Интервю с Asis Nasseri (HAGGARD) ...

Интервюто с иделогоа на симфо метълите HAGGARD се случи при първото им гостуване у нас по покана на Art BG на 20.11.2008 в столичния клуб "Blue Box". Съпорт бяха REMEMBER TWILIGHT и БАЛКАНДЖИ, като специални гости се изявиха канадските траш спийд машини EXCITER (очаквайте скоро и с тях да се появи интервю тук)

Интервюто с Asis Nasseri е излъчено в предаването „От другата страна” по радио Варна на 29.12.2008. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 14.01.2009От другата страна - Важно ли е за Вас да имате концепция за всеки един албум? Да имате някаква история.

Asis Nasseri - Да! Това е много важно за мен. Истината е, че искам да изкажа нещата с най-малките им детайли. Ако имаш достатъчно време да направиш една песен, можеш да я изпипаш детайлно. Един албум с концепция ти дава шанса да разделиш историята на малки части, да я разкажеш с големи подробности и факти. Мисля, че това е много добър похват и за музикалната хомогенност, за нейната плавност и гладкост. Това са специфичните неща за нашите песни.

От другата страна - Каква е концепцията на вашия нов албум “Tales Of Ithiria”?

Asis Nasseri - Не мога да нарека албума приказка или фентъзи, защото фантастичните истории не ми звучат равностойни и сравними с историята в “Tales Of Ithiria”. Можем да наречем албума модерна приказка за средния свят Ithiria.
Основната концепция като във всяка добра приказка е доброто срещу злото. Персонажите са много ясни – точно е определено кой е добър и кой е лош, но има и няколко прикрити характери. И историята има много обрати по време на нейното развитие. Главното в нея е за различните раси – човешката, на злото, гномите, еднорозите – целия този приказен персонаж. За мен приказките са нещо много позитивно. В детството на всички нас са ни били разказвани приказки и това носи много положителни аспекти. Това е история за един млад мъж. Той разкрива, че неговият баща е бил поразен от заговор от кръга на друидите. В тази история съм използвал много легенди от миналото. Това не е случка от настоящето. Има много, много части, вдъхновени от миналото, за да се разбере историята. Но главното е борбата между Доброто и Злото – с много магия, с много изкушения, с много любов...Това е история за различните хора...

От другата страна - Какво е въздейсвието на музиката, не на лириката?

Asis Nasseri - Въздействието на музиката? През цялото време съм се стремял да държа музиката толкова в стила на Haggard, колкото може да бъде. Стилът не е променян много, защото той е запазена марка – дълбоки гласове, класически инструменти. Този път се опитах да композирам някакъв вид филмов саундтрак. Така може да се обясни. В него разказвач е Mike Terrana, който се включва в някои от частите между песните. Интересна ми е и още една история, която е важна за мен и смятам, че трябва да бъде разказана, пиша нещо за Галилео Галилей.
Но да се върна на последния албум – когато пея приказките за Ithiria, искам да разкажа историята на хората. Общо казано музиката на Haddard в този албум е много епична, много знакова, много бомбастична. Имаме много добър хор и цигулки. Това е любимият ми албум от всички, които сме правили досега.

От другата страна - Трудно ли е да се координират толкова много музиканти, които използвате в песните?

Asis Nasseri - Чувствам се като истински диригент. Разбира се, че е трудно да се координират толкова много хора, защото това са около 20 човека. Екипът е доста голям и винаги има риск това да влоши работата. Но истината е, че е много ценно да правиш подобни неща. Понякога е трудно да правиш нещо уникално, но не знам друг ансамбъл, който да е толкова отворен за нови идеи, колкото този. Това ми дава свобода, а също така и възможност да поставям чисто класически 2-3 минутни музикални откъси във всяка една песен. Ако имаш само една нормална група или банда, не можеш да направиш всичко това, защото имате само клавир, ударни, бас и китари. А класиката трябва да идва от плейбек. Когато имаш толкова много музиканти на разположение, имаш много голяма свобода да композираш нещата, които искаш. Това е много добро чувство, на което се наслаждавам и ценя високо. Разбира се практиката, координирането, ходенето по турнета е доста тежко. Ние сме за първи път тук и сме много щастливи, че най-накрая сме в България, в столицата София. Какво да кажа? – Тук имаме много приятели, които ще дойдат тази вечер и това много ни въодушевява.

От другата страна - Трудно ли е да се прави музика с толкова различни инструменти?

Asis Nasseri - За мен не е нито тежко, нито трудно да пиша такава музика. Никога не съм учил класическа музика или композиция, но това не ми пречи да композирам. Това е нещо от сърцето, което ми носи удовлетворение. Това е единствената причина да го правя.

От другата страна - Вашата банда съществува от 11 години, но Вие имате само няколко албуми.

Asis Nasseri - Имате предвид защо правим албумите толкова дълго време? – Причината е различието между това да се композират неща, които трябва да бъдат изсвирени от 4-ма души в студиото и от 40. Композирането за 4-ма души са рок-парчета, които разбира се се правят много по-бързо. Аз имам нуждата да бъда 100 % сигурен за нещата, които правя. Това отнема време. Предполагам, че следващият ни албум ще ми отнеме 4 години. Но това е много важно за историята на всяко нещо и за да се изпипа отнема време. В днешно време хората нямат време за много неща.

От другата страна - Сигурна съм, че Вие нямате много свободно време. Вярно ли е това?

Asis Nasseri - Не много.

От другата страна - Какво правите през свободното си време?

Asis Nasseri - Чета, композирам, слушам музика.

От другата страна - Каква музика слушате?

Asis Nasseri - Харесвам класическата музика, старинната музика, харесвам и дет метъл. Моята любима банда е Death – на Chuck Schuldiner, който за нещастие умря преди няколко години. В блек метъла харесвам албумите на на Possessed и Bathory – тези стари групи. Не слушам много нови банди. Сега в зоната на блека и дета има много добри групи, които свирят добра музика, но на мен ми липсва нещо оригинално, нещо ново. Затова предпочитам когато слушам дет и блек, да си пускам нещата на по-старите банди. Обичам да слушам основоположниците на тези стилове. Това ме кара да се чувствам комфортно. Слушам фолклорна музика от Шотландия, Ирландия, а също и галски ритми.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов