Интервю с Fernando Ribeiro (MOONSPELL) ...

Интервю с Fernando Ribeiro (MOONSPELL)

Разговарях с лидера на MOONSPELL Fernando Ribeiro в деня на първия концерт на португалците в България на 3 декември 2009 година. Организаторите от “Most of Evil Music” бяха организирали всичко перфектно. През деня групата направи среща с феновете – автографи, снимки. Вечерта концерта в клуб "Blue Box", София откриха EMBRACE BY DARK. След тях MOONSPELL направиха разбиващо участие. Дано не остане първо и последно.

Интервюто с лидера на MOONSPELL Fernando Ribeiro е излъчено в предаването „От другата страна” по радио Варна на 11 януари 2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат и излъчени на 9 февруари 2010 година.


От другата страна - Здравей! Добре дошъл в България!

Fernando Ribeiro - Благодаря!

От другата страна - Какво знаеш за нашата страна, феновете, музикалната сцена?

Fernando Ribeiro - Ами, знам много за футбола от България – това е най-експлоатираната тема. Също така знам малко и за, знаете, историческите промени, но най-важното, което знам за България, определено са почитателите на MOONSPELL, защото независимо, че сме за първи път тук, в София, и това, вярвам, е много дългоочаквано посещение, ние винаги сме имали страхотна подкрепа и обратна връзка с българските фенове. Те пътуват до Сърбия, пътуват до Германия, пътуват доста из Европа, само за да видят MOONSPELL. Усещането, че най-накрая ще свирим тук е страхотно и невероятно усещането. Като хедлайнери и на феновете няма да им се налага да пътуват часове наред и да ходят в чужбина, в друга държава, за да ни видят. Мисля, че сте една много гостоприемна, топла публика и една много гостоприемна страна. Тук сме едва от няколко дни, но атмосферата е страхотна, много европейска и това наистина ми харесва.

От другата страна - Добре, а какво е усещането да свирите за първи път в някоя чужда страна като България?

Fernando Ribeiro - Страхотно е! Ние свирим много по турнета, от 1995, това са почти 15 години в концерти, така че страните, които все още не сме посетили остават все по-малко и намаляват, особено в Европа – мисля, че сме били навсякъде и винаги съм си мислил „Защо не и в България?” Защото сме били наоколо, във всички съседни държави, но досега не можехме да свирим тук. И си помислих, че да видиш някоя група за пръв път в собствената си страна, а също така да се свири за първи път и изобщо да бъдеш за първи път в някоя страна е много, много специално и уникално. Знаете ли, и този концерт винаги ще сравнява с първите, така че ще бъде много по-вълнуващо по един особен начин. Свирили сме навсякъде по света и не се случва всеки ден да бъдем пред публика, голямата част от която не ни е виждала. Така че тази страст, тази съблазън и привлекателност, ентусиазъм, това определено те издига.

От другата страна - Ти си много зает човек. С какво се занимаваш сега и кога можем да очакваме нещо ново от MOONSPELL?

Fernando Ribeiro - Никога не мисля за това, колко съм зает, но ми харесва да се занимавам с нещо и да правя така, че нещата да се случват, проектите и т.н. Така че най-важното нещо за мен винаги ще бъде MOONSPELL. Разбира се, аз се чувствам като творец, който трябва да се развива, да израства по някакъв начин. Миналата година направих нещо като опера, записах опера като метъл певец, беше наистина страхотно, защото беше на улицата, с голям театър и компания. Тази година моят най-важен проект извън MOONSPELL беше трибют албум на Amália Rodrigues. Amália Rodrigues е най-известната фадо певица на всички времена в Португалия. Тя почина преди десет години, така че бях поканен в проект, който стана наистина голям в Португалия. Преиздаде се три пъти и записът беше доста успешен и мейнстрийм. Отне ми много време. Също така направих и по-малък проект с Pedro от MOONSPELL и Sidónio от много добрата индустриална португалска банда, наречена – BIZARRE LOCOMOTIVE – “About poetry and spoken words” (За поезията и думите), който вече е издаден. Иначе след България ще пътуваме за Македония за участие на един фестивал, след това ще си вземем отпуск и ще излезем в почивка. Моята първа ваканция за последните няколко години. Когато се върнем, ще започнем да пишем новия албум на MOONSPELL и мисля, че през 2010, някъде в края на годината, ще имаме дългосвирещ, оригинален албум, който ще издадем за феновете ни.

От другата страна - Имаш ли някакви идеи какъв ще бъде този албум ?

Fernando Ribeiro - Имаме много идеи. Имам много демо записи, особено от Ricardo, и знаеш ли, нямаме някакъв план-график или схема, така че просто си пишем нещата, по начина, по който ги усещаме. Първоначално имам концепцията в съзнанието си и тя включва нещата до записването и така нататък. Но за мен, по отношение на текстовете, това ще бъде албум основно за секс, религия, а също така и за съдбовната природа, гибелната същност на нещата. Музикално, разбира се, ще е продължение на албумите, които сме направили досега. Ще има атмосфера, но също така и малко повече бруталност и екстремизъм. По някакъв начин ще съдържа и повече рок-корени нещо религиозно. Знаеш ли, искаме да напишеш много хубави песни и това е основното, което искаме да правим през цялото време – тежка музика, но създаваща и изпълнена с настроение. Този път ще има малко извъртане. Искам малко по театрален албум.

От другата страна - Вашият успех помага ли на другите португалски групи?

Fernando Ribeiro - Ако трябва да бъда честен, наистина сме начело, но не знам защо. Когато подписахме със “Century Media” преди много години, ние се опитахме да постигнем целта си. Тогава си помислихме, че определено е време хората по света, метъл феновете по света да научат повече за португалските банди. Защото, когато MOONSPELL се появиха, хората слушаха групи от Швейцария, Гърция, така че не са били тотално обсебени, както са сега. Дали групите са от Швеция или Норвегия - имаше място за всички и имаше няколко банди, които имаха тълпи от последователи. Изведнъж обаче се получи много голяма празнина между MOONSPELL и другите португалски банди по отношение на международното разпознаване. От това, което наблюдавам - на сцената в Португалия има много таланти, но много пъти групите трябва да комбинират талант с много усилия, упорит труд и правилно отношение. Така че за да стигне до тук, MOONSPELL са направили много неща, които другите португалски банди най-вероятно няма да искат да направят. Сега е малко по-различно, но все още се надявам. Мисля, че на всяка една сцена има много известни банди – на гръцката сцена говорим за ROTTING CHRIST, говорим за SEPTICFLESH или за FIREWIND, но от португалската – обичайно хората знаят MOONSPELL. И това е странно. Не трябва да е така. Но групите трябва да работят здраво и тогава, знаете, могат да постигнат всичко.

От другата страна - Как гледаш на албумите на MOONSPELL от дистанцията на времето?

Fernando Ribeiro - Всеки албум сам по себе си е творение на изкуството. Така че, за да ги създадем, имахме мотивация. Бяхме под въздействие, което понякога хората не долавят, защото, когато ние сме го създавали, тях ги е нямало, те само наблюдават, когато всичко вече е направено. Обичам “Irreligious”, мисля, че е страхотен албум и най-вероятно има най-страхотните песни на MOONSPELL – като “Mephisto” или “Opium”, или “Raven Claws”. Смятам, че албум като този през `96 беше много разтърсващ, защото всеки искаше да слуша метъл музика, която има и рок, и готик настроение. Така че направихме правилния албум в правилното време. Това, че хората харесват този запис на MOONSPELL, е страхотно. Така мога да се изкажа за всеки един диск на групата. Всички те са много близо до нас и са ни много скъпи. Например много фенове смятат, че сме се завърнали към звука на “Memorial” с “Night Eternal”, което е страхотно. Нямам нищо против хората да казват „този албум е по-добър от друг” и аз правя същото – предпочитам “The Number Of The Beast” пред примерно някой друг от новите албуми на IRON MAIDEN или предпочитам “Hail To England” на MANOWAR. Мисля, че това е естествено по някакъв начин. Но смятам, че хората не трябвада правят само това и не би трябвало да остават в миналото, защото групите не живеят в миналото. Ние сме много по-отворени към това да имаме бъдеще, защото всичко вече е направено – “Irreligious” е спомен, който изобразява живота и хората имат спомени, но също така могат да имат и други чувства с по-новите песни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов