Интервю с Alice Cooper

Това е едно интервю с легендата Alice Cooper, което аз и колеги от в-к "Експрес" или "Телеграф" - не се сещам вече и от bTV направихме ден след участието на Cooper като втори хедлайнер на "Калиакра рок фест 2008". Интересното беше, че интервюто взехме на едно голф игрище близо до Каварна по средата на една игра - човекът беше отишъл да си почине, а ние го налетяхме като лешояди мърша.
Интервюто е излъчено в предаването на радио Варна "От другата страна" на 18.08.2008, а само моите въпроси в "Гласовете на рока", предаване, което беше излъчено на 10 септември 2008 година по БНТ Сат.

Приятно четене.

П.П. ако мога ще кача и снимки как дядо Alice играе голф облечен с бяла ризка и кариран панталон, и бели обуща - между другото той е по-страшен без грим

Коя е твоята отрова?

Alice Cooper – Моята отрова? Женен съм от 32 години за една жена. Тя е моята отрова......Аз съм романтик...просто романтик. Друга отрова е голфът - играл съм с Tiger Woods, той не може да изиграе тази игра, която ние играем. Той играе съсвсем различен голф. Играл съм с Catherine Zeta-Jones, която може да те разсее доста сериозно. Освен това с Michael Douglas, Kevin Costner, Sylvester Stallone... с почти всички актьори в Холивуд играят голф.

Как се чувстваш, когато играеш с такива личности?

Alice Cooper - Те са си нормални хора. Дори и бившият президент на САЩ, когато отиде
на голф игрището, не говори за политика. Обсъждаме различни неща, но нито аз говоря за рокендрол, нито останалите политиците говорят за политика. Единственото, за което става въпрос е, какъв ще бъде следващият удар. Голфът е чудесно средство да избягаш от своето ежедневие, от нещата, които принципно вършиш през останалото време. Единственото, от което се интересуваме, когато играем, е как да вкараме топката в дупката, не говорим за политика например.

Рокендролът по важен ли е от политиката?

Alice Cooper – Да, мразя политиката и се старая да не се замесвам. Политиката е за хора като Bono от U2, докато аз съм шоумен и искам да разсмивам хората, да ги плаша или каквото и да е... Работата ми не е свързана с политиката. Но от мен няма да чуете нищо политическо.

Пропагандираш неизползването на наркотици?

Alice Cooper – Така е, но това не е свързано с каквато и да е политика. Това е нещо нормално. Не познавам и един човек, който някога да е взимал наркотици сериозно и да мисли че това е било добра идея. По скоро всички са съжалявали. Познавах Jim Morrison и Jimi Hendrix, които умряха от дрогата. Всички, които умряха, ми бяха приятели. Знам, че вземаха наркотици, но не са карали някой друг да го прави.

Ти самият взимал ли си?

Alice Cooper – Наркотици, мисля че в САЩ всеки е опитвал от всичко. О да, през 60-те подгрявахме DOORS и тогава дрогата беше навсякъде.Аз бях на 20 и опитвах от всичко. В един момент обаче разбираш, че дрогата не върши работа, особено когато приятелите ти започват да умират от това. А и пиех много тогава - по една бутилка уиски на вечер. Най-накрая спрях и пиенето.

А колко бири към уискито?

Alice Cooper - Ами към цял стек. Сутринта се събуждах и повръщах кръв. Помислих си, че това не е никак добре. Някъде тогава си казах, че ми е крайно време да спра. Смених алкохола с голфа - една страст за друга.

Казваш, че не говориш за политика, а имаш песен "Elected"?

Alice Cooper - "Elected" е комедийна песен и миналата нощ я посветихме на Hillary Clinton и Barack Obama. За мен в това няма нищо политическо, а само забавление. Двамата се съревновават през цялото време, а на финала се разцелуват, целта беше да разсмея хората по този начин. Оригинално песента е написана, когато Richard Nixon беше на власт и тогава си мислех, колко яко би било, ако Alice Cooper се съревновава с Nixon за президентския стол. Колко абсурдно би било това. Написах парчето и то стана голям хит. Тази песен беше една от най любимите на John Lennon между другото.

ЗащосмениVincentFournierсAliceCooper

Alice Cooper - Защото Vincent нямаше да шокира толкова много родителите, както Alice. Исках да шокирам и вбеся всеки родител, когото можех по всевъзможен начин. Поставях си за цел, когато казваха – никога няма да отида на негов коцерт и все пак го правеха. Не очаквах че Alice ще оцелее вече 40 години. Никой не се е надявал. Нито аз, нито Ozzy сме смятали, че ще оцелеем толкова години. Оцелявам така, както Steven Tyler или пък Mick Jagger, което показва, че ако музиката ти е качествена, ще просъществуваш.

Разкажи ни нещо повече за новия си албум "Along Came The Spider"?

Alice Cooper - Този албум е като къс криминален трилър. Става въпрос за сериен убиец, който гледа на себе си като на паяк и който омотава жертвите си в нишки от коприна, и отрязва по един крак на всяка от тях. Той иска да отреже 8 крака, защото се олицетворява с паяк. Тогава обаче без да иска, се влюбва в последната си жертва и не може да я убие. Така започва неговото падение, защото тя го унищожава. Нещо като красавицата и звяра.

Близък ли е по звучене до "Constrictor" например?

Alice Cooper - По скоро звучи като "The Last Temptation", защото е концептуален албум. Има много твърди парчета, както и няколко чудесни балади като "Killed By Love" и "Salvation". Тя е за човек, който си казва, ами ако греша, има ли шанс за спасение. Това е голям красив химн.

А шоуто, което представяш на сцената този път?

Alice Cooper - Аз имам най яката роля, защото играя Злодея. Ако питате например Anthony Hopkins коя е неговата любима роля, то той ще ви каже Hannibal Lecter, защото да играеш злодей, е адски забавно. Злодеят винаги има най-добрите възможности. Рокът е пълен с герои, но не и със злодеи. Реших, че аз пък исках да съм злодеят. По-късно се появиха KISS, Marilyn Manson, Rob Zombie, които са ми приятели, но те са по-късни злодеи -може да се каже, че аз съм оригиналът. Мисля че във всичко, което четеш виждаш и чуваш, от William Shakespeare до Stephen King има добър и лош герой. Имаш и жена и дете. Лошият герой никога не побеждава и в моето шоу той е обесен. Всяка нощ аз се завръщам. Но както казва Freddy Krueger от “A Nightmare on Elm Street” - “аз винаги се завръщам”.

Чувстваш ли се като легенда?

Alice Cooper - На сцената съм легендарен злодей, но извън нея съм нормален човек.

А като звезда?

Alice Cooper - Ами за 40 години може да се каже. събрал съм доста камери около себе си в момента и се чувствам почти като Madonna, така че...

Какво очакваш от това турне?

Alice Cooper - Всъщност това шоу е края на едногодишно турне. Когато скоро приключим, започваме турне за "Along Came The Spider" с различна сцена и различно шоу. Ще го започнем в началото на следващата година. Турнетата никога не свършват. Ще ги правим вечно.

Кой е твоят кошмар?

Alice Cooper – Нямам кошмари. Може би политиката, защото е адски тъпо нещо. Когато родителите ми говореха за политика, аз отивах в другата стая и надувах до дупка THE WHO, защото не желаех да слушам. И сега съм така. Рзбирам, че живеем в политическо време, но не е моя работа да ми пука за това. Нека някой друг мисли за нея. Политиката е адски тъпо нещо.

Кой е “Човекът зад маската”?

Alice Cooper - Написах това парче за осмата част на "Friday the 13th". Стори ми се добро заглавие, защото Никой не говори коя е личноста зад маската, а за човекА с маската и затова аз попитах кой е човекът зад тази маска и какво го кара да убива.

Казваш че мразиш политика, но какво ще кажеш за това, че Arnold Alois Schwarzenegger използва парчето "We're not gonna take it" на TWISTED SISTER в своята предизборна кампания?

Alice Cooper – Това е добра идея. Много хора в момента казват "We're Not Gonna Take It" в Америка. Има много политичеси неща, срещу които да се обявиш. В Америка можеш да кажеш каквото и да е и никой не може да те спре. Но сме зависими от много неща не само от петрола и т.н. Кой може да каже, кой е правилният човек, който може да направи всичко правилно. Това че имаме нов президент, не означава, че нещата ще се променят. Той просто играе с картите на стария президент, а с неговите карти ще играе и седващият президент. Трябва да сменим и целия Сенат, ако искаме да променим нещо. Защото сенатът определя правилата. Празидентът няма толкова много възможности. Това е последният човек, за когото трябва да се притесняваме.

При теб кое е на първо място - музиката или шоуто?

Alice Cooper - Музиката е много по-важна. Ако репетираме 10 часа, то поне 9 от тях са за музиката. Един час е за театъра. Шоуто е лесната част. Но когато музикантите с мен са добри то и моята работа става много по-лесна. Тази банда е страхотна. Музикантите са невероятни. И китаристът и барабанистът, и басистът са винаги на място си. Правят моята работа лесна, защото са най-добрите от най-добрите.

Как видя вчерашния концерт?

Alice Cooper - Беше чудесно. Точно това очаквахме. Публиката иска да бъде забавлявана и ние даваме най-доброто от себе си, за да стане това. Ако на сцената сме апатични и публиката ще бъде апатична. Ако сме въодушевени и феновете ще бъдат въодушевени. Така, че даваме на публиката най-доброто, на което сме способни. От първата до последната минута. Искаме да ги вдигнем и да ги вкараме в шоуто. Това парвим всяка нощ и въобще не ни пука къде сме, просто това е шоуто, което правим всяка нощ..

А помниш ли първия си концерт в България?

Alice Cooper - Да беше в София и също беше много добре. Велика, млада, рокендрол публика.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов