Интервю с Madeleine "Eleine" Liljestam и Rik ...

Интервю с Madeleine "Eleine" Liljestam и Rikard Ekberg (ELEINE)

ELEINE са банда от Швеция. Стилът им е определян като симфоничен метъл, но не очаквайте копие на NIGHTWISH. В дискографията на бандата има два албума и един миниалбум – „All Shall Burn”, който излезе в края на миналата година. През тази – на 27 февруари по покана на „BGTSC”, бандата отново ще свири в София, този път като съпорт на MYRATH. Всъщност тя не е непозната у нас, защото през 2016 бяха подгряващи на MOONSPELL.

Интервюто с Madeleine "Eleine" Liljestam и Rikard Ekberg (ELEINE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, каква е голямата цел пред новото Ви ЕР „All Shall Burn”?

Rikard Ekberg - Няма по-голяма цел от това нашата музика да достигне до хората.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Защо хората издават музика по принцип? Основната цел, когато издаваш нова музика, е да спечелиш на своя страна нови фенове. Вторият ни албум „Until the End” излезе през февруари 2018. Решихме, че следващото ни издание ще бъде миниалбум. Смятаме, че крачката е правилна и ще е закачка с феновете, които очакват следващия ни диск. Разбира се, че издаваме музика за удоволствие и никога не очакваме твърде много. Беше ни интересно да прочетем мненията и ревютата за новото ЕР на ELEINE. Оказва се, че феновете го харесват, което е прекрасно. Виждаме, че предизвикваме голям интерес с него. Мисля, че това е най-подходящото време за излизането на миниалубма, защото ни предстои турне с MYRATH, а и той е нещо като подгряване за третия ни албум. Основната цел пред бандата е да издава нова музика и да достига до хората. Искаме да ги накараме да почувстват нещо. В това е смисълът. Правим го от дъното на сърцето си с много страст. Всяка наша стъпка е подчинена на това. Наистина искаме да издаваме музика, която е част от цялостната ни идея.

От другата страна - Какви чувства се опитвате да провокирате с „All Shall Burn”?

Rikard Ekberg - Единство, сила и чувството, че не си сам, а са част от нещо по-голямо.

От другата страна - Как се получава в свят, в който се издигат не само физически стени?

Rikard Ekberg - Голяма част от музиката ни внушава на слушателите да се стремят да бъдат, колкото се може по-добри.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Да се стремиш да си възможно най-добър. Тук обаче не става въпрос за егоцентризма, защото днес той се среща в големи количества. Не, по-добрият свят се постига от всеки един човек, който ходи по земята, с помощта на съчувствието към останалите. Трябва да започнем от неко и за това наистина се надяваме, че хората, които слушат нашата музика, ще се чувстват окуражени, ще почувстват силата да опитат, да бъдат възможно най-добрите човешки същества, които са способни да бъдат. Само и единствено тогава ще бъдем единни. Нашата идея не е обвързана с войни. А със стремежа винаги да бъдем най-добрите, които можем и то заедно. Да разрушим духовните прегради, които ни разделят. Да спрем да строим стени между нас. Да не се избиваме. Много сме задълбали в темата. Искаме феновете чрез нашата музика да се изпълнят със сила и мощ. Да се почувстват част от нещо голямо, да разберат, че не са сами.

Rikard Ekberg - И мисля, че го разбират. Когато пуснахме заглавното парче „All Shall Burn”, мнозина споделиха, че усещат онова, за което приказваме. Текстът е за измамата и предателството и как да се спасим от тях. Как да ги преодолеем и да излезем по-големи и по-живи. Как да използваме натрупания опит, за да сме по-силни.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Нещо, към което много хора се чувстват съпричастни.

От другата страна - Смятате ли, че музиката има силата да променя света?

Rikard Ekberg - Разбира се, но всичко зависи от това кой е слушателят. Някои възприемат посланията по-дълбоко от други. Но музиката сама по себе си е много силен инструмент. Много стабилна платформа за разпространяване на всякакви послания. Така че - да, музиката има силата да променя света, но всичко зависи от слушателя.

От другата страна - Днес музиката продължава ли да е бунт?

Madeleine "Eleine" Liljestam - И днес има групи, които влагат много значение и послания в текстовете си, както и ние правим. Искаме да предизвикваме слушателите да чувстват, когато слушат музиката и четат текстовете. Обаче има много банди, чиято основна цел е просто да са известни. Има групи, които издават албуми всяка година, в което няма никакъв смисъл. Това е лудост. Ако седнеш и им прочетеш текстовете, ще видиш, че голяма част от тях са пълни с глупости. Защото тези банди съществуват, за да правят пари. Ние се разграничаваме от тях. В бизнеса сме, защото обичаме музиката и искаме да разпространяваме позитивни послания, с които да призовем хората да си повярват, да повярват в себеподобните си така, както вярва в себе си без значение, че светът е пълен с гадове.

От другата страна - Защо днес изкуството има кратък живот?

Rikard Ekberg - Мисля, че проблемът е в пренасищането на пазара. Днес има толкова много музика. Само времето ще покаже, кои песни ще се превърнат в класика. Надявам се, че след 20 години отново ще имаме възможност да поговорим и темата ще бъде за нашите песни. Веднага се уговаряме…

От другата страна - В новото издание правите кавър на „Mein Herz Brennt” на RAMMSTEIN. Къде е пресечната точка между вашия симфоничен метъл и тяхната маршова музика?

Rikard Ekberg - В някаква степен ELEINE винаги е била повлияна от RAMMSTEIN. Дори преди да съберем групата. Слушам ги още от края на 90-те и началото на 2000 година. Пусни си „Death Incarnate” от първия ни албум. Тя е по-маршова от останалите в диска и напомня на RAMMSTEIN с индъстриъл звука на заден план. Така че имаме препратки към тях. Когато подготвяхме „All Shall Burn”, искахме да направим нещо специално. Тогава си казахме, защо да не е кавър. Аз самият съм на половина германец и предложих той да бъде на RAMMSTEIN. Още повече, че от доста време те са голямо вдъхновение и за двама ни с Madeleine. И можем да им се отблагодарим, като направим този малък жест към тях. Техния звук сме се опитали да го вплетем в нашия, като запазим нашия почерк. Съханихме същността на ELEINE, като е преплетохме с тяхната. За нас е голямо удоволствие да свирим песента на живо. Хората направо откачат. Харесва им как шведска банда изпълнява немска песен.

От другата страна - Кога да очакваме дългосвирещ албум от ELEINE?

Madeleine "Eleine" Liljestam – „All Shall Burn” излезе през ноември 2019. Значи в най-скоро време.

От другата страна - Днес музиката не е достатъчна за успеха. Какви непопулярни действия трябва да предприеме една група, за да остане под прожекторите?

Madeleine "Eleine" Liljestam - Това е добър въпрос. Провокира ме да се запитам как е било в началото на метъла. Като тийнейджърка слушах много BLACK SABBATH и IRON MAIDEN. И като се замисля, при тях също нещата не са опирали само до издаването на песни. Вземи BLACK SABBATH. Решават, че ще издадат албум. Правят го. И какво още? Винаги има реклама. Няма как дори една единствена композиция да издадеш, без да я рекламираш. А днес рекламата е необходима повече от всякога, защото всеки може да си представи музиката в Интернет и платформите за споделяне на музика. Дори BLACK SABBATH не разчитат само на музиката. Те влизат в устата на хората с обложките, с разпятията и го правят, защото просто им изглежда страхотно да ги използват. Без да имат някаква друга причина. И в един момент пред хотелските им стаи започват да се струпват сатанисти, които са техни последователи. Което е добър инструмент за тях, за да постигнат успех.

Rikard Ekberg - JUDAS PRIEST го правят като първата банда, която се облича в кожи с метал по тях. Това е част и от тяхното шоу. Но в един момент се превръща в мода. Така че винаги е имало повече от музиката. Историята показва, че никой не е стоял само в мазето си и е композирал песни. И изведнъж някой е почукал на вратата му с думите, че е страхотен.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Вземи NIGHTWISH, които са част от симфоничния метъл. Те например са открили своята ниша с бомбастичните оркестрални аранжименти и готик стила на обличане. Ама много готик. Така че всеки има своя индивидуална представа как ще се представя и с какво ще върви музиката му. От самото начало е така. IRON MAIDEN разчитат и на невероятните си обложки и на Eddie. Ако ги нямаше тези детайли, албумите им пак щяха да бъдат издадени, но бързо щяха да изчезнат. Понякога музиката трябва да е подкрепена от визуално и външно съдържание. Някои са много наясно какво и как да го направят. Не разчитат на чудо. В крайна сметка трябва да се отличиш пред публиката, за да бъдеш забелязан.

От другата страна - А Вие какво сте предприели в тази посока?

Rikard Ekberg - Не знаем, защото правим онова, което чувстваме, че е добро за нас.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Не мисля, че повечето банди от рано успяват да обхванат целия мащаб на музикалния бизнес. Просто правят онова, което им харесва. При нас е същото. От самото начало сме си казали, че ако ще се занимаваме с музика, тя трябва да отговаря на онова, което ние искаме. Без да се водим по модата. Ние правим нашите неща и е страхотно, че хората ги харесват. Оценяваме това. Целият ни стил, начинът по-който изглеждаме на сцената е част от това, как искаме ние да се чувстваме. Смятаме, че за нас е добре и го правим.

Rikard Ekberg - Никога не се ровим из сайтовете на другите банди и не взаимстваме от тях, за да правим нашето шоу. Никога не е ставало и едва ли някога ще си позволим да го направим. Съвсем различно е да си вдъхновен от друга група. Madeleine например е повлияна от ориенталските танци. И сценичното й облекло с това наметало, което наподобява „ледени крила”, се превърна в наша запазена марка.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Преди време се занимавах с ориенталски танци.

Rikard Ekberg - И в момента начинът, по който тя изглежда и стои на сцената, е голяма част от шоуто ни. Феновете очакват с нетърпение нейната поява, а тя наистина изглежда невероятно с тези „ледени крила”, които станаха известни от клипа към песента „Break Take Live”. Единственото нещо, което бихме казали на една тепърва започваща млада група, е да бъде честна към себе си и да бъде вярна на музиката си. Това е единственото необходимо поведение.

От другата страна - Колко е важно една банда да изгради собствен облик?

Rikard Ekberg - За нас е много важно.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Ние правим онова, което вярваме, че ни пасва и ни подхожда.

Rikard Ekberg - В същото време всичко произлиза от нашата индивидуалност. Позицията ни е, че когато излизаме на сцената трябва да оставим 110 процента от себе си, без значение дали свирим пред 3000 или трима души. Без значение е колко хора има пред нас по време на концерт. Ние сме пред тях, за да изпълняваме наша музика и да направим шоу. За щастие не ни се е налагало да свирим само пред трима души.

От другата страна - Коя е най-голямата обида за един млад музикант?

Rikard Ekberg - Когато хората се опитват да те откажат от мечтите ти. Когато те убеждават да оставиш музиката и да си намериш истинска работа. Това е най-голямото оскърбление за мен, защото аз винаги съм искал да бъда музикант.

Madeleine "Eleine" Liljestam - За мен най-голямото оскърбление е да ме разграничават като дама в метъл сцената, доминирана от мъже. Много искам всички да разберат, че ние сме еднакви. Въобще не ми пука от къде си и в какво вярваш. Животът не е това. Уморена съм от хора, които делят сцената на мъже и жени. Винаги се чувствам зле от факта, че щом съм жена, трябва да стоя на заден план. Пуснахме видеото към песента „Enemies” в мрежата. Повечето коментари са страхотни и наистина ми вдъхват вяра. Обаче има една малка група от коментиращи, които харесват музиката, харесват песента, но само защото групата има вокалистка, композицията не струва и я отхвърлят. В това няма никакъв смисъл. Не мога да понасям групи, които трупат популярност, само защото в тях има мъже – „виж ги, май не са толкова яки, музиката им звучи като още хиляди други, не е кой знае какво, ама защо да не им дадем шанс и да инвестираме в тях”... А по наш адрес се носи, че щом съм жена, не сме достатъчно добра група. Странно е да говорят, че предлагаме нещо интересно, ново и свежо, но няма да ни дадат шанс, само защото ELEINE са с вокалистка. Ако звучи добре и ти харесва, приеми го. Огорчена съм от организаторите на някои фестивали, които канят банди с дами зад микрофона, само за да внесат някакво криворазбрано от тях разнообразие. Това е голяма обида. И наистина е!

Rikard Ekberg - Ревютата на нашите албуми са страхотни. Което ни ласкае. Има и такива обаче, в които пише, че всичко звучи добре, но щом става въпрос за симфоничен метъл, вокалистката задължително използва оперно пеене. Явно тези хора въобще не са си пуснали албума, защото Madeleine въобще не пее по този начин. Никъде в песните ни тя не използва оперно пеене. А тези хора направо лъжат феновете. За тях е напълно достатъчно, когато видят в едно изречение жена и симфоничен метъл да поставят квалификации. Въобще не вникват в детайлите. ELEINE са много повече от етикета симфоничен метъл, който е познат с женски вокали и оперно пеене. Ние сме много повече от това, ние сме готик дарк метъл с траш елементи. В нашата музика са преплетени много стилове.

Madeleine "Eleine" Liljestam - Влиянията ни са други.

От другата страна - Смятате ли че метъл феновете са широкоскроени?

Madeleine "Eleine" Liljestam - Да, някои от тях. По-голямата част. Както отбелязахме по-рано, гадове има навсякъде. Нашата музика например е прегърната от фенове, които не слушат само симфоничен метъл. Имаме почитатели, които са ни виждали за първи път, когато подгрявахме W.A.S.P. Те са отишли да гледат Blackie. Тогава свирихме пред коренно различна публика, пред която обикновено не излизаме. Но след като ни видяха, ни станаха фенове. Така че почитателите на метъла са широкоскроени.

Rikard Ekberg - Ако се върнем малко назад, минимален брой души развалят пейзажа.

От другата страна - Но те са по-шумни от останалите…

Rikard Ekberg - Така е – негативно настроените крещят по-силно. Обаче трябва да чуеш как вика многохилядна публика!.

От другата страна - Защо обаче феновете, които слушат различен метъл са разделени помежду си, а в същото време са широкоскроени?

Madeleine "Eleine" Liljestam - Добър въпрос. Всъщност повечето са. Като мен. Слушам различна музика - дет и блек заедно с NIGHTWISH.

Rikard Ekberg - Всеки жанр предлага хубава музика. В джаза, в блуса също има много от нея. Много харесвам рок музиката от 60-те и 70-те. Трябва да си широкоскроен, за да може музиката да ти достави удоволствие.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов