Интервю с Tom Englund (EVERGREY) ...

Разговарях с вокалиста Tom Englund малко преди EVERGREY да се качат на сцената като последната група от „Pill Against Depression Festival” –дебют за новата агенция „Mask Music” и бих казал един успешен дебют. На този фестивал се изявиха още ко-хедлайнерите CREMATORY, както и CHAOSWAVE, които пътуват с EVERGREY, и българските банди FYELD и NEW DISEASE, които заради закъснението на шведите успяха да изсвирят само по две парчета. Tom Englund се оказа сърдечен и пестелив на думи събеседник, но много точен в отговорите си. Резултатът е по-долу. А иначе, фестивалът беше на 19.09.2009 година в софийската зала "Христо Ботев".

Интервюто с Tom Englund (EVERGREY) е излъчено на 12.10.2009 година в „От другата страна” по радио Варна. Части от интервюто ще бъдат излъчени в предаването „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 11.11.2009 година.


От другата страна – Здравей, Tom. Какво си спомняш от първото посещение на EVERGREY преди две години?

Tom Englund - Спомням си, че свирихме в твърде малка зала и беше претъпкано с хора. Беше много горещо. Това са основните неща, които си спомням.

От другата страна - Вие направихте два концерта тук.

Tom Englund - Точно така.

От другата страна - Какво се пормени с EVERGREY от първото ви посещение тук до днес?

Tom Englund - Нищо толкова драстично. Отново сменихме басиста си. Това взе да се случва трърде често и стана нещо обичайно за EVERGREY. Иначе записахме нов албум „Torn” и отново сме на турне.

От другата страна - Jari Kainulainen от STRATOVARIUS е новият Ви басист. Как стана част от групата?

Tom Englund - Направихме конкурс на уебсайта си и всеки, от целия свят, можеше да изпрати свой материал или видео как свири. От всички
кандидати се спряхме на петима. Наистина имаше много участници. И Jari беше най-добрият от всички.

От другата страна - Защо турнето ви е толкова късно? Албумът излезе през 2008.

Tom Englund - Защото сменихме мениджмънта си и компанията, която ни оганизираше турнетата. Отменихме две европейски обиколки, защото работихме с грешните хора. А сега изглежда, че всичко е наред.

От другата страна - Кой е главният фактор, за да подпишеш с определена звукозаписна компания?

Tom Englund - Има огромно количество различни аспекти. Главният разбира се е парите. Това дава идея колко здраво компанията ще работи за теб. Също така по отделените пари можеш да видиш, колко време ще можеш да стоиш в студиото и колко скъпи видеоклипове ще можеш да направиш. Неща от този сорт. Също колко средства ще бъдат отделени за турнетата. Аспектите са много, но парите са най-големият от тях. Разбира се не са единствения. Има и много други важни детайли, които трябва да се имат предвид.

От другата страна - Промени ли се нещо в бизнес план при смяната на звукозаписната компания?

Tom Englund - Всичко – мениджмънта. Компанията, която организира турнетата и звукозаписния лейбъл разбира се. Направихме го, защото понякога имаш нужда от промяна. Със стария си лейбъл бяхме 10 години. Предприехме тази стъпка не толкова за да бъдем по-добре, колкото да се движим напред. Искахме да променим ситуацията.

От другата страна – Най- важният урок, който си научил в музикалния бизнес?

Tom Englund - Не вярвай на никого! Мога да вярвам единствено на останалите от групата.

От другата страна – Защо? Какво точно се случва?

Tom Englund - В този бизнес има твърде много проблеми, когато си добър човек или се доверяваш твърде бързо.

От другата страна – Последният Ви албум „Torn” звучи по-различно от „Monday Morning Apocalypse”. Защо го направихте така?

Tom Englund - Смятам, че още когато създавах парчетата, имах идея, как ще изглежда албумът. Всичко беше нахвърляно още в демо версията. Също така аз съм продуцент на албумите на EVERGREY още преди „Monday Morning Apocalypse”. Така че реших да го направя още веднъж. За „Monday Morning Apocalypse” не съм го правил. Тогава имахме нужда от външен продуцент. Но за „Torn” исках аз да го направя.

От другата страна - Защо реши сам да си продуцент на албумите на групата?

Tom Englund - Защото смятам, че ако имаш възможност и начина, по който да го направиш, не ти трябва някой отвън и едва ли ще се намери такъв човек извън бандата, който да ни разбере и да има идея как биха работили нещата, ако не е член на групата. За това аз съм продуцент на албума.

От другата страна - Разкажи ни нещо за съдържанието на текстовете в „Torn”?

Tom Englund - Те са за отношенията между хората, проблемите, основно за ежедневието, но това не е концептуален албум. Това са 12 различни парчета. Песните са просто малки истории, повлияни от нещата, които са се случвали около мен или с мен, или с някой близък.

От другата страна – Когато слушаш албума се оказва, че това са много тъжни неща. Толкова ли е тъжен животът ти?

Tom Englund - Не! Но мисля, че за много хора той е такъв. Скапаните неща се случват така или иначе в техния живот. И може би в моя, те са много повече, отколкото в живота на другите.

От другата страна - Помниш ли първият си концерт като фен?

Tom Englund - Да, гледах DEF LEPPARD.

От другата страна - И този концерт се превърна в причина да станеш музикант?

Tom Englund - Точно така!

От другата страна - Коя точно част от концерта на DEF LEPPARD те накара да станеш музикант?

Tom Englund - Всички момичета, които стояха пред сцената по време на концерта.

От другата страна - И ти стана музикант заради парите, момичетата и..?

Tom Englund - (замисляне) Това е достатъчно (бурен смях :laugh:).

От другата страна - Как минаха първите Ви концерти от турнето?

Tom Englund - Много добре, направили сме едва три концерта. Забавно е. Мина доста време от предищното ни турне. Така че това върви страхотно.

От другата страна - Какво е чувството да се върнеш на пътя?

Tom Englund – Страхотно! Обожава го! Имам предивд, че това е начин на живот, който трябва да използваш и когато го имамя не мисля, че има нещо по-добро на света.

От другата страна - Каква беше сцената в Гьотеборг, в началото на EVERGREY?

Tom Englund - Когато започвах като музикант, свирех дет метъл в една група от Гьотеборг. Бяхме ние, DARK TRANQUILLITY, IN FLAMES, CEREMONY и много други банди, които днес са големи, особено IN FLAMES. В сцената всеки познава всеки. Тя не е много голяма. Самият град е от 600 хиляди жители. И от там имаме, май, само 10 банди, които правят световни турнета.

От другата страна - Какъв е генералният план зад EVERGREY?

Tom Englund - Трябва да изпитваш удоволствие от живота!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов