Интервю с DESTRUCTION

DESTRUCTION дойдоха за четвърти път у нас на 1 май - Международния ден на труда, по покана на "Most of Evil Music”. Концертът беше в софийския клуб "Blue Box". Другите банди, които свириха тогава, бяха хърватите RISING DREAM, IMPERIOUS REX от САЩ и METHEDRAS (Италия). Интервюто с DESTRUCTION взе Албена Цолова – Бета от магазин „Яко” и преведе OMT от „Metal Hangar 18”. Тук трябва да направя едно уточнение – с въпроси участват и други медии, но основно интервюто е на Бета. И още нещо - Marcel "Schmier" Schirmer (бас, вокали), Mike Sifringer (китара) и Marc Reign (ударни) отговарят едни през друг, като Schmier е най-многословен. За това отговорите ще бъдат маркирани като DESTRUCTION.

Интервюто с DESTRUCTION е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 26.10.2009 година.


От другата страна - Спомняте ли си как да кажете думата за наздравица на нашият език?

DESTRUCTION - Мисля, че ще трябва да се науча наново, защото това беше преди 2-3 години, все пак.

От другата страна - Да, но все пак бяхте и в Русия...

DESTRUCTION - Те казват нещо като „Наздрьовя“ (рус.)


От другата страна - „Наздраве“ е по-правилно.

DESTRUCTION - Да, „наздраве“.


От другата страна - Харесвате ли българските фенове?

DESTRUCTION - Българите са големи трашъри. В повечето източни страни е така. И главното - те ни харесват. Отдавна бяхме в София за последно, май през 2002г. Много искахме да се върнем и ето че това най-после се случи.

От другата страна - Да, и междувременно тук посрещнахме и KREATOR, както и други траш-групи, а вие знаете, че се говори за “Светата траш-троица – SODOM, KREATOR и DESTRUCTION”. Някога да сте свирили на една сцена?

DESTRUCTION - Да, имахме цяло турне, но не мина през София. Беше в Централна Европа през 2001-2002г. Обиколихме навсякъде без Източна Европа. Свирихме в Сараево с KREATOR. SODOM също дойдоха с нас. С KREATOR сме били и на други места, Южна и Северна Америка, но не и на Балканите, не и на изток, което е тъжно. Надяваме се един ден и това да стане.

От другата страна - Кой е най-добрият албум в кариерата Ви?

DESTRUCTION - Следващият (смях). Не, последният. Не, всъщност няма най-добър – имаме няколко добри. Или всички.

От другата страна - Според мен всеки следващ албум е по-добър от предния.

DESTRUCTION - Ами, ние винаги се опитваме да надминем предишните си постижения. Следващият определено ще е по-добър от този, но любими албуми нямаме. Всеки си има любим. Но за нас не е само един.

От другата страна - Вече сте 25 години на сцена, кой момент или ситуация бихте избрали за по-специален?

DESTRUCTION - Имали сме много специални моменти. Не можем да изберем такъв момент, защото сме преживели много, много концерти, много фестивали, много успехи, трудно е да се посочи нещо конкретно.

От другата страна - Добре, а в такъв случай, има ли нещо, за което да съжалявате или от което да се срамувате?

DESTRUCTION - Когато трябва да отменим концерт, това е най-лошото.

От другата страна - Във Франция...

DESTRUCTION - Да, във Франция отменихме два концерта. Понякога се случва така, че просто не можеш да свириш на всички концерти, на които си казал, че ще свириш. Причините понякога са в лоши промоутъри и ние не можем да направим нищо. Пътувахме например до Калгари, Канада, преди няколко седмици, но не можахме да свирим там. Нямаше никакво техническо подсигуряване – нямаше сцена, осветление, нищо.

От другата страна - Но това не е по ваша вина...

DESTRUCTION - Да, но феновете не могат да знаят това. Те ни мислят за задници заради това. Понякога искаме да направим добър концерт, а това е невъзможно. Случвало се е на всеки музикант – пътуваш два-три дни, пристигаш и не можеш да свириш. Хората се ядосват, но не е по наша вина.

От другата страна - Ще свирите ли на WOA през тази година?

DESTRUCTION - Свирили сме там 4 или 5 пъти. Аз ще съм там с Rage за тяхното юбилейно шоу за една песен. Но не можеш да свириш на WOA всяка година, защото хората ще им омръзне: “О, това са DESTRUCTION отново”, “О, не, пак ли DESTRUCTION” и т.н. Така че може би догодина, но не и тази. Свирили сме през 2007, 2004, 2001, 2000г. или беше през 1999 година.

От другата страна – “Alive Devastation” или “Live Without Sense”?

DESTRUCTION - Live – “Live Without Sense”. “Alive Devastation” дори не беше истинско live-CD, беше по-скоро бонус за Япония. Нека изкараме новия лайф това лято, който ще е двоен. Той ще бъде страхотен микс от нови и стари парчета.

От другата страна - Какво мислите за траша в днешно време?

DESTRUCTION - Големите реюниъни са тотална глупост, но ми харесва това, че има много млади групи, които се събират и свирят траш. И млади фенове, които идват на концертите. Но не е нещо звездно.

От другата страна - Много от блек-групите, особено в Норвегия, ви сочат вас и други траш-групи като основно влияние. Какво мислите за това?

DESTRUCTION - Ние сме по-скоро дет-ориентирани, траш-ориентирани, не толкова блек. А малките хлапета, които искат да са блекъри, тях просто им харесва да са зли. Те не схващат идеята на траша и какво представляват DESTRUCTION. Но все пак е хубаво, че ни споменават.

От другата страна - Ако имаше джубокс тук, какво бихте искали да чуете сега?

Marc - THIN LIZZY.

Schmier - Аз бих искал нещо от “Unleashed In The East” - лайфа на JUDAS PRIEST, да речем... “The Ripper”.

Mike - Аз бих пуснал DEATH “Symbolic”.

От другата страна - Кой момент е най-добрият в живота ти?

DESTRUCTION - О, помня много неща, помня почти всеки ден.

От другата страна - Значи имаш много за разказване.

DESTRUCTION - Да, трябва да напиша книга. Хората направо няма да повярват на написаното в нея.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов