това, което ми казва сърцето ми – какъвто и вид песни да са, който и път да искам да поема. Но също така да бъда заедно с малкото си семейство и да работя със съпруга си и всички тези мои желания действително се сбъднаха, просто работих върху това, така че чувството е много хубаво. Наистина е така, живея и правя това, което искам. THE GATHERING са голяма група, правили сме много турнета и това е най-хубавото нещо на света, музиката на THE GATHERING е фантастична. Разбира се, липсва ми, но печалбата е, че наистина правя това, което обичам и да, всичко е просто перфектно.

От другата страна - По-лесно ли ти е сега като солов изпълнител?

Anneke van Giersbergen - Сега за мен е по-лесно като соло изпълнител. Защото мога да разпределям времето си, фактически е много по-лесно да правя само това, което ми се иска. Разбира се, имам хората около мен, които ми дават идеи примерно, но всичко е както го чувствам и го искам аз и е хубаво, това е добра енергия.

От другата страна - Как виждаш музикалната сцена в наши дни?

Anneke van Giersbergen - Хубав въпрос. Не знам, мисля че всичко се променя непрекъснато и това е нещо хубаво. Дори в рок и метъл музиката всичко се променя и всеки музикален стил се смесва с другите. На мен това ми харесва и мисля, че в бъдеще ще бъде все повече така. Имам предвид, ние започнахме като смесвахме метъл и класическа музика, но сега е хип-хоп и класика и метъл, така че на мен това ми харесва за нашата сцена, но също така и като преобладаваща тенденция и за света изобщо.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов