Интервю с Viktor Smolski (RAGE) ...

С китариста на RAGE Viktor Smolski се срещнахме в деня на първия концерт на немската пауър метъл машина у нас. Той се случи благодарение на ABV Pro, които през тази година се отчетоха с много добри попадения. Изявата на RAGE беше споделена от шведите SABATON, които с първото си идване през април, предизвикаха истински фурор. Съвместният концерт на двете банди беше в София, в зала "Христо Ботев" на 17.10.2009 година. Интересното в случая с интервюто с Viktor Smolski е, че го направихме на руски. Преводът е на Светлана Ганчева от БНТ.

Интервюто с Viktor Smolski (RAGE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 2.11.2009 година. Части от него ще бъдат монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат през декември.


От другата страна - Добре дошли в България. Първите ти впечатления от страната.

Viktor Smolski - Засега са малко, почти нищо не съм видял. Кацнахме снощи, много изморени, защото тъкмо завършихме новия си албум. Два месеца бях в студиото, работих по цял ден, не само свирих, но и аранжирах, продуцирах новия албум на RAGЕ, нямах нито един почивен ден, и затова съм доста изморен. И снощи, след като пристигнахме, всички спахме 12 часа. Затова не сме видели нищо особено, надявам се утре сутрин да разгледаме града. Макар че аз съм бил тук преди доста време. Може би преди десетина години свирих тук с оркестър. Имах солов концерт със симфоничен оркестър и оттогава имам прекрасни спомени. Особено от публиката.

От другата страна - Това симфоничен концерт ли беше?

Viktor Smolski - Не, това беше симфония за китара, за електрическа китара, фюжън, рок китара и симфоничен оркестър.

От другата страна - Разкажи ни за новия албум на RAGЕ.

Viktor Smolski - Новият албум стана точно такъв, какъвто го бяхме планирали, много сме доволни. Леко променихме звука, може би стана по-плътен, по-малко използвахме семпли за барабаните, звукът стана по-жив, по-наситен. Албумът се получи и доста дълъг. Звукозаписната ни компания се притесняваше, че сме написали толкова много песни, но пък всички станаха толкова добри, че ние не искахме да махнем нито една. И сега в албума ще има 14 песни. Пет от тях са концептуални – по-скоро са една песен в пет части и това е единственото парче, записано със симфоничен оркестър, с хор, доста помпозно и голямо, сложно произведение. Има една акустична балада и осем песни „на пълна газ”.

От другата страна - 25 години RAGЕ – много ли са или са малко са за една група?

Viktor Smolski - 25 години са много, страшно много. Мисля, че Peavy заслужава огромното ни уважение за това, че 25 години „дърпа” RAGЕ и не е загубил енергията си. А аз съм в RAGЕ повече от 10 години. Разбира се, това е огромна история, защото това са не само 25 години, но и 20 албума, ако броим само „нормалните” нови албуми, 3 DVD- та, толкова сайт-проекти, сборни албуми, „best of”, така че ако съберем всичко, ще станат поне 40 албума. Тоест, групата е толкова продуктивна и историята й е огромна. И не е толкова просто 25 години да не загубиш енергията, да търсиш нещо ново. За мен, например, е много важно, и това е, което ми харесва в RAGЕ – ние постоянно търсим и експериментираме, не се страхуваме от експериментите. Защото има групи, които, например, пускат едни успешен албум и после започват да копират сами себе си – „ето, това се продаде добре, феновете го харесват, продължаваме така...”. А ние експериментираме много, често работим с оркестър, правим по-тежки албуми, концептуални албуми. Тоест, ние непрекъснато търсим нов звук, нови инструменти. Много ни е интересно и ние продължаваме с ентусиазъм да работим и да записваме, да излизаме на концерти. На практика ние сме постоянно на турне и мисля, че 25 години са много. Но смятам, че с нашата енергия можем да добавим още 25.

От другата страна - А как изглеждат твоите 10 години в RAGЕ?

Viktor Smolski - От една страна 10 години са много, а от друга - тези 10 години минаха така бързо, защото през това време направихме много и имаше толкова приятни моменти, че сякаш годините отлетяха. А в музикално отношение мисля, че това бяха най-хубавите години в моя живот. Най-хубавите концерти, най-хубавите албуми съм направил през тези 10 години и мисля, че с Peavy се сработихме така, че двамата се разбираме вече без думи - когато Peavy дойде, изсвирва два-три акорда на китарата и аз вече знам точно какво иска, или пък аз тананикам някаква мелодия и той вече знае точно какво искам. Работим много леко заедно и мисля, че за 10 години вече сме станали отбор, и с новия барабанист Andre Hilgers също, и мисля, че станахме много добра банда. За 10 години не знам колко пъти сме обиколили света, на практика сме били навсякъде, останаха само няколко държави в Африка. Били сме навсякъде по света и има какво да си спомним.
От другата страна - Как се предпазваш от това да не копираш групата в собствените си проекти?

Viktor Smolski - Никак не се предпазвам. Слава Богу, идеи имам достатъчно. Никога не съм имал проблем да съчинявам нови песни и даже, ако говорим за RAGЕ, ние правим песните много бързо. На практика ние се срещаме с Peavy и за един месец написваме всичко и накрая даже си казваме „стига, дотук”, защото има достатъчно идеи. Има и за солови албуми, и когато правя друг проект или работя като продуцент за друга група, или, както е сега, когато възобнових старата си група LINGUA MORTIS и записахме нов албум. Когато пиша песни за друг вокалист, в главата ми просто има други идеи, друга фактура, друг стил и по никакъв начин не се пресичат с RAGЕ. За Peavy пиша по един начин, когато правя инструменталите, или соловите си проекти – това вече е друг стил и затова нямам проблеми с копирането. Естествено, аз имам свой стил и хората усещат, независимо къде и с кого свиря, че това съм аз.

От другата страна - Преди RAGЕ не те ли изкушаваше мисълта да продължиш соловата си кариера в посоката, която сам си избрал, или това се случва и сега?

Viktor Smolski - Нямам никакъв проблем с това. RAGЕ по никакъв начин не ме спира и не ограничава соловата ми кариера. Имам време и за работата си в RAGЕ, и за лични проекти. Тази година записах своя DVD китарна школа, солов албум... Време има за всичко, даже и на моите години.

От другата страна - Откъде идват класическите ти влияния? Ти правиш аранжиментите за оркестрите в RAGЕ. Знаем, че баща ти е основен композитор на Беларуската филхармония.

Viktor Smolski - Класически влияния, разбира се, има, защото на 6 години започнах да уча в музикално училище – виолончело и пиано. Получих великолепна подготовка, нивото на класическото образование в Беларус беше изключително високо. Така че това много ми помага, но да говорим за влияние, да съчинявам класически – не. Защото песните, които пиша за RAGЕ, за останалите си рок и метъл проекти, ги пиша, да го наречем „рок енд рол” – с китара, с глас, това е някакъв джем сешън за групата в залата за репетиции или в студиото. Класическото си образование го използвам за аранжиментите, когато свиря на клавира, когато пиша партитура за оркестъра – тогава, естествено, това образование помага. Но иначе нека да го кажем така – когато пиша песни, основата все пак е рок енд рол.

От другата страна - Как постигаш баланс, така че рок елементите да не поглъщат класическите?

Viktor Smolski - Баланса не го планирам, получава се от само себе си. За мен няма няма особена разлика между едно рок парче и оркестъра. В главата ми разликата е повече в инструментите, музиката е една и съща, съчинявам я по един и същ начин. Просто чувам в главата си различни инструменти. Оркестърът например - в LINGUA MORTIS можете да видите снимки от Wacken, те свирят на класически инструменти. Но това е съвършено друга енергия, не хладната класическа енергия на някой симфоничен или оперен оркестър, това е рок енергия, просто хората свирят на други инструменти.

От другата страна - Кой е любимият ти период на RAGЕ – симфоничният, пауър ориентираният, по-спийд?
Viktor Smolski - Трудно ми е да кажа. Всичко ми харесва. И мисля, че това се дължи на разнообразието на RAGЕ. Защото нищо не омръзва, има толкова цветове в RAGЕ, толкова граници и тъкмо това ни прави интересни – имаме траш парчета, имаме пауър метъл, прогресив, класически елементи и точно това ми харесва. Това ни прави интересни.

От другата страна - Смятате ли отново да направите изцяло симфоничен албум като „Ghosts”, като тези с LINGUA MORTIS?

Viktor Smolski - Засега не планираме чисто симфоничен албум. Хареса ни това, което направихме в последния си албум – да направим една по-дълга песен, като използваме оркестров звук, но цял албум, поне засега, не планираме. Просто е трудно да гастролираш с оркестър. Като направиш изцяло оркестров албум, това означава да не свириш по клубовете, ограничават се туровете. А ние сме метъл група, страшно обичаме да свирим по клубове, не само на големи сцени. Основното ни усилие е насочено към групата, оркестърът е добър като цвят, можеш да го използваш понякога, но ние все пак сме трио.

От другата страна - Коя песен на RAGЕ описва най-добре групата?

Viktor Smolski - О, много е трудно да се каже. Не знам. Както си говорихме и досега, има толкова много стилове, забъркани в RAGЕ, че е трудно да се каже. Не, не зная, мисля, че с една песен не е възможно да опише RAGЕ. Поне три-четири песни трябва са.

От другата страна - Кои?

Viktor Smolski - Мисля, че това са исторически песни – като „Higher Than The Sky”, като химна от ранния RAGЕ „Don't Fear the Winter”, оркестровата „From The Cradle To The Grave”, от новите може би „Down”, но е трудно!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов