Интервю с Jurgen "J.R." Blackmore (OVER THE ...

Jurgen "J.R." Blackmore не е свирил с една от най-големите групи в света на рок музиката. Но все пак е име, защото е син не на кого да е, а на гения Ritchie Blackmore. “Крушата не пада по-далеч от дървото”. И той като баща си е китарист. Свирил е с немската спийд/траш банда IRON ANGEL. Има солови проекти, но нашумява едва след като става част от OVER THE RAINBOW. Защото, както казва Joe Lynn Turner “RAINBOW без Blackmore няма!” На 05.09.2009 година Jurgen "J.R." Blackmore дойде в Каварна с групата – продължение на RAINBOW - OVER THE RAINBOW. В нея участват музиканти, които са били част от един или друг период на бандата на Ritchie Blackmore - Bobby Rondinelli (RAINBOW 1980-1983), Joe Lynn Turner (RAINBOW 1980-1984), Greg Smith (RAINBOW 1994-1997) и Paul Morris (RAINBOW 1994-1997).

Интервюто с Jurgen "J.R." Blackmore (OVER THE RAINBOW) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 21.09.2009 година и в предаването “Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Части от него са монтирани в “Гласовете на рока” по БНТ Сат на 16.01.2010 година.


От другата страна – Как видя от сцената концерта на OVER THE RAINBOW в Каварна преди няколко дни?

Jurgen "J.R." Blackmore - Невероятен!!! Това е единствената дума, която мога да използвам – невероятен. Защото нещата стояха така – ние пристигнахме, просто си стояхме на прозорците, а хората откачаха, като ни видят. Казахме си: “Уау, какво е това?”. Всеки знаеше текстовете, всеки пееше песните заедно с нас. Просто удрях два акорда и всички полудяваха. Това е най-доброто, което мога да получа като музикант. Удоволствието беше огромно.

От другата страна – Концертът на OVER THE RAINBOW се оказа най-големият безплатен концерт в Каварна.

Jurgen "J.R." Blackmore - Чухме това от много хора в Каварна. Направихме и записи. Щастливи сме. Гледаме към следващото си участие у вас. Наистина искаме отново да свирим в България, защото хората тук са истински рок фенове. Това е много важна причина за нас, нещо, заради което станах част от OVER THE RAINBOW. Знам, че много фенове искат, когато слушат песните, да усетят старата тръпка и затова ние им я припомняме и ще дойдем и следващата година.

От другата страна – С OVER THE RAINBOW?

Jurgen "J.R." Blackmore - Разбира се.

От другата страна – След нов албум, може би?

Jurgen "J.R." Blackmore - Да, разбира се!

От другата страна – Разкажи ни нещо за тези нови записи.

Jurgen "J.R." Blackmore - За да съм честен, трябва да кажа, че към края на годината ще запишем някои нови песни. И може би през следващата година ще се появи миниалбум. Така че преди да направим няколко концерта, хората ще имат идея какво да очакват от бандата. Идеята е добра – хората да имат представа, какво ги очаква в бъдеще. Това е истинско и се радваме, че го правим. Говорили сме за тези нови записи помежду си и определено ще запишем нещо до края на тази година.

От другата страна – И тези песни на коя част от RAINBOW ще приличат, на ерата с Ronnie James Dio, на ерата с Joe Lynn Turner или на ерата с Doogie White?

Jurgen "J.R." Blackmore - Бих казал, че ако събереш на едно място ерата на Ronnie James Dio, включително ерата с Joe Lynn Turner, заедно с ерата на Doogie White, и ги смесиш, че получиш това, което трябва да се появи следващата година като песни. Защото това, което искаме да направим е песните, които композираме, е да звучат различно от всички останали периоди на RAINBOW. Ще направим песните малко по-различни, но това ще си бъде стилът на RAINBOW. Към това се стремим, защото в бандата всички са членове на RAINBOW. И точно това получаваш – същия звук. Но сложи всичко в една кутия, размеси го и ще получиш нещо ново. Всъщност и това точно искаме да постигнем.

От другата страна – Приоритет ли е за теб OVER THE RAINBOW?

Jurgen "J.R." Blackmore - Разбира се. Това ми е основният проект и определено не искам да се занимавам с нищо друго докато съм част от групата. Защото е нещо добро. За нас това е забавление. Знам, че работата е повече и стресът е по-голям, но накрая всичко е наред. Феновете са много щастливи и с надминати очаквания. Приемат ме като част от групата. Това ме прави щастлив и можем да композираме музиката, която искаме, и сме много доволни.

От другата страна – Трудно ли е да обуеш обувките на баща си?

Jurgen "J.R." Blackmore - Въпросът е, че аз не искам да влизам в неговите обувки. Защото ако го направя, това ще се отрази твърде негативно върху мен и върху всеки друг. Когато излизам на сцената и искам да бъда Ritchie Blackmore – това е невъзможно. Ritchie Blackmore - моят баща, е мой баща!!! Така че единственото нещо, което притежавам, е кръвта на семейството, която тече във вените ми. И може би притежавам нещо от баща си, което дава идея на хората, че аз съм Blackmore, но аз имам своята собствена индивидуалност. Аз съм себе си. По този начин за мен е лесно да се разгранича от него.

От другата страна – Разкажи ни нещо за творческия си път.

Jurgen "J.R." Blackmore - Записал съм някои неща в миналото. Започнах с групата IRON ANGELS, те бяха спийд метъл група. Започнах с тях, защото ми бяха приятели. Влязох с тях в студиото, записах някои неща, сола. След като ги напуснах, направих собствена банда J.R. BLACKMORE. Бяхме в Чехословакия, където никой не ходеше, и издадохме албум “Still Holding On”. След това направих собствен запис с моя приятел Malte Rathke – “Between Darkness & Light” – това е моят най-важен запис. Инструментален е. После напрвих няколко гостувания с ELA. Написах няколко песни за нея. Направихме клип. Преди време подгрявах за SCORPIONS. Излязох с тях за една песен, казах “здравейте” на публиката, изпълнихме парчето и слязох от сцената. Това е, което съм правил в миналото. Всъщност, преди да се присъединя към OVER THE RAINBOW, щях да записвам нов проект, но ситуацията сега е много по-интересна за всички. Поне така смятам. Така че правя това. Изцяло съм с OVER THE RAINBOW. Групата е основният ми приоритет. И гледам напред, нещата да се случват и да дам на хората това, което искат. Началото беше изтощително, защото не знаех какво ще се получи. Хората познават RAINBOW с Ritchie Blackmore. Но знаете ли какво - бях изненадан, когато всеки идваше при мен и ми казваше: “Jürgen, благодаря ти, че правиш това”. Това докосна сърцето ми, защото е точно това, което искам. Затова и съм много щастлив от положението в момента.

От другата страна – Как стана част от групата?

Jurgen "J.R." Blackmore - Имах телефонен разговор с Bobby и Joe. И те ме попитаха какво мисля за този проект. Казах им да ми дадат месец и нещо, за да помисля върху идеята. Казвах си “не искам да повтарям стъпките на баща си”. Не съм го правил досега и не исках точно това. Накрая се срещнах с баща ми и поговорих с него. Попитах го какво мисли за идеята, той ми отговори : “Да, направи го, аз не искам вече да се занимавам RAINBOW. Не искам да правя повече рок музика, приключил съм с това. Искам да се занимавам със собствените си неща. Но ти го направи. Добър китарист си, така че просто го направи и се забавлявай.” Отговорих му, че щом той го иска, няма проблем. Това беше първата причина. След като слуховете бяха тръгнали, вече получавах отвсякъде имейли, в които ме молеха да го направя. Това беше втората причина. А третата беше, че се срещнах с Joe в Германия и той беше много честен с мен. Каза ми: “Този прект никога няма да се случи без теб. Ако ти не свириш в него, ние няма да го направим. Не искаме друг китарист, защото не би имало смисъл. Групата ще има значение само с Blackmore на китарата.” Тогава му казах, че ако аз съм човекът, от когото зависи дали тази група ще я има или не, тогава ще го направя. От друга страна, ако бях отказал, хората едва ли щяха да имат отново RAINBOW. Така че - се съгласих да го направя.

От другата страна – Какви са минусите и плюсовете да бъдеш син на Ritchie Blackmore?

Jurgen "J.R." Blackmore - Бих казал, че плюсът е, че когато хората те погледнат за минута и ти направиш нещо глупаво, повече няма да ти обърнат внимание. Хората идват и гледат. Но най-лошото да си син на Ritchie Blackmore е, че никога не съм имал нормален татко. Никаго не съм ходил с него за риба. Никога не съм стоял с него на дивана, хапвайки пуканки и гледайки телевизия. Не сме приготвяли вкусотии в кухнята. Защото нямахме време. Нямахме никакво време. Защото и двамата сме в музикалния бизнес и това не ни позволяваше да ходим за риба, например. Това ми липсваше, винаги ми е липсвал истинският баща. А следващата лоша стъпка е, че ако ти се отвори една врата заради името, то зад нея ще откриеш десет затворени, защото всеки казва “о, той не е добър колкото баща си.” Трябваше да премина през всички тези затворени врати след първата отворена. Определено е много трудно. Не е лесно. Хората не са глупави. Те искат да те видят и ако си добър, може би ще те приемат. Може би. Но ако не ставаш, си загубен завинаги. В началото на проекта много хора говореха лошо за него и го отричаха. Но сега те вече са си променили мнението, гледат на нас с други очи. Казват, че е страхотно и невероятно. И това всъщност е много яко, защото хората разбират какво точно правим. Ние не искаме да извлечем полза от това. Ние искаме да излезем на сцената и да дадем на хората това, което търсат. Навсякъде се говори за RAINBOW. Така че ако не бях станал част от групата, никога повече нямаше да има RAINBOW.

От другата страна – Тогава можем ли да кажем, че си започнал да излизаш от сянката на баща си?

Jurgen "J.R." Blackmore - Разбира се! Винаги съм го правел. Ако погледнеш назад към миналото ми, ще видиш, че много хора дори не знаят, че съществувам. И това е така, защото никога не съм се бил в гърдите и не съм парадирал, че съм син на Ritchie Blackmore. Никога. Искам да бъда себе си, а не да живея в сянката на баща си. Никой не го знае. Винаги съм бил тук, винаги съм създавал музика. Но съм се опитвал да го правя като мен самия. Спомням си, че първото име на групата ми беше SUPERSTITION. А звукозаписната компания през 80-те и 90-те не беше съгласна с това. Те не искаха групата ми да се казва SUPERSTITION. Те искаха да бъде нещо свързано с името ми. Винаги съм водел подобни разговори, защото исках да стане по моя начин. Винаги отказвах. Но тези хора искаха името, за да направят повече пари. Всъщност промоутърите и звукозаписните компании искат само това. Но това не съм аз. Аз искам да съм самия себе си.

От другата страна – Ккаво е чувството да работиш с колегите на баща си?

Jurgen "J.R." Blackmore - О, това е много хубаво. Спомням си, когато бях млад и ходех на концертите на баща ми, за да се забавляваме с приятели и да си изкараме хубаво. Всички тези музиканти бяха на сцената. И днес те продължават да са моите герои. Познавам ги много добре. Защото винаги съм ги срещал по турнета, забавлявали сме се. Така че се познаваме много добре. И ето, че сега свиря с тях на една сцена и чувството е страхотно. Защото се забавляваме много повече. Те са много добри музиканти. Понякога дори не се нуждаем от репетиции. Просто излизаме и свирим.

От другата страна – Трудно ли е да свириш това, което Ritchie Blackmore е композирал?

Jurgen "J.R." Blackmore - За мен не знам. Може би го имам в тялото си. Някъде отвътре. Не е толкова трудно, но винаги се опитвам да не свиря точно това, което баща ми е свирил. Или по-скоро свиря това, което и той свири, но го пречупвам през собствената си гледна точка. Това е много важно за следващия албум, който ще излезе. В него ще чуете моята страна и ще видите това, което обичанм да свиря, но ще чуете и части, които и аз, и баща ми харесваме, като класическите пасажи в средата на парчетата. И определо правя такива неща, защото също ги харесвам. Но ги свиря по моя начин. Гледам напред. Не е толкова трудно. Той има собствен стил. Много добър китарист е и композициите му са страхотни. Но аз се опитвам да направя нещата по най-добрия начин, на който аз съм способен.

От другата страна – Интересното е, че в OVER THE RAINBOW освен теб свирят музиканти от три различни периода на RAINBOW. Как работи това?

Jurgen "J.R." Blackmore - Работи страхотно! Въпросът е в това, че ако вземем само една част от RAINBOW, ще звучим като нея. Но това няма смисъл. Защото има толкова много хора, които са фенове на различни периоди на групата, от ерата на Ronnie James Dio, през тази на Joe Lynn Turner или на ерата с Doogie White. Затова и казах, че следващият албум, който ще запишем, ще бъде смес от всички периоди на RAINBOW. Така че ще имате наистина внушителни рок парчета, разкошни балади и всичко. Затова е и толкова интересно.

От другата страна – Любимата ти песен на RAINBOW?

Jurgen "J.R." Blackmore - Оооо, те са толкова много. Не мога да отделя една или друга. Всички тези парчета, които свирим, бих определил като песните, които наистина харесвам. От всеки един период. Като започнеш с “Tarot Woman” до края, до “Wolf to the Moon”. Имаш също “Long Live Rock and Roll”. Толкова много големи хитове. Което е страхотно. Удивителното е, че когато свирим, хората знаят текстовете. Дори не е необходимо да правим нещо. Те са толкова щастливи. Знаете ли, когато пристигнахме тук, хората идваха при мен в хотела, стискаха ми ръката и казваха едно единствено нещо: “Благодарим ти, Jürgen, че правиш това.” Много съм развълнуван. Защото те не казват нищо друго. Само: “Благодаря ти, че правиш това.”. Заради това слушам тези песни отново. Заради това и съм част от този проект.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов