Интервю с Lars-Göran Petrov (ENTOMBED A ...

Интервю с Lars-Göran Petrov (ENTOMBED A.D., FIRESPAWN)

Lars-Göran Petrov е един от емблематичните шведски гласове. А ENTOMBED завинаги остават в пантеона на дет метъла. Е, днес пътищата им водят в различни посоки, но все пак имаме и тях, и ENTOMBED A.D., и FIRESPAWN. Последните две с Lars-Göran Petrov, който мачка микрофоните и не спира да издава албуми. Както стана и през 2019…

Интервюто с Lars-Göran Petrov (ENTOMBED A.D., FIRESPAWN) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 2.12.2019 година.


От другата страна – Привет, мистър Petrov. По принцип издаваш албуми в различни години с FIRESPAWN и ENTOMBED A.D., а тази година го направи и с двете групи…

Lars-Göran Petrov - Причината е, че обичаме да сме продуктивни. През тази година отметнахме наистина много работа, но без особено напрежение. Аз съм работохолик и обичам да съм продуктивен, създавайки много добра музика. Резултатът е нов албум на FIRESPAWN и още един на ENTOMBED A.D. Нямаме търпение да тръгнем на турне, за да завъртим отново колелото. Постоянно сме заети, но така би трябвало да бъде. В момента си почивам, заучавам песните, репетираме ги, за да ги свирим на живо. Чувстваме се като хлапета. Все едно сме издали отново „Left Hand Path”. Държа винила в ръцете си и онези усещания се повтарят отново. Това е добро чувство.

От другата страна - Само за пет години почти настигна бившата си група по албуми. С тях имаш девет, а са FIRESPAWN и ENTOMBED A.D. са вече шест…

Lars-Göran Petrov - Абсолютно, след четири – пет години ще ги задмина. Всичко се нарежда както трябва. Концентрирани сме върху правилния материал, създаваме нова музика, издаваме албуми, свирим на живо, срещаме нови хора, а феновете наистина се кефят на дисковете ни. Реакциите бяха положителни още след излизането на синглите към новия ни диск „Bowels of Earth”. Това означава, че всичко е наред.

От другата страна – „Bowels of Earth” – какво трябва да открият слушателите в този албум?

Lars-Göran Petrov - Със сигурност ще се сблъскат с много олдскуул усещане, както и с новата вълна на шведския дет метъл. В „Bowels of Earth” сме много по-агресивни и смятам, че открихме себе си такива, каквито трябва да бъдем. Особено след като Guilherme Miranda се присъдени като китарист към нас. Той се вписа много добре в групата. Допринесе и много за новия ни албум. Можеш да чуеш неговия уникален стил, който комбинирахме с този на Nico Elgstrand. Те си паснаха перфектно. Много сме щастливи и всеки ден се срещаме, за да репетираме песните, които сме предвидили да свирим на живо. Преди да излезе диска, вече свирихме две от композициите на концерти. Те бяха приети много добре от феновете. Очертава се една добра година за нас.

От другата страна - Интересно е, че и в двете групи звучиш различно…

Lars-Göran Petrov - Смятам, че е важно да има вокална разлика между двете банди. Ако ревях по един и същ начин и в ENTOMBED A.D., и във FIRESPAWN щеше да е нелепо. За мен е предизвикателство да пея по два различни начина в двете банди. И това ми харесва. От моята гледна точка, мисля, че съм се справил много добре с различните вокали и съм разделил FIRESPAWN от ENTOMBED A.D. Така двете банди се отличават една от друга. На концертите се чувстваме по-добре, когато не пея по един и същ начин и за двете групи. Чуваш, че пея аз, но по различен начин. Също така съм на мнение, че вокалите ми пасват на бандите.

От другата страна - В „Bowels of Earth” има два кавъра на MOTORHEAD и на Hank Williams. Как техният рокендрол се връзва със стила на ENTOMBED A.D.?

Lars-Göran Petrov - Винаги сме били фенове на MOTORHEAD. Правили сме техни кавъри в миналото. За мен „Another Perfect Day” е техният ми личен фаворит. Казах си, че трябва да направим нещо от него. Смятам, че се справихме добре, като се има предвид, че отдавна не си го бях пускал. После Nico предложи песента на Hank Williams, когото никога не бях чувал. „I'll Never Get Out of This World Alive” е странна и в същото време хубава композиция, която записахме. И в момента тя звучи като песен на ENTOMBED A.D. Решихме да включим и двата кавъра в албума.

От другата страна - В дет метъла е лесно да направиш кавър, който се различава от оригинала. Какви кавъри предпочитате обаче Вие?

Lars-Göran Petrov - По-забавно е, когато нещата са различни. Когато променяме по нещо в оригинала, особено ако песента не е дет метъл. Можем да направим кавър на CANNIBAL CORPSE, но той ще звучи почти по същия начин – дет метълът среща дет метъл. По-забавно е да имаме напълно различна песен, която да не е в дет метъл стилистиката и да я направим все едно е наша. Да създадем нейна метъл версия. Много се забавляваме в студиото, когато правим кавъри.

От другата страна - Какво мислят рокендрол артистите за вашите дет метъл версии на техни песни?

Lars-Göran Petrov - В миналото, когато бяхме направили кавър на TWISTED SISTER, Dee Snider ми беше казал, че много го харесва. Сподели, че нашата версия е много добра. Почувствах се радостен, когато ми го каза. Преди много години се бяхме срещнали на „Wacken Open Air”. Кавърът беше на песента „Tear it Loose”. Той го беше чул и дори ме покани да се присъединя към него на сцената, за да я изпълним заедно. Беше страхотно да пея с TWISTED SISTER. Винаги е хубаво, когато направим някой кавър и артистите го оценят.

От другата страна - В едно предишно интервю ми беше казал, че ENTOMBED A.D. е естественото продължение на ENTOMBED, а всъщност е нова банда…

Lars-Göran Petrov - Повечето от музикантите в ENTOMBED A.D. като Olle и Nico са свирили по десет или дванадесет години и в ENTOMBED. Просто продължаваме със сагата. Няма значение какво е станало в миналото, ние винаги се фокусираме върху бъдещето, свирейки метъл. Новият ни албум е много здраво заявление къде сме достигнали в момента. Ние сме метъли и свирим метъл!

От другата страна - Смяташ ли, че феновете са наясно, че ENTOMBED A.D. и ENTOMBED са две различни групи днес?

Lars-Göran Petrov - Не знам какво правят в другия лагер, по-скоро май нищо, но феновете идват на нашите концерти, ние изпълняваме както стари, така и нови композиции. Всички се забавляват. Винаги свирим „Left Hand Path”, „Chaos Breed”, „Wolverine Blues” и ще продължаваме да го правим. Така или иначе ги изпълнявам от 1992 година, така че това е нещо нормално…

От другата страна - Защо се разделихте с Victor Brandt?

Lars-Göran Petrov - Той е страхотен човек. Както знаеш, свирим заедно във FIRESPAWN. Също така той е част от DIMMU BORGIR, които имат доста натоварен график. Пожелавам му всичко най-хубаво. Страхотен човек и невероятен музикант. Бяхме направили няколко фестивални участия двете групи. Винаги си изкарваме страхотно с него, пием по бира, говорим си за музика, куфеем, обичам го, той е страхотен.

От другата страна - Хванал е голямата възможност…

Lars-Göran Petrov - Той не ни е предал. Понякога трябва да се отдалечиш, да опиташ нещо ново. Уважавам избора му. Нямам никакъв проблем с него. Графикът на DIMMU BORGIR е препълнен с концерти. Страхотни момчета са се събрали там. Не тая лоши чувства.

От другата страна - Кой е новият басист на групата?

Lars-Göran Petrov - Един стар приятел на Guilherme, с когото са работили в Бразилия. Казва се Cauê de Marinis. Свири с нас на живо, живее в Румъния и лети за всички концерти. Може би за следващия ни албум, ще бъде част от нас. С него се работи много спокойно и е страхотен пич.

От другата страна - Какви качества трябва да притежава един музикант, за да бъде част от ENTOMBED A.D.?

Lars-Göran Petrov - Да е широкоскроен, да има невероятно чувство за хумор, да е щастлив, да свири добре и основното - да е страхотен като човек. В момента сме на турне петима души, които си изкарват много добре. Правим всичко заедно. Бих отбелязал, че това са най-добрите времена в историята на ENTOMBED. Всичко е страхотно и с момчетата ни идват много идеи.

От другата страна - Трудно ли е днес да намериш музикант, който освен технически грамотен и пълен с идеи, да излиза от клишето?

Lars-Göran Petrov - Доста при това. Много е трудно, но ние сме големи късметлии, че попаднахме на Cauê и Guilherme Miranda. При нас скромността не се толерира. Ако имаш идея, няма значение дали е добра или лоша, я предлагаш. След което всеки си казва мнението и постигаме съгласие. Винаги казваме онова, което мислим или чувстваме. Не крием нищо. Постигаме консенсус по всеки въпрос. В момента атмосферата в групата е страхотна. Всеки може да говори с останалите по каквито теми иска. Никой не говори зад гърба на никого, защото това води единствено до проблеми. Ако някой има да казва нещо, просто го споделя. Ние сме отворени един към друг. Добре е, че го има това чувство. Намираме се в много добър момент от историята на групата.

От другата страна - В бандата има демокрация, не лидерство?

Lars-Göran Petrov - Ние сме различни части, които са събрани на едно място, създавайки стабилен отбор. Нямаме лидер. Гледам на себе си, като на част от тази обединена петорка. На никого мнението не е по-важно от това на останалите. Всички са равнопоставени.

От другата страна - Каква е причината третият албум на ENTOMBED да се казва „Wolverine Blues”?

Lars-Göran Petrov - Мисля, че имаше някаква книга. Казваше се „The Big Nowhere” на James Ellroy. Nicke Andersson дойде един ден да кръстим този албум на идея от книгата. Той няма нищо общо с комиксите на „Marvel”. Тогава някой ни лепна определението death 'n' roll. И заглавието пасна на музиката. В „Bowels of Earth” обаче махнахме всичкия roll и остана само death. Има някои грууви части, но нищо общо с death 'n' roll-а.

От другата страна – И сте все още тук…

Lars-Göran Petrov - 30 години малко или много все още се навъртаме наоколо. Когато си млад и записваш първия си албум, очакваш, че едва ли не с него изведнъж ще станеш известен. След което реалността разбива на пух и прах мечтите ти, защото не се случва нищо подобно. Ние се справихме, защото не отдавахме голямо значение на това да сме най-голямата банда на света. Просто продължихме с усмивка напред, щастливи, че имаме шанса да запишем следващ албум. А всеки нов албум е нова стъпка за една група. Свирим вече 30 години малко или много постоянно. Доволни сме от постигнатото. Ако имаш твърде големи очаквания, които не се осъществят, ще бъдеш много разочарован. Ние се опазихме, защото просто обичаме да свирим музика, а тя ни взе на сериозно.

От другата страна - Какво според теб липсва на съвременната музика?

Lars-Göran Petrov - Не знам, никога не съм се замислял над това. При нас всичко е нормално – издаваме албум, скачаме в тур буса и правим турнета. Смятам обаче, че днес за младите банди е много по-лесно да запишат дет метъл албум. В миналото през 89, 90 трябваше да намерим студио, компютрите не се използваха за това, налагаше се да си търсим репетиционна, да бъдем по борбени. Днес нещата са много по-лесни. Буквално можеш да запишеш песен в кухнята си.

От другата страна - Това обаче не означава, че тази песен ще е толкова добра, колкото записаните през 80-те и 90-те…

Lars-Göran Petrov - Добрата песен е добра песен, без значение кога е създадена. Но днес е по-лесно да бъде записана. В миналото ни костваше много, за да получим възможност или да намерим място, където да записваме. Времето си върви, хората се адаптират към новостите. Това правим и ние. И ние си разменяме музикални идеи по Интернет. Но когато стане дума за създаване на песен, се събираме заедно в репетиционната и свирим, за да постигнем онова, което искаме. Там се раждат идеите и там се репетират песните.

От другата страна - Днес музикантите са по-облагодетелствани…

Lars-Göran Petrov - Така е. Когато имаш всичко на една ръка разстояние и то в момента, в който ти потрябва, може би се поотпускаш. Дори продуктивността може да намалее, независимо че разполагаш с всичко необходимо, без да има нужда да влизаш в репетиционната. От друга страна днес също се появяват добри групи. Въпреки новите технологии. Разликата с миналото е, че днес метълът е по-лесен за свирене.

От другата страна - Последен въпрос – кой е най-големият конкурент на ENTOMBED A.D. днес?

Lars-Göran Petrov - Не смятам, че имаме конкуренти, а метъл приятели като UNLEASHED, GRAVE, DISMEMBER, които се завърнаха. Всички те са ни приятели. Имаме само добри спомени заедно. Когато се срещнем в някоя кръчма, си говорим за хубавата музика, пием по бира. Тук не става въпрос за конкуренция. Твърде сме стари, за да се съревноваваме.

От другата страна - А младото поколение от групи?

Lars-Göran Petrov - Ситуацията е страхотна, появяват се много млади банди, които показват, че стилът не е мъртъв. Има нова вълна от хлапета и групи. Има страшно много дет метъл музиканти. Много млади фенове посещават наши концерти. Страхотно е, че след нас идва цяло едно поколение.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов