Интервю с Paul Di'Anno (KILLERS, BATTLEZONE, ...

Интервюто с Paul Di'Anno стана по телефон, благодарение на списание „Про-РОК“ и на неговия главен редактор Найден Колчев. Едно рамо удариха Андон Донев и Адриан Лазаровски от „Metal Katehizis“. Поводът за разговора беше концертът на „Звяра“ у нас на 25 септември. Поводът – 8-годишнината на списанието.

Интервюто с Paul Di'Anno беше излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 14.09.2009. Част от разговора беше излъчен в предаването „Евробокс“ на програма „Хоризонт“ на БНР на 21.09.2009г.


От другата страна - Paul, ще бъдеш в София на 25 септември. Какво да очакваме от този концерт?

Paul Di'Anno - Не съм свирил в България от много време. Но засега е трудно да кажа какво да очаквате. Групата, с която съм, е добра. Това е основната ми банда от много години. Но е трудно да се каже, какво ще направим. Отдавна не сме свирили при Вас. Последният път беше през 2006. Доста време мина. Нещата доста се промениха оттогава.Свирил съм с разлини групи по целия свят. Опитвам се цените на билетите да са евтини, за да могат хората да дойдат. Мисля че последния път се получи доста добре, но нямам много спомени, защото оттогава на направих толкова много концерти. И в момента съм си взел малка почивка, преди да умра.

От другата страна - През тази година се навършват 30 години от бума на Новата вълна на британския хеви метъл. Какво е усещането да си бил част от тази вълна?

Paul Di'Anno - Никога не сме имали представа какво се случва. Единственото, което искахме е да свирим нашата музика, надявайки се, че хората я харесват. Въобще не осъзнавахме какво правим. После разбрахме всъщност колко влиятелни за другите банди са IRON MAIDEN. Когато правиш нещо не трябва да се замисляш дали е грешно или не, а просто да му се отдадеш. Когато напуснах бандата осъзнах, че съм бил част от нещо наистина специално.

От другата страна - Но кога почуства колко е голямо това движение – Новата вълна на британски хеви метъл?

Paul Di'Anno – Мисля, че свирихме на един концерт на север. В Северна Англия. Тогава се срещнах с барабаниста на SAXON, изкарахме концерта и след това си говорихме с някого от „Melody Maker Magazine“. Разбрахме че сме номер едно. Господи бяхме Богове. Беше изненадващо. Но смятам, че беше много яко усещане, че това се случва с нас.

От другата страна - Няма начин да не говоря с теб и да не намесим IRON MAIDEN. Надявам се, че нямаш нищо против?

Paul Di'Anno – Ще видим!!!

От другата страна - Много хора те познават само като вокалист от първите два албума на IRON MAIDEN. Как се чувстваш???

Paul Di'Anno – Това е твърде глупаво. Направил съм толкова много след тях. И съм продал много повече албуми. Може би е заради лошата дистрибуция в някои части на Европа. Виж нещата стоят както при Ozzy - той никога няма да изгуби титлата вокалист на BLACK SABBATH. Просто го приемаш. Но и не трябва да се сърдиш, защото това ти дава чудесни възможности. Но когато хората те свързват само с IRON MAIDEN, това не е толкова добре.

От другата страна - Някои от екстремните банди като MACHINE HEAD поставят албума “Killers” на първо място в техните влияния. Как смяташ – какво тези групи са открили в този диск, а не са го намерилив дебюта или в следващите албуми?

Paul Di'Anno – Това е чудесно. Мисля, че песните във втория албум на IRON MAIDEN са по-добре продуцирани. Но смятам, че първият е най-добрият въобще. Не знам – може би това, че смесвахме пънка с хеви метъла. След това нещата се промениха по диригенството на Steve. Може би заради продукцията. Може би заради това, че IRON MAIDEN все още не бяха изцяло хеви метъла. Но аз загубих интерес. Не знам. Не мога да говоря за групи като MACHINE HEAD, METALLICA, PANTERA, SEPULTURA, но е чудесно, че да са ми фенове. Чудесно е, че този диск е повлиял толкова много на сцената. Това е страхотен комплиент, за работата, която съм свършил. Същото е, когато за първи път чух RAMONES. Те промениха живота ми из основи. Тогава разбрах какво искам да правя. Не мога да го обясня, но когато ги чух – за мен те бяха много крайна банда. 3 минутните песни ми отвориха очите. Влиянието на IRON MAIDEN върху тези групи е същото. Мога да го разбера. Но за всеки е различно.

От другата страна - Говори се, че си продал правата върху песните на IRON MAIDEN на много ниска цена. Защо го направи? Не мислиш ли, че през годините ще имаш много повече дивиденти от тях, ако не ги беше продавал?

Paul Di'Anno – Наистина звучи налудничаво. Но за мен, ако не съм отдаден на нещо на 100 процента, значи не трябва да го правя. Това с IRON MAIDEN нямаше как повече да се случи. Защото просто всичко приключи и на лично, и на професионално ниво. И знаеш ли, че най-якото нещо, което направих е, че си тръгнах.

От другата страна - Какво мислиш за останалите вокалисти, които са записвали с IRON MAIDEN – Bruce и Blaze?

Paul Di'Anno – Bruce е страхотен. Смятам, че това е най-добрият вокалист, когото IRON MAIDEN някога са имали. Blaze ми е приятел. Участвали сме заедно на няколко фестивала през последните години. Имаше лош късмет – жена му почина. Но той е прекрасен човек. Слуховете, че сме във вражда с Bruce са глупости. Ние не се виждаме. Живеем в различни части на света. Той е тук в Англия. Аз съм за малко, защото живея в Бразилия. Но когато съм тук не се чуваме. Мисля, че сме приятели с него, но и да не сме, това не е проблем за мен.

От другата страна - Защо не успя да станеш толкова известен с проектите си след IRON MAIDEN?

Paul Di'Anno – Напротив. Не знам къде си ги чел тези неща, но с първия запис, който направих след напускането на IRON MAIDEN станахме номер едно в Япония, с BATTLEZONE имахме страхотен успех в Щатите.

От другата страна - Но този успех не продължава дълго?

Paul Di'Anno – Направихме го с първите два албума. След това с BATTLEZONE, преди KILLERS, които са същата група, но с малко по-различен състав. Променихме името, защото имахме проблеми със звукозаписната компания. Това никога не се е случвало. Винаги сме имали успех.

От другата страна - Не сте ли се опитвали да достигнете успеха на IRON MAIDEN и METALLICA например?

Paul Di'Anno – Не мога да сравнявам нещата. Те са продали милиони записи. Но това не е голям проблем. Аз гледам от собствената си камбанария. BATTLEZONE станаха KILLERS, заради проблеми с договорите. Това в голяма степен е една и съща банда. Но сега се чувствам много по-добре. Когато съм сам. Ако има проблем, то само аз съм отговорен.

От другата страна - Имаш ли любим албум, от който си бил част?

Paul Di'Anno – Последният “The Living Dead”. Това е най-добрият диск, който някога съм записвал. Харесвам го много повече, отколкото албумите на BATTLEZONE.
От другата страна - Имаш специални отношения с България, заради една от бившите ти жени, защото е българка.

Paul Di'Anno – Не й казвайте, че ще идвам. Шегувам се. Тя е страхотен човек и се надявам отново да я срещна един ден, за да й се извиня. Тя е страхотна жена.

От другата страна - Открих информация, че си добър приятел с една певица от България Милена Славова. Истина ли е това?

Paul Di'Anno – Да, така е. Милена ми е много добра приятелка. Тя се ожени за Робърт, който също ми е приятел.

От другата страна - Нека да те върна на концертите, които ще направиш през есента. Има ли място, където се чувстваш най-добре?

Paul Di'Anno – Бразилия е моят дом. Най-добре се чувствам, когато имам концерти в Южна Америка. Тук отношения между мен и феновете са много добри и продължават вече 15 години. Което е впечатляващо. Ако кажеш на някого дали е чувал за Paul Di’Anno от IRON MAIDEN, той ще те спре и ще ти каже – „О, не! Paul Di’Anno е бразилец!” Това е фантастично. Харесвам Италия, но се чувствам винаги добре, когато хората идват на концертите. Не ги наричан фенове, защото те са повече приятели. Защото за тях аз съм просто човек и ако пея фалшиво, те ще дойдат и ще ми го кажат.

От другата страна - А има ли място, където не искаш да свириш?

Paul Di'Anno – Англия. Имахме няколко изяви през годината. Тук се връщам за малко, за да се видя с приятели, да си видя децата от първия ми брак. Това, което правя сега е, че стоя в къщата си в Солсбъри и си почивам за няколко седмици. След, което заминавам за Канада.

От другата страна - Турнето ти се казва „Звярът се завръща”, означава ли това, че скоро ще чуем нов материал от теб?

Paul Di'Anno – Не. Това глупаво, кърваво име ми го дадоха някакви тъпи хора, само защото съм много агресивен на сцената. Записваме нов материал в момента. Миналата година направихме пет записа в Германия. Но отново имаме проблеми със звукозаписните компании. Те искат всичко от мен, но не ми дават свободата да творя като артист. Тук в Англия се срещнах с един приятел, който има готови 16 композиции, но ще видим какво ще се получи.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов