Интервю с Christian "X-ti" Bystron (MEGAHERZ ...

Интервю с Christian "X-ti" Bystron (MEGAHERZ)

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век групи като OOMPH!, MEGAHERZ, RAMMSTEIN и други като тях поставиха началото на „Neue Deutsche Härte” – „Нова немска твърдост” – музикално движение, което съчетава различни твърди стилове с чисти вокали и текстове на немски. OOMPH! бяха пионерите. RAMMSTEIN станаха междуконтинентално известни. MEGAHERZ? Макар и едни от първите MEGAHERZ останаха в сянка, но не се отказаха. А продължиха упорито да работят, да издават и да привличат нови фенове.

Интервюто с Christian "X-ti" Bystron (MEGAHERZ) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 11.11.2019 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, Christian, всяка група е много развълнувана, когато издава нов албум, каква обаче причината за това?

Christian "X-ti" Bystron - Това е като раждането. Работил си здраво, нямам предвид над бебето, а над албума. Вкарал си цялата си душа и идеи в него. И това е най-важното нещо, което е станало в живота ти от една или две години. Всеки албум отнема толкова много време, за да бъде написан, продуциран, да бъде завършен. И когато най-накрая излезе, се надяваш, че всеки ще го хареса толкова, колкото ти го харесваш. Това е причината от вълнението.

От другата страна - Има ли ревност, когато албумът е вече издаден и принадлежи на слушателите, а вие сте работили по него здраво и много дълго?

Christian "X-ti" Bystron - Не, в никакъв случай. В края на краищата се предполага, че той е за слушателите, не само за нас. Разбира се, че ние го правим за себе си, но също така и за феновете. Основната причина да издаваме албуми, да излизаме на сцената, и да изпълняваме новия материал, е да дадем възможност на хората, да чуят нови песни, преди да дойдат на наш концерт. И тогава да настане купонът, в който всички да участват. Това означава за нас един нов албум.

От другата страна - Има два вида фенове – такива, които искат да слушат основно стар материал и не се интересуват от новите песни на бандите и такива, които предпочитат и нови композиции, не само старите. При Вас какво е положението?

Christian "X-ti" Bystron – Феновете ни са комбинация от двата типа. През последните две години бяхме постоянно на турнета и свирихме на много летни фестивали, където MEGAHERZ спечелиха още нови почитатели. Надявам се, че ще срещнем тези хора отново. Има и много фенове, които ни знаят от миналото. Смятам, че публиката ни е от двата типа.

От другата страна - Ако трябва да те върна на последния албум на MEGAHERZ, как гледаш днес на него?

Christian "X-ti" Bystron – „Komet” е албумът на MEGAHERZ, който би трябвало да очакваш от нас. В него отново има всеобхватни мелодии, комбинирани с тежки и здрави барабани и метъл рифове. Всеки път, когато работим по нов материал, се опитваме да надскочим границите си. И този път го направихме, но посоката беше да не сме по-мелодични и да не изхвърляме китарите. Използвахме инструменти, които винаги са присъствали в музиката ни. Завърнахме се към корените си и комбинирахме мелодиите и китарните рифове с инструментите, които използвахме в миналото.

От другата страна - Съжаляваш ли за нещо, когато погледнеш назад?

Christian "X-ti" Bystron - Не знам. В кариерата ни е имало много върхове и спадове. Но не мисля, че има нещо, за което да съжалявам. Със сигурност виждам разликата с миналото, защото групата два пъти се е разделяла с вокалисти, което е може би най-лошото, което една банда може да преживее. Никога обаче не се предадохме. Винаги, когато се окажехме на колене, успявахме да се изправим и това е може би е най-важното послание, което се опитваме да отправим на хората като група без да звучи като разочарование. Винаги се опитваме да гледаме напред, да се изправяме, да правим нашите неща и да продължаваме да работим. Може би и за това наистина няма за какво да съжалявам.

От другата страна - Можеш ли да споменеш най-необичайното вдъхновение за песен от – „Komet”, което сте имали?

Christian "X-ti" Bystron - По време на целия процес по неговото създаване, който не беше лесен този път, защото си бяхме поставили много високи цели и се бяхме концентрирали много върху него, работихме на върха на възможностите ни и имахме високи очаквания от нас самите. Аз съм основният композитор и продуцент на албума. И докато работихме по него, баща ми почина. Това беше много мрачно преживяване за мен. Всеки знае, един такъв момент, какво означава за него. Но смъртта на баща ми превърна процеса много по-труден за мен.

От другата страна - По какъв начин останалите от групата те провокират да надскочиш възможностите си, когато създаваш музика?

Christian "X-ti" Bystron - Не знам. На първо място нямам нужда от подобна провокация. Защото все пак всеки си има някакви граници, а аз вече бях на върха на моите. Аз съм много придирчив към себе си. Песните, които създавам, трябва да отговарят на моята личност. Когато сутрин отида в студиото и пусна онова, което съм направил предишния ден, то наистина трябва да ме убеди, че си струва издаването му. В противен случай ще продължа да работя по песента, колкото е необходимо, докато наистина ме удовлетвори. Никога не издавам материал, ако не го харесвам 100 процента. Винаги съм работил така и едва ли някога ще се променя.

От другата страна - Защо Ви отне четири години, за да запишете новия албум на MEGAHERZ?

Christian "X-ti" Bystron - Семейната трагедия не е причина за забавянето. Просто така се получи. „Komet” е деветият ни албум. Предишният беше „Zombieland”. Две години след него издадохме миниалбума "Erdwärts" с шест композиции. След което последва деветия „Komet”. „Totgesagte Leben Länger” е сборен албум и в него няма нови песни.

От другата страна - Кой предложи идеята за обложка на „Komet” да сложите емблемата на „Мосфилм”?

Christian "X-ti" Bystron - Всички в групата харесваме Русия. И особено хората, които живеят в Москва. Били сме там няколко пъти и създадохме много добри приятелства. Срещнахме страхотни хора. Също така много си падаме по изкуството, създадено от тях по времето на Студената война - начинът, по който то е използвано за пропаганда, с опростен художествен език, но с много силно съдържание и послание. Този символ идеално се връзва със заглавието на последния ни албум „Komet”.

От другата страна - А Вашата комета накъде лети?

Christian "X-ti" Bystron - Надяваме се, че новият албум ни води към бъдещето. Появата на комета винаги е била приемана за добър знак, защото се е смятало, че сочи посоката на развитие на човечеството и е предвестник на добри поличби. Няма значение дали става въпрос за религия или наука. Кометата е много положителен знак. Хората гледат в нощното небе, виждат появата на комета и се чувстват щастливи. Тя е знак за добри действия.

От другата страна - И с албума „Komet” разпространявате позитивни послания?

Christian "X-ti" Bystron - Надявам се. Направихме интересна комбинация от теми. Обаче трябва да отбележа, че положителните послания не винаги носят щастие. Тези послания могат да бъдат комбинирани с мощта на метъла. И всъщност точно това се опитахме да направим в „Komet”.

От другата страна - MEGAHERZ са създадени през 1993, а RAMMSTEIN година по-късно. Като популярност обаче те са много по-големи…

Christian "X-ti" Bystron - Тъжен факт, нали? Хахахахахаха…

От другата страна - Смяташ ли, че MEGAHERZ получиха онова, което заслужават?

Christian "X-ti" Bystron - Мисля, че RAMMSTEIN станаха толкова известни, защото включиха огненото шоу в концертите си. Не знам… Може да смяташ, че KISS изглеждат глупаво, но се справят страхотно. Комбинацията на шоуто с музика е страхотно. Ако си гледал RAMMSTEIN, изпълненията им са невероятни. Не можеш да повярваш на очите си. Застанал си в публиката и непрекъснато се питаш какво следва. Шоуто им е откачена работа.

От другата страна - Популярността на RAMMSTEIN отрази ли си на MEGAHERZ?

Christian "X-ti" Bystron - Двете банди малко или много поставиха основите на „Neue Deutsche Härte”. Независимо, че ние бяхме първи, днес те са много по-известни. В това няма нищо лошо. Когато една банда успее, то неминуемо вниманието се насочва и към другите от същия стил. Така много хора откриха и MEGAHERZ.

От другата страна - Преди MEGAHERZ бяха OOMPH! Те ли са основоположниците на всичко?

Christian "X-ti" Bystron - Не знам. „Neue Deutsche Härte” винаги се свързва с текстовете на немски. Тогава OOMPH! използваха много електронни семпли в музиката си. И въпреки това, те са една от групите, които сложиха основите на този стил. Обаче бандите бяхме много повече. RICHTHOFEN и SCHWANENSEE бяха едни от тях. За съжаление повечето вече не съществуват. Бяхме шепа гурпи, които се подвизаваха в този стил.

От другата страна - Връщам те на „Komet” – какво се опитахте да постигнете с него?

Christian "X-ti" Bystron - Надявахме се, че хората ще го харесат и ще дойдат на концертите ни. Това е най-големият подарък, който можем да получим от тях. По този начин те са съпричастни на страстта, която сме вградили в музиката. А това се връща към бандата, когато свирим този материал на живо. Ако трябва да засегнем и текстовете, за първи път имаме политически насочени теми в няколко песни. Причината е, че времената, в които живеем са тотално сбъркани. Ако преди две-три години ти бях казал, че някой комик като Доналд Тръмп ще бъде най-могъщия човек на света или британците ще напуснат Европейския съюз, щеше да ме помислиш за луд. А ето, че точно това става. За това и някои песни са резултат от тези събития и в текстовете ние показваме нашата реакция.

От другата страна - Коя е най-голямата заблуда свързана с MEGAHERZ?

Christian "X-ti" Bystron - Имаше период, в който хората вярваха, че групите, които се подвизават в метъла, но използват думи на немски, задължително принадлежат политически към дясното крило. А ние никога не сме се определяли като такива. Ние сме много либерална банда и поглеждаме по-често в лявото политическо пространство. Но тогава мнението беше, че всеки, който пее на немски, задължително подкрепя нацистки идеи. И това само преди 10-15 години. За мен тези твърдения си остават най-голямото недоразумение, което се носеше за групата. Когато слуховете вземат връх, буквално губиш способността да ръководиш живота си. Избухват някакви погрешни мнения, подемат се от всички и ти губиш почва под краката си. Не можеш да направиш нищо. Времената бяха много странни. И това се отнасяше не само за MEGAHERZ, а за всеки, който се подвизаваше в тежката музика и използваше текстове на немски. Положението не беше никак розово особено в Германия.

От другата страна - Значи и Вас не Ви е подминало…

Christian "X-ti" Bystron - Твърдеше се за всички немски групи. Не се посочваха конкретни имена, но ни включваха в една обособена схема. Това не беше никак коректно. Съжалявам, че го казвам, но когато журналистите видят нещо ново, го поставят в някакви рамки и е много трудно после да се освободиш от създадените предразсъдъци. Дори и да са напълно погрешни, каквито всъщност бяха. Трудно е да се бориш с наложено погрешно мнение.

От другата страна - Има ли правилен ход в това положение?

Christian "X-ti" Bystron - Единственото, което можеш да направиш е, да изпращаш послания. Което днес е много по-лесно заради социалните медии. С тяхна помощ групите по-лесно се справят с недобронамерените слухове, които се носят за тях. В миналото обаче това не беше така. А са минали едва 15 години или малко повече. Бяхме нарочени, когато издадохме „Kopfschuss”, което беше през 1998.

От другата страна - MEGAHERZ означава „Голямо сърце” – за какво няма място във вашите сърца?

Christian "X-ti" Bystron - За глупостта!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов