Интервю с Markus Jüllich (CREMATORY) ...

Интервюто с барабаниста и идеолога на CREMATORY взех в деня на втория концерт на немската банда у нас. Това се случи на „Pill Against Depression Festival” – дебют за новата агенция „Mask Music”. На този фестивал последни излязоха EVERGREY, а свириха още CHAOSWAVE, които пътуват с EVERGREY и българските банди FYELD и NEW DISEASE. И този път Markus Jüllich и съпругата му, която е и клавиристка на CREMATORY Katrin Goger, бяха с децата си. А иначе, фестивалът беше на 19.09.2009 година в софийската зала "Христо Ботев" и звукът на CREMATORY беше много добър.

Интервюто с Markus Jüllich (CREMATORY) е излъчено на 19.10.2009 година в „От другата страна” по радио Варна. Части от интервюто ще бъдат излъчени в предаването „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 11.11.2009 година.


От другата страна - Впечатленията ти от първия концерт на CREMATORY в България.

Markus Jüllich - За нас беше невероятно и това е причината да се върнем. Организацията беше много добра. Всичко протече нормално. Феновете реагириха положително. Миналата година в тази зала имаше повече от 2 хиляди души. Беше впечатляващо. Всичко беше много добре и това е причината да се върнем, за да ви видим отново.

От другата страна - Преди да дойдете тук за първи път, знаехте ли нещо за България?

Markus Jüllich - Нищо! Мисля, че свирихме в Румъния година преди това. Но нямахме никаква идея за България.

От другата страна - А какво Ви е мнението за публиката тук, след като я видяхте?

Markus Jüllich - Впечатляваща. Вечерта преди концерта бяхме на едно много хубаво парти, което също беше много добре организирано. Хората и феновете са наистина приятелски настроени. Организацията е професионална. Всичко е чудесно.

От другата страна - Всъщност какво предпочитате – да свирите в големи зали и стадиони или в клубове?

Markus Jüllich - И двете. Смятам, че съчетаването на двете е най-добрият вариант. Само за пример - наистина беше много голямо предизвикателство за нас, когато миналата година свирихме на “Wacken Open Air” като хедлайнери на “Парти” сцената пред 18 хилядш души. Това беше изумително. Чувството може да бъде същото и когато свирим в клубове пред 500 фенове. В такива случаи публиката е много добра. Това може да бъде също толкова готино, както концертите пред 18 хиляди души. Харесваме и двата варианта. Защото CREMATORY е банда, която е в много добри отношения с феновете си. Когато свирим на големи фестивали няма как да сме близо до тях, но излизаме пред огромна публика. Когато свирим в клубове, феновете са направо пред сцената и контактът с тях е директен. Ние предпочитаме и двете. Съчетанието между тях е най-добрият вариант.

От другата страна - Имате ли някакви специални ритуали преди да се качите на сцената?
Markus Jüllich - При нас няма никакви ритуали. Всяка група се събира преди да излезена сцената и си пожелава успех. При нас няма ритуали. Правим това от 18 години. Професионалисти сме. Никога не сме имали някакви ритуали и не се нуждаем от тях.

От другата страна - Помниш ли първия концерт на CREMATORY?

Markus Jüllich - Помня го. Това беше концерт в една дискотека в родния ни град. Малка дискотека препълнена с двеста души. Преди това шоу, само три месеца по-рано, бяхме издали демо касета. Всички, които познавахме искаха да дойдат на концерта и да видят какво свирим. По-сециално си спомням, че бях много нервен. Много, много нервен, защото познавах всички, които стояха пред сцената и бяхме много щастливи, когато най-накрая концерта свърши. (бурен смях)

От другата страна - В този момент имаше ли идея, че CREMATORY ще се превърнат в лидер за готик сцената в Германия?

Markus Jüllich - Специално в Германия, пресата ни наричаше „Лидерите на немската готик метъл сцена”. За стила готик метъл това е така. Защото има много големи групи като RAMMSTEIN например или DIE TOTEN HOSEN и BÖHSE ONKELZ. Има няколко групи, които са по-големи от CREMATORY, но в готик метъла ние сме лидерите.

От другата страна - Вярвахте ли, че ще се превърнете в лидери?

Markus Jüllich - Не! Никой не е очаквал тогава това, което сега сме постигнали с CREMATORY. Бяхме петима приятели, които създадоха банда, за да свирят музика. И всички неща, които се случиха след това са изумителни за нас. Помня, разбира се, когато подписахме първия си звукозаписен договор. Беше голяма мечта за всяка банда да подпише контракт с лейбъл. След това издадохме първия си албум и от него продадохме 20 хиляди копия. – „О! Какво се слуваше?”. От втория диск продадохме 50 хиляди копия. Невероятно! Това, което постигнахме с CREMATORY сега, беше голямата ни мечта, когато започвахме като банда.

От другата страна - Какво е усещането да бъдеш на турне със семейството си?

Markus Jüllich - Чувството е страхотно. Децата се забавляват много. Когато идват с нас на турне, много им харесва. Когато сме си вкъщи не спират да питат, кога отново ще тръгнем на концертна обиколка.


От другата страна - Каква беше идеята зад CREMATORY?

Markus Jüllich - Преди CREMATORY всички от групата свиреха в различни банди –траш банди, дет метъл банди. Всички бяхме оттегчени от тези нормални стилове. Искахме да създадем нова група с нови елементи в музиката. И това бяха клавирите. Ние бяхме първата дет банда в Германия, която използва кийборд. В началото дет метъл феновете въобще не ни приеха – говореха „какъв е този кийборд, тези мелодии в дет метъла”. Но имаше, както лоши, така и добри отзиви. Ние им казахме, че искаме да правим нашата собствена музика. Искаме да тръгнем по нов път и да използваме клавири, да опитаме нещо ново. И това проработи.

От другата страна – Това ли е причината да сте толкова мрачни?

Markus Jüllich - Смятам, че причината е, че изполваме кливири, защото с него можем да създадем тези мрачни емоции в звука. Това идва от стила на кийбордиста. Ние предпочитаме този звук, защото открихме себе си в тази музика. В този стил. Обичаме го.

От другата страна - Според теб CREMATORY успешна банда ли е?

Markus Jüllich - За мен определено. Разбира се METALLICA са много по-успешна група, но ние нямаме проблем с това. Искаме да кажем огромно благодаря на всички наши фенове, които направиха от нас това, което сме в този момент. И от това сме много щастливи.

От другата страна - Кое е най-важното нещо, за да бъде една банда успешна?

Markus Jüllich - Да има много фенове. Само това. Група без почитатели няма да съществува. Нуждаеш се от феновете така, както тялото ти се нуждае от кръвта. Ако няма хора, които да идват на концертите ти или да купуват албумите ти, бандата няма да съществува. Така, че феновете са най-важни.

От другата страна - Но за да имаш фенове, трябва да създаваш добра музика.

Markus Jüllich - Това е вярно. Работим върху добрата музика всяка година или на всеки две години в момента, за да направим добри албуми. И ги правим от сърце.

От другата страна - Какво трябва да очакваме от CREMATORY в близко бъдеще?

В момента сме в студиото и подготвяме нов албум, който ще излезе януари или февруари следващата година. Той ще е развитие в сравнение с предишните албуми. Може би ще бъде малко по-тежък. За пример някои вече определиха материала като готик траш метъл. В него ще включим една немска песен. Албумът ще бъде смес от всички добри неща, които сме създали в миналото.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов