Интервю с Nikolaos „V.Priest” Panagopoulos ( ...

Интервю с Nikolaos „V.Priest” Panagopoulos (ACHERONTAS, SHIBALBA)

Първият „Broken Silence Black Death Metal Fest” трябваше да бъде на 9 май. Обаче пандемията от COVID-19 обърка плановете. Организаторите успяха да преместят фестивала на 4 юли. Мястото остана същото – Летния театър в Бургас. Заради извънредното положение по света част от обявените групи отпаднаха. На тяхно място бяха обявени други. Така на афиша се появи и гръцката блек метъл банда ACHERONTAS, която в края на юни ще издаде опуса „Psychic Death - The Shattering of Perceptions”.

Интервюто с Nikolaos „V.Priest” Panagopoulos (ACHERONTAS, SHIBALBA) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 25.05.2020 година.


От другата страна - Привет, новият албум на ACHERONTAS ще излезе през юни. Каква е тайната зад заглавието „Psychic Death - The Shattering of Perceptions” и как разрушавате възприятията?

V.Priest - Две години след издаването на „Faustian Ethos”, решихме да създадем нещо уникално. Искахме монументален албум, с който да имаме шанса да представим зрялост и разнообразие. И той да бъде резултат от опита ни и постигнатото през тези 23 години в блек метъла. Изоставихме старата трилогия. „The Shattering of Perceptions” е манифест на звука и духа. Базиран е на древните пътища на предсказанията. Той има собствен емпиризъм, изграден върху нашия собствен духовен път. Няма едно единствено еднозначно и ясно обяснение на съдържанието на албума. Субективните аспекти на албума имат задача да привлекат слушателя към каузата му. Психическата смърт определя върховното, безмилостно разрушаване на възприятията и пълното разгръщане на душата. Във всички основни направления, ядрото елементи на духовната структура се взривяват и процъфтяват, издигат се като пламъка на новородената свръхнова, вграждаща аксиоми и символи в жизненоважните принципи на съществуването, на етерите директно в дълбините на душата. Това е основата, която стои в новия албум на ACHERONTAS. Неизследваната мрежа на фината човешка анатомия, управлявана и обливана с универсалната сила на Житието, със стрелите на Живота, с нектара на Смъртта. Те са в тясна връзка с пламъците на Прераждането, които превръщат съществуването в Безсмъртие. Албумът е замислен като философия и духовна концепция. Слушателят трябва да се потопи в това визуализирано възприятие и да изследва последващото ъдържанието. Дискът е крайъгълен камък за задоволяването на вътрешните демони. Това стои в основата на новия албум на ACHERONTAS.

От другата страна - Защо настоявате да разрушавате възприятията?

V.Priest - Нищо не е създадено случайно. Музиката ни е истинско предизвикателство, с източник нашия собствен духовен опит. Тази концепция никога не се променя и винаги се развива. Това е нашият опит, който разкриваме пред слушателите. Това е нашият вътрешен космос, който получава проявление в ноти и музика. За нас това е истинската цел пред блек метъла. Стилът не е просто музика и ноти.

От другата страна - Т.е. с този албум показвате, че стилът не е просто музика?

V.Priest - Точно така. Винаги сме постъпвали по този начин. Издали сме десет албума. Всеки диск има собствена история. Всеки от тях е олицетворение на вдъхновението ни. Емпиризмът е вплетен дълбоко във всяко наше издание и всеки наш албум е записан, и издаден с цел. Нищо не сме създали по случайност. Всичко, което сме направили, е резултат от нашето музикално и текстово вдъхновение.

От другата страна - Блек метълът не е просто музикален стил, а начин на живот?

V.Priest - Точно така. Дори смятам, че блек метълът е създаден точно с тази цел. Той не съществува, за да забавлява или да се слуша на купони. Блек метълът е тежък стил, който има за цел да изкара на повърхността скритите дълбоко чувства. Той е философски манифест, който намира почва за развитие в музиката и нотите. И в същото време той не е само музика. За нас е много важно да имаме сериозна философска основа.

От другата страна - Колко дълбоко сте навлезли в блек метъла?

V.Priest - При мен не блек метълът е катализаторът, за да постигна духовно извисяване. Защото когато реших да се посветя на духовния начин на изразяване, не бях навлязъл толкова навътре в стила. Преди 20 години интересите ми се разпростираха върху други форми на изкуството. Разбира се слушах метъл. В началото на 90-те реших да се посветя и на него. Появиха се моменти, в които осъзнах, че мога да навляза много навътре и търсенията ми да са още по-дълбоки. Но при мен окултизмът и духовният начин на живот не започнаха с музиката. Тя обаче се превърна в носителя на вътрешните ми чувства и спомогна изразяването ми. Така че блек метълът е начин на живот. Тук не става дума за бяло и черно. Нищо не е крайност. Сивата зона на магията и сивата област на изобретателността и експеримента са метафората, които описват музиката и текстовете на ACHERONTAS.

От другата страна - Т.е. за теб материалния свят не е от толкова голямо значение?

V.Priest - Това, приятелю, са двете части на едно цяло. Не можеш да игнорираш едната страна за сметка на другата. Трябва да се стремиш към материална стабилност, за да можеш да се посветиш на духовността. Древните египтяни са вярвали, че трябва да изградят градина на Земята, след което боговете ще ги поканят в рая. Това са думи от древните писания, разкриващи традиции, които в някаква степен съм прегърнал. Смятам, че трябва да има баланс между духовните търсения и материалните удоволствия. За мен и двете са много важни, но духът трябва да е над материята. Така че веригите на робството, които животът и обществото ти налагат всеки ден да бъдат разрушени.

От другата страна - Според теб хората наясно ли са с това?

V.Priest - Този вид философии, религии и традиции могат да се нарекат по всякакъв начин. Не харесвам думата окултизъм. Предпочитам да ги определям като тайно познание. Думата окултизъм е модерният начин на изразяване. Истинското определение зад окултизма и магията е тайната наука, което се е използвало в миналото. Този начин на изразяване никога не е бил достъпен за масата хора. Религиите, мистериите, ритуалите са били отредени за елита, за малка група специални хора, които са имали познанието да прозират тези аспекти от живота. Винаги е било така и независимо от изминалите хиляди години, всичко продължава по същия начин. Дори и хората да вярват, че цялото човешко познание е вече достъпно с помощта на Интернет, че могат да си купят всяка книга, която пожелаят, всяко нещо, което смятат, че ще им свърши работа, тайните остават неразкрити и най-вече онези, които са свързани с опасните и мрачни кътчета на живота.

От другата страна - Какви са музикалните разлики между "Psychic Death - The Shattering of Perceptions" и другите албуми на ACHERONTAS?

V.Priest - Както предишната трилогия, така и новият албум са напълно завършени произведения, но почиват на същите музикални и текстови аспекти, които използваме през годините. В същото време "Psychic Death” е крачка напред. В него като звук и изпълнение е материализирано постигнатото в предишните ни албуми. Както отбелязах и по-рано последните ни три албума с оформени в трилогия. Независимо че те са свързани по специален начин, всеки един от тях има своята индивидуалност и служи на различни наши вътрешни убеждения. Смятам, че развитието, без значение дали е свързано с музиката или текстовете, е напълно необходимо. Никога не сме създавали нещо без основателна причина. За това и бизнесът не ни интересува. Ние сме тук, за да творим.

От другата страна - Къде все още откриваш вдъхновение за създаване на музика – 23 години по-късно?

V.Priest - Първо искам да отбележа, че думата, която използвам – „Coven” или „Сбор на вещици”, създава погрешна аура около групата. За нас тя носи друго значение. ACHERONTAS е общество от личности, които творят заедно в една духовна посока. Животът ни и преживяванията ни, дори и да са от тъмната страна, и да имат скрити послания, са нашето волеизявление в музиката. През тези 23 години всичко, което сме написали в текстови и философски аспект с помощта на музиката, се основава на личния ни опит. Личен опит натрупан от различното боравене с магията, от различни философски течения и системи от традиции. Космосът е отражение на нашите вътрешни усещания.

От другата страна - Спомена тайното познание – защо то все още се възприема като враг?

V.Priest - Определението се появява още през древните векове и се отнася за неща, които обикновените хора не могат да разберат. В модерните времена е сменено с думата магия. Това също е определение за нещата, които обикновените хора на могат да разберат. Модерната наука отхвърля всичко, което не почива на твърди доказателства и не може да се докаже практично. По този начин днешната наука, няма нищо общо с древните науки. Когато използвам определението „тайно познание”, имам предвид магията, която не може да се опише с думи и която не е предназначена за масите. Тя е забравеният път, по който някой някога е разкривал истините за живота и за явленията, които в големия план на нашето съществуване не са видими. По някакъв начин и новият ни албум е свързан с това тайно познание, мистерията отвъд сънищата и чудото на душата, представени с помощта на някои, бих ги нарекъл, специални прояви на натрупан опит.

От другата страна - Как блек метълът ти помага да разпространиш идеите си? Все пак стилът не е комерсиален.

V.Priest - Дори блек метълът да не съществува, щях да открия начин да изразя вътрешните си потребности. За това от десет години имам и друга група, която се казва SHIBALBA. Тя няма нищо общо с метъла. Тя е ритуален ембиънт, дроун музика, в която преобладават духовните преживявания, независимо че инструментите, които използваме, са различни. Когато някои има нужда да се изразява, той търси различни начини да го направи. И може да разшири търсенията си и към други стилове. Всичко, което правя в блек метъла, мога да го постигна и с другите музикални стилове. Също така донякъде инструментите на метъла са ограничени и не позволяват по-широко изразяване. За това и създадох още един проект, с който да прескоча границите на метъла, да отхвърля ограниченията и да изразя по-различни чувства.

От другата страна - SHIBALBA означава „Място на страха”…

V.Priest - На първо място в моята музика не става дума за противопоставяне на мрак на тъмнината, на бялото на черното. Всичко това е едно цяло. В нашата философия няма крайности. С SHIBALBA искаме да създадем нещо, което да преведе слушателя през Стената на съня. Искаме да го накараме да прогледне и да се сблъска с всичко, което е отвъд видимото за окото. SHIBALBA е метафора за тъмната страна и е връзката между Живота и Смъртта. Проектът е страхотна възможност да използваме свободата, която музиката ни предоставя, да експериментираме и в същото време да предоставяме сериозни теми за размисъл. Ако си пуснеш в Интернет някои наши изпълнения на живо, ще видиш, че те са като отворени медитации, в които участва и публиката. С музиката на SHIBALBA излизаме от казионното и се доближаваме до божественото. Метълът може да се използва под всякаква форма, за каквито си искаш – от весели до сериозни. Но съществуват музикални форми, които имат една строго определена посока и са подходящи за много стриктни цели. В SHIBALBA експериментираме със звука. Създаваме портали в музикалната тъкан. Слушателят става част от нашия свят. И ACHERONTAS, и SHIBALBA са части от нашата психология. Те канализират различни аспекти на един и същ източник. Така връзката е много по-силна, отколкото изглежда. Това не са просто два проекта на едни и същи автори, които с всяко издание създават различна музика. Това е причината първият опус от трилогията, която започнахме с „Ma-IoN (Formulas of Reptilian Unification)” да е 70 минути музика. Има много посоки, които всеки, който слуша албумите ни, може да пресича и в тях да открива съвсем различни нива. За това, когато издаваме нов диск, правим и негови специални версии. В тях събираме много ръчно направени артикули. Винаги отделяме внимание на визуалните аспекти на създаденото от нас и то така, че те да обогатяват и да са близо до музикалното и текстовото съдържание. Но по-добре да спра до тук и да оставя всеки сам да се докосне до идеите ни и да ги разбере по свой начин.

От другата страна - Има ли ясна граница, която да пресича духовния и материалния живот?

V.Priest - Те са свързани и са част от едно цяло. Първо трябва да бъде изградена материалната основа, след което ще се появи и възможността за по-дълбоко изследване на живота. Духовното и материалното са едно цяло. Но това са мои думи. Някой друг може да има друго виждане за нещата. За мен обаче всяка индивидуалност трябва да има здрава видима основа, след което да се отдаде на чудесата, които предлага незримата част.

От другата страна - Какво е значението на думата „чудо” за теб?

V.Priest - Гледам на живота като на експеримент. Всеки от нас е индивидуалност. Всеки се ражда сам, преминава през живота сам и умира сам. „Чудото” е термин, който описва пътя, който всеки един от нас преминава по време на пътешествието наречено живот. Това е начинът, по който го изживява и му се наслаждава. „Чудото” е метафора и в същото време дума, която описва приключението „живот”. Всичко в живота зависи от начините, по които възприемаш и наблюдаваш онова, което наричаш реалност.

От другата страна - Най-важният урок, който си научил до момента в живота и музикалния бизнес?

V.Priest - Не обичам думата бизнес. Никога не съм бил част от него. Независимо че имаме лейбъл, издаваме албуми, получаваме подкрепа от списания и журналисти, не става дума за бизнес. Става дума за романтичния идеализъм, който обичам да предлагам на индивидуалностите, които са обединени от музиката и философията. Така че за мен думата бизнес е без съдържание. Ако става въпрос за онова, което съм научил от блек метъла, то е, че в основата на всичко стои индивидуализма. Както е в живота, така е и в изкуството. Има шедьоври, има и провали. Днешните дни предлагат повече количество, отколкото качество. Мисля, че е логично, защото живеем в епохата на Кали юга. Така в основата на всичко са низшите инстинкти като алчност, пари, превъзходство. Все неща, които не ме интересуват.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов